CBSE NET Music June-2013 Solved Paper III

Part – I: Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet, Percussion Instruments – Common to all

  1. Ragas are divided into how many sections as per the ‘Time-theory of Ragas’ in Hindustani Music, on the basis of ‘swaras’

    1. 10

    2. 5

    3. 4

    4. 3

    Answer: d

  2. One ‘swara’ consists of how much maximum number of shruties as per Hindustani music?

    1. 5

    2. 4

    3. 3

    4. 6

    Answer: b

  3. Alaripu is an opening part of which of the following dance?

    1. Bharat Natyam

    2. Mohini Attam

    3. Kathakali

    4. Kuchipudi

    Answer: a

  4. Which of the following ‘Raga’ does not fall under ‘Todi Thata’

    1. Todi

    2. Gurjari Todi

    3. Multani

    4. Bahaduri Todi

    Answer: d

  5. Chord is the basis of

    1. Staccato

    2. Harmony

    3. Rest

    4. Metre

    Answer: b

  6. Grammy Award 2013 was conferred on Pt. Ravi Shankar posthumously on his album

    1. Twilight

    2. If tomorrow comes

    3. The lving room session part 1

    4. Shastriya Sangeetki Vividha Shailiyan

    Answer: c

  7. World Radio Day is observed on

    1. 13 Feb

    2. 15 Jan

    3. 26 Sept

    4. 19 April

    Answer: a

  8. Zia Fariduddin is an exponent of which musical form?

    1. Tappa

    2. Thumri

    3. Khayal

    4. Dhrupad

    Answer: d

  9. The first singer to receive Phalke Award

    1. Lata Mangeshkar

    2. Bhupen Hazarika

    3. Asha Bhonsle

    4. Manna Dey

    Answer: a

  10. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as

    1. Akashwani

    2. Nabhowani

    3. Doorwani

    4. All India Radio

    Answer: d

  11. The first singer to receive Bharat Ratna is

    1. M. S. Subbalakshmi

    2. Pt. Bhimsen Joshi

    3. Smt. Lata Mangeshkar

    4. Pt. Balmurali Krishna

    Answer: a

  12. What is the full form of ‘AM’ regarding Radio Broadcasting?

    1. Amplitude movement

    2. Anywhere movement

    3. Amplitude matching

    4. Amplitude modulation

    Answer: d

  13. In Western notation system minim is equivalent to

    1. 2 matras

    2. ½ matra

    3. ¼ matra

    4. 1 matra

    Answer: b

  14. How many Ragangas have been described by Narayan Moreshwar Khare?

    1. 16

    2. 30

    3. 26

    4. 10

    Answer: c

  15. Which musicologist did use Dwadash Moorchanavad?

    1. Bharat

    2. Matang

    3. Nanyadev

    4. Sharangdeo

    Answer: b

  16. Which is the most suitable swara combination to express Bhairav Anga?

    1. Ma Ga Re Sa

    2. Ga Ma Re Sa

    3. Re Ga Re Sa

    4. Ga Ma Dha Pa

    Answer: d

  17. Identify the Raga which does not belong the Audav Audav Jati

    1. Durga

    2. Vibhas

    3. Shuddh Kalyana

    4. Malkauns

    Answer: c

  18. According to ancient authors which swara is capable of producing vibhats and Bhayanak Rasa?

    1. Ga

    2. Ni

    3. Dha

    4. Pa

    Answer: c

  19. At what time the Ragas with Komal Ga Ni are sung or played?

    1. Morning 7 − 10 A. M.

    2. Morning 10 A. M. – Evening 4 P. M.

    3. Early Morning 4 A. M. – Morning 7 A. M.

    4. Night 12 P. M. – Morning 4 A. M.

    Answer: b

  20. Which intervals are in between Vadi-Samvadi Swaras?

    1. 3: 4

    2. 3: 5

    3. 3: 8

    4. 8: 9

