CBSE NET Performing-Art December-2013 Solved Paper III

Part – I: Common to Dance, Drama, Theatre

  1. Select the correct sequence from the following as per Natyashastra

    1. Rasa, Tandava Lakshana, Nandi, Nayaka Bheda

    2. Tandav Lakshana, Rasa, Nandi, Nayaka Bheda

    3. Nandi, Tandav Lakshana, Rasa, Nayaka Bheda

    4. Nandi, Rasa, Nayaka Bheda, Tandava Lakshana

    Answer: c

  2. The “Nandi” of Natyashastra can be called

    1. “Avanu” of Bhavai

    2. Preliminary of a Play

    3. Purvaranga of Dance

    4. All of above

    Answer: d

    • Assertion (A): The nature and degree of transformation from martial trait to stylised and aesthetic has great range.
    • Reason (R): Indian theatrical styles favour martial arts.
    1. Both A and R true.

    2. Both A and R false.

    3. A true R false.

    4. A false R true.

    Answer: c

  3. Pick the odd one out:

    1. Gangavataran

    2. Talapushpaputa

    3. Udhvahita

    4. Bhujangatrasit

    Answer: c

  4. Match the following:

    List-I List-II
    1. Vasistha

    2. Vishwamitra

    3. Tadaka

    4. Trijata

    1. Ashok Vatika

    2. Barn of Apasara

    3. Menaka

    4. The tall one

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  5. Put in the correct sequence of time

    1. Madhavi, Vasavadutta, Malavika, Vasantasena

    2. Vasavadutta, Madhavi, Vasantasena, Malavika

    3. Vasantasena, Vasavadutta, Madhavi, Malavika

    4. Vasavadutta, Madhavi, Malavika, Vasantasena

    Answer: a

  6. Who is the most political character of Mahabharata?

    1. Shakuni

    2. Krishna

    3. Bhishma

    4. Draupadi

    Answer: b

    • Assertion (A): Like Natyashastra, Shilapadikaram is religio-cultural treaties
    • Reason (R): It gives a mine of information on the classical and folk dances of South India.
    1. Both A and R true.

    2. Both A and R false.

    3. A true R false.

    4. A false R true.

    Answer: d

  7. Pick the odd one out

    1. Mukuta

    2. Kirita

    3. Shirovestana

    4. Karnabhar

    Answer: d

  8. Match the following:

    List-I List-II
    1. Sakhi-Kundhei

    2. Bommalattam

    3. Gombeatta

    4. Kalasutri Bahulye

    1. Maharashtra

    2. Karnataka

    3. Orissa

    4. Tamil Nadu

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

    • Assertion (A): Vaishnavism had greatly stimulated the growth of temple drama.
    • Reason (R): It developed elaborate code of religious rites and rituals in its sectarian practice.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  9. Select the correct sequence of the following as per the geographical origin from North to South:

    1. Bhagat, Bhavai, Bommalattam, Bhanda Jashna

    2. Bhanda Jashna, Bhagat, Bhavai, Bommalattam

    3. Bhavai, Bhanda Jashna, Bommalattam, Bhagat

    4. Bommalattam, Bhavai, Bhagat, Bhanda Jashna

    Answer: b

  10. Pick the odd one out:

    1. Cavittu-Natakam – Christians of Kerala

    2. Cācar – Arena theatre for Bhavai

    3. Jarjara – Pole used in Preliminaries

    4. Edakka – Name of the character

    Answer: d

  11. Veethi Nātakam is one kind of

    1. Temple theatre

    2. Street theatre

    3. Cycle play

    4. Puppet theatre

    Answer: b

  12. Match the following:

    List-I List-II
    1. ārabhai

    2. Phalayoga

    3. Bindu

    4. Nirvaha a

    1. Arthaprak ti

    2. V tti

    3. Sandhi

    4. Avasth

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: d

  13. ‘Janantika’ as described by Bharata is one kind of a

    1. Dramatic Plot

    2. Dramatic Speech

    3. Dramatic Irony

    4. Dramatic Action

    Answer: b

  14. Select the correct sequence of the following Sandhis:

    1. Vimarsa, Mukha, Nirvahana, Pratimukha, Garbha

    2. Mukha, Pratimukha, Garbha, Vimarsa, Nirvahana

    3. Garbha, Nirvahana, Pratimukha, Vimarsa, Mukha

    4. Nirvahana, Garbha, Mukha, Vimarsa, Pratimukha

    Answer: b

    • Assertion (A): Bharata's nāndi verses make a reference to the victory of Soma or Moon.
    • Reason (R): Moon is the basis of Rasa, according to Bharata.
    1. A is true, R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is false, R is true.

