CBSE NET Performing-Art June-2013 Solved Paper II

Part – I: Common to Dance, Drama, Theatre

    • Assertion (A): The Kutiyattam performance departs radically from the text of a play.
    • Reason (R): Kutiyattam structure lays stress on the introduction of characters and elaboration of the story not found in the act of the written play.
    1. A is false, R is true.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is true, R is false.

    Answer: b

  1. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Rāslila

    2. Teyyam

    3. Tamasha

    4. Kutiyattam

    1. The Ritual Tradition

    2. The Folk Popular Tradition

    3. The Classical Tradition

    4. The Devotional Tradition

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  2. Give the correct sequence in respect of their Geographical Origin from South to North:

    1. Bhand Jashna, Nautanki, Veethi Natakam, Krshnattam.

    2. Veethi Natakam, Krshnattam, Bhand Jashna, Nautanki.

    3. Krshnattam, Veethi Natakam, Nautanki, Bhand Jashna.

    4. Nautanki, Bhand Jashna, Krshnattam, Veethi Natakam.

    Answer: c

  3. Pick the odd one out:

    1. Bhavai

    2. Nautanki

    3. Teyyam

    4. Tamasha

    Answer: c

  4. Mānch is a folk popular tradition which is prevalent in

    1. Uttar Pradesh

    2. Punjab

    3. Rajasthan

    4. Madhya Pradesh

    Answer: d

    • Assertion (A): The concepts of nātya, n tya and n tta seem to have one thng in common, namely gātravikshepa or movement of limbs.
    • Reason (R): All these forms lack the Satvik Abhinaya.
    1. A is true, R is true.

    2. A is false, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is true, R is false.

    Answer: d

  5. Match items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Kakshya

    2. Kāku

    3. Kaishiki

    4. Karyavastha

    1. Voice Modulation in delivery of speeches.

    2. Graceful mode of dramatic presentation

    3. Zonal division of stage

    4. Stages of Plot

    5. Development

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  6. Which is the correct sequence?

    1. Bhāsa, Kālidasa, Ashwaghosha, Bhavbhuti, Shudraka.

    2. Kalidasa, Bhavbhuti, Bhāsa, Shudraka, Ashwaghosha.

    3. Ashwaghosh, Bhāsa, Kālidāsa, Shudraka, Bhavbhuti.

    4. Shudraka, Bhāsa, Ashwaghosha, Bhavbhuti, Kalidasa.

    Answer: c

  7. Pick the odd one out:

    1. Mattavar 1

    2. Brahmamandala

    3. Ragapitha

    4. Pataka

    Answer: d

  8. The word ‘Pusta’ is described in the context of

    1. Angika Abhinaya

    2. Vachika Abhinaya

    3. āharya Abhinaya

    4. Sattvika Abhinaya

    Answer: c

    • Assertion (A): Experiment kills the tradition.
    • Reason (R): Art depicts the contemporary requirement and interest of the society.
    1. A is true and R is false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is false, R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  9. Arrange the correct sequence:

    1. Mishra, Khand, Tisra, Sankirn

    2. Tisra, Khand, Mishra, Sankirn

    3. Khand, Tisra, Mishra, Sankirn

    4. Khand, Mishra, Tisra, Sankirn

    Answer: b

  10. Pick the Odd one out:

    1. Shruti

    2. Nartanam

    3. Chhayanat

    4. Kadambini

    Answer: d

  11. Match items in List-I with items in List-II.

    List-I List-II
    1. NupiLan

    2. Shravan

    3. Malem

    4. Ghost

    1. Priti Patel

    2. Sachin Shankar

    3. Charu Sija

    4. Kumudini Lakhia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  12. Pick the Odd one out:

    1. Hallisak

    2. Chhalikya

    3. Lasya

    4. Rechaka

    Answer: d

  13. Which university does not have department of Dance?

    1. Maharaja Seyajirao University

    2. Indira Kala Sangeet University

    3. Ravindra Bharati University

    4. Amity University

    Answer: d

  14. Select the choreography which Uday Shankar did for Anna Pavlova:

    1. Labour and Machine

    2. Radha Krishna

    3. Panchtantra

    4. Indra

    Answer: b

    • Assertion (A): The traditional system of Guru Shishyaparampara of teaching requires a very long period apprenticeship.
    • Reason (R): All institution has considered introducing specialised training in the many professional areas.
    1. A is false and R is true.