    Answer: a

  21. Which interval exists in between the Unison intervals?

    1. 1: 2

    2. 1: 1

    3. 2: 3

    4. 3: 4

    Answer: b

  22. Commentator of Nardiya Shiksha is

    1. Maharana Kumbha

    2. Abhinav Gupta

    3. Bhatt Shubhankar

    4. Dattil

    Answer: c

  23. Which view was adopted by Bhatta Nayak in the context of Rasa?

    1. Uttpattivad

    2. Anukrativad

    3. Muktibad

    4. Abhivyaktivad

    Answer: c

  24. The author of Bharat Bhashyam Grantha?

    1. Vidyaranya Swami

    2. Maharaja Pratap Singh

    3. Vimal Kant Chaudhary

    4. Nanya Bhoopal

    Answer: d

  25. Which of the musicians received Padamshree Award in 2012?

    1. Pt. Jasraj

    2. Pt. Rajansajan Mishra

    3. Abdul Rashid Khan

    4. Savita Devi

    Answer: c

  26. Match the following:

    List-I List-II
    1. RudraVeena

    2. Santoor

    3. Flute

    4. Nakkara

    1. Bhajan Sopori

    2. Raghunath Seth

    3. Asad Ali Khan

    4. Dilawar Khan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: b

  27. Who is not a Pakhawaj player from the following?

    1. Pagal Das

    2. Bhagwan Das

    3. Purshottam Das

    4. Purno Das

    Answer: d

  28. Which one is a expandable composition from the following:

    1. Tukda

    2. Laggi

    3. Chakradar

    4. Rela

    Answer: d

  29. ‘Pudi’ of Mridangam is made of

    1. Skin of ox

    2. Skin of goat

    3. Skin of buffalo

    4. Skin of horse

    Answer: b

  30. Instrument, whch was used for showing Taal

    1. KansyaTaal

    2. JalTarang

    3. Tanpura

    4. Veena

    Answer: a

  31. Pakhawaj is derived from

    1. Damaroo

    2. Ankik

    3. Alingyak

    4. Hudukka

    Answer: c

  32. Founder of Lucknow Gharana of Tabla:

    1. U. Kallu Khan – Meeru Khan

    2. U. Bakhshu Khan – Modu Khan

    3. U. Sitab Khan – Ghaseet Khan

    4. U. Fakir Baksha– Quadir Baksh

    Answer: b

  33. The total number of Taals based on the Jati-Gati Bhed in Karnatak Taal system

    1. 35

    2. 105

    3. 108

    4. 175

    Answer: d

  34. Silapadikaram is a treatise in

    1. Tamil

    2. Sanskrit

    3. Telugu

    4. Malayalam

    Answer: a

  35. One of the Dandis in Chaturdandi Prakasika

    1. Taal

    2. Svara

    3. Thaya

    4. Varna

    Answer: c

  36. Pancha Vadyam is the ensemble of

    1. Tamil Nadu

    2. Kerala

    3. Andhra Pradesh

    4. Mysore

    Answer: b

  37. Tavil is an instrument

    1. Melodic

    2. Percussion

    3. Wind

    4. None of the above

    Answer: b

  38. Sollukettuis

    1. Jatis

    2. Swars

    3. Garland of Ragas

    4. None of the above

    Answer: a

  39. Raga Suddha Saveri corresponds to

    1. Vibhas

    2. Durga

    3. Bhupali

    4. Khamaj

    Answer: b

  40. ‘Gram Chara Oi Ranga Matir____’ song is based on which ‘Taal’

    1. Dadra

    2. Kaharwa

    3. Rupakda

    4. Jhampak

    Answer: b

  41. ‘Daruna Agni Bane Re…’ song depicts which season?

    1. Varsha

    2. Sarat

    3. Basant

    4. Grishma

    Answer: d

  42. ‘Jhara Shefalir Path Bohiya…’ song refers to which season?

    1. Grishma

    2. Varsha

    3. Sarat

    4. Basant

    Answer: c

  43. ‘Neel Digante Oi Phuler Agun, Laglo____’ song refers to which season?