    Answer: c

  15. Pick the odd one out:

    1. Chulika

    2. Ankamukha

    3. Ankavatāra

    4. Anka

    Answer: d

  16. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Angika

    2. Satvika

    3. Vachka

    4. Aharya

    1. Singing

    2. Mudras

    3. Design

    4. Balanced state

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

    • Assertion (A): Oriental theatre do not use any form of set.
    • Reason (R): Set is a device which represents realistic way.
    1. A false R true.

    2. A and R true.

    3. A and R false.

    4. A true R false.

    Answer: a

  17. Pick the odd one out:

    1. Hayvadan – Girish Karnad

    2. Ghashiram Kotwal – G. P. Deshpande

    3. Chakraviyuha – Ratan Thiyam

    4. Karnabharam – Bhasa

    Answer: b

  18. Which of the following is correctly matched?

      • Mani Madhav Chakiyar
      • Kudiattam
      • Ponnaiya Pillai
      • Kathak
      • Ratan Thaiyam
      • Kalaripayatu
      • Bhagavat Mela Natakam
      • King Sarfoji

    Answer: a

  19. “Nangiars” are associated with

    1. Ramleela

    2. Jatra

    3. Kudiattam

    4. Bhagawat Mela Natakam

    Answer: c

  20. Pick the odd one out:

    1. Rangapitha

    2. Mattavarani

    3. Kakrya-Vibhaga

    4. Manchaparikrama

    Answer: d

  21. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Kalakshetra

    2. Kalamandalam

    3. National centre for performing arts

    4. National School of Drama

    1. New Delhi

    2. Mumbai

    3. Kerala

    4. Chennai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

    • Assertion (A): A Guru should be like a second parent to his students, who ensures the overall development of them.
    • Reason (R): More than parents a guru is placed on the level of God and is respected accordingly.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  22. Pick the odd one out:

    1. Adya Rangcharya – Indian theatre

    2. Badal Sircar – Evam Indrajit

    3. Suresh Awasthi – Performance tradition in India

    4. K. N. Pannikar – Ashad Ka Ek Din

    Answer: d

  23. Which of the following is correctly matched?

      • Katti Vesham
      • Kathakali
      • Sangit Natak Akademi
      • Chennai
      • Pachha Vesham
      • Duryodhan
      • Raslila
      • Dwaraka

    Answer: a

  24. Mask like make-up is associated with

    1. Noh

    2. Manipuri

    3. Kathakali

    4. Khon

    Answer: c

  25. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Kathputli

    2. Pavakoothu

    3. Gomeatta

    4. Tolu-Bomalatta

    1. Andhra Pradesh

    2. Karnataka

    3. Rajasthan

    4. Kerala

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

    • Assertion (A): The way we use our body in daily life is substantially different from the way the body, used in the performances.
    • Reason (R): In daily life, we use the body technique which has been conditoned by our culture, social status and our profession.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are false.

