CBSE NET Performing-Art December-2013 Solved Paper II

Part – I: Common to Dance, Drama, Theatre

  1. Match the following:

    List-I List-II
    1. Pithmardaü

    2. Vidusaka

    3. Vita

    4. Ceta

    1. Hero of Bhāna

    2. Servant of the hero

    3. Companion of the royal hero

    4. Hero of the subplot

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

    • Assertion (A): There is no difference between Nātak and Prakarana
    • Reason (R): Both are considered to be Rupaka by Bharata.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true R is false.

    3. Both A and R are false

    4. A is false R is true.

    Answer: d

  2. Select the correct sequence of the following items of Purvaranga:

    1. Avatarana, ārambha, āshrāvanā Pratyāhāra

    2. ārambha, Avatarana, Pratyāhāra āshrāvanā

    3. Pratyāhāra, Avatarana, ārambha, āshrāvan

    4. āshrāvanā ārambha, Avatarana, Pratyāhāra

    Answer: c

  3. Pick the odd one out:

    1. Rangpith

    2. Rangsirsh

    3. Rangdwar

    4. Mattavarni

    Answer: c

  4. One kind of Rupaka which is a monologue in one act

    1. Ihāmrga

    2. Vyāyoga

    3. Bhāna

    4. Vithi

    Answer: c

  5. Match the following:

    List-I List-II
    1. Maryada Purushottamü

    2. Ranachhod

    3. Dashanan

    4. Sutputra

    1. Karna

    2. Rama

    3. Krishna

    4. Ravana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  6. Select the correct sequence of appearance of the following characters:

    1. Jatayu, Marich, Shravan, Shurpanakha

    2. Shravan, Marich, Jatayu, Shurpanakha

    3. Marich, Shravan, Shurpanakha, Jatayu

    4. Shravan, Shurpanakha, Marich, Jatayu

    Answer: d

  7. “Shilapadikaram” is

    1. Sanskrit treatise

    2. Love story

    3. Tamil classic

    4. Treatise on dance

    Answer: c

    • Assertion (A): The puppets have a broad social base and cast a wide net.
    • Reason (R): They keep incorporatng new thematic and textual material drawn from social life, customs and beliefs.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A true R false.

    4. A false R true.

    Answer: a

  8. Pick the odd one out:

    1. Madhavi

    2. Madurai

    3. Kannagi

    4. Kovalan

    Answer: b

  9. Match the following:

    List-I List-II
    1. Draupadi

    2. Mandodari

    3. Sita

    4. Hidimba

    1. Janak

    2. Bhima

    3. Arjuna

    4. Ravana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  10. Match items in List-I with the Items in List-II:

    List-I List-II
    1. Jarjara sthapana

    2. Bharat Vakya

    3. Yavanika

    4. Mudra

    1. Epilogue

    2. Gestures

    3. Purvaranga

    4. Front curtain

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): Myths and folklores are relevant for the contemporary society, since they tell us the history of mankind.
    • Reason (R): Myths and folklores are always based on historical evidences.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: c

  11. Write in correct order

    1. Pataka, Prakari, Bindu, Beeja, Karya

    2. Prakari, Bindu, Pataka, Karya, Beeja

    3. Beeja, Karya, Pataka, Bindu, Prakari

    4. Beeja, Bindu, Pataka, Prakari, Karya

    Answer: d

  12. Pick the odd one out:

    1. Shalya

    2. Sumanta

    3. Jayadratha

    4. Jarasandha

    Answer: b

  13. Who was cursed to remain immortal forever by Krishna in Mahabharata?

    1. Jarasandha

    2. Sishupala

    3. Ashwatthama

    4. Prurochana

    Answer: c

  14. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Vaidehi

    2. Raghukul Nandan

    3. Ramavatara

    4. Mandodari

    1. Rama

    2. Kamban

    3. Sita

    4. Ramayana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

    • Assertion (A): King Kulasekhara Varman Cheraman Perumal wrote two plays viz. Subhadraharana and Tapatisamvarana
    • Reason (R): King of Tamil chera dynasty Kulasekhara varman reformed Koodiyattam.
    1. A is true R is false.