    1. Varsha

    2. Hemant

    3. Basant

    4. Sarat

    Answer: c

  44. Match the following:

    List-I List-II
    1. Bhurji Khan

    2. Balkrishnabuva Ichalkaranjikar

    3. Vinayakbuva Patwardhan

    4. Vilayat Hussain Khan

    1. DV Paluskar

    2. Jannathbuva Purohit

    3. Mallikarjun Mansoor

    4. VD Paluskar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  45. Name the Paramelpraveshak raga from the following:

    1. Bhimpalasi

    2. Multani

    3. Gavati

    4. Shree

    Answer: b

  46. The music University of Madhya Pradesh is

    1. Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya

    2. Nathibai Damodar Thakarsi Vishwavidyalaya

    3. Bhartiya Vidyapeeth

    4. Raja Man Singh Tomar Sangeet Avam Kala Vishwavidyalaya

    Answer: d

  47. Which National organization organizes National Youth Festival?

    1. Sangeet Natak Academy

    2. Lalit Kala Academy

    3. Department of Culture

    4. Association of Indian Universities

    Answer: d

  48. Haveli Sangeet is originated by

    1. Ramanujacharya

    2. Mahaprabhu Vallabhacharya

    3. Madhavacharya

    4. Shakaracharya

    Answer: b

  49. Shatashruti ‘Dha’ or ‘Kaishik Ni’ of Karnataka Music is equivalent to which swara of Hindustani Music?

    1. Komal Dha

    2. Shudha Ni

    3. Komal Ni

    4. Shudha Dha

    Answer: c

  50. Which form is not included in Dashvidh-Raga-Vargikaran of Sangeet Ratnakar?

    1. Bhasha

    2. Vibhasha

    3. Upbhasha

    4. Antarbhasha

    Answer: c

Part – II: Hindustani Music

  1. Which of the following scholar has written annotation on Natya Shastra?

    1. Vishnu Gupta

    2. Dattilam

    3. Abhinav Gupta

    4. Beejgupt

    Answer: c

  2. ‘Shudha Dhaiwat’ is placed on which shruti according to the ancient musicologist?

    1. 20th

    2. 19th

    3. 17th

    4. 16th

    Answer: a

  3. Which musician is known as a Vaggeykar, who possesses the following qualities?

    1. Gamak and Tan

    2. Mandra and Tar

    3. Laya and Taal

    4. Dhatu and Matu

    Answer: d

  4. Which of the following instrument falls under the category of ‘Shushir Vadya’

    1. Sitar

    2. Sarangi

    3. Tabla

    4. Harmonium

    Answer: d

  5. Which of the followng Gharana is originated from Patiala Gharana?

    1. Rampur

    2. Vishnupur

    3. Banaras

    4. Shyam Chaurasi

    Answer: d

  6. Ashraya Raga of Todi Thata is

    1. Gurjari Todi

    2. Miyanki Todi

    3. Bilaskhani Todi

    4. Bhupal Todi

    Answer: b

  7. According to modern ‘Shudha’ scale, the frequency of ‘Pancham’ is

    1. 360

    2. 320

    3. 305

    4. 405

    Answer: a

  8. Which of the following ‘Thata-Raga’ pair is not correct?

    1. Kafi Kanda – Kafithata

    2. Abhogi Kanda – Kafithata

    3. Nayki Kanda – Kafithata

    4. Darbari Kanda – Kafithata

    Answer: d

  9. Swaras arranged in the order of –Tone, Semi-Tone, Tone, Tone, Semi-Tone, Tone, Tone depicts the structure of which Hindustani Thata?

    1. Kafi

    2. Todi

    3. Bhairavi

    4. Asawari

    Answer: d

  10. ‘Man Kutuhal’ is an important ‘Grantha’ which elucidate on which of the following musical form?

    1. Thumri

    2. Tappa

    3. Kajri

    4. Dhrupad

    Answer: d

  11. Rendering more than one melody at a time is known as

    1. Counter Point Harmony

    2. Syncopation

    3. Slur

    4. Staccato

    Answer: a

  12. Which Thata of Hindustani Music is equivalent to Kharharpriya of Karnatak Music

    1. Kafi

    2. Bhairav

    3. Todi

    4. Kalyan

    Answer: a

  13. Match the following:

    List-I List-II
    1. Maharana Kumbha

    2. Nanyadev

    3. Shri Kantha

    4. Shri Nivas

    1. Rasa Kaumudi

    2. Sangeet Raj

    3. Rag Tatva –Vivodh

    4. Bharat Bhashyam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: a

  14. Who was the Guru of Pt. Ravishankar?

    1. Ustad Inayat Khan

    2. Ustad Allauddin Khan

    3. Ustad Haffiz Ali Khan

    4. Ustad Mushtaque Hussain Khan

    Answer: b

    • Assertion (A): Expert musician screate beauty in the mind of listeners by adding shadow of parallel ragas while elaborating the ragas.
    • Reason (R): This act should be performed only when a musician has sound knowledge of the intricacies of Ragas.
    1. A is correct R is wrong.

