CBSE NET Music December-2013 Solved Paper III

  1. Match the following:

    List-I (Hindustani/Karnatak/Rabindra Sangeet/Percussion Instruments) List-II (Common to all)
    1. Prastaar

    2. Udbhatt

    3. Mandal Prastaar

    4. Shrutiveena

    1. Saarana

    2. Situation of Swar Sadharan

    3. Technique of making of talas

    4. Ancient Tala

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  2. ‘________ Wires were in Vipanchiveena’ said Bharat?

    1. 7

    2. 8

    3. 9

    4. 12

    Answer: c

  3. In which vocal system, Bhasha-Vibhasha are placed?

    1. Geeties

    2. Banies

    3. Prabandh

    4. Dhruwa Geeti

    Answer: a

  4. Mark the correct answer

    1. Aanandini, Dipani, Bhawni, Medini, Tarawali

    2. Medini, Aanandini, Dipani, Bhawni, Tarawali

    3. Tarawali, Bhawni, Dipani, Aanandini, Medini

    4. Bhawni, Dipani, Aanandini, Tarawali, Medini

    Answer: b

  5. Who is the writer of ‘Shringarhar’

    1. Maharana Hammir

    2. Maharana Bappa Rawal

    3. Maharana Kumbha

    4. Maharana Raj Singh

    Answer: a

  6. Which one of the following artsts is not a Sarod Player?

    1. Ustad Ali Akbar Khan

    2. Ustad Amazad Ali Khan

    3. Ustad Vilayat Khan

    4. Ms. Sharan Rani

    Answer: c

  7. “Kan Gujari” singer is related to which state of India?

    1. Rajasthan

    2. Maharashtra

    3. Andhra Pradesh

    4. Madhya Pradesh

    Answer: a

  8. In which capacity, ‘Pancham’ is transferred from its own place in Madhyam Gram?

    1. From Tivratam

    2. From Utkarsh

    3. From Mridutva

    4. From Apkarsh

    Answer: d

  9. How many swaras are used by Pt. Lochan in his Ragas?

    1. 12

    2. 19

    3. 16

    4. 09

    Answer: a

  10. Principal characteristic of Moorchchhnaa is

    1. Samswartaa

    2. Saptswartaa

    3. Krambaddhtaa

    4. Samwadheentaa

    Answer: a

  11. Whose work is “Meeting by the River”

    1. Pt. Ravi Shankar

    2. Ustad Bismillah Khan

    3. Pt. Vishwa Mohan Bhatt

    4. Ustad Amjad Ali Khan

    Answer: c

  12. ‘Ektantri’ Veena was called by which name?

    1. Ghoshak

    2. Vitantri

    3. Ghraasaktaa

    4. Alaabu Veena

    Answer: a

  13. Who has composed ‘Raagkadamb’ musical composition?

    1. Taansen

    2. Gopal Nayak

    3. Baiju

    4. Gangaram

    Answer: b

  14. Aamad is a technical terminology of which of the following art?

    1. Vocal

    2. Tabla

    3. Pakhawaj

    4. Dance

    Answer: d

  15. ‘Pramaan Shruti’ is placed on which Shruti?