    3. A is correct, R is false.

    4. A is false, R is correct.

    Answer: a

  26. Pick the odd one out:

    1. Kamban Ramayana – Tamil Nadu

    2. Rangnath Ramayana – Telugu

    3. Vichitra Ramayan – Orissa

    4. Valmiki Ramayana – Kerala

    Answer: d

  27. Which one is not correctly matched?

      • Dummy Horse
      • Tamil Nadu
      • Naga Dance
      • Manipur
      • Chakkiyar Koothu
      • Andhra Pradesh
      • Mohiniyattam
      • Kalyanikutti Amma

    Answer: c

  28. Which is not correctly matched?

      • Birju Maharaj
      • Kathak
      • Kapila Vatsyayan
      • Odissi
      • Rukmini Devi Arundele
      • Bharat Natyam
      • Kalamandalam Gopi
      • Kathakali

    Answer: b

  29. Match items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Sri Shankuka

    2. Bhayanak

    3. Sattvika

    4. Alambana

    1. Ashru

    2. Vibhāv

    3. Rasa

    4. Commentator

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): Mahabharata has played a vital role in our Performing Arts practice.
    • Reason (R): It communicates good values to the society.
    1. A is true, R is false.

    2. A is false, R is true.

    3. A is true, R is true.

    4. A is false, R is false.

    Answer: c

  30. Identify the correct sequence as per their Geographical origin:

    1. Chakyar Koothu, Krishnanattam, Ramanattam, Kathakali

    2. Ramanattam, Krishnanattam, Chakyar Koothu, Kathakali

    3. Chakyar Koothu, Ramanattam, Krishnanattam, Kathakali

    4. Chakyar Koothu, Kathakali, Krishnanattam, Ramanattam

    Answer: a

  31. Pick the odd one out in respect of the colours used in Krishnanattam.

    1. Pazhuppu

    2. Kazhuppu

    3. Minukku

    4. Paccha

    Answer: b

  32. The Chief Rasa of Bhana is

    1. Sringara

    2. Hasya

    3. Karuna

    4. Bibhatsa

    Answer: b

  33. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Arbhatti

    2. Natyadharmi

    3. Rangabhumi

    4. Prakarana

    1. Stylization

    2. Roopaka

    3. Vritti

    4. Empty space

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

    • Assertion (A): Nandikeshvara in his own way analyses the principles of natyashastra in his book “Abhinaya Darpana”
    • Reason (R): Nandikeshvara rejects the concepts established by Bharata in Nayashastra.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true

    Answer: b

  34. Arrange the incarnation of Lord Vishnu according to his appearance

    1. Matsya, Kurma, Varaha, Narasingha, Vamana, Parashurama, Rama, Balarama, Budha, Kalki

    2. Kurma, Matsya, Narasingha, Rama, Varaha, Parshurama, Balarama, Budha, Kalki, Vamana

    3. Vamana, Matsya, Kurma, Varaha, Narasingha, Parshurama, Balarama, Kalki, Rama, Budha

    4. Parshurama, Balarama, Kurma, Matsya, Rama, Budha, Varaha, Kalki, Narasingha, Vamana

    Answer: a

  35. Pick the odd one out:

    1. Vasakasajja

    2. Dhirodhata

    3. Kalahantarita

    4. Vipralabdha

    Answer: b

  36. Folk theatre usually depends upon

    1. Well written text

    2. Vague ideas of the plot

    3. Improvisation & Spontaneity

    4. Method acting

    Answer: c

  37. Match the items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Prakari

    2. Kaishiki

    3. Samavakar

    4. Krandana

    1. Rupaka

    2. Bhava

    3. Arthaprakriti

    4. Vritti

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

    • Assertion (A): All the Sanskrit plays follow the principles of Natyashastra
    • Reason (R): Natyashastra theorised the classical performance practices of Indian theatre.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: d

  38. Arrange the following theatrical forms according to the geographical order from North to South:

    1. Burrakatha, Jatra, Maach, Aankianat, Koodiyattam

    2. Aankianat, Jatra, Maach, Burrakatha, Koodiyattam

    3. Jatra, Koodiyattam, Aankianat, Burrakatha, Maach

    4. Koodiyattam, Jatra, Burrakatha, Maach, Aankianat

    Answer: b

  39. Pick the odd one out:

    1. Kudiyattam

    2. Yaksh-agana

    3. Bhavai

    4. Lavani

    Answer: d

  40. The first ever play performed by Bharatamuni in classical Indian style, according to Natyashastra, is named as

    1. Ananda-Parvatam

    2. Amrita-Manthanam

    3. Hasya-Chudamani

    4. Samudra-Manthanam

    Answer: b

Part – II: Dance

  1. Pick the odd one out:

    1. Manohar Publication

    2. Shubhi Publication

    3. Motilal Benarasidas

    4. Modern Book Agency

    Answer: d

  2. Match the following:

    List-I List-II
    1. Kumudini Lakhia

    2. Birju Maharaj

    3. Gopi Krishna

    4. Kitappa Pillai

    1. Devdas

    2. Apalam Chapalam

    3. Umrao Jaan

    4. Navrang

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  3. Match the following:

