CBSE (UGC) NET JRF Research Questions

CBSE UGC-NET Research Questions

  1. Who said that members of the same species are not alike-

    1. Darwin

    2. Herbert Spencer

    3. Best

    4. Good

    Answer: a

  2. A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure based upon a sample is known as-

    1. sample parameter

    2. inference

    3. statistic

    4. none of these

    Answer: e

  3. Generalized conclusion on the basis of a sample is technically known as-

    1. statistical inference of external validity of the research

    2. data analysis and interpretation

    3. parameter inference

    4. all of the above

    Answer: a

  4. A researcher selects a probability sample of 100 out of the total population. It is-

    1. a cluster sample

    2. a random sample

    3. a stratified sample

    4. a systematic sample

    Answer: b

  5. Aresearcher divides the populations into PG, graduates and 10 + 2 students and using the random digit table he selects some of them from each. This is technically called-

    1. stratified sampling

    2. stratified random sampling

    3. representative sampling

    4. none of these

    Answer: b

  6. The final result of a study will be more accurate if the sample drawn is-

    1. taken randomly

    2. fixed by quota

    3. representative to the population

    4. purposive

    Answer: e

  7. A researcher selects only 10 members as a sample from the total population of 5000 and considers it good because-

    1. he was a good researcher

    2. he was guided by his supervisor

    3. the populations was homogeneous

    4. all of these

    Answer: e

  8. Area (cluster) sampling technique is used when-

    1. population is scattered and large size of the sample is to be drawn

    2. population is heterogeneous

    3. long survey is needed

    4. A and C

    Answer: d

  9. A researcher divides his population into certain groups and fixes the size of the sample from each group. It is called-

    1. stratified sample

    2. quota sample

    3. cluster sample

    4. all of the above

    Answer: b

  10. Which ofthe following is a non-probability sample-

    1. Quota sample

    2. Simple random sample

    3. Purposive sample

    4. A and C both

    Answer: d

  11. Which technique is basically followed when the population is finite-

    1. Area sampling technique

    2. Purposive sllmpling technique

    3. Systematic sampling technique

    4. None of the above

    Answer: e

  12. Validity of a research can be enhanced by-

    1. eliminating extraneous factors

    2. taking the true representative sample of the population

    3. both of the above measures

    4. none of these

    Answer: e

  13. Field study is related to-

    1. real life situations

    2. experimental situations

    3. laboratory situations

    4. none of the above

    Answer: a

  14. Independent variables are not marupulated in-

    1. normative researches

    2. ex-post facto researches

    3. both of the above

    4. none of the above

    Answer: e

  15. The research antagonistic to ex-post facto research is-

    1. experimental studies

    2. normative researches

    3. library researches

    4. all of the above

    Answer: a

  16. Who is regarded the father of scientific social surveys-

    1. Darwin

    2. Booth

    3. Best

    4. None of these

    Answer: b

  17. Attributes of objects, events or things which can be measured are called-

    1. qualitative measure

    2. data

    3. variables

    4. none ofthe above

    Answer: e

  18. The process not nE; ededin experimental researches is-

    1. observation

    2. controlling

    3. manipulation and replication

    4. reference collection

    Answer: d

  19. The experimental study is based on the law of-

    1. single variable

    2. replication

    3. occupation

    4. interest ofthe subject

    Answer: a

  20. All are example of qualitative variables except-

    1. religion and castes

    2. sex

    3. observation

    4. interest of the subject

    Answer: d

  21. An example of scientific knowledge is-

    1. authority ofthe Prophet or great men

    2. social traditions and customs

    3. religious scriptures

    4. laboratory and field experiments

    Answer: d

  22. A teacher encounters various problems during his professional experiences. He should-

    1. resign from his post in such situations

    2. do research onthat problem and find a solution

    3. avoid the problematic situations

    4. take the help of head of the institution

    Answer: b

  23. A research problem is feasible only when-

    1. it is researchable

    2. it is new and adds something to knowledge

    3. it has utility and relevance

    4. all of these

    Answer: d

  24. Formulation of hypothesis may not be essential-

    1. survey studies

    2. fact finding (historical) studies

    3. normative studies

    4. experimental studies

    Answer: b

  25. Studying the social status of a population a researcher concluded that Mr. X is socially backward. His conclusion is-

    1. wrong

    2. right

    3. inaccurate

    4. biased

    Note: Such studies are conducted in relative terms.