    2. A is true and R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  15. In which play a competition is held to prove the ability of dance teacher?

    1. Abhigyanshakuntalam

    2. Karpoormanjiri

    3. Malvikagnimitram

    4. Ramcharitam

    Answer: c

  16. Match items in List-I with items in List-II

    List-I List-II
    1. Banaras

    2. Uppu

    3. Pandanalloor

    4. Gidda

    1. Name of Dance

    2. Name of Gharana

    3. Name of Instrument

    4. Name of Bani

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  17. Pick the Odd one out:

    1. BalaSaraswati

    2. Yamini Krishnamurthy

    3. Johra Sahgal

    4. Sanyukta Panigrahi

    Answer: c

  18. Arrange the correct sequence:

    1. Learning, Perfection, Practice, Perform.

    2. Practice, Learning, Perfection, Perform.

    3. Perfection, Perform, Practice, Learning.

    4. Learning, Practice, Perfection, Perform.

    Answer: d

    • Assertion (A): Yoga is in the complete oneness of soul and body.
    • Reason (R): This oneness can be attaining through dance.
    1. A is true and R is false.

    2. R is true and A is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  19. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Assam

    2. Bihar

    3. Gujarat

    4. Manpur

    1. Jhanjh

    2. Pung

    3. Dhol

    4. Kohili

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
  20. ‘Baithakibhava’ is a speciality of

    1. Kathakali

    2. Saraikela

    3. Kathak

    4. Sattariya

    Answer: c

Part – II: Dance

  1. Pindibandhas are

    1. Circular formations

    2. Linear formations

    3. Choreographic patterns

    4. Duet dancing

    Answer: c

    • Assertion (A): Tradition should be the axis of all innovation.
    • Reason (R): Classical dance can be convincing when it rests on the firm foundation of only tradition.
    1. A is true, R is false.

    2. A is false, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is true, R is true.

    Answer: a

  2. Match items in List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Chaunfla

    2. Jhumar

    3. Jadur

    4. Saila

    1. Bihar

    2. Madhya Pradesh

    3. Garhwal

    4. Punjab

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  3. Masked play of Thailand is

    1. Wayang

    2. Khon

    3. Anyein Pwe

    4. Penchak

    Answer: b

  4. Choose the odd one:

    1. Kamsanaatakam

    2. Chavittunatakam

    3. Kaikottikali

    4. Kuravanji

    Answer: d

  5. Which is not an ornament of the ankle?

    1. Nupura

    2. Angada

    3. Kinkini

    4. Kataka

    Answer: b

  6. Identify the correct sequence:

    1. Kudiyattam, Krishnattam, Ramanattam, Kathakali.

    2. Krishnattam, Kudiyattam, Ramanattam, Kathakali.

    3. Kudiyattam, Ramanattam, Krishnattam, Kathakali.

    4. Ramanattam, Kudiyattam, Krishnattam, Kathakali.

    Answer: a

  7. Which pair is not correctly matched?

      • Urnanabha
      • Hasta
      • Vartita
      • Karana
      • Mandala
      • Mukhaja Bhinaya
      • Agratalasañcara
      • Pada Bheda

    Answer: c

    • Assertion (A): Today's dancers lack problems in pursuit of their art.
    • Reason (R): The problems result from changes in patrons and audiences.
    1. A is true, R is true.

    2. A is false, R is true.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is false.

    Answer: c

  8. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Lasyanga

    2. Karana

    3. Abhugna

    4. Aavritta

    1. Unit of movement

    2. Vaksha movement

    3. Dance and music

    4. Wrist movement

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: d

  9. Pick the odd one out:

    1. Abhilasha

    2. Anusmruti

    3. Lila

    4. Unmada

    Answer: c

  10. Identify the correct sequence:

    1. Bhaya, Adbhuta, Hasya, Bibhatsa.

    2. Bibhatsa, Hasya, Adbhuta, Bhaya.

    3. Hasya, Adbhuta, Bibhatsa, Bhaya.

    4. Hasya, Bhaya, Bibhatsa, Adbhuta.

    Answer: d

  11. The Chitrasabha of Nataraja is in

    1. Tiruvalangadu

    2. Kuttralam

    3. Chidambaram

    4. Madurai

    Answer: c

  12. Choose the odd one:

    1. Vicchitti

    2. Bibboka

    3. Kanta

    4. Vilasa

    Answer: c

  13. Which pair is not properly matched?

    1. Manipuri – Sankeertan

    2. Kummatikali – Mask

    3. Vilasini Natyam– Swapnasundari

    4. Kathak – Chaali

    Answer: d

    • Assertion (A): Raslila of Manipur has some common aspects with Raslila of Braj.
    • Reason (R): Both are understood as acts of devotion and not mere entertainment.
    1. A is true, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: a