    List-I List-II
    1. Astab Daboo

    2. Mary Wigman

    3. Paul Taylor

    4. Alexandra Carter

    1. U. S. A.

    2. U. K.

    3. India

    4. Germany

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  4. The book “Bharatanatyam: A reader” is written by

    1. Ananya Chetarji

    2. Devesh Soneji

    3. Ketu Katral

    4. Amrit Shrinivasan

    Answer: b

    • Assertion (A): If one watches a Balinese dancer, a Noh actor, a Kabuki actor, an Indian classical dancer or Thai Khon dancer, it is noticed that the movements do not proceed in a straight projectory but in sinuous lines.
    • Reason (R): They all begin an action with its opposite.
    1. A and R true.

    2. A and R false.

    3. A true, R false.

    4. A false, R true.

    Answer: a

  5. Match the following:

    List-I List-II
    1. Alaripu

    2. Ufali

    3. Thumari

    4. Purapaad

    1. Abhinaya

    2. Singing

    3. Feet movement

    4. Anjali Hasta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

    • Assertion (A): Everyone does not know that the eyes, the facial muscles, the mouth are important indicators of the intentions and feelings of living beings.
    • Reason (R): The mask becomes a face and the face a mask.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A true, R false.

    4. A false, R true.

    Answer: d

  6. Put in the correct sequence of Age:

    1. Birju Maharaj, Raja Reddy, C. V. Chandrasekhar, Rajendra Gangani

    2. C. V. Chandrasekhar, Birju Maharaj, Rajendra Gangani, Raja Reddy

    3. Birju Maharaj, C. V. Chandrasekhar, Raja Reddy, Rajendra Gangani

    4. Birju Maharaj, Raja Reddy, Rajendra Gangani, C. V. Chandrasekhar

    Answer: c

  7. Pick the odd one out:

    1. The Maharaja Sayaji Rao University of Baroda

    2. School of Performing Arts, Pondicherry University

    3. Sarojini Naidu School of Performing Arts, Hyderabad

    4. Nalanda Centre for Research and Performing Arts, Mumbai

    Answer: d

  8. Identify the correct sequence from East to West?

    1. Kalbeliya, Bihu, Bamboo Dance, Santhal

    2. Santhal, Bamboo Dance, Kalbeliya, Bihu

    3. Bamboo Dance, Bihu, Santhal, Kalbeliya

    4. Bihu, Santhal, Kalbeliya, Bamboo dance

    Answer: c

  9. Which Indian modern dancer works with deaf and dumb?

    1. Chandralekha

    2. Astad Debu

    3. Asha Coorlawala

    4. Anita Ratnam

    Answer: b

    • Assertion (A): All theatrical cultures have sought to dramatise the facial features by accentuating, deforming on enlarging them.
    • Reason (R): Kathakali artist practice a special exercise designed to strengthen the eyeball muscles.
    1. Both A and R false.

    2. A false R true.

    3. Both A and R true.

    4. A true R false.

    Answer: c

  10. “Konnakol” is the art of

    1. Playing rhythms on Mridangam

    2. Recitation of Shullas

    3. Make-up

    4. Playing of Veena

    Answer: b

  11. Pick the odd one out:

    1. Hasta Katha

    2. Abhinaya Darpanam

    3. Srihasta Muktavali

    4. Hastalakshanadipika

    Answer: a

  12. The most prestigious institution for music and dance in Chennai is

    1. Krishna Gana Sabha

    2. Music Academy

    3. Narad Gana Sabha

    4. ABHAI

    Answer: b

    • Assertion (A): Dance is a visual representation and an elaboration of music.
    • Reason (R): Traditionally, performing musicians and dancers usually stay apart.
    1. A is true R false.

