CBSE NET Philosophy December-2013 Solved Paper II

    • Assertion (A): Metaphysics is nonsense.
    • Reason (R): Metaphysical statements are not verifiable.
    1. A is true and R is false and R provides a correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R provides a correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false and R does not provide a correct explanation of (A).

    4. A is false and R is true and R does not provide correct explanation of (A).

    Answer: b

  1. Consider the:
    • Assertion (A): Evil is necessary for the enhancement of the greater good.
    • Reason (R): Evil is not a positive, but a private good.
    1. A and R both are true and R provides correct explanation of (A).

    2. A and R both are true and R does not provide correct explanation of (A).

    3. A is true and R is false and R does not provide correct explanation of (A).

    4. A is false and R is true and R does not provide correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Descartes'method is called mathematical method.
    • Reason (R): His aim is to find a body of certain and self-evident truths.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. A is true and R is false and R provides a correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R does not provide a correct explanation to (A).

    3. A is false, R is true and R provides correct explanation to (A).

    4. Both A and R are false and R does not provide correct explanation to (A).

    Answer: b

  2. According to Kant _________ the proper objects of faith are

    1. Phenomena

    2. Noumena

    3. Both Phenomena and Noumena

    4. Neither Phenomena nor Noumena

    Answer: b

  3. The Philosopher who is assocated with the Law of Sufficient Reason:

    1. Locke

    2. Berkeley

    3. Leibnitz

    4. Plato

    Answer: c

  4. Which one of the following is not the work of Immanuel Kant?

    1. Critique of Pure Reason

    2. Foundations of Metaphysics of Morals

    3. Critique of Practical Reason

    4. The Phenomenology of Spirit

    Answer: d

  5. According to Russell, three “Primitive Ideas” are

    1. ‘0’ ‘Number’ and ‘Successor’

    2. ‘Facts’ ‘Statements’ and ‘Logic’

    3. ‘Logical Atomism’ ‘Commonsense’ and ‘Science’

    4. ‘God’ ‘Soul’ and ‘World’

    Answer: a

  6. Read undernoted sentences carefully and mark the correct option as given below sentences:

    1. Moore is a common sense philosopher.

    2. Moore is an Idealist.

    3. Moore refutes Philosophy of sense-data.

    4. Moore is a Realist.

    Codes:

    1. Only 1 is true.

    2. I& 2 are true but 3 & 4 are false.

    3. All but 4 is true.

    4. I& 4 are true but 2 & 3 are false.

    Answer: d

  7. Consider the following statements with regard to the Ethical Theory of Sophists and mark the correct codes:

    1. Morality is based on primary ethical feeling and desires.

    2. Morality is what is agreeable, useful, and desirable to the majority of the people and thus it is based on convention.

    3. The basis of State laws is ‘might is right’

    Codes:

    1. 1 and 3 are true and 2 are false.

    2. 1, 2 and 3 are true.

    3. 1 and 2 are true and 3 are false.

    4. Only 3 is true and 1 and 2 are false.

    Answer: b

  8. Which of the following philosophers viewed that “Earth is cylindrical in shape and moves freely in space.”

    1. Anaximenes

    2. Thales

    3. Anaximander

    4. Aristotle

    Answer: c

  9. Which group of the philosophers noted below was largely responsible for drawing a distinction between nature and convention?

    1. Sophists

    2. Ionists

    3. Ealatics

    4. Milesian

    Answer: a

  10. Who is marked as the ‘First Existentialist Philosopher’ with Soren Kierkegaard?

    1. Friedrich Nietzsche

    2. Francis Nietzsche

    3. Jean Paul Sartre

    4. Zean Paul Sartre

    Answer: a

  11. Match List-I with List-II and mark the correct option as given below:

    List-I List-II
    1. Atomism

    2. Refutation of Innate Ideas

    3. Rationalism

    4. Psychologism

    1. Locke

    2. Hegel

    3. Husserl

    4. Democritus

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  12. Under the light of given two statements mark the correct option as given below: Statements:

    1. The ultimate reality can be explained in terms of reason.

    2. The ultimate reality can be explained in the terms of causal relation.

    Options:

    1. The Statement – 1 is true in the context of Hegel's Philosophy but the Statement – 2 is false in the context of Advaita Vedanta.

    2. The Statement – 1 is false in the context of Vedanta Philosophy and the Statement – 2 is false in the context of Hegel's Philosophy.

