CBSE UGC-NET Environment Questions (Part 3 of 14)

  1. India's Oil bearing areas are mostly associated with the:

    1. Plutonic rocks

    2. Volcanic rocks

    3. Sedimentary rocks

    4. Metamorphic rocks

    Answer: c

  2. The much discussed Tehri Dam Project is located in which of the following states?

    1. Madhya Pradesh

    2. Rajasthan

    3. Haryana

    4. Uttaranchal

    Answer: d

  3. Laterite soil develop as a result of:

    1. deposits of alluvial

    2. deposition of loess

    3. leaching

    4. continued vegetation cover

    Answer: c

  4. The coldest place on the earth is:

    1. Halifax

    2. Chicago

    3. Siachen

    4. Verkhoyansk

    Answer: d

  5. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Kota
      • Chambal
      • Bhubaneshwar
      • Mahanadi
      • Jabalpur
      • Narmada
      • Surat
      • Tapti

    Answer: a

  6. Which of the following is the biggest fresh water lake in India?

    1. Dal Lake

    2. Sukhna Lake

    3. LoktakLake

    4. None of these

    Answer: d

  7. Which of the following rivers is not a tributory of the Indus?

    1. Sutlej

    2. Jhelum

    3. Bhagirathi

    4. Chenab

    Answer: c

  8. Which of the following pairs of the river dam project and the State in which it is located, is not correct?

    1. Gandhi Sagar-Madhya Pradesh

    2. Tungabhadra-Tamilnadu

    3. Bhakra Nangal-Punjab

    4. Hirakud-Orissa

    Answer: b

  9. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Rivers) List-II (Dams)
    1. Cauvery

    2. Krishna

    3. Narmada

    4. Chambal

    1. Alamatti

    2. Mettur

    3. Gandhi Sagar

    4. Sardar Sarovar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  10. What is approximately the percentage of forest cover in India?

    1. 10 per cent

    2. 8.5 per cent

    3. 25 per cent

    4. 19.5 per cent

    Answer: d

Discussions & Questions