    1. 14th

    2. 15th

    3. 16th

    4. 17th

    Answer: c

  16. Sitar has evolved from which of the following instruments?

    1. Kachchhapi Veena

    2. Ghoshwati Veena

    3. Ek Tantri Veena

    4. Tri Tantri Veena

    Answer: d

  17. Which one is the instrument without Sarika?

    1. Surbahar

    2. Sitar

    3. Vichitra Veena

    4. Sur Singaar

    Answer: d

  18. Name the percussion instrument attached to the ‘Nathdwara’ tradition

    1. Tabla

    2. Sitar

    3. Pakhawaj

    4. Dholak

    Answer: c

  19. The book Captioned ‘Vaidik Index’ is written by

    1. Prof. Lalit Kishore Singh

    2. S. K. Dixit

    3. Mc Donel and Keith

    4. A. K. Kumarswami

    Answer: c

  20. Which one is not mentioned in eight rasas of Bharat?

    1. Adbhut

    2. Shant

    3. Raudra

    4. Shringaar

    Answer: b

  21. Which one is in right form of ‘Praman Shruti’

    1. 4 − 3 − 2 − 4 − 4 − 3 − 2

    2. 4 − 3 − 2 − 4 − 2 − 3 − 4

    3. 4 − 3 − 2 − 4 − 3 − 4 − 2

    4. 4 − 4 − 2 − 4 − 3 − 3 − 2

    Answer: c

  22. The chapters of ‘Raga Tarangini’ of Lochan is named as

    1. Adhyaya

    2. Tarang

    3. Kandka

    4. Prapathak

    Answer: b

  23. ‘Sadara’ is related with

    1. Dhrupad

    2. Khayal

    3. Thumari

    4. Gazal

    Answer: a

  24. Who was the inventor of Raag ‘Laajwanti’

    1. Ust. Faiyaz Khan

    2. Ust. Bande Ali Khan

    3. Ust. Amjad Ali Khan

    4. Ust. Allauddin Khan

    Answer: d

  25. Which raga is composed with Komal Nishad in Shudh Nath?

    1. Todi

    2. Multani

    3. Chhayanat

    4. Gurjari Todi

    Answer: c

  26. Who was the inventor of Gramophone?

    1. Thomas Alwa Edison

    2. Albert Einstein

    3. Walter Menn

    4. Mc Minal

    Answer: a

  27. ‘Budhva Mangal’ music programme is related to which city?

    1. Kanpur

    2. Allahabad

    3. Delhi

    4. Varanasi

    Answer: d

  28. Gharana of Abdul Karim Khan

    1. Agra

    2. Kirana

    3. Patiyala

    4. Gwalior

    Answer: b

  29. Which artist has established Maihar Band?

    1. Ustad Allauddin Khan

    2. Pt. Nikhil Banerjee

    3. Ustad Vilayat Khan

    4. Ustad Abdul Haleem Zafer Khan

    Answer: a

  30. The Gharana of Pt. Ajay Chakravarty

    1. Gwalior

    2. Kirana

    3. Agra

    4. Patiyala

    Answer: d

  31. How many Banis are in Dhrupad?

    1. 6

    2. 7

    3. 4

    4. 5

    Answer: c

  32. Which Raagas are mixed in Raag Jog?

    1. Bhairav + Malkauns + Kafi

    2. Jogiya + Bhairav + Gunkri

    3. Bhairav + Kafi + Raageshri

    4. Baageshri + Rageshri + Malkauns

    Answer: b

  33. To which rag the following combination of notes: “Sa Ni dha Ni Ga Re, Sa Re, Ga, Ma, Pa” belongs to?

    1. Neelambari

    2. Bhairav

    3. Jog

    4. Miya-Malhar

    Answer: a

  34. The famous Nawagrahakritis have been composed by

    1. Swati Thirunal

    2. Tyagaraja

    3. Dikshitar

    4. M. S. Subhalaxmi

    Answer: c

  35. The 72 melakarta scheme has chakras

    1. 10

    2. 12

    3. 8

    4. 14

    Answer: b

    • Assertion (A): Sahitya is of secondary importance in Absolute music.
    • Reason (R): Sacred music belongs to the sphere of Absolute music.
    1. A is true R is false.

    2. Both A & R are true.

    3. R is true A is false.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  36. Buta Sankhya is found in

    1. Shadangas

    2. 35 Tala schemes

    3. Shodashangas

    4. 72 Melakarta schemes

    Answer: d

  37. A raga in Hindustani Music similar to Karnatic Raga Subha Pantuvarali

    1. Bhairav

    2. Todi

    3. Bhairavi

    4. Khamaj

    Answer: b

  38. According to Tagore, which instrument is not appropriate for accompaniment with Rabindra Sangeet?

    1. Violin

    2. Tabla

    3. Esraj

    4. Harmonium

    Answer: d

  39. Rabindranath used three types of rhythmic pattern to compose his songs such as Akshar Britta, Swar Britta and ________

