CBSE UGC-NET Environment Questions (Part 2 of 14)

  1. The world is divided into:

    1. 12 time zones

    2. 20 lime zones

    3. 24 time zones

    4. 36 time zones

    Answer: c

  2. The term ‘Regur’ refers to:

    1. Laterite soils

    2. Black Cotton soils

    3. Redsoils

    4. Deltaic Alluvial soils

    Answer: b

  3. Location of sugar industry in India is shifting from north to south because of:

    1. cheap labour

    2. expanding regional market

    3. cheap and abundant supply of power

    4. high yield and high sugar content in sugarcane

    Answer: d

  4. Consider the following statements:

    1. Ozone is found mostly in the Stratosphere.

    2. Ozone layer lies 55 − 75 km above the surface of the earth.

    3. Ozone absorbs ultraviolet radiation from the Sun.

    4. Ozone layer has no significance for life on the earth.

    Which of the above statements are correct?

    1. 1 and 3

    2. 2 and 3

    3. 2 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: a

  5. Atmosphere exists because:

    1. The Gravitational force of the Earth

    2. Revolution of the Earth

    3. Rotation of the Earth

    4. Weight of the gases of atmosphere

    Answer: a

  6. Where are most of the earth's active volcanoes concentrated?

    1. Europe

    2. Pacific Ocean

    3. Africa

    4. South America

    Answer: b

  7. The area covered by forest in India is about:

    1. 46%

    2. 33%

    3. 23%

    4. 19%

    Answer: d

  8. The natural vegetation of Savana consists of:

    1. Tall grass

    2. Scrub jungle

    3. Short grass

    4. Trees

    Answer: a

  9. The zone of excessively dry climate with very cold temperature throughout the year correspond to:

    1. Arctic deserts

    2. Tundra

    3. Alpine meadouss

    4. Antarctica

    Answer: a

  10. The fertility of the soil can be increased by growmg:

    1. Cereals

    2. Fibre Crops

    3. Legumes

    4. Root Crops

    Answer: c