CBSE NET Philosophy December-2013 Solved Paper III

  1. Which one among the following codes includes a means which is not of Śaktigraha?

    1. Upamāna, Kośa, Aptavākya, Vyākaraa

    2. Aptavākya, Upadhinirasa, Vyākarana, Kośa

    3. Upamāna, Aptavākya, Prasiddhapada, Sānnidhya, Vrddhavyavahāra

    4. Vyākarana, Vrddhavyavahāra, Upamāna, Kośa

    Answer: b

  2. Which of the theories given below holds the position that ‘object of knowledge owes its existence as well as its properties to the creative activity of the knowing mind’

    1. Absolute Idealism

    2. Phenomenalism

    3. Metaphysical Idealism

    4. Epistemological Idealism

    Answer: d

  3. Husserlian expression ‘Epoche’ means

    1. Suspension of Reality

    2. Suspension of World

    3. Suspension of Judgement

    4. Suspension of Experience

    Answer: c

  4. The theory which restricts our knowledge to phenomenal appearances of an inaccessible reality is

    1. Phenomenology

    2. Subjective Idealism

    3. Phenomenalism

    4. Absolute Idealism

    Answer: c

  5. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Subjective Idealism

    2. Commonsense Realism

    3. Absolute Idealism

    4. Critical Idealism

    1. Kant

    2. Thomas Reid

    3. Hegel

    4. Berkeley

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  6. If ‘O’ is false, find out the true option as given below:

    1. 1 and E are true and A is false.

    2. 1 and A are true and E is false.

    3. A and 1 are false and E is true.

    4. O is true but E and 1 are false.

    Answer: b

  7. Find out the false statement as given below: Statements:

    1. Converse of ‘A’ is ‘I’

    2. If ‘A’ is false, then ‘O’ is true.

    3. Obverse of ‘O’ is ‘I’

    4. Obverse of ‘E’ is ‘I’

    Answer: d

  8. Which of the Philosophers noted below stated? “Utility means the property of any object, whereby it tends to produce benefit, advantage, pleasure, good or happiness or to prevent the happening of mischief, pain, evil, unhappiness to the party whose interest is considered.”

    1. James Mill

    2. J. S. Mill

    3. Hume

    4. Jeremy Bentham

    Answer: d

  9. Which of the philosophers noted below propounded ethical gradation of the springs of action?

    1. Cadworth

    2. Sidgewick

    3. Butler

    4. Martineau

    Answer: d

  10. Consider the following statements with regard to Bentham and choose the correct code: Statements:

    1. Bentham dismissed ethics of asceticism as an inverted hedonism.

    2. Bentham is an ethical hedonist by virtue of his employment of the pleasure principle as the standard for conduct.

    3. Intuitionist ethics was criticized by Bentham for it provides no more than a subjective feeling.

    Codes:

    1. Only 1 and 3 are true.

    2. Only 1 and 2 are true

    3. 1, 2 and 3 are true.

    4. Only 2 is true.

    Answer: c

  11. Hypothesis is a

    1. Free flight of mind

    2. Discovery

    3. Supposition

    4. A provisional supposition to explain a problematic event.

    Answer: d

  12. According to Shankar Brahman is away from which of the following three distinctions?

    1. Homogenous distinction, Heterogenous distinction, internal distinction

    2. Waking experience, Dreaming experience, Dreamless experience

    3. Experimental contradiction, Logical contradiction, illogical contradiction

    4. None of above

    Answer: a

  13. Select the correct descending order of Tirthankaras in the context of their period:

    1. R. Abhanātha, Anantanatha, Shantinātha, Nemināth, Mahāveera

    2. Anantanatha, Shantinātha, R. Abhanātha, Mahāveera, Nemināth

    3. Padmaprabha, Ajitanatha, Mallnātha, R. Abhanātha, Shantinātha

    4. R. Abhanātha, Anantanatha, Sambhavanātha, Ajitanatha, Mahavira

    Answer: a

  14. Reality has no assets beyond appearances and if appearances alone to its credit it will be bankrupt is a statement of