    2. A is wrong R is correct.

    3. A and R both are wrong.

    4. A and R both are correct.

    Answer: d

  15. In which Raga Pancham is omitted in Aroh by most of the musicians?

    1. Lalit

    2. Malkauns

    3. Todi

    4. Bilaskhani Todi

    Answer: c

  16. Which symbol is used in staff notation to write one semitone higher?

    1. Flat

    2. Sharp

    3. Natural

    4. Double sharp

    Answer: b

  17. Which sign of the staff notation is equal to one matra of Indian music?

    1. Breve

    2. Minim

    3. Crotchet

    4. Quaver

    Answer: c

  18. ‘Jafar Khani Baj’ is related to

    1. Tabla

    2. Pakhawaj

    3. Mridang

    4. Sitar

    Answer: d

  19. Accoridng to ancient scholars seven string and nine string veenas were known as

    1. Chitra and Vipanchi

    2. Margi and Saraswati

    3. Matt Kokila and Chitra

    4. Margi and Vipanchi

    Answer: a

  20. Who has named Madhyam as Avilopee Swara?

    1. Matang

    2. Bharat

    3. Sharangdev

    4. Ahobal

    Answer: b

  21. Echo is based on

    1. Reflection of sound

    2. Refraction of sound

    3. Diffraction of sound

    4. Interference of sound

    Answer: a

  22. ‘Jodi wire’ of sitar is tuned in which note?

    1. Sa

    2. ⋅Sa

    3. ⋅Sa

    4. ⋅⋅Sa

    Answer: c

  23. What is the distance of Gandhar from Ghurach on the 36 inch long wire of Veena?

    1. 30 inch

    2. 24 inch

    3. 6 inch

    4. 27 inch

    Answer: a

  24. Following notes blong to which Raga “⋅ Ni Re Ga, M'a Dha Ni ⋅Sa”

    1. Poorvi

    2. Puriya

    3. Basant

    4. Puriya Dhanashree

    Answer: b

Part – III: Karnatak Music

  1. Composer of Navaratna Malika

    1. Svati Thirunal

    2. Dkshitar

    3. Syama Shastri

    4. Tyagaraja

    Answer: c

  2. Geya Nataka

    1. Kuravanji

    2. Prahalada Bhakti Vijayam

    3. Utsava Prabandham

    4. Krishna Leela Tarangini

    Answer: b

  3. Aligite in Husseni Raga is a

    1. Pada

    2. Kriti

    3. Jawali

    4. Devarnama

    Answer: a

  4. Write the correct sequence

    1. Svaravali, Prabandha, Pada, Kriti

    2. Pada, Svaravali, Prabandha, Kriti

    3. Prabandha, Svaravali, Pada, Kriti

    4. Svaravali, Prabandha, Kriti, Pada

    Answer: c

  5. Padagarbham is also known as

    1. Ardha Virama

    2. Arudi

    3. Eduppu

    4. Atita Graha

    Answer: b

  6. Match the following:

    List-I List-II
    1. Andal

    2. Birana Varalichi

    3. Divya Prabandham

    4. Oduvar

    1. Nayanar

    2. Tevaram

    3. Thiruppavai

    4. Himadri Sute

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  7. Gitam in Malahari Raga is a

    1. Lakshana Gita

    2. Dvidhatu Prabandha

    3. Churnika

    4. Dandakam

  8. Kalahastisa Pancharatnam composer

    1. Maha Vaidyanathayyar

    2. Tyagaraja

    3. Vina Kuppayyar

    4. Patnam Subramanya Iyer

    Answer: c

    • Assertion (A): Concept of Ragapaved way for development of kriti.
    • Reason (R): Padam give scope for Manodharma.
    1. A is true, R is false.

