CBSE NET Performing-Art September-2013 Solved Paper II

Part – I: Common to Dance, Drama, Theatre

    • Assertion (A): No Sthayi Bhav, No Rasa.
    • Reason (R): The famous Rasasutra mentions Sthayi Bhāv also.
    1. A is true, R is true.

    2. A is false, R is false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: c

  1. Match items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Vimarsha

    2. Patāka

    3. Samvakāra

    4. Janantika

    1. Rupak

    2. Aside

    3. Sandhi

    4. Arthaprakruti

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: b

  2. Which is the correct sequence?

    1. Phalayoga, Niyata Phalaprapti, Praptisambhava, Prārambha, Prayatna

    2. Prayatna, Praptisambhava, Phalayoga, Prārambha, Niyata Phalaprapti

    3. Niyata Phalaprapti, Phalayoga, Prarambha, Praptisambhav, Prayatna

    4. Prārambha, Prayatna, Praptisambhava, Niyata Phalaprapti, Phalayoga

    Answer: d

  3. Pick the odd one out:

    1. Vithi

    2. Bhā a

    3. Prakari

    4. Vyāyoga

    Answer: c

  4. He is the hero of Bhāna type of drama

    1. Pi hamarda

    2. Vidu aka

    3. Via

    4. Ce a

    Answer: c

    • Assertion (A): There is a distinct carry-over of the structures and conventions of Sanskrit Theatre in the Traditional Theatre Forms.
    • Reason (R): The Traditional Theatre Forms have discarded the preliminaries of purva-ranga.
    1. A is true, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  5. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Cycle plays

    2. Temple Courtyard Theatre

    3. Street Theatre

    4. Mask Forms

    1. Veethi Nātakam

    2. Rāmlila, Rāslila

    3. Yakshagana

    4. Seraikala, Purulia Chhau

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: b

  6. Which is the correct sequence in the context of their geographcal origin from West to East?

    1. Bhavai, Nautanki, Chhau, Jatra, Ankia Nāt

    2. Chhau, Nautanki, Jatra, Bhavai, Ankia Nāt

    3. Ankia Nāt, Chhau, Nautanki, Jatra, Bhavai

    4. Nautanki, Jatra, Chhau, Bhavai, Ankia Nāt

    Answer: a

  7. Pick the odd one out:

    1. Gombeyatta

    2. Bhāgavatamela

    3. Bommalattam

    4. Rava a Chāya

    Answer: b

  8. Section of Kathakali and Kutiyattam where the actor is free to improvise

    1. Lokdharmi

    2. Manodharma

    3. Natyadharmi

    4. Natyabhangi

    Answer: b

  9. The living legend recognised as heritage by UNESCO is

    1. Ravi Shankar

    2. Mani Madhav Chakiyar

    3. Kapila Vatsyayan

    4. Balmurali Krishnan

    Answer: b

  10. Match the following:

    List-I List-II
    1. Sangana

    2. Horizon

    3. Nartanam

    4. Rang Prasang

    1. Kuchipudi Kala Kendra

    2. SNA

    3. NSD

    4. ICCR

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  11. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Bhasa

    2. Vasudeva Prabhu

    3. Venkatrama Shastri

    4. Rashtra Kavi Kuvempu

    1. Billahabba

    2. Shudra Tapaswi

    3. Abhisheka Natakam

    4. Prahlada Charitram

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  12. Which of these is not a Uttama character?

    1. Damayanti

    2. Draupadi

    3. Rukmini

    4. Yashodhara

  13. Mavshi is a character in

    1. Rasalila

    2. Tamasha

    3. Nautanki

    4. Ankia Nat

    Answer: b

  14. Match the following:

    List-I List-II
    1. Natuvanar

    2. Tereshila

    3. Gangavataran

    4. Jay Deva

    1. Git Govinda

    2. Conductor

    3. Kathakali

    4. Karana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

  15. This year India is celebrating the 150 years of

    1. Satyadev Dube

    2. Ravindranath Tagore

    3. Shrimant Sayajirao Gaekwad 3

    4. Swami Vivekananda

    Answer: d

  16. One of the most prominent actors who impersonated female character is

    1. Kalamandalam Gopi

    2. Afzal Khan

    3. Bal Gandharva

    4. Zohra Saigal

    Answer: c

  17. The director of Kalakshetra in Chennai is

    1. Girish Karnad

    2. Adyar Lakshman

    3. Leela Samson

    4. Anita Ratnam

    Answer: c

    • Assertion (A): The World Theatre Day and the World Dance Day are both declared by UNESCO.
    • Reason (R): The cultures of the world are indebted to the performing arts.
    1. A and R both are true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. A and R both false.

