CBSE NET Philosophy June-2013 Solved Paper II

  1. The correct statement is (A) Primitive man was afraid of natural forces (B). Primitive man was highly intellectual (C). Primitive man was very analytical (D). Primitive man was very scientific.

    Answer: a

  2. Which one of the following is the odd one?

    1. Avesta

    2. Guru Granth Sahib

    3. Muhammad

    4. Bible

    Answer: c

  3. Which one among the following was not the form of primitive society's practices?

    1. Magic

    2. Animism

    3. Totemism

    4. Animation

    Answer: d

  4. Knowledge of ultimate reality is based upon

    1. Primitive scriptures

    2. Stories of the sages

    3. Blind faith

    4. None of the above

    Answer: d

  5. Which of the following is an incorrect match?

    1. Five Khands – Sikhism

    2. Five Pillars – Islam

    3. Five Mahavratas – Jainism

    4. Five Noble Truths – Buddhism

    Answer: d

  6. These people are baptized for initiation into their religion

    1. Zoroastrians

    2. Christians

    3. Buddhists

    4. Muslims

    Answer: b

  7. The following Sukta in the Vedas is Philosophical:

    1. Sāmanjasya Sukta

    2. Varu a Sukta

    3. Prithivī Sukta

    4. Nāsadīya Sukta

    Answer: d

  8. The statement “Karma yevādhikāraste mā phaleshu Kadāchana” is mentioned in the following religious text

    1. Śatapatha Brāhma a

    2. Ka hopanishad

    3. Bhagavad Gīt

    4. Mahābhārata

    Answer: c

  9. The theme of Purusha element is a philosophical reality in

    1. Yoga Philosophy

    2. Sānkhya Philosophy

    3. Nyaya Philosophy

    4. Vaisheshik Philosophy

    Answer: b

  10. “Satyameva Jayate” is quoted from this literature.

    1. Upanshad literature

    2. Purā a literature

    3. Smriti literature

    4. Brāhma literature

    Answer: a

  11. The main preacher of Vaishnavism sect is

    1. Yā kacharya

    2. Vitthalacharya

    3. Vishveshwaracharya

    4. Vallabhacharya

    Answer: d

  12. The author of the Mahābhārata epic is

    1. Valmiki

    2. Vyas

    3. Dro

    4. Jaimini

    Answer: b

  13. Dayanand Saraswati is the founder of

    1. Arya Samaj

    2. Brahma Samaj

    3. Prarthna Samaj

    4. Ram Krishna Mission

    Answer: a

  14. Tirtha kara Pārśvanātha attained Nirvā a in

    1. Pāv

    2. Sammedashikhara

    3. Girnār

    4. Ayoddh

    Answer: b

  15. Kasāyapāhu a is treated as the main āgama text in this sect of Jainism

    1. Sthānakavāsī

    2. Terāpanthī Śwetāmbara

    3. Digambara

    4. Śwetāmbara Murtipujaka

    Answer: c

  16. The date of birth of Tirtha kara Mahāvīra is

    1. Tenth Century B. C.

    2. Seventh Century B. C.

    3. Eight Century B. C.

    4. Sixth Century B. C.

    Answer: d

  17. The language of the earliest canons of Jainism is

    1. Prākrit

    2. Tibetan

    3. Sanskrit

    4. Pāli

    Answer: a

  18. One of the following is not correctly matched:

      • Siddhasena
      • Sanmatitarka
      • Haribhadrasuri
      • Mulācāra
      • Kundakunda
      • Samayasāra
      • Umāswāti
      • Tattvārthasutra

    Answer: b

  19. The actual meaning of the ‘Mahāvratas’ in Jainism is

    1. Vows of Householders

    2. Vows of Women

    3. Vows of Monks

    4. Vows regarding big things

    Answer: c

  20. The meaning of the ‘Adharma’ Substance in Jainism is

    1. Medium of Motion

    2. To hold life on

    3. Immorality

    4. Medium of rest

    Answer: d

  21. Famous Jaina Delavādā temples are situated in

    1. Rajasthan

    2. Gujarat

    3. Bihar

    4. Karnataka

    Answer: a

  22. The Buddha rejected the infallibility of the Vedic rituals

    1. Totally

    2. Partially

    3. Casually

    4. None of the above

    Answer: a

  23. It is believed that the earliest Mahāyāna Sutra was

    1. The Saddharmapu arīka Sutra

    2. The Lalitavistara

    3. The Samādhirāja Sutra

    4. The A asāhasrikā Prajnāpāramitā Sutra

    Answer: d

  24. The number of sects where in the Buddhism branched off immediately after the second council

    1. 20 (twenty)

    2. 18 (eighteen)

    3. 16 (sixteen)

    4. 14 (fourteen)