    3. Both the given statements are true in the context of Advaita Vedanta and Hegel's Philosophy but false in the context of both the philosophies.

    4. The Statement – 1 is false in the context of Hegel's Philosophy and Advaita Philosophy as well.

    Answer: b

  13. Pragmatism is a reaction against

    1. Absolute-Idealism and Anti-Intellectualism

    2. Absolute-Idealism and Intellectualism

    3. Idealism and Anti-Intellectualism

    4. All of these

    Answer: b

    • Assertion (A): David Hume is a sceptic.
    • Reason (R): According to him the relation between cause and effect is only psychological, but not logical.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, R is false and R provides correct explanation of (A).

    4. A is false, R is true and R does not provide correct explanation to (A).

    Answer: a

  14. According to Russell, atoms are

    1. Physical

    2. Spiritual

    3. Both of these

    4. None of these

    Answer: d

  15. Consider:
    • Assertion (A): Aristotle in his work Metaphysics severely criticised the Number Theory of Pythagoras.
    • Reason (R): Aristotle's criticicm follows from his philosophy of matter and form, and theory of causation.
    1. A and R both are true and R provides correct explanation for (A).

    2. A and R both are false and R does not provide correct explanation for (A).

    3. A is true and R is false and R does not provide a correct explanation for (A).

    4. A is false and R is true and R does not provide a correct explanation for (A).

    Answer: a

  16. Which of the philosophers noted below rejected suicide on the ground that instead of putting an end to the wheel of transmigration, it really strengthens it?

    1. Pythagoras

    2. Democritus

    3. Heraclitus

    4. Plato

    Answer: a

  17. The doctrine of Hylozoism associated with Thales states that

    1. Only water possesses life

    2. Matter possesses life

    3. Matter does not possess lfe

    4. Both Matter and spirit possess life

    Answer: b

  18. Theory of ‘Rarefaction’ and ‘Condensation’ is given by

    1. Epicures

    2. Anaximenes

    3. Thales

    4. Heraclitus

    Answer: b

  19. Which one of the following four causes of Aristotle can be said to be the Aristotlian counterpart of the Platonic form?

    1. Material cause

    2. Efficient cause

    3. Formal cause

    4. Final cause

    Answer: c

  20. Who says that ‘Upanishad’ means ‘secret instructions’

    1. Paul Diason

    2. Keith

    3. Radhakrishnan

    4. Shankar

    Answer: a

  21. The movements of stars and planets according to Vedic literature is guided by

    1. The Will of God

    2. The Will of the Devatas

    3. ___ R. Ta

    4. Yajña

    Answer: c

  22. ‘ātmā is ____________ dehaparimāa’ this view is upheld by

    1. Baudha

    2. Cārvāka

    3. Both Bauddha & Cārvāka

    4. Jaina

    Answer: d

  23. Select the right order of five Skandhas according to Buddhism:

    1. Roop, Saskār, Vijān, Samanya and Vedn

    2. Roop, Samj ā Vednā Saskārand Vijān

    3. Roop, Vednā Samj ā Saskārand Vijān

    4. Roop, Vijān, Samj ā Saskārand Vedn

    Answer: c

  24. Jain Metaphysics is known as

    1. Idealistic Pluralism

    2. Realistic Pluralism

    3. Idealistic Monism

    4. Realistic Monism

    Answer: b

  25. What is the correct sequence of Niyamas, according to Yoga Darshana?

    1. –Sauca, Santo a, Tapas, Svādhyāya, –I–s hvarpraidhāna

    2. Santo a, –Sauca, –I –s hvarpraidhāna, Tapas, Svādhyāya

    3. Tapas, Svādhyāya, –Sauca, Santo a, –I –shvarpraidhāna

    4. –I–shvarpraidhāna, –Sauca, Santo a, Tapas and Svādhyāya

    Answer: a

  26. Consider the List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Prasastapada

    2. Vacaspatimisra

    3. Jayanta Bhatta

    4. Kumarila

    1. Tattva Kaumudi

    2. Slokavārthika

    3. Nyāya Manjari

    4. Padārtha dharma Sagraha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  27. Yaj a is performed under the direction of