    Answer: a

    • Assertion (A): To be a contemporary creatve dancer or actor, one has to be brilliant and something of a rebel.
    • Reason (R): The dancer or actor has to venture into uncharted terrain to be creative.
    1. A is false, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. A and R both true.

    4. A and R both false.

    Answer: c

  18. Pick the odd one out:

    1. Bolshoi Ballet – Moscow

    2. Broadway – New York

    3. Bharat Bhavan – Bhopal

    4. Sanmukhanand Sabha – Chennai

    Answer: d

  19. Pick the correct sequence (going from South to North)

    1. Kudiattam, Vithi Natakam, Karmā Rauf

    2. Vithinatakam, Karmā Kudiattam, Rauf

    3. Kudiattam, Vithinatakam, Rauf, Karm

    4. Rauf, Vithinatakam, Karmā Kudiattam

    Answer: a

  20. The Noh and Wayang Dance theatres are respectively from

    1. Japan – Indonesia

    2. China – Indonesia

    3. Java – Bali

    4. Japan – China

    Answer: a

  21. For Grammy Awards, the life time achievement award conferred on the Indian artist this year is

    1. A. R. Rehman

    2. Pt. Ravi Shankar

    3. Nora Johns

    4. Pt. Vishwa Mohan Bhatt

    Answer: b

Part – II: Dance

    • Assertion (A): The “Padmabhushan” award is only given to a traditional Guru.
    • Reason (R): Nobody has more knowledge than Guru.
    1. A is true, R is false.

    2. A is false, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is true, R is true.

    Answer: c

  1. Identify the correct sequence:

    1. Sama, Avalokita, Aalokita, Nimilite

    2. Sama, Aalokita, Nimilite, Avalokita

    3. Sama, Nimilite, Aalokita, Avalokita

    4. Aalokita, Nimilite, Sama, Avalokita

    Answer: b

  2. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Nadai

    2. Vaiyam

    3. Ufli

    4. Purapaad

    1. Mohiniattam

    2. Chhau

    3. Bharatnatyam

    4. Kathakali

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: d

  3. Pick the odd one out: Bharatnatyam was known as Dassiattam earlier as

    1. It was performed by Dasis who worked in the temples.

    2. As it belonged to the families of Dasis.

    3. As Natuvanars only taught the Dasis.

    4. As Dasis were the servants of God.

    Answer: c

  4. Pt. Shambhu Maharaj was famous for his portrayal of

    1. Kahe Roket Dagaria

    2. Bhavayami Raghurama

    3. Kahe Chedo Chedo

    4. Kauna Gali Gaye Shyam

    Answer: d

  5. The “Queen of Abhinaya” is always remembered for her portrayal of

    1. Krishna ni begane baro

    2. Sadayuda ne Satat

    3. Ra ra sita

    4. Jatayu Vadham

    Answer: a

  6. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Khajuraho

    2. Konark

    3. Mahabalipuram

    4. Delwara

    1. Marble Sculptures

    2. Shore temple

    3. Sun Temple

    4. Dance Festival

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

    • Assertion (A): The modern creative dancers in India must learn Chhau and Kalaripayattu.
    • Reason (R): Both the styles are very physical.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: a

  7. Which is the most prominent archival private dance collection in India?

    1. IGNCA Dance Collection

    2. Marg Dance Collection

    3. Mohan Khokar Dance Collection

    4. Anand Kumar Swami Collection

    Answer: c

  8. Which temple has all 108 Karana's in order?

    1. Charangapani

    2. Kumbhakonam

    3. Chidambaram

    4. Brihadiswara

    Answer: c

  9. Identify the correct sequence:

    1. Rasa, Bhava, Anubhava, Vyabhichari Bhava

    2. Bhava, Anubhava, Vyabhichari Bhava, Rasa

    3. Bhava, Rasa, Anubhava, Vyabhichari Bhava

    4. Rasa, Bhava, Vyabhichari Bhava, Anubhava

    Answer: b

  10. Pick the odd one out:

    1. Aditi Mangaldas

    2. Daksha Sheth

    3. Rani Khanam

    4. Prerana Shrimali

    Answer: d

  11. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Rukmini Devi Arundel

    2. Navtej Johar

    3. Sonal Mansih

    4. CV Chandrasekhar

    1. Minaxi

    2. Kreeda

    3. Ramayana

    4. Kavyagatha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  12. The Sanskrit treatise, which establishes the inter-relationship of arts is