    2. R is true, A is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  9. Vivadimelas include

    1. Shatsrutirishabha

    2. Sudhagandhara

    3. Shatsrutidhaivata

    4. All the above

    Answer: d

  10. Mani Mantapas are

    1. Music hall

    2. Hall of gems

    3. Musical stone pillars

    4. Dance hall

    Answer: c

  11. Audavashadava raga

    1. Saraswati Manohari

    2. Ranjani

    3. Curuti

    4. Saveri

    Answer: b

  12. Bhurigi mi dhani raga is

    1. Rishabhapriya

    2. Hemavati

    3. Natabhairavi

    4. Shanmukhapriya

    Answer: d

  13. Taal with 18 aksharakala

    1. Mathya Taal

    2. Ata Taal

    3. Jhampa Taal

    4. Dhruva

  14. Match the following:

    List-I List-II
    1. Todi

    2. Sita Rama Vijayam

    3. Javali

    4. Krishna Bhagavatar

    1. Tyagaraja

    2. Kalakshepam

    3. Dharmapuri Subbarayar

    4. Subhapantuvarali

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  15. Tarangam are found in

    1. Dandakam

    2. Geeta Govind

    3. Krishna Leela Tarangini

    4. None of the above

    Answer: c

  16. Lavani is a dance form

    1. Uttar Pradesh

    2. Maharashtra

    3. Gujarat

    4. Rajasthan

    Answer: b

  17. Svayambuswaras are

    1. Harmonic notes

    2. Foreign notes

    3. Dissonate notes

    4. None of the above

    Answer: d

  18. Make sequence correctly in ascending order:

    1. Dhanuka, Kanada, Vasanta, Sahana

    2. Kanada, Dhanuka, Vasanta Sahana

    3. Sahana, Dhanuka, Vasanta, Kanada

    4. Dhanuka, Vasanta, Kanada, Sahana

  19. Samudaya Kritis are

    1. Kritis composed in same raga

    2. Kritis composed in same taal

    3. Kritis composed on a particular theme

    4. All the above

    Answer: c

  20. Muktayiswars occur in

    1. Kriti

    2. Varna

    3. Ragam Tanam Pallavi

    4. Tillana

    Answer: c

    • Assertion (A): Navasandhi ragas and Taals were used for temple processions.
    • Reason (R): The meeting point of10 directions was called Navasandhi.
    1. A is true, R is false.

    2. Both A and R are true.

    3. R is true, A is false.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  21. Natabhairavi corresponds to That

    1. Asaveri

    2. Bhairav

    3. Todi

    4. Marwa

    Answer: a

  22. Sankirna ragas

    1. Curuti

    2. Sahana

    3. Dvijavanti

    4. Brindavani Saranga

    Answer: c

  23. Tribhinnagamaka is one of the

    1. Pancha Dasa Gamaka

    2. Dasa Vidha Gamaka

    3. Janta Swara Prayoga

    4. None of the above

    Answer: a

Part – IV: Rabindra Sangeet

  1. What are the Tagore songs that have adopted tunes from Hindustani classical music usually called?

    1. Bangla Kheyal

    2. Bhatyali

    3. Raga based

    4. Baithaki Gaan

    Answer: c

  2. The song ‘Amar Praner Manus ache Prane’ has original tune from?

    1. Baul Song

    2. Kirtan

    3. Dhrupad

    4. Thumri

    Answer: a

  3. What is the Taal of Song ‘Ek Mone Tor Ektarate’

    1. Ektaal

    2. Dadra

    3. Khemta

    4. Jat Taal

    Answer: d

  4. Match the following and select the correct combination from below:

    List-I List-II
    1. Aji Je Rajni Jaye

    2. Ekada Prate Kanjatale

    3. Bhanga Deuler Debata

    4. Arokichhukan Na Hoy Bosiyo Pashe

    1. Chitra

    2. Sonar Tori

    3. Mahua

    4. Kalpana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  5. Place the following in order and select the correct combination from the ‘codes’ below:

    1. Rabindranath

    2. Jotirindranath

    3. Dwijendranath

    4. Rathindranath

    Codes:

    1. 2 3 1 4

    2. 3 2 4 1

    3. 2 4 3 1

    4. 3 2 1 4

    Answer: d

  6. In which book you can get all musical compositions by Tagore?

    1. Rabichaya

    2. Geetanjali

    3. Geetabitan

    4. Geeti Malya

    Answer: c

  7. ‘Aji Dakhino Pabane____’ song is based on which Mishra Raga?