    1. Green

    2. Hegel

    3. Bradley

    4. Plato

    Answer: c

  15. ‘Appearances are the appearances of reality’ is a statement of

    1. Kant

    2. Bradley

    3. Hegel

    4. Green

    Answer: b

  16. ‘Die to live’ is a statement of

    1. Kant

    2. Hegel

    3. Berkeley

    4. Mill

    Answer: b

  17. Who has said – ‘My Station and its Duties’

    1. Plato

    2. Berkeley

    3. Kant

    4. Bradley

    Answer: d

  18. What does Shankara's Satkaryavada known as?

    1. Vijnan-Vivartvada

    2. Brahma-Vivartvada

    3. Prakriti-Parinamvada

    4. Brahma-Parinamvada

    Answer: b

  19. ‘Free-will’ in ethics means

    1. The individual is free to do anything

    2. The individual is not free to do anything

    3. The individual is free to act keeping in view of some norms

    4. None of the above

    Answer: c

  20. Who highlighted the problem of personal identity first in modern western philosophy?

    1. Strawson

    2. Locke

    3. Kripke

    4. Descartes

    Answer: b

  21. Which one of the following systems of Indian Philosophy designated Mok a as Nirvana?

    1. Jainism

    2. Buddhism

    3. Yoga

    4. Samkhya

    Answer: b

  22. Who says that the function of Philosophy is wholly critical?

    1. Aristotle

    2. Ayer

    3. Plato

    4. Hegel

    Answer: a

  23. On the ground of ‘relation’ propositions are divided into

    1. Categorical and conditional

    2. Affirmative and negative

    3. Universal and particular

    4. Necessary and problematic

    Answer: a

  24. ‘Universal Affirmative’ and ‘Particular Negative’ propositions are symbolized as