    1. Sangita Ratnakar

    2. Vishnudharmottara Purana

    3. Natya Darpana

    4. Sangita Saramruta

    Answer: b

  13. Pick the odd pair out:

    1. Ratan Thaiyam – Manipuri

    2. Leela Sampson – Administration

    3. Astad Daboo – Modern Dance

    4. Pasha Saiyad – Ability Unlimited

    Answer: a

    • Assertion (A): Mohiniattam, Shatriya, Chhau are Neo-classal dance styles.
    • Reason (R): They have come to limelight recently.
    1. A is false, R is true.

    2. A and R both true.

    3. A is true, R is false.

    4. A and R are both false.

    Answer: b

  14. From where did the dancers come to the court of Maharaja of Baroda as Dowry?

    1. Pudhucherry

    2. Selam

    3. Pandanallur

    4. Thanjavur

    Answer: d

  15. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Katherin de Medici

    2. Marius Petipa

    3. Dia Ghileff

    4. Anna Pavlova

    1. Swan lake

    2. Ballet

    3. Ballerina

    4. Impressario

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  16. Pick the odd one out: The commonalities of Carnatic and North Indian Tala system is

    1. The Gati Bheda

    2. The Jati Bheda

    3. The style of counting

    4. The number of matras

    Answer: c

  17. Pick the odd one out:

    1. Garba

    2. Kummi

    3. Ghumar

    4. Bhangada

    Answer: d

    • Assertion (A): There is no demarcation between classical and creative dance in India today.
    • Reason (R): Both are performed by same artists.
    1. A is false, R is false.

    2. A is true, R is false.

    3. A is true, R is true.

    4. A is false, R is true.

    Answer: d

  18. The “New Directions in Indian Dance” is edited by

    1. Dr. Kapila Vatsyayan

    2. Dr. Padma Subrabmaniam

    3. Dr. Nandini Ramani

    4. Dr. Sunil Kothari

    Answer: d

  19. Which is the most important website for the information of Dance in India?

    1. Kutcheri Buzz

    2. Wikipedia

    3. Narthaki

    4. SNA

    Answer: c

  20. Nritya Parva 2013 and Natyakala Conference were organized respectively at

    1. Chennai – Bangaluru

    2. Mumbai – Chennai

    3. Baroda – Chennai

    4. Chennai – Bhopal

    Answer: c

  21. The “Māna” “Pramana” and “Parimana” are the measures of

    1. Body

    2. Rhythm

    3. Cycles

    4. Melody

    Answer: a

Part – III: Drama, Theatre

  1. The Oriental Theatre is based on

    1. Text

    2. Performance

    3. Design

    4. Technology

    Answer: b

  2. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Bartolt Brecht

    2. Richard Schechner

    3. Augusto Boal

    4. Eugeneo Barba

    1. Forum Theatre

    2. Third Theatre

    3. Epic Theatre

    4. Environmental Theatre

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  3. Identify the correct sequence:

    1. Surendra Varma, Mohan Rakesh, Bhartendu Harishchandra, Jaisankar Prasad

    2. Bhartendu Harishchandra, Jaisankar Prasad Surendra Varma, Mohan Rakesh

    3. Bhartendu Harishchandra, Jaisankar Prasad, Mohan Rakesh, Surendra Varma

    4. Mohan Rakesh, Bhartendu Harishchandra, Surendra Varma, Jaisankar Prasad

    Answer: c

  4. Pick the odd one out:

    1. William Shakespeare

    2. Bartolt Brecht

    3. Moliere

    4. Jerzy Grotowski

    Answer: d

    • Assertion (A): Scenic design elevates the quality of the production.
    • Reason (R): No play is possible without scenic design.
    1. A is false, R is false.

    2. A is true, R is false.

    3. A is true, R is true.

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  5. Theatre follows the principles of

    1. Spatial Art

    2. Temporal Art

    3. Spatio-temporal art

    4. None of the above

    Answer: c

  6. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Charandas Chor

    2. Nana Fadnavis

    3. King of Dark Chamber

    4. Aurangzeb

    1. Ratan Thiyam

    2. Indira Parthasarathy

    3. Mohan Agashe

    4. Deepak Tiwari

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: b

  7. In Greek theatre the story moves in a sequential order. It is called

    1. Unity of Time

    2. Unity of Action

    3. Unity of Space

    4. Unity of Plot

    Answer: b

    • Assertion (A): B. V. Karanth is an experimentalist in Indian Theatre.
    • Reason (R): He has never conceived any play without music.
    1. A is true, R is false.