  14. Sarfoji Maharaja wrote

    1. Sangeeta Parijat

    2. Tristhali Yatrechi Lavani

    3. Prahlada Charitram

    4. Sita Svayamvara

    Answer: b

  15. Pick the odd one out:

    1. Chakkar

    2. Bhramari

    3. Utplavana

    4. Shuttral

    Answer: c

  16. Pick the correct sequence from Abhinayadarpana:

    1. Mandala, Sthanaka, Utplavana, Chari, Bhramari.

    2. Sthanaka, Chari, Utplavana, Mandala, Bhramari.

    3. Chari, Mandala, Bhramari, Utplavana, Sthanaka.

    4. Mandala, Sthanaka, Utplavana, Bhramari, Chari.

    Answer: d

  17. Saing is the musical orchestra for dances of

    1. Thailand

    2. Burma

    3. Cambodia

    4. Indonesia

    Answer: b

  18. Match items in List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Hastamuktavali

    2. Kalitogai

    3. Powada

    4. Kalyanasaugandhikam

    1. Tamil

    2. Malayalam

    3. Assamese

    4. Marathi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  19. Penchak is a dance form from

    1. Balli

    2. Cambodia

    3. Laos

    4. Kerala

    Answer: a

  20. Which does not have sanchari elaborations?

    1. Oddissi

    2. Jatisvaram

    3. Ashtapadi

    4. Thumri

    Answer: b

    • Assertion (A): Kaishiki Vritti is beautiful costumes worn by women.
    • Reason (R): Only women can perform Kaishiki Vritti.
    1. A is true, R is false.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: c

  21. Which pair is not properly matched?

    1. Kumudini Lakhia– Dhabkar

    2. Kanak Rele – Kalyani

    3. Asha Coorlawala– Asana

    4. Chandralekha – Chakravyuha

    Answer: d

Part – III: Drama, Theatre

  1. The plays of Jaishankar Prasad was presented for the first time by

    1. E. Alkazi

    2. Shambhu Mitra

    3. Habib Tanveer

    4. B. V. Karanth

    Answer: d

  2. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Selectivity

    2. Lines

    3. Emphasis

    4. Shape

    1. Principle of Design

    2. Two dimension

    3. Objectives of Art

    4. Elements of Design

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  3. Presentation of a play follows the order, as below:

    1. Costume, Set, Light, Makeup.

    2. Set, Costume, Makeup, Light.

    3. Costume, Light, Makeup, Set.

    4. Light, Costume, Makeup, Set.

    Answer: b

    • Assertion (A): Theatre is always contemporary.
    • Reason (R): Classical plays can also be performed as contemporary.
    1. A is True, R is True.

    2. A is False, R is True.

    3. A is True, R is False.

    4. A is False, R is False.

    Answer: a

  4. Pick the odd one:

    1. Habib Tanveer – Political Theatre

    2. Badal Sircar – Psycophysical Theatre

    3. Safdar Hashmi – Realistic Theatre

    4. B. V. Karanth – Theatre Music

    Answer: c

  5. The famous Light Designer who designed the light and sound programme of Sabaramati Ashram and Purna Quila in Delhi

    1. V. Ramamurthi

    2. Tapas Sen

    3. Prof. GN Dasgupta

    4. KanishkaSen

    Answer: b

  6. Match the items in List-I with the items in List-II.

    List-I List-II
    1. BadalSircar

    2. Rām Nagar Ki Rāmlila

    3. Surabhi Theatre

    4. Jatra of Bengal and Orissa

    1. Painted curtains

    2. Thrust stage

    3. Arena theatre

    4. Environmental theatre

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  7. Give the correct sequence:

    1. Commedia dellarte, Roman Theatre, Elizabeathan Theatre, Church Drama.

    2. Elizabeathan Theatre, Roman Theatre, Commedia dellarte, Church Drama.

    3. Church Drama, Elizabeathan Theatre, Roman Theatre, Commedia dellarte.

    4. Roman Theatre, Church Drama, Commedia dellarte, Elizabeathan Theatre.

    Answer: d

    • Assertion (A): Art cannot be taught, it can be learned.
    • Reason (R): All artistes are born as talented artistes.
    1. A is false, R is false.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. A is true, R is true.