    2. A is true R is true.

    3. A is false, R is true

    4. A is false, R is false.

    Answer: b

  15. Identify the correct sequence of their appearance in Mahabharata:

    1. Rukmani, Pradyuman, Pratip, Ghatotkatcha

    2. Pratip, Pradyuman, Rukmani, Ghatotkatcha

    3. Pratip, Rukmani, Pradyuman, Ghatotkatcha

    4. Pradyuman, Ghatotkatcha, Pratip, Rukmani

    Answer: c

  16. Pick the odd one out

    1. Brihaspati

    2. Ganga

    3. Shukracharya

    4. Krishna

    Answer: c

  17. It is a famous commentary on Nātyashastra

    1. Natya Lakshan Ratanakosh

    2. Natya Manjari Suarabh

    3. Abhinav Bharati

    4. Astadhyayi

    Answer: c

  18. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Natak

    2. Mattavarani

    3. Nritta

    4. Kakshavibhag

    1. Stage

    2. Tala

    3. Rupaka

    4. Zonal Division

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

    • Assertion (A): Panchamveda is Natyashastra
    • Reason (R): Natyashastra deals with various types of theatres, Abhinay and Rasa.
    1. A is true R is false.

    2. A is false R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. A is true, R is true.

    Answer: a

  19. Identify the correct sequence of the chapters of Natyashastra

    1. Puja to the Gods of stage, Origin of Drama, Description of Karan, Description of Play House

    2. Origin of Drama, Description of Play House, Puja to the Gods of Stage, Description of Karan

    3. Origin of Drama, Puja to the Gods of Stage, Description of Play House, Description of Karan

    4. Puja to the Gods of stage, Origin of Drama, Descrption of Play House, Description of Karan

    Answer: b

  20. The episode which does not belong to Krishnanattam

    1. Avatāram

    2. Bāl lila

    3. Kaliyamardanam

    4. Rasakrida

    Answer: b

Part – II: Dance

  1. The dance performed by men and women together is

    1. Lambadi

    2. Kolattam

    3. Dangi Nrutya

    4. Rouf

    Answer: c

  2. Nritta is

    1. Without story

    2. Without expression

    3. Without tala

    4. Without laya

    Answer: b

  3. Match the following:

    List-I List-II
    1. Kashimali

    2. Patasilk

    3. Ghaghra

    4. Patloi

    1. Kathak

    2. Manipuri

    3. Bharatnatyam

    4. Satriya

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: a

  4. Pick the odd one out:

    1. Violin

    2. Pena

    3. Ektara

    4. Pung

    Answer: d

  5. The director of Kalakshetra foundation is

    1. Leela Sampson

    2. Priyadarshini Govind

    3. Gitanjali Lal

    4. Anita Ratnam

    Answer: b

  6. Match the items in List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. Timir Baran

    2. Chaikovsky

    3. Gamelan

    4. Opera

    1. The sleeping Beauty

    2. Java-Bali

    3. China

    4. Udayshankar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

    • Assertion (A): The classical dances of India depict Navarasa
    • Reason (R): Natyashastra describes all the Navarasa.
    1. A is correct R is wrong.

    2. A is wrong R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: a

  7. Identify the ascending order of Hasta

    1. Kapot, Kartari, Swastika, Varah, Dola

    2. Varah, Kapot, Dala Hasta, Kartari Swastika

    3. Dala Hast, Kartari, Swastika, Kapot, Varah

    4. Kapot, Dola Hasta, Kartari Swastika, Varah

    Answer: d

  8. Pick the odd one out:

    1. Saayujya – T. M. Krishnan

    2. Kalakshetra – Priyadarshini Govind

    3. Geeta Chandran– Gandhi

    4. Aditi Mangaldas– Anubhuti

    Answer: d

  9. Pick the odd one out:

    1. Shruti Bandopadhyay

    2. Parul Shah

    3. Saroja Vaidyanathan

    4. Ranjana Shrivastav

    Answer: c

  10. Pick the odd one out:

    1. Ranjana Gauhar

    2. Maharis

    3. Ramkrishna Talukdar

    4. The Jaganath Temple

    Answer: c

    • Assertion (A): Many temples of India still hold dance as ritualistic practice.
    • Reason (R): All temples were built to nurture dances in India.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. R is correct, A is wrong.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: a

  11. Pick the odd one out:

    1. Saskia Kersenboom– Tiruttani Dancers

    2. Hari Krishna– Text and Devadasi repertoire

    3. King Tulaja – Sangit Saramrita

    4. Anne-Marie Gaston– Dance and Hindu women

    Answer: b

  12. Which Indian folk dance is the most performed in the world?

    1. Lavni

    2. Garba

    3. Bhangada

    4. Kummi

    Answer: b

  13. Match the following:

    List-I List-II
    1. Odissi

    2. Kandyandance

    3. Sattriya

    4. Bhagavat Mela Natakam

    1. Sinuousness

    2. Ritual play

    3. Thumpingvigour

    4. Gracefully Lyrical

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  14. Phillip Zarilli researched on