    2. A is false, R is true.

    3. A is false, R is false.

    4. A is true, R is true.

    Answer: a

  8. Pick the odd one out:

    1. Savitri

    2. Padmini

    3. Ghashiram

    4. Virashat

    Answer: d

  9. Write in correct order:

    1. B. V. Karanth, Shambhu Mitra, Girish Chandra Ghosh, Habib Tanveer

    2. Shambu Mitra, Habib Tanveer, Girish Chandra Ghosh, B. V. Karanth

    3. Girish Chandra Ghosh, Habib Tanveer, B. V. Karanth, Shambhu Mitra

    4. Girish Chandra Ghosh, Shambhu Mitra, Habib Tanveer, B. V. Karanth

    Answer: d

  10. Pick the odd one out:

    1. A Doll's House

    2. The Westside Story

    3. My Fair Lady

    4. Three Penny Opera

    Answer: a

  11. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Indira Parthasarathy

    2. Bansi Kaul

    3. Bhaskar Chandawakar

    4. Rudraprasad Sengupta

    1. Music Director

    2. Play Director

    3. Playwright

    4. Designer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  12. In the context of playwriting, one follows the order:

    1. Scene, Act, Unit, Sequence

    2. Act, Scene, Unit, Sequence

    3. Sequence, Scene, Act, Unit

    4. Unit, Act, Sequence, Scene

    Answer: b

    • Assertion (A): ‘Waiting for Godot’ is an absurd play.
    • Reason (R): Absurd ideology starts with ‘waiting for Godot’
    1. A is false, R is True.

    2. A is True, R is True.

    3. A is False, R is False.

    4. A is True, R is False.

    Answer: d

  13. Which Indian Epic character is commonly found in Indian drama and dance?

    1. Karna

    2. Krishna

    3. Bhishma

    4. Ashwatthama

    Answer: b

    • Assertion (A): In Vijay Tendulkar's plays, women characters are strongly projected who want to live on their own way.
    • Reason (R): They are always struggling with the present situation.
    1. A is True, R is True.

    2. A is False, R is True.

    3. A is False, R is False.

    4. A is True, R is False.

    Answer: a

  14. Write in correct order:

    1. Khamosh Adalat Jari hai – Sakharam Binder, Ghashiram Kotwal, Kamla

    2. Khamosh Adalat Jari hai, Ghashiram Kotwal, Sakharam Binder, Kamla

    3. Kamla, Sakharam Binder, Ghashiram Kotwal, Khamosh Adalat Jari hai

    4. Sakharam Binder, Khamosh Adalat Jari hai, Kamla, Ghashiram Kotwal

    Answer: a

  15. Pick the odd one out:

    1. King Lear

    2. Hamlet

    3. Othello

    4. The Tempest

    Answer: d

  16. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. IBSEN

    2. Shakespeare

    3. Chekhov

    4. Brecht

    1. Ophelia

    2. Grusha

    3. Nora

    4. Mrs. Ranevskaya

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  17. Poltical ideology is reflected in the plays of

    1. Badal Sarcar

    2. Utpal Dutta

    3. Shambhu Mitra

    4. Ravindranath Tagore

    Answer: b

  18. Arrange the entry of the following characters according to their order of entry in ‘Adhe Adhure’

    1. Mahendranath, Juneja, Binny, Savitri

    2. Juneja, Savitri, Binny, Mahendranath

    3. Savitri, Binny, Mahendranath, Juneja

    4. Savitri, Mahendranath, Binny, Juneja

    Answer: d

    • Assertion (A): Shakespeare has written tragedies.
    • Reason (R): Shakespeare is only a tragic writer.
    1. A is False, R is False.

    2. A is True, R is False.

    3. A is True, R is True.

    4. A is False, R is True.

    Answer: b

  19. Shakespeare's plays are still performed over the world because of

    1. Strong characterization

    2. Dialogues and Monologues

    3. Performance Strength

    4. Attraction for Artists

    Answer: a

  20. Find the odd couple:

    1. Kapila and Padmini

    2. Indrajit and Amma

    3. Mallika and Kalidas

    4. Nana and Lalita Gouri

    Answer: b