CBSE UGC-NET Environment Questions (Part 11 of 14)

  1. Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the Sun?

    1. Earth

    2. Jupiter

    3. Mars

    4. Venus

    Answer: b

  2. Which one among the following languages has largest number of speakers in the world?

    1. Bengali

    2. French

    3. Japanese

    4. Portuguese

    Answer: a

  3. Which one of the following is the longest glacier of India?

    1. Pindari

    2. Gangotri

    3. Siachen

    4. Zemi

    Answer: c

  4. In what regions can the sun be seen at midnight?

    1. The tropical zone

    2. Warm temperate regions

    3. The Arctic and Antarctic regions

    4. Anywhere at the time of lunar eclipse

    Answer: c

  5. Match the rivers flowing through the cities below:

    List-I List-II
    1. Rhine

    2. Hudson

    3. Nile

    4. Tigris

    1. Baghdad

    2. Cairo

    3. New York

    4. Rotterdam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  6. Where was electricity supply first introduced in India?

    1. Kolkata

    2. Darjeeling

    3. Mumhai

    4. Chennai

    Answer: b

  7. Which of the following is the highest waterfall in the world?

    1. Angel

    2. Ribbin

    3. Hungela

    4. Quecanag

    Answer: a

  8. Which among the following planets intersects the orbit of Neptune?

    1. Mercury

    2. Pluto

    3. Earth

    4. Uranus

    Answer: d

  9. Nubian desert is in

    1. Ethiopia

    2. Egypt

    3. Sundan

    4. Somalia

    Answer: c

  10. The capital of Laos is

    1. Vientiane

    2. Ankara

    3. Abu Dhabi

    4. Hanoi

    Answer: a