    1. Kuchipudi

    2. Chhaw

    3. Dasiattam

    4. Kalaripayatu

    Answer: d

  15. Researches on Dance requires

    1. Yogic concentration

    2. Excellence in performance

    3. Dedication to the Guru

    4. None of the above

    Answer: d

  16. Identify the correct sequence:

    1. Jatayu Moksham, Shankarscope, Tomari Matir Kanya, A million Sitas

    2. Shankarscope, A million Sitas, Tomari Matir Kanya, Jatayu Moksham

    3. A million Sitas, Tomari Matir Kanya, Jatayu Moksham, Shankarscope

    4. Shankarscope, Jatayu Moksham, Tomari Matir Kanya, A million Sitas

    Answer: a

    • Assertion (A): The dance education at university level can replace our Guru-Shishya Parampara.
    • Reason (R): All university teachers are Gurus.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. A is wrong, R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: c

  17. Recently the most popular, Bollywood dance number “Lungi Dance” was choreographed by

    1. Prabhudeva

    2. Saroj Khan

    3. Chinni Prakash

    4. Vaibhavi Merchant

    Answer: c

  18. Match the following:

    List-I List-II
    1. Ravi Varma

    2. Swati Thirunal

    3. N Pattabhi Raman

    4. Shanta Sarbjeet Singh

    1. Editor

    2. Panter

    3. Critic

    4. Musiccomposer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  19. The Karanas of Natyashastra are sculpted in the inner walls of

    1. Chidambaram temple

    2. Thanjavur Brihadeswaratemple

    3. Kumbhakanam temple

    4. Sarangapani temple

    Answer: b

  20. Jathiswaram is the combination of

    1. Musical notes and hand gestures

    2. Musical notes and rhythmic syllables

    3. Melody and rhythm

    4. Stamping of feet in rhythmic fashion

    Answer: b

  21. Match the following:

    List-I List-II
    1. Mandali Sajan

    2. Attakatha

    3. Javali

    4. Chalkuttu

    1. Mohiniattam

    2. Manipuri

    3. Kathakali

    4. Bharatnatyam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  22. What does NCPA stand for?

    1. National Congress Party of Amethy

    2. National Centre for Propagation of Arts

    3. National Centre for Painting Arts

    4. National Centre for Performing Arts

    Answer: d

Part – III: Drama, Theatre

  1. Match the following:

    List-I List-II
    1. Jean Anouilh

    2. Gerhart Hauptmann

    3. John M. Synge

    4. Garcia Lorca

    1. The Playboy of the Western World

    2. Blood Wedding

    3. Antigone

    4. The Weavers

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

    • Assertion (A): Moliere's text breathed new life into the traditional situations of French farce and the stock masks and devices of the Italian Commedia.
    • Reason (R): Moliere's aim was to produce a satiric commentary on the society of his time and a penetrating exploration of eternal human foibles.
    1. Both A and R are false.

    2. A is false R is true.

    3. A is true R is false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: b

  2. Give the correct sequence of the following isms:

    1. Realism, Expressionism, Classicism, Romanticism, Surrealism

    2. Classicism, Romanticism, Realism, Expressionism, Surrealism

    3. Surrealism, Realism, Romanticism, Classicism, Expressionism

    4. Expressionism, Realism, Surrealism, Classicism, Romanticism

    Answer: b

  3. Pick the odd one out:

    1. Expressionism – Eugene ONeil

    2. Absurd Drama– Harold Pinter

    3. Epic Drama – Bertolt Brecht

    4. Realism – Luigi Pirandello

    Answer: d

  4. ‘Wayang’ is a generic name for the most theatre performance in

    1. China

    2. Japan

    3. Bhutan

    4. Indonesia

    Answer: d

  5. Match the items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Dr. Sriram Lagoo

    2. KK Raina

    3. Dr. Mohan Aghasi

    4. Dwarka Prasad

    1. Nana Fadnabish

    2. Azdak

    3. Natsamrat

    4. Macbeth

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: c

    • Assertion (A): Jaishankar Sundari is known for performing female characters in the plays.
    • Reason (R): Jai Shankar Sundari has performed only female characters in his life time.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false and R is true.

