CBSE UGC-NET Environment Questions (Part 6 of 14)

  1. The Nagarjunsagar project is on the river:

    1. Sutlej

    2. Narmada

    3. Krishna

    4. Kaveri

    Answer: c

  2. The planets are kept is motion in their respective orbits by the:

    1. Rotation of the sun on its axis

    2. Gravitation and centrifugal forces

    3. Great size and spherical shape

    4. Rotation and the density of the planets

    Answer: b

  3. A vital almospheric processes leading to various Climatic and weather conditions take place in the:

    1. Troposphere

    2. Ionosphere

    3. Exosphere

    4. Stratosphere

    Answer: a

  4. The greatest diversity of animal and plants species occurs in:

    1. temperate deciduous forests

    2. tropical moist forests

    3. heavily poUuted rivers

    4. desert lands

    Answer: b

  5. The cold oceanic current passing through the coast. Of North America is known as:

    1. Kuroshio Current

    2. Gulf Stream

    3. Labrador Current

    4. Falkland Current

    Answer: c

  6. Which of the following soil is very hard to cultivate?

    1. Alluvial

    2. Red

    3. Black

    4. Sandy

    Answer: b

  7. The Hirakud Project is on which of the following rivers?

    1. Godavari

    2. Mahanadi

    3. Damodar

    4. Kosi

    Answer: b

  8. What is meant by the term “cirrus”

    1. A low cloud

    2. A rain-bearing cloud

    3. A high-cloud

    4. A hail-hearing cloud

    Answer: c

  9. Most of the weather phenomena take place in the:

    1. stratosphere

    2. troposphere

    3. tropopause

    4. ionosphere

    Answer: b

  10. Atmospheric pressure exerted on earth is due to:

    1. rotation of earth

    2. revolution of earth

    3. gravitational pull

    4. uneven heating of earth

    Answer: c

  11. The circulation of ocean water occurs:

    1. only laterally

    2. only vertically

    3. both laterally and vertically

    4. neither laterally nor vertically

    Answer: c