    Answer: e

  26. A good hypothesis should be-

    1. precise, specific and conslstent with most known facts

    2. formulated in such a way that it can be tested by the data

    3. of limited scope and should not have global significance

    4. all of these

    Answer: d

  27. Hypothesis can not be stated in-

    1. null and question form terms

    2. declarative terms

    3. general terms

    4. directional terms

    Answer: e

  28. Logic of induction is very close to-

    1. the logic of sampling

    2. the logic of observation

    3. the logic of the controlled variable

    4. none of the above

    Answer: a

  29. In order to augment the accuracy of the study a researcher-

    1. should increase the size of the sample

    2. should be honest and unbiased

    3. should keep the variance high

    4. all of these

    Answer: d

  30. All causes non, sampling errors except-

    1. faulty tools of measurement

    2. inadequate sample

    3. non response

    4. defect in data collection

    Answer: b

  31. Total error in a research is equal to-

    1. sampling error + non-sampling error

    2. [ (sampling error) + (non-sampling error) ]/t

    3. only sampling error

    4. sampling error x 100

    Answer: b

  32. The probability of a head and a tail of tossing four coins simultaneously is-

    1. 118

    2. 116

    3. 114

    4. 1164

    Answer: b

  33. Which of the fQl10wing is a primary source of data-

    1. Personal records, letters, diaries, autobio-graphies, wills, etc.

    2. Official records-governments documents, information preserved by social-religious organizations etc.

    3. Oral testimony of traditions and customs

    4. All of the ahove

    Answer: d

  34. For doing external criticism (for establishing the authenticity of data) a researcher must verify-

    1. the signature and handwriting of the author

    2. the paper and ink used in that period whicltis under study

    3. style of prose writing of that period

    4. all of the above

    Answer: d

  35. The validity and reliability of a research will be at stake when-

    1. The author who is the source of information is biased, incompetent or dishonest

    2. The incident was reported after a long period of time from that of its occurrence

    3. The researcher himself is not competent enough to draw logical conclusions

    4. All of the above

    Answer: d

  36. While writing research report a researcher-

    1. must riot use the numerical figures in numbers in the beginning of sentences

    2. must arrange it in logical, topical and chronological order

    3. must compare his results with those of the other studies

    4. all of the above

    Answer: d

  37. A researcher wants to study the future of the Congress I in India. For the study-which tool is most appropriate for him?

    1. Questionnaire

    2. SchedUle

    3. Interview

    4. Rating scale

    Answer: a

  38. Survey study aims at-

    1. knowing facts about the listing situation

    2. comparing the present status with the standard norms

    3. criticising the existing situation

    4. identifying the means of improving the existing situation

      1. 1 and 2 only

      2. 1, 2, 3

      3. 1, 2, 3, 4

      4. 2 and 3 only

    Answer: b

  39. Seeing a very big rally it was reported that it will win the election, the conclusion-was based on-

    1. random sampling

    2. cluster sampling

    3. systematic sampling

    4. purposive sampling

    Answer: b

  40. The per capita income of India from 1950 to 1990 is four times. This study is-

    1. social

    2. horizontal

    3. longitudinal

    4. factorial

    Answer: e

  41. It is an example of negative correlation-

    1. an increase in population will lead to a shortage of food grains

    2. poor intelligence means poor achievement in school

    3. corruption in India is increasing

    4. poor working condition retards output

    Answer: a

  42. If you are doing experiment on a large group of sample which method of controlling will you adopt-

    1. matching

    2. randomization

    3. elimination and matching both

    4. elimination

    Answer: b

  43. The other name of independent variable for an experimental research is/are-

    1. treatment variable

    2. experimental variable

    3. manipulated variable

    4. all of the above

    Answer: n/a

  44. The historical research is different from experimental research in the process of-

    1. replication

    2. the formulation of the hypothesis

    3. the hypothesis testing

    4. all of the above

    Answer: n/a

  45. The reVIew of the related study. Is important while undertaking a research because-

    1. it avoids repetition or duplication

    2. it helps in understanding the gaps

    3. it helps the researcher not to draw illogical conclusions

    4. all of the above

    Answer: n/a

  46. Which of the following is not the characteristic of a researcher-

    1. He is a specialist rather than a generalist

    2. He is industrious and persistent on the trial of discovery

    3. He is not inspirational to his chosen field but accepts the reality

    4. He is not versatile in his interest and even in his native abilities

    5. He is versatile in his interest, even in his native abilities

    6. he is objective

    Answer: n/a

  47. Collective psychology of the whole period is a theory which-

    1. can explain all phase of historical development

    2. means the psychology of the whole society

    3. means psychological approach of data collection

    4. all of the above

    Answer: n/a

  48. Bibliography given in a research report

    1. helps those interested in further research and studying the problem from another angle-

    2. makes the report authentic

    3. shows the vastknowledge of the researcher

    4. none of the above

    Answer: n/a

  49. If the sample drawn does not specify any condition about the parameter of the population, it is known as-

    1. selected statistics

    2. distribution free statistics

    3. census

    4. none of the above

    Answer: n/a

Discussions & Questions

  • How to prepare ugc net commerce exam. How much time it will take to get in? ( - on ))

    1 Answer

    If you have completed your masters with good conceptual understanding, six months is an ample time to prepare for NET exam, the exam consists of paper 1 (common for all candidates) and paper 2 and 3 which is subject specific.

    - on