    2. Both A and R false.

    3. Both A and R true.

    4. A is false R true.

    Answer: c

  13. A Romantic Ballet is

    1. The Sleeping Beauty

    2. The Nutcracker

    3. The Swan Lake

    4. Gisselle

    Answer: d

  14. Match the following:

    List-I List-II
    1. Minaxi Sundaram Pillai

    2. Smt. Rukmanidevi Arundele

    3. Smt. Kalanidhi Narayan

    4. Dr. Padma Subrahmanyam

    1. Akka

    2. Tata

    3. Athaiye

    4. Mami

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  15. Match the following:

    List-I List-II
    1. BM Sundaram

    2. Prabha Atre

    3. Maithilisharan Gupta

    4. Pt. Bhatakhande

    1. Yoshodhara

    2. Music Notation

    3. Khayal

    4. Musicologist

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  16. Who of the following is credited with extensive work on “Sangita Ratnakar”

    1. Dr. Kapila Vatsyayana

    2. Dr. Premlata Sharma

    3. Dr. Sunil Kothari

    4. Dr. Arudra

    Answer: b

  17. Identify the correct sequence:

    1. Audience, Production, Choreography, Script

    2. Production, Script, Choreography, Audience

    3. Script, Choreography, Production, Audience

    4. Choreography, Production, Script, Audience

    Answer: c

  18. Match the following:

    List-I List-II
    1. Nattuvanar

    2. Akharas

    3. Mandapmapu

    4. Sattras

    1. Monasteries

    2. Manipuri

    3. Taladhari

    4. Gotipua

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  19. In last couple of years, the dancer's organizations and institutions of dance are treating one subject specially. It is

    1. Gender issues

    2. Purush-male dancer

    3. Guru-Shishya parampara

    4. Importance of Abhinaya

    Answer: a

  20. Pick the odd one out:

    1. Nartanam

    2. Shruti

    3. Attendance

    4. Nartaki

    Answer: d

  21. Pick the odd one out:

    1. Serge Diagelef

    2. Anton Chekhov

    3. Nijinsky

    4. Marius Petipa

    Answer: a

Part – III: Drama, Theatre

  1. Match the following List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Mahesh Elkunchawar

    2. Mohit Chattopadhyay

    3. Madhu Rye

    4. Mohan Rakesh

    1. Ashwatthama

    2. Shayad

    3. Sultan

    4. Guinea Pig

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): The theatre criticism in India has become very unsure and complicated.
    • Reason (R): There is extreme diversity of the theatrical forms prevalent in India.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true R is false.

    3. A is false R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  2. Give the correct sequence of the following plays of George Bernard Shaw:

    1. Arms and the man, The Devil's Disciple, The Doctor's Dilemma, Pygmalion

    2. Pygmalion, the Doctor's Dilemma, The Devil's Disciple, Arms and the Man

    3. The Devil's Disciple, Pygmalion, Arms and the Man, The Doctor's Dilemma

    4. The Doctor's Dilemma, Arms and the man, Pygmalion, The Devil's Disciple

    Answer: a

  3. Pick the odd one out:

    1. Ghashiram Kotwal-Dashāvatar

    2. Hayvadana-Yakshagan

    3. Hoholika-Bhavai

    4. Evam Indrajit-Jatra

    Answer: d

  4. The commercial doll-puppet theatre of Okasa, Japan is known as

    1. Bugaku

    2. Bunraku

    3. Kyogen

    4. Dengaku

    Answer: b

  5. Match the items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Shape

    2. Texture

    3. Form

    4. Emphasis

    1. Feelings

    2. Two dimension

    3. Principles of compostion

    4. Three dimension

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

    • Assertion (A): Scenography is the physical manifestation of the imaginary space.
    • Reason (R): Scenography only deals with the space in imagination.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