    1. Pilu Barwa

    2. Yaman-Purbi

    3. Pancham-Sohini

    4. Bihag-Khamaj

    Answer: c

  8. In which Rabindra Dance-Drama, we find characters like ‘Ruitani & Hartani’

    1. Valmiki Pratibha

    2. Taser Desh

    3. Mayar Khela

    4. Chandalika

    Answer: b

  9. Which song is based on Jhaptal among the following list?

    1. Amar Prane Govir Gopan

    2. Aachho Antare Chirodin

    3. Tabu Mane Rekho

    4. Tomari Koriyachhi Jiboner Dhruvatara

    Answer: d

  10. ‘Maha Vishwe, Mahakashe____’ song based on which Tal?

    1. Teora

    2. Rupak

    3. Kaharwa

    4. Dadra

    Answer: a

  11. As per ‘Akar Matrik Swarlipi’ system, the sign of standing or ending note is

    1. S a

    2. S a

    3. Sa|

    4. | Sa

    Answer: b

  12. Which one of the following Rabindra Sangeet is based on Raga ‘Adana’

    1. Aachho Antare Chirodin

    2. Jay Tabo Bichitra Ananda

    3. Bani Taba Dhay

    4. Danrao Amar Ankhir Aage

    Answer: c

  13. ‘Rim JhimG hano Ghano Re…’ song is based on which raga?

    1. Kanada

    2. Bahar

    3. Desh

    4. Mallhar

    Answer: d

  14. Who composed some of the tunes of Rabindra Sangeet?

    1. Vishnu Chakravarty

    2. Sahana Devi

    3. Indira Devi

    4. Abanindranath Tagore

    Answer: c

  15. Which song was composed by Tagore to celebrate the harvest ceremony?

    1. O Amar Desher Mati

    2. Eso Shyamala Sundara

    3. Aaye re Mora Fasal Kati

    4. Amar Paraner Pare

    Answer: c

  16. Who prepared maximum number of notation of Tagore songs?

    1. Jyotirindranath Tagore

    2. Dinendranath Tagore

    3. Shaurindra Mohan Tagore

    4. Sarala Devi

    Answer: b

  17. How many maximum number of matras used in a single tal by Tagore?

    1. 15

    2. 16

    3. 17

    4. 18

    Answer: d

  18. Which ‘Taal’ was created by Tagore among the following?

    1. Pancham Sawari

    2. Nab Pancha

    3. Jat Taal

    4. Surfak Taal

    Answer: b

  19. Which song was composed by Tagore on the formation of ‘Sanjibani Sabha’ against the British rule?

    1. Amar Sonar Bangla

    2. O Amar Desher Mati

    3. Ek Sutre Bandhiachhi

    4. Sakalere Kachhe Daki

    Answer: c

  20. Match the following songs with Raga:

    List-I List-II
    1. Anek Diyechho Nath

    2. Aji E Ananda Sandha

    3. Sunyo Hate Firi He

    4. Timar Ashime

    1. Kafi

    2. Asavari

    3. Purbi

    4. Bihag

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: c

  21. ‘Aaro Aaro Prabhu____’ song is based on which ‘Taal’

    1. Ekadashi

    2. Ada Theka

    3. Khemta

    4. Taal Ferta

    Answer: c

  22. The following ‘Theka’ belongs to which ‘Taal’ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dha Te Te| Na Dhi Na| Te Te Dh| Na Dhi Na X 2 0 3

    1. Jat Taal

    2. Ada Khemta

    3. Ek Taal

    4. Khemta

    Answer: d

  23. How many matras are in ‘Madhyaman Taal’

    1. 12

    2. 14

    3. 15

    4. 16

    Answer: d

  24. ‘Megher Pare Megh Jamechhe…’ song is based on which category of Rabindra Sangeet