    1. A and E

    2. A and 1

    3. E and O

    4. A and O

    Answer: d

  25. Which one of the following is known as ‘_______ triśara a’ according to Buddhism?

    1. Sravana, Manana, Nididhyasana

    2. Darshana, Jnāna, Caritra

    3. Maitri, Karuna, Mudita

    4. Buddha, Dhamma, Sa gha

    Answer: d

  26. Bhāgvadgitā has been considered as the most important work due to

    1. Harmonious philosophy of life

    2. Synthesis of action, devotion and knowledge

    3. Moral teachings

    4. All the above

    Answer: d

  27. The four moral sanctions by Bentham are

    1. Natural, Cultural, Political, Social

    2. Natural, Political, Social, Religious

    3. Natural, Economical, Political, Religious

    4. Natural, Economical, Cultural, Religious

    Answer: b

  28. All the following orders of the Purusharthas are wrong except:

    1. Dharma, Artha, Kāma, Mok a

    2. Artha, Kāma, Mok a, Dharma

    3. Dharma, Kāma, Artha, Mok a

    4. Dharma, Mok a, Artha, Kāma

    Answer: a

  29. Tirthankar means

    1. follower of a faith

    2. propounder of faith

    3. A neutral man

    4. None of the above

    Answer: b

  30. Which of the following is a prophetic religion?

    1. Hinduism

    2. Islam

    3. Buddhism

    4. None of the above

    Answer: b

  31. Who is the author of ‘The Essential Unity of all Religions’

    1. Radhakrishnan

    2. Tagore

    3. Bhagwandas

    4. None of the above

    Answer: c

  32. Aristotle identified good as

    1. Happiness

    2. Perfection

    3. Utility

    4. Self-respect

    Answer: a

  33. Retributive theory of punishment holds the view that

    1. Criminals can be reformed

    2. Criminals are ought to be punished

    3. Criminals can be set free without any punishment

    4. None of the above

    Answer: b

  34. Cardinal virtues according to Plato

    1. Right speech, Right action, Right mindedness

    2. Wisdom, Courage, Temperance and Justice

    3. Intellectual virtues and Moral virtues

    4. Truth, Non-violence, Celibacy, Non-Stealing

    Answer: b

  35. Eudaemonism means

    1. Well being

    2. Hedonism

    3. Utilitarianism

    4. Perfectionism

    Answer: a

  36. What is the _____________ Samavāyikāra of a table?

    1. Table itself

    2. Colour of the table

    3. The parts of the table

    4. None of the above

    Answer: c

  37. “Casuistry is the goal of ethical investigation” is advocated by

    1. G. E. Moore

    2. Bradley

    3. Kant

    4. Rashdul

    Answer: a

  38. Which one of the following statements according to Advait Vedanta is true to knowledge of Brahman?

    1. Both Pratyaksha and Anuman give us knowledge of Brahman

    2. Arthapatti alone gives us knowledge of Brahman

    3. Sruti is the only source of knowledge of Brahman

    4. Both Arthapatti and Anuplabdhi give us knowledge of Brahman

    Answer: c

  39. Which one among the following is not a Nityadravya?

    1. ________ Paramā u

    2. Akāśa

    3. ________ Dvyan. Uka

    4. Dik

    Answer: c

  40. According to Nyaya ‘Shell is Silver’ is a false cognition because

    1. Silver is present any where

    2. Silver shines

    3. Silver is supplied through memory

    4. Perceiver is a silversmth

    Answer: c

  41. Mark the correct symbolization (as given below) for given statement: Statement: Bees and wasps sting if they are either angry or frightened (Bx, Wx, Sx, Ax, Fx). Symbolization

    1. (∃x) { (Bx ⋅ Wx) ⊃ [ (Ax ∨ Fx) ⊃Sx]}

    2. (x) { (Bx ∨ Wx) ⊃ [ (Ax ∨ Fx) ⊃Sx]}

    3. (x) { (Bx ∨ Wx) ⊃ Ax ∨ Fx ⊃ Sx}

    4. (x) (Bx ∨ Wx) ⊃ (Ax ∨ Fx) ⊃ Sx

    Answer: b

  42. According to Nyāya Philosophy, Pramā is

    1. Yathārtha anubhava

    2. Manifestation of an object

    3. That which is practicable

    4. Knowledge of an unknown object

    Answer: a

  43. According to Nyaya Philosophy, ‘Water looks cold’ is an example of

    1. Janalaksana Pratyaksa

    2. Samanya Laksana Pratyaksa

    3. Yogaja Pratyaksa

    4. Laukika Sannikarsa

    Answer: a

  44. According to Naiyāyikas Śabda-artha Sambandha is

    1. Natural

    2. Conventional

    3. Both A and (B)

    4. Neither A nor (B)

    Answer: b

  45. The name of the theory advocated by Prabhakara School regarding sentence meaning

    1. Abhihitānvyavāda

    2. Anvitabhidhānavāda

    3. Tatparyavāda

    4. None of the above

    Answer: b

  46. Nyay Theory of Knowledge is an example of

    1. Absolute Idealism

    2. Realism

    3. Subjective Idealism

    4. None of the above

    Answer: b

  47. The following inference is an example of: ‘No non-soul is animate. All living beings are animate. Therefore all living beings have souls’

    1. Kevalanvayi

    2. Kevala vyatireki

    3. Anvaya-vyatireki

    4. None of the above

    Answer: b

  48. “Woman is not born, but made” is the statement of

    1. Mary Wollstonecraft

    2. Emma Goldman

    3. Simone de Beauvoir

    4. Luce Irigary

    Answer: c

  49. Who among the following Philosophers has propounded the concept of ‘Becoming’

    1. Pythagoras

    2. Thales

    3. Heraclitus

    4. Democritus

    Answer: c

  50. Which of the following paths was advocated by Buddha?

    1. Shreya

    2. Madhyampratipada

    3. Kaivalya

    4. Preya

    Answer: b

  51. Who says that space and time are empirically real but transcendentally ideal?

    1. Pythagoras

    2. Spinoza

    3. Kant

    4. Hegel

    Answer: c

  52. Which theory of the following holds that ‘universal’ means universal concepts and not anything external to our minds?

    1. Realism

    2. Nominalism

    3. Conceptualism

    4. Resemblance theory

    Answer: c

  53. Essential feature of the phenomenological method is

    1. Intentionality

    2. Doubting the world

    3. Technique of bracketing

    4. None of the above

    Answer: c

  54. Which of the philosophers given below made a distinction between grammatical interpretation and psychological interpretation?

    1. Dilthey

    2. Heidegger

    3. Schleiermacher

    4. Gadamer

    Answer: c

  55. Consider List-I with List-II

    List-I (Praman) List-II
    1. Nyaya

    2. Bauddha

    3. Carvaka

    4. Samkhya

    1. Two

    2. Four

    3. Three

    4. One

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  56. Brahmacharya is the means to meet

    1. R. i a

    2. Pit a

    3. Deva a

    4. Manusya na

    Answer: a

  57. Match List-I with List-II and mark the correct option:

    List-I List-II
    1. p ≡ p ∨ q

    2. (p ⊃ q) ≡ (–q ⊃–p)

    3. (p ⊃ q) ≡ (–p ∨ q)

    4. (p ∨