    1. Iśvara

    2. Devat

    3. R. Tvika

    4. Yajmāna

    Answer: c

  28. The ______________ asamavayikāra a of the colour of a piece of cloth is

    1. The piece of cloth itself

    2. The colour of the piece of cloth

    3. Both A and (B)

    4. The colour of the threads

    Answer: d

  29. The root meaning of Bhagvadgita's doctrine of Niskāma karma is

    1. Doing action considering oneself as an instrument of God.

    2. Doing action without attachment.

    3. Doing action for others

    4. Doing action for attaining liberation

    Answer: b

  30. According to Mimamsakas the following are included among the Śrutivākyas:

    1. Vidhi, Ni edha, Tarkavākya

    2. Vidhi, Tarkavākya, Arthavāda

    3. Vidhi, Ni edha, Arthavāda

    4. Tarkavākya, Arthavāda, Ni edha

    Answer: c

  31. Who among the following divided Veda into four?

    1. K a

    2. Vyāsa

    3. Manu

    4. None of the above

    Answer: d

  32. According to Jaina Philosophy, which one of the following is not the characteristic of Reality?

    1. Origination

    2. Decay

    3. Permanence

    4. Impermanence

    Answer: d

  33. Kumaril accepts soul as

    1. Only partially un-conscious

    2. Only partially conscious

    3. Partially conscious and partially unconscious both

    4. None of these

    Answer: a

  34. Carvaka did not accept Anumāna because:

    1. The object of Anumāna cannot be verified through perception.

    2. We cannot establish the necessary relation between Hetu and Sadhya

    3. Anumāna generally is used for proving unreal things such as God and Soul.

    4. Anumāna is based on perception

    Answer: b

  35. Who has said that “The Whole of the Western World is sitting on a Volcano which may burst tomorrow, go to pieces tomorrow.”

    1. K. C. Bhattacharyya

    2. Radhakrishnan

    3. Krishnamurti

    4. Vivekānand

    Answer: d

  36. Which modern Indian Philosopher propounds that rebirth is essential for individual/soul evolution?

    1. Gandhi

    2. K. C. Bhattacharyya

    3. Iqbal

    4. Sri Aurobindo

    Answer: d

  37. According to Rāmānuja, Iswara consists of

    1. Sajatiya Bheda

    2. Vijātiya Bheda

    3. Svagata Bheda

    4. None of the above

    Answer: c

    • Assertion (A): The basics of Buddhism as a religion are: The Buddha, the Dhamma and Sangha.
    • Reason (R): The 3 basic features of Buddhist Philosophy are: Aneka, Asatta and Dukkha
    1. Both A and R are true and R provides correct explanation of (A).

    2. A is true, but R is false and R does not provide correct explanation to (A).

    3. Both A and R are false and R provides correct explanation to (A).

    4. A is false, R is true, and R provides correct explanation to (A).

    Answer: b

  38. Given below are two Lists names of texts and names of authors.

    List-I List-II
    1. Nirukta

    2. Vādavidhi

    3. ātmatattvaviveka

    4. Nyāyabindu

    1. Udayana

    2. Dharmakirti

    3. Vasubandhu

    4. Yāska

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  39. The first systematic expounder of Advaita Vedānta is

    1. Śa. Mkara

    2. Rāmānuja

    3. Gaudapāda

    4. Vacasp. Ati Misra

    Answer: c

  40. Spinoza explains the body-mind relation through the following doctrine:

    1. Interactionism

    2. Pre-established harmony

    3. Psycho-physical parallelism

    4. Epiphenomenalism

    Answer: c

  41. The doctrine of ‘Language Games’ is associated with the followng thinker:

    1. Wittgenstein

    2. Russell

    3. Ayer

    4. Moore

    Answer: a

  42. Match the List-I with List-II and mark correct option given below:

    List-I (Thinkers) List-II (Books)
    1. Descartes

    2. Spinoza

    3. Leibnitz

    4. Hume

    1. A Treatise of Human Nature

    2. Theodiceae

    3. Ethica

    4. Meditations

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  43. Naiyāyikas accept the following theory of error:

    1. Sat-khyāti

    2. Asat-khyāti

    3. Anyathā-khyāti

    4. ātam-khyāti

    Answer: c

  44. Knowledge of self is possible through the following method according to Radhakrishnan:

    1. Intelligence

    2. Intuition

    3. Experience

    4. Imagination

    Answer: b

  45. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Theories of Causation) List-II (System)
    1. Satkaryavāda

    2. Asatkāryavāda

    3. Vivartavāda

    4. Brahmaparināmvāda

    1. Sāmkhya

    2. Vishistadvaita

    3. Nyāya

    4. Advaita Vedanta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  46. Who called God as Natura Naturata?

    1. Locke

    2. Kant

    3. Spinoza

    4. Hume

    Answer: c