    1. Tala Britta

    2. Laya Britta

    3. Matra Britta

    4. Chhanda Britta

    Answer: c

  40. Which one is the biographical presentation of his life written by Rabindranath?

    1. Kabi-Smriti

    2. Jiban Smriti

    3. Pitru Smriti

    4. Rabi Smriti

    Answer: b

  41. How many matras are in ‘Teora’ Tala?

    1. 6

    2. 7

    3. 8

    4. 10

    Answer: b

  42. Which one is the sign of ‘Som’ or 1stmatra of any Rabindrik Tala?

    1. +

    2. ×

    3. 0

    4. ∂′

    Answer: d

  43. Music Department of ‘Vishwa Bharati Vishwavidyalaya’ is called as

    1. Sangeet Bhavan

    2. Sangeet-Kala Bhavan

    3. Sangeet Vidyalaya

    4. None of the above

    Answer: a

  44. In which city, Ali Akbar College of Music is situated abroad?

    1. Washington

    2. California

    3. Texas

    4. New York

    Answer: b

  45. Which percussion instrument is from Karnatic music?

    1. Chenda

    2. Kanjira

    3. Maddalam

    4. Pakhawaj

    Answer: b

  46. In Natyashashtra, instrument is called by which name?

    1. Vadya

    2. Aatadya

    3. Pushkar

    4. Dunduvi

    Answer: b

  47. The value of first matra (Dhin) of Jhumratal is

    1. 1 ¼

    2. 1 ½

    3. 1 ¾

    4. 1 4/3

    Answer: b

Part – II: Hindustani Music

  1. ‘Panchamadi Moorchchana’ of Bharta's ‘Sadaj Gram’ is called as

    1. Aabhiri

    2. Abhiruddgataa

    3. Aarshbhi

    4. Matsarikritaa

    Answer: c

  2. Bahadur Sen is related to which instrument?

    1. Santoor

    2. Sursingaar

    3. Sitar

    4. Surbahar

    Answer: b

  3. Which one of the followng is frequency of Shuddh Dhaivat of Western Shuddh Swar Saptak?

    1. 480

    2. 270

    3. 405

    4. 400

    Answer: d

  4. Who was the founder of ‘Chakrik-Prakriya’ for measurement of ‘Swar-Samvaad’

    1. Pt. Bhatkhande

    2. Pt. Paluskar

    3. Pt. Lalit Kishore Singh

    4. Pt. Omkarnath Thakur

    Answer: c

  5. Who was the inventor of “Shruti-DarpanVaadya”

    1. Kailash Chandradev Vrihaspati

    2. S. N. Ratanjankar

    3. Nihshank Sharangdev

    4. Acharya Bharat

    Answer: a

  6. Which of the following is in correct order?

    1. Swaramel Kalaanidhi, Natyashastra, Vrihaddeshi, Ratnakar, Ragtatvavibodh

    2. Ragtatvavibodh, Ratnakar, Vrihaddeshi, Natyashashtra, Swarmelkalanidhi

    3. Natyashastra, Vrihaddeshi, Ratnakar, Swarmelakalanidhi Ragtatvavibodha

    4. Vrihaddeshi, Natyashastra, Ragtatvavibodh, Ratnakar, Swarmelakalanidhi

    Answer: c

  7. Match List-I with List-II and select correct order from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Bhoomidundubhi