  6. Write in correct order:

    1. Text, Composition of Actors, Research, Design, Audience, Performance

    2. Text, Research, Design, Composition of Actors, Performance, Audience

    3. Text, Research, Design, Composition of Actors, Audience, Performance

    4. Design, Text, Composition of Actors, Research, Audience, Performance

    Answer: a

  7. Pick the odd one out:

    1. Mahendranath

    2. Sakharam Binder

    3. Tughlaq

    4. Ghashiram Kotwal

    Answer: b

  8. The NOH Masks were made out of

    1. Cloth

    2. Wood

    3. Cork

    4. Pap Mache

    Answer: b

  9. Match the items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Giddhade

    2. The Chair

    3. Neel Darpan

    4. Dakghar

    1. Rabindranath Tagore

    2. Dinebandhu Mitra

    3. Vijay Tendulkar

    4. Balaraj Sahani

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

    • Assertion (A): In 1987, a new mile stone was laid down in the theatre movement of Kashmir.
    • Reason (R): Bhawani Bashir Yasir established Kalakaar repertory circle
    1. A is true, R is false.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is false

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  10. Which is the correct sequence?

    1. Bharatendu Harishchandra, Vishnu Das Bhave, Rabindranth Tagore, I. C. Nanda

    2. Vishnu Das Bhave, Bharatendu Harishchandra, Rabindranath Tagore, I. C. Nanda

    3. I. C. Nanda, Rabindranath Tagore, Bharatendu Harishchandra, Bishnudas Bhave

    4. Bharatendu Harishchandra, I. C. Nanda, Rabindranath Tagore, Bishnudas Bhave

    Answer: b

  11. ‘PIPAD’ is a musical instrument in

    1. Opera

    2. Yatra

    3. Gamelan

    4. Kandy

    Answer: c

  12. Pick the odd one out:

    1. Racine

    2. Moliere

    3. Ibsen

    4. Corneill

    Answer: c

  13. Match the item in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. E Alkazi

    2. BV Karanth

    3. Ratan Tiyam

    4. KN Panikar

    1. Chakravyuh

    2. Karna Bharam

    3. Hayvadhana

    4. Andha Yug

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

    • Assertion (A): The Comedia dell Arte and the oriental theatres in particular, proposed a performers art, which is free from all psychological conditions.
    • Reason (R): Both the forms are meticulously based on body techniques where the performer works as an instrument.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false, R is true

    4. A is true, R is false.

    Answer: a

  14. Write in correct order:

    1. Perspective Drawing, Elevation Plan, Ground Plan, Model

    2. Elevation Plan, Perspective Drawing, Ground Plan, Model

    3. Ground Plan, Elevation Plan, Perspective Drawing, Model

    4. Model, Ground Plan, Perspective Drawing, Elevation Plan

    Answer: c

  15. Which one of the pairs is not correctly matched?

      • Anton Artaud
      • Theatre of cruelty
      • Gordon Craig
      • Symbolism
      • Adolph Appia
      • Acting method
      • Bertolt Brecht
      • Alienation

    Answer: c

  16. The right angle of the stage lighting for proper viewing should be

    1. 30° – 40°

    2. 70° – 80°

    3. 90° – 100°

    4. 45° – 60°

    Answer: d

    • Assertion (A): Pirandello's plays are called ‘theatre in theatre’ plays.
    • Reason (R): His plays explore the relationship between appearance and reality.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true

    4. Both A and R false.

    Answer: a

  17. George Onwells famous novel “Animal farm” is dramatised and directed by

    1. Peter Brook

    2. Sir Peter Hall

    3. Richard Schechner

    4. John Martin

    Answer: b

    • Assertion (A): Modern Kannada theatre resisted the bonds of traditional forms and gave itself to the new forms from the West.
    • Reason (R): The mainstream of pre modern Kannada literature is dominated by epic.
    1. A is true, R is false.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is true.

    4. A is false, R is false

    Answer: b

    • Assertion (A): Designing a space is not to fill the area with materials, but to create an environment to establish the action of the play.
    • Reason (R): Design helps the actor to build his character and to move conveniently.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: a

  18. Pick odd one out:

    1. Chekov

    2. Stringberg

    3. Charudutta

    4. Hauptmann

    Answer: c