CBSE UGC-NET Environment Questions (Part 5 of 14)

  1. The rock material carried by a glacier is called

    1. alluvium

    2. meanders

    3. nodules

    4. moraines

    Answer: d

  2. Match List I and List II and find out the correct answer from the codes given below the Lists:

    List-I (Thermal Power Plants) List-II (Locations)
    1. Kahalgaon

    2. Farakka

    3. Ramagundam

    4. Gandhar

    1. West Bengal

    2. Bihar

    3. Gujarat

    4. Andhra Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  3. Solar eclipse takes place when:

    1. The moon comes between the sun and the earth

    2. The earth comes between the sun and the moon

    3. The sun comes between the moon and the earth

    4. None of the above

    Answer: a

  4. The Suez Canal connects:

    1. Baltic Sea and the Caspian Sea

    2. Mediterranean Sea and the Red Sea

    3. Red Sea and the Caspian Sea

    4. Mediterranean Sea and North Sea

    Answer: b

  5. Krishna Raja Sagar Dam is built across the river:

    1. Cauvery

    2. Tungabhadra

    3. Krishna

    4. Godavari

    Answer: c

  6. Which of the following States has rich forests of sandalwood?

    1. Andhra Pradesh

    2. Karnataka

    3. Kerala

    4. Madhya Pradesh

    Answer: b

  7. Which of the following is the smallest ocean of the world?

    1. Pacific

    2. Atlantic

    3. Indian

    4. Arctic

    Answer: b

  8. Light Year is a unit of:

    1. Intensity of light

    2. Distance

    3. Time

    4. Planetary motion

    Answer: b

  9. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I List-II
    1. Troposphere

    2. Stratosphere

    3. Ionosphere

    4. Exosphere

    1. Dust particles

    2. Ozone layer

    3. Meteors

    4. Aurora

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b