    4. A is true and R is false.

    Answer: d

  6. Arrange the colours in correct order as per the colour-wheel:

    1. Vermillion, Red, Yellow, Orange

    2. Red, Yellow, Orange, Vermillion

    3. Orange, Yellow, Red, Vermillion

    4. Red, Vermillion, Orange, Yellow

    Answer: d

  7. Pick the odd one out

    1. Hirma ki Amar Kahani

    2. Agra Bazar

    3. Charan Das Chor

    4. Raja

    Answer: d

  8. The last production of B. V. Karnath is

    1. Chandragupta

    2. Varnam Van

    3. Satta Ka Khel

    4. Avimarakam

    Answer: d

  9. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Gordon Craig

    2. The Comedy of Errors

    3. Brecht

    4. Emotion Memory

    1. Berliner Ensemble

    2. Shakespeare

    3. Marrionate

    4. Stanislavasky

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

    • Assertion (A): During the war years, Brecht became a prominent writer of the Exilliteratur.
    • Reason (R): He expressed his opposition to the National Socialist and Fascist Movements in his plays.
    1. A is true, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. A is false, R is false.

    Answer: a

  10. Which is the correct sequence?

    1. Prithvi Theatres, NSD Repertory, Naya Theatre, Jana Natya Mancha

    2. NSD Repertory, Naya Theatre, Jana Natya Mancha, Prithvi Theatres

    3. Naya Theatre, Prithvi Theatres, NSD Repertory, Jana Natya Mancha

    4. Prithvi Theatres, Naya Theatre, NSD Repertory, Jana Natya Mancha

    Answer: d

  11. Pick the odd one out:

    1. Audience control

    2. Action

    3. Imagination

    4. Concentration of Attention

    Answer: a

  12. Brecht completed this second major play, ‘Drums in the Night’ in the year

    1. 1919

    2. 1920

    3. 1921

    4. 1922

    Answer: a

  13. Match the items in List-I with items in List-II:

    List-I List-II
    1. Kannappa Thambiran

    2. Habib Tanvir

    3. Ammanur Madhavachakyar

    4. Shiv Ram Karanth

    1. Kudiyattam

    2. Yakshagana

    3. Charan Das Chor

    4. Therukkoothu

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): Most of the celebrated theatre actors of the recent period have disappeared in to the films.
    • Reason (R): Theatre had ceased to be ther natural habit. Performing in front of the live audience, getting their response, gives them complete satisfaction.
    1. A is false and R is true.

    2. A is true and R is false.

    3. A is true and R is also true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  14. Put them in correct order according to their period

    1. Aeschylus, Sophocles, Euripides, Aristophanes

    2. Aristophanes, Aeschylus, Sophocles, Euripides

    3. Euripides, Aeschylus, Sophocles, Aristophanes

    4. Sophocles, Aristophanes Euripides, Aeschylus

    Answer: a

  15. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Chandrashekar Kambar
      • Jokumara Swang
      • Vijay Tendulkar
      • Ghasiram Kotwal
      • Habib Tanvir
      • Agra Bazar
      • Mohan Rakesh
      • Nagamandala

    Answer: d

  16. Identify the artist who is popularly known for singing live on stage

    1. Mohan Gokhle

    2. Surekha Shikri

    3. Nasiruddin Shah

    4. Uttara Baokar

    Answer: d

  17. Pick the odd one out:

    1. Elmer Rice – The Adding Machine

    2. Christopher Fry – The Dark is Light Enough

    3. Chekhov Anton – The Inspector General

    4. Anderson Maxwell– Both Your Houses

    Answer: c

  18. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Badal Sarkar

    2. Adolphe Appia

    3. Caspar Neher

    4. Antonin Artaud

    1. Bartolt Brecht

    2. Arena stage

    3. Theatre and its double

    4. Eurhythmic space

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

  19. The ‘Third Theatre’ Idiom was introduced by

    1. Augusto Boal

    2. Badal Sarkar

    3. Habib Tanvir

    4. Peter Brooke

    Answer: b

  20. Pick the odd one out:

    1. K. N. Panikkar

    2. Jabbar Patel

    3. E. Alkazi

    4. Habib Tanvir

    Answer: c

  21. Hand props, costumes and make up replace the stage settings of

    1. Beijing Opera

    2. Therukkoothu

    3. Kenndyan Dance

    4. Tamasha

    Answer: a