    1. Puja

    2. Prakriti

    3. Swadesh

    4. Prem

    Answer: b

  25. What are the name of the institute which was established in ‘Viswabharati’ in 1919 for painting and music?

    1. Vidya Bhavan

    2. Sangeet Bhavan

    3. Kala Bhavan

    4. Uttarayan

    Answer: c

Part –V: Percussion

  1. When all the four faces of Bharat Kalin Mridanga are tuned in the appropriate Swaras, it is called

    1. Moorchhana

    2. Marjana

    3. Swar Yojana

    4. Prarthana

    Answer: b

  2. Match the following:

    List-I List-II
    1. Mridangam

    2. Ghatam

    3. Pakhawaj

    4. Dholak

    1. Vikku Vinayak Ram

    2. Raja Chhatrapati Singh

    3. Umayalpuram Shivraman

    4. U Bafati Khan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: a

  3. Total Matras of Tistra Jaati Dhruva Taal?

    1. 9

    2. 11

    3. 14

    4. 16

    Answer: b

  4. Fraction depicting Sawailaya

    1. 5/7

    2. 1 (½)

    3. 5/4

    Answer: d

  5. Patah is also called

    1. Pata

    2. Damaru

    3. Dholak

    4. Ghatam

    Answer: c

  6. It is also called ‘Saptadhyayee’

    1. Brihaddeshi

    2. Natya Shashtra

    3. Abhinava Bharati

    4. Sangeet Ratnakar

    Answer: d

  7. Khandit Pravahyukta composition of Bolas with Tihai is called

    1. Quada

    2. Tukada

    3. Gat

    4. Chakra Dar

    Answer: b

  8. The Khoda of Mridangam is made by

    1. Shisham – Wood

    2. Bel – Wood

    3. Sandle – Wood

    4. Jack Fruit – Wood

    Answer: d

    • Assertion (A): Tabla – Accompaniment is more difficult than Tabla-Solo
    • Reason (R): The main aim of Tabla-Accompaniment is to play according to the main artist.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct, R is wrong.

    4. A is wrong, R is correct.

    Answer: a

  9. To play the basic form of a Taal on Tabla is called

    1. Tek

    2. Theka

    3. Palta

    4. Rela

    Answer: b

  10. Tavil belongs to

    1. Ghanvadya

    2. Layavadya

    3. Avanaddhavadya

    4. Sushirvadya

    Answer: c

  11. Total number of Matras of Brahma Taal

    1. 16

    2. 28

    3. 30

    4. 48

    Answer: b

  12. Writre of Brihaddeshi

    1. Matanga

    2. Upanga

    3. Dattila

    4. Vishakhil

    Answer: a

  13. The ancient name of Hudukka

    1. Patah

    2. Panava

    3. Pattavadya

    4. Trivali

    Answer: b

  14. The composition in which unlimited development is possible

    1. Qaida

    2. Peshakar

    3. Laggi

    4. Rela

    Answer: b

  15. The annotation of which treatise is done by Abhinava Gupta?

    1. Natya Shashtra

    2. Sangeet Ratnakar

    3. Sadrag Chandrodaya

    4. Sangeet Saramrita

    Answer: a

  16. Idiophones belong to

    1. Ghan Vadya

    2. Sushir Vadya

    3. Avanaddha Vadya

    4. Taranga Vadya

    Answer: a

  17. Layakari of Paune Do Gun is called

    1. Biad

    2. Kuad

    3. Sawai

    4. Aad

    Answer: a

  18. The writer of ‘Art of Tabla Rhythm’

    1. Sudhir Kumar Saxena

    2. Sudhir Mankar

    3. Sudhir Kumar Verma

    4. Sudhir Gupta

    Answer: a

  19. Ustaad Amir Hussen Khan was the Khalifa of

    1. Delhi Gharana

    2. Ajarada Gharana

    3. Lucknow Gharana

    4. Farukhabad Gharana

    Answer: d

  20. The only Hindu Artist who was given the tile of Khalifa:

    1. Pt. Vikramaditya Mishra

    2. Pt. Ramayan Prasad Mishra

    3. Pt. Dargahi Mishra

    4. Pt. Kishan Maharaj

    Answer: a

  21. Match the following:

    List-I List-II
    1. Pt. Daragahi Mishra

    2. U Ahamad Jan Thirakva

    3. U Habibuddin Khan

    4. U Vazid Hussen Khan

    1. Banaras Gharana

    2. Farukhabad Gharana

    3. Lucknow Gharna

    4. Ajarada Gharana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  22. Which Avanaddha Vadya is used in Haweli Sangeet?

    1. Daffali

    2. Jhanjh

    3. Pakhawaj

    4. Tabla

    Answer: c