    2. Rudra Veena

    3. Clarionet

    4. Israj

    1. Tat

    2. Awanaddha

    3. Tat

    4. Sushir

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: c

  8. In which Puran the name of Kalpas are based on the notes on music?

    1. Vishnu Puran

    2. Vayu Puran

    3. Brahm Puran

    4. Narad Puran

    Answer: b

  9. The kakali was related to which note in Bharat age?

    1. Nishad

    2. Gandhar

    3. Shadja

    4. Panchams

    Answer: a

  10. The place for discussion on music is called in Upnishad as

    1. Shailal

    2. Narashansi

    3. Taragh

    4. Aastav

    Answer: d

  11. Music in Buddha Age was named as

    1. Gandharv

    2. Gandhabh

    3. Gaandharv

    4. Sangeet

    Answer: b

  12. The evening Raga based on the notes of Rag Bhairav is

    1. Ahir Bhairav

    2. Nat Bhairav

    3. Gauri

    4. Ramkali

    Answer: c

  13. Panini has named Orchestra (Vrindavadan) as

    1. Panigh

    2. Turya

    3. Kutap

    4. Aamnay

    Answer: b

  14. _________ Alankaras Sthai Varnasin Sangeet Ratanakar

    1. 5

    2. 6

    3. 7

    4. 8

    Answer: c

  15. The Ragas presenting two Angas is ________

    1. Aabhogi

    2. Bhairav

    3. Malkosh

    4. Kaushi Kanhara

    Answer: d

  16. ________ is Vrihannala in Mahabharat

    1. Bhishma

    2. Surya

    3. Bhim

    4. Arjun

    Answer: d

  17. How many Bharatratna for Sushir Vadya?

    1. One

    2. Two

    3. Three

    4. Four

    Answer: a

  18. Only one Persian Music Book available between 12th and 13thcentury is

    1. Nagmate-e-Asafi

    2. Heel Imali

    3. Mu-Arifunnagmat

    4. M-Adan-ul-Mausiki

    Answer: b

  19. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Madhym gram

    2. Shadaj gram

    3. Kankangi

    4. Bilawal

    1. Sa, Re, Antar Ga, Ma, Pa Dha, Ni

    2. Sa, Re, Ga, Ma, Pa, Dha, Ni

    3. Ma, Pa, Dha, Ni, Sa, Re, Ga

    4. Sa, Shudha Re, Shudha Ga, Shudha Ma, Pa, Shudha Dha, Shudha Ni

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  20. The music of Lochan's period was based on which gram?

    1. Gaandhaargram

    2. Shadaj-Madhyamgram

    3. Madhyamgram

    4. Shadajgram

    Answer: d

  21. Which instrument was prepared by Helmhotz for recognizing the ‘Anshikas’ of Mishra Swara?

    1. Microphone

    2. Anunaadak

    3. Naadak

    4. Galvinator

    Answer: b

  22. The interval of Shuddh Swara Saptak of Indian music (Hindustani) is

    1. 301 Severt

    2. 204 Severt

    3. 96.9 Severt

    4. 227.2 Severt

    Answer: a

  23. Identify the ‘Kalyan-Mela’ with the basis of ‘Shadaj-Interval’

    1. 16/15, 9/8, 75/64, 16/15, 16/15, 75/64, 16/15

    2. 16/15, 75/64, 9/8, 16/15, 9/8, 10/9, 16/15

    3. 9/8, 10/9, 16/15, 9/8, 9/8, 10/9, 16/15

    4. 9/8, 10/9, 9/8, 16/15, 9/8, 10/9, 16/15

    Answer: d

  24. Who made the ‘Cyclic Theory’

    1. Alain Danielov

    2. Jairaz Bhoy

    3. Kolinsky

    4. Mark Lavy

    Answer: c

  25. Find correct sequence:

    1. Alaap, Fast Gat, Jod, Jhala

    2. Fast Gat, Jod, Alaap, Jhala

    3. Alaap, Jod, Fast Gat, Jhala

    4. Jod, Alaap, Fast Gat, Jhala

    Part – III: Karnatik Music

    Answer: c

  26. Mitra Ragas have

    1. Common Svaras

    2. Names with common endings

    3. Derived from same Mela raga

    4. All the above

    Answer: b

  27. Correct sequence:

    1. Mararanjni, Charukesi, Sarasangi, Harikamboji

    2. Charukesi, Sarasangi, Mararanjini, Harikamboji

    3. Sarasangi, Charukesi, Mararanjini, Harikamboji

    4. Charukesi, Sarasangi, Harikamboji, Mararanjini

    Answer: a

  28. Stress on a note is termed as

    1. Lina

    2. Kampita

    3. Nokku

    4. Andolika

    Answer: c

  29. Opposite of Sama Graha is

    1. Anuloma

    2. Vishama

    3. Atita

    4. Anagata

    Answer: b

    • Assertion (A): Art in India was independent of Religion.
    • Reason (R): Temples have been repositories of Art in India.
    1. R is false A is true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false R is true.

    4. Both A and R are true.

    Answer: c

  30. Match the following:

    List-I List-II
    1. Shodashangas

    2. Anagata Graha

    3. Lakshana Gitas

    4. Padam

    1. Svara Ragasudha

    2. Govinda Dikshit

    3. Pluta

    4. Kshetregna

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  31. Variations on musical theme by the Vaggeykkara

    1. Yati

    2. Neraval

    3. Sangati

    4. Yamakam

    Answer: c

  32. Match the following:

    List-I List-II
    1. Nantuni

    2. Kombu

    3. Chenda

    4. Tavitra

    1. Wind instrument

    2. Drum

    3. Nagaswaram

    4. Stringed instrument

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  33. The number of Aksharakalas in Misra Jati Mathyatala

    1. 12

    2. 16

    3. 20

    4. 10

    Answer: b

  34. Kattalais are found in

    1. Vedic music

    2. Nāmavalis

    3. Tevaram hymns

    4. Thirupugazh

    Answer: c

  35. Tamil Pan similar to present day Shankarabharana

    1. Panchamam

    2. Pazhampanjuram

    3. Sikāmaram

    4. Kausikam

    Answer: b

  36. A Veena named after a celestial musician

    1. Kachchapi

    2. Mātangi

    3. Kinnara

    4. Mahati

    Answer: c

  37. Arrange the following in order of Parent scale:

    1. Sriranjini

    2. Gaula

    3. Sruti

    4. Behag

      1. 1, 3, 2, 4

      2. 2, 3, 1, 4

      3. 2, 1, 3, 4

      4. 1, 2, 4, 3

      Answer: c

    • Assertion (A): Grama in the ancient times was evolved only to find new scales.
    • Reason (R): Murchanas evolved from Jatis.
    1. A is true R is false.

    2. R is true A is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  38. Prithvi Lingam

    1. Thirupati

    2. Madurai

    3. Chidambaram

    4. Kanchipuram

    Answer: c

  39. A series of svaras arranged without proper sequence:

    1. Kutatanas

    2. Kalpana Svara

    3. Svara Koruppu

    4. Korvai

    Answer: a

  40. Panchavadhyam includes

    1. Chenda

    2. Sudha Maddalam

    3. Veena

    4. Mridangam

    Answer: b

  41. Dvianya Svara Bhashanga Raga

    1. Dvijavanti

    2. Bhairavi

    3. Anandabhairavi

    4. Athana

    Answer: d

  42. The greatest composer of Gitas after Purandara Dasa

    1. Vina Kuppayyar

    2. Paidala Gurumurty Shastri

    3. Ramnad Srinivas

    4. Narayana Tirthar

    Answer: b

  43. Composer of Viriboni Varnam

    1. Vina Kuppayyar

    2. Pachimiriyam Adiyappayya

    3. Ramaswamy Sivan

    4. Patnam Subramanya Iyer

    Answer: b

  44. Guru of Tyagaraja

    1. Sonti Venkataramanayya

    2. Sonti Venkatasubbayya

    3. Vadivelu

    4. Aneyya

    Answer: b

  45. Match the following:

    List-I List-II
    1. Chola

    2. Baluswamy Dikshitar

    3. Gopala Krishna Bharati

    4. Appar

    1. Violin

    2. Tanjavur

    3. Sacred Music

    4. Geya Natakas

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  46. A Daru

    1. Vikshepa

    2. Antara

    3. Avapa

    4. Avalokita

    Answer: b

  47. In Desadi Tala music commences after

    1. ¾ th Aksharakala

    2. ½ Aksharakala

    3. ¼ Aksharakala

    4. Sama

    Answer: a

  48. Narayana Tirtha's composition are called as

    1. Krishna Gitis

    2. Padams

    3. Ashtapadi

    4. Suladi Tarangas

    Answer: d

Part – IV: Rabindra Sangeet

  1. Shanta, Amar & Pramada are the characters of which Dance-Drama of Tagore?

    1. Kal Mrigaya

    2. Natr Puja

    3. Taser Desh

    4. Mayar Khela

    Answer: d

  2. Who composed the song ‘He Antaryami, Trahi____’

    1. Rabindranath

    2. Dinendranath

    3. Jyotirindranath

    4. Hemendranath

    Answer: c

  3. Who was the editor of ‘National Paper’ magazine?

    1. Gopal Mitra

    2. Sukumar Roy

    3. Nabagopal Mitra

    4. Somendranath Tagore

    Answer: c

  4. Which one is the correct divisional structure for Ada-Chartal used by Tagore for his songs?

    1. 3| 2| 4| 4

    2. 2| 4| 4| 4

    3. 4| 2| 4| 4

    4. 4| 4| 4| 2

    Answer: b

  5. Pick up the odd one from the following lists:

    1. Jhampak/Ardha Jhaptal

    2. Teora/Tivra

    3. Dadra/Kashmiri Khemta

    4. Kaharwa/Rupak

    Answer: d

  6. How many Matras are in Choutal or Chartal?

    1. 12

    2. 14

    3. 16

    4. None of the above

    Answer: a

  7. ‘Nibira Ama Timir Hote’ song is based on which category?

    1. Puja

    2. Prakriti

    3. Swadesh

    4. Vichitra

    Answer: b

  8. The following song is based on which category? ‘Amar Mallika Vane’

    1. Prem

    2. Puja

    3. Prakriti

    4. Vichitra

    Answer: c

  9. The song ‘Tomar Khola Hawaye’ is based on which ‘Tala’

    1. Dadra

    2. Sasthi

    3. Kaharwa

    4. Trital

    Answer: c

  10. Who also played veena along with singing from among the following artists?

    1. Shailajaranjan Majumdar

    2. Shantidev Ghosh

    3. Pankaj Kumar Mallick

    4. Anadi Kumar Dastidar

    Answer: d

  11. How many divisions are in Sur Fak Tal?

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 5

    Answer: d

  12. How many ‘Fhak’ or ‘Khali’ is in Tibra Tal?

    1. 0

    2. 1

    3. 2

    4. None of above

    Answer: a

  13. In accordance with the total number of matra, which ‘Rabindra Tala’ is similar to Hindustani tala ‘Rupak’

    1. Jhampak

    2. ArdhaJhaptal

    3. Teora

    4. Ektal

    Answer: c

  14. How many songs were not composed by Tagore among the total 157 no. Of songs in ‘Geetanjali’

    1. 17

    2. 37

    3. 57

    4. 71

    Answer: d

  15. In the song ‘TomarAsime____’ which ‘Vivadi Swar’ is used to make this composition ‘Raga Bihag’

    1. Komal Dhaivat

    2. Komal Nishad

    3. Tivra Madhyam

    4. Komal Gandhar

    Answer: b

  16. ‘Antaratara Antaratamo Tini Je____’ song is known as

    1. Rabindra Sangeet

    2. Kabya Sangeet

    3. Baul Sangeet

    4. Brahma Sangeet

    Answer: d

  17. Who received the title of ‘Rangraj’ & ‘Tanraj’

    1. Gopeswar Bandopadhya

    2. Jadu Bhatt

    3. Ganga Narayan

    4. Vishnu Chakraborty

    Answer: b

  18. ‘Ami Chanchal He’ song is based on which ‘Tala’

    1. Dadra

    2. Ektal

    3. Rupak

    4. Teora

    Answer: a

  19. ‘Ada-Khemta’ tala has the following characters:

    1. 3 Talis & no Khali

    2. 3 Talis & 1 Khali

    3. 3 Talis & 2 Khalis

    4. 4 Talis & 0 Khali

    Answer: b

  20. How many divisions are in ‘Naba Taal’

    1. 5

    2. 4

    3. 3

    4. 2

    Answer: b

  21. ‘Jat’ tal is divided into how many divisions?

    1. 6

    2. 7

    3. 8

    4. 10

    Answer: c

  22. ‘Ore Natan Yuger Bhore’ song was composed to celebrate which occasion?

    1. Holi

    2. Basant Utsav

    3. Varsha Utsav

    4. Bengali New Year

    Answer: d

  23. ‘Aaji Subho Dine’ song is based on which ‘Tala’

    1. Sur Fak Tal

    2. Kaharwa

    3. Jhaptal

    4. Talferta

    Answer: d

  24. ‘Ei Udasi Howar Pathe’ song is based on which category?

    1. Prakriti

    2. Prem

    3. Tappa

    4. Vichitra

    Answer: b

  25. ‘Aaji Praname Tomare’ song is based on which ‘Tala’

    1. Sasthi

    2. Choutal

    3. Trital

    4. Dadra

    Answer: a

Part – V: Percussion

  1. Who among the following was a renowned artists, who was a good Tabla player?

    1. Pt. Hariprasad Chaurasia

    2. Ustad Bismillah Khan

    3. Pt. Shiv Kumar Sharma

    4. Pt. Bhimsen Joshi

    Answer: c

  2. 9/4 indicate which layakari?

    1. Aadh

    2. Sawagun

    3. Tigun

    4. Sawadugun

    Answer: d

  3. On which beat 3rd Tali of Shikhartal is placed?

    1. 7 beats

    2. 8 beats

    3. 9 beats

    4. 10 beats

    Answer: c

  4. Which Rishi is associated with Pushkar Vadya?

    1. Swati

    2. Narad

    3. Kashyap

    4. Bharat

    Answer: a

  5. The prominent artist of Laggi playing to accompany semi-classical music

    1. Skaikh Daud

    2. Ustad Nizammuddin

    3. Shri Kanhai Dutt

    4. Ustad Karamatullah Khan

    Answer: b

  6. Which one among the following is not the category of Jati?

    1. Mishra

    2. Khand

    3. Sankeeran

    4. Satgun

    Answer: d

  7. Which is the shortest unit of Tal?

    1. Theka

    2. Vibhag

    3. Tali

    4. Matra

    Answer: d

  8. Who was the Guru of Karamat Khan?

    1. Pt. Gyan Prakash Ghosh

    2. Ustad Ahmed Jan Thirakawa

    3. Ustad Amir Hussain

    4. Ustad Masit Khan

    Answer: d

  9. Which is not a category of Tihai among the following?

    1. Farmasi

    2. Navahakka

    3. Quada

    4. Kamali

    Answer: c

  10. By which tal Tappa Gayaki is accompanied?

    1. Tintal

    2. Jhaptal

    3. Sitarkhani

    4. Ektal

    Answer: c

  11. How many beats are there in the ‘Navpanch’ tal of Rabindra Sangeet?

    1. 12

    2. 14

    3. 16

    4. 18

    Answer: d

  12. The author of ‘Playing Technique of tabla’ is

    1. Ishwar Lal Mishra

    2. Pt. Chhote Lal Mishra

    3. Pt. Kumar Lal Mishra

    4. Pt. Sheetal Prasad Mishra

    Answer: b

  13. Bhatkande Sangeet Mahavidyalaya has been conferred the university status in the year

    1. 2002

    2. 2001

    3. 2000

    4. 2003

    Answer: b

  14. Which renowned tabla player was expired recently?

    1. Pt. Chhote Lal Mishra

    2. Pt. Gyan Prakash Ghosh

    3. Pt. Kishan Maharaj

    4. Ustad Aafak Hussain

    Answer: a

  15. In which of the Gharanas, the playing of description of theka is performed?

    1. Delhi

    2. Punjab

    3. Lucknow

    4. Banaras

    Answer: d

  16. Which Tala has different varieties?

    1. Tin tal

    2. Ektal

    3. Jhaptal

    4. Rudra

    Answer: d

  17. From where, Kuad of Rudratala will start?

    1. 2 ⅕

    2. 2 ⅖

    3. 2 ⅘

    4. 4 ⅔

    Answer: a

  18. In which university, dept. Of tabla or percussion, instrumental is not separate?

    1. Kashi Hindu Vishwavidyalaya

    2. Indira Kala Vishwavidhyalaya, Khairagarh

    3. M. S. Vishwavidyalaya, Vadodara

    4. Bhatkhande Vishwavidyalaya, Lucknow

    Answer: a

  19. ‘Dhama’ the instrument like tabla is used in which state?

    1. Delhi

    2. Punjab

    3. Bengal

    4. Gujarat

    Answer: b

  20. From which Matra, the composition of Maseet Khani get started?

    1. 10th Beat

    2. 11th Beat

    3. 12th Beat

    4. 13th Beat

    Answer: c

  21. In which Tala, Farmaishee Chakkardar of Jhaptala will be played without any change?

    1. Ektal

    2. Aada Chautal

    3. Teen Tal

    4. Rupak

    Answer: c

  22. In which Tala, playing is possible without any change of Kamali (minimum of seven circles) of teental?

    1. Ektal

    2. Jhaptal

    3. Dhamar

    4. Roopkara

    Answer: c

  23. Which Pakhawaj Player has resided in Kashi for a long run?

    1. Kodau Singh

    2. Swami Pagal Das

    3. Nana Panse

    4. Ram Das Sharma

    Answer: c

  24. Which Mridanga player is renowned as eminent of Laya?

    1. Pal Ghat Raghu

    2. Ram NadIshwaran

    3. K. Shivaraman

    4. Ayodhya Prasad

    Answer: b

  25. Tabla player, who had receved President Award is

    1. Pt. Veeru Mishra

    2. Pt. KanthaiMaharaj

    3. UstadAbidHussain

    4. UstadKadirBax

    Answer: b