    Answer: b

  8. The light which is used to remove patches on the state is called

    1. Par Light

    2. Fresnel Spot Light

    3. Plano-Convex Spot Light

    4. Profile Spot Light

    Answer: b

  9. Match the items in Column-I with the items in the Column-II.

    List-I List-II
    1. Kimono

    2. Chiton

    3. Robe

    4. Angavastra

    1. Elizabeathan Theatre

    2. Indian Theatre

    3. Nōh Theatre

    4. Greek Theatre

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: b

  10. Give correct sequence according to their appearance:

    1. Surrealism, Realism, Naturalism, Expressionism.

    2. Realism, Naturalism, Expressionism, Surrealism.

    3. Naturalism, Realism, Surrealism, Expressionism.

    4. Expressionism, Surrealism, Realism, Naturalism.

    Answer: c

    • Assertion (A): Brecht has written plays by following certain Political Ideology.
    • Reason (R): Brecht was a politician in theatre.
    1. A is false, R is false.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. A is true, R is true.

    Answer: b

  11. Pick the odd one out:

    1. AnjuMallige

    2. Tale Dand

    3. Kanyashulkam

    4. Yayati

    Answer: c

  12. ‘Theatre of Independence’ is written by

    1. Vasudha Dalmia

    2. Anuradha Kapur

    3. Rustom Bharucha

    4. Aparna Dharwadkar

    Answer: d

  13. ‘Kisi Ek Phoolka Nām Lo’ is a play written by

    1. Chandrashekhar Kambar

    2. Baddal Sircar

    3. Satish Alekar

    4. Madhu Rye

    Answer: d

  14. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Garcia Lorca

    2. Samuel Beckett

    3. Bertolt Brecht

    4. Luigi Pirandello

    1. Italian

    2. German

    3. Irish

    4. Spanish

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): Drama is not considered to be the pure form of literature.
    • Reason (R): It is a composite Art.
    1. A is true, R is false.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  15. Give the correct sequence:

    1. Stage, Audience, Text, Performance, Catharsis.

    2. Catharsis, Audience, Text, Stage, Performance.

    3. Performance, Catharsis, Stage, Audience, Text.

    4. Text, Stage, Performance, Audience, Catharsis.

    Answer: d

  16. Pick the odd one out:

    1. AshadhkaEk Din

    2. Surya ki Antim Kiran se Surya ki Antim Kiran Tak

    3. Laheronka Rajhans

    4. Adhe Adhure

    Answer: b

  17. ‘Nora’ is a famous character of Isben's

    1. An Enemy of the People.

    2. The Ghosts

    3. The Wild Duck

    4. A Doll's House

    Answer: d

  18. Match the items in List-I with the items in List-II.

    List-I List-II
    1. Ghasiram Kotwal

    2. Andha Yug

    3. Evam Indrajeet

    4. ādhe Adhure

    1. Om Shivpuri

    2. Mohan Maharshi

    3. E Alkazi

    4. Jabbar Patel

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

    • Assertion (A): Girish Karnad is a modern playwright who has written plays based Myth.
    • Reason (R): All the plays of Girish Karnard are mythological.
    1. A is true, R is true.

    2. A is false, R is false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: c

  19. Give the correct sequence of the performances of the plays by Habib Tanveer:

    1. Agra Bazzar, Charandas Chor, Ponga Pandit, Basantrutuka Sapna, Hirma Ki Amar Kahani.

    2. Charandas Chor, Agra Bazzar, Hirma Ki Amar Kahani, Basantrutu KaS apna, Ponga Pandit.

    3. Basantrutuka Sapna, Hirma Ki Amar Kahani, Ponga Pandit, Charandas Chor, Agra Bazzar.

    4. Ponga Pandit, Agra Bazzar, Charandas Chor, Hirma Ki Amar Kahani, Basantrutuka Sapna.

    Answer: b

  20. Pick the odd one out:

    1. King Oedipus

    2. Antigone

    3. Electra

    4. Trojan Women

    Answer: d