    Answer: b

  25. The Buddha's Great Renuncation occurred at the age of

    1. 31 years

    2. 27 years

    3. 34 years

    4. 29 years

    Answer: d

  26. The Vaibhā ika subsect is one of the constituents of this sect

    1. Vajrayāna

    2. Hīnayāna

    3. Tantrayāna

    4. Mahāyāna

    Answer: b

  27. The number of participant monks in the second Buddhist Council was

    1. Seven hundred

    2. One thousand

    3. One thousand two hundred

    4. Five hundred

    Answer: a

  28. The number of kinds of Nibbāna according to the Theravāda Buddhism is

    1. Five

    2. Four

    3. Two

    4. Three

    Answer: c

  29. Jesus Christ preached the Gospel in the region of

    1. Egypt

    2. Judea

    3. Rome

    4. Corinth

    Answer: b

  30. Letters of St. Paul are found

    1. In the Gospels

    2. In the Book of Revelation

    3. In the historical books of Old Testament

    4. In the books of New Testament

    Answer: d

  31. The book of the Old Testament is generally common to the following:

    1. Jews and Hindus

    2. Jews and Christians

    3. Christians and Jains

    4. Christians and Zoroastrians

    Answer: b

  32. The present Roman Pontiff is

    1. Pope John Paul 2

    2. Pope Francis

    3. Pope Benedict XVI

    4. Pope Paul VI

    Answer: b

  33. Arrange the following in chronological order selecting from the codes given below:

    1. Arrival of Thomas of Cana in India.

    2. Arrival of Apostle Thomas in India.

    3. Arrival of Vasco de Gama in India.

    4. Arrival of St. Francis Xavier in India.

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 2, 4, 1, 3

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 1, 2, 4, 3

    Answer: c

  34. The Indian born saint among the following is:

    1. St. Francis Xavier

    2. St. Alphonsa

    3. St. Augustine

    4. St. Ignatius of Loyola

    Answer: b

  35. According to tradition Apostle Thomas suffered martyrdom at

    1. Goa

    2. Kerala

    3. Mumbai

    4. Mylapore

    Answer: d

  36. The Prophet Muhammad was born in

    1. Mecca

    2. Medina

    3. Taif

    4. Jeddah

    Answer: a

  37. Yathrib was the old name of

    1. Mecca

    2. Cairo

    3. Jerusalem

    4. None of the above

    Answer: d

  38. The Prophet Muhammad was injured in the battle of

    1. Badr

    2. Uhud

    3. Khandaq

    4. Tabuk

    Answer: b

  39. The first Islamic state was established in

    1. Mecca

    2. Khaybar

    3. Medina

    4. Taif

    Answer: c

  40. Arrange the following battles in order in which they took place. Use the codes given below:

    1. Qadisia

    2. Uhud

    3. Hunayn

    4. Badr

    Codes:

    1. 4, 1, 2, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 2, 3, 1

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: c

  41. Baitul Hikmat of Baghdad was established by

    1. The Rashidi Caliphs

    2. The Umayyads

    3. The Abbasids

    4. The Ayyubids

    Answer: c

  42. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Ibne Tufayl
      • Hayy Bin Yaqazan
      • Maulana Maududi
      • Kitabul Hind
      • Imam Ghazali
      • Ihya Ulum al
      • Din
      • Shah Wali
      • Allah
      • Hujjatullah al
      • Balighah

    Answer: b

  43. Match the following List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Gur-bilas

    2. Kabitt Swayyas

    3. Mahma Prakash

    4. Hum Hindu Nahin

    1. Bhai Kahn Singh

    2. Sarup Das

    3. Bhai Gurdas

    4. Bhai Sukha Singh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  44. Identify the correct chronological order of the following:

    1. Guru Nanak, Japji, Mehta Kalu, Rai Bular

    2. Sukhmani Sahib, Gur-Sobha, Garab-Ganjni, Bhai Vir Singh

    3. Bhai Lehna, Baba Atal, Bhai Santokh Singh, Kavi Senapati

    4. Bhai Gurdas, Anandghan, Baba Buddha, Prin-Teja Singh

    Answer: b

  45. Which statement is incorrect?

    1. Sikhism is a universal religion.

    2. Sikhism is a monotheistic religion.

    3. Sikhism is an idolatrous religion.

    4. Sikhism does not favour theocracy.

    Answer: c

  46. Match the following List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Suchajee

    2. Sidh-Goshati

    3. Bavan-Akhree

    4. Barah-Maha

    1. Suhi

    2. Tukhari

    3. Ramkali

    4. Gauri

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  47. Who is not the contemporary of Guru Nanak?

    1. Bahlol Lodhi

    2. Guru Amar Das

    3. Chaitanya Mahaprabhu

    4. Baba Handaal

    Answer: d

  48. ‘Janamsakhi’ is a literature

    1. Sacred as Guru Granth Sahib

    2. Written by Bhai Chaupa Singh

    3. Produced by Namdhari

    4. Deals with the life and teachings of Guru Nanak

    Answer: d

  49. The purpose of Gurdwara Reform Movement was

    1. To build new Gurdwaras of Gold.

    2. To check the corruption and misuse of Gurdwaras by Mahants.

    3. To implement old traditions.

    4. To liberate the country from the British.

    Answer: b

  50. The author of Dabistan-i-Mazahib

    1. Akbar

    2. Mohsin Fani

    3. Bhai Nand Lal

    4. Farishta

    Answer: b