CBSE UGC-NET Environment Questions (Part 7 of 14)

  1. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Storm) List-II
    1. Cyclone

    2. Hurricane

    3. Typhoon

    4. Willy-Willy

    1. China

    2. Australia

    3. India

    4. USA

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  2. Which is called the “Tiger State”

    1. Rajasthan

    2. Madhya Pradesh

    3. Uttar Pradesh

    4. Jammu & Kashmir

    Answer: b

  3. Which one of the following rivers is known as “Sorrow of Bihar”

    1. Damodar

    2. Gandak

    3. Kosi

    4. Sone

    Answer: c

    • Assertion (A): One of the movements of the surface water of ocean is known as ocean current.
    • Reason (R): Ocean cu rrents are caused mainly due to planetary winds and the difference in temperature and density of water.

    In the context of the above two statements, which one the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of a.

    2. Both A and R are true but. R is not a correct explanation of a.

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is t rue

    Answer: c

  4. Tsunamis are huge sea waves caused by:

    1. Earthquakes

    2. Volcanoes

    3. Winds

    4. Icebergs

    Answer: a

  5. Through which of the following countries does the river Tigris flow?

    1. Egypt

    2. iran

    3. Italy

    4. Iraq

    Answer: d

  6. Imaginary lines drawn on a global map from pole to pole and from the perpendicular to the equator are called

    1. Contours

    2. Isobars

    3. Meridians

    4. Steppes

    Answer: c

  7. The 23South latitude is known as

    1. The Tropic of Cancer

    2. The Tropic of Capricorn

    3. The Equator

    4. The Prime Meridian

    Answer: b

  8. ‘Equinox’ means

    1. Days are longer than nights

    2. Days and nights are equal

    3. Days are shorter than nights

    4. None of these

    Answer: b

  9. Summer solstice occu rs on

    1. March 21

    2. April 21

    3. May 21

    4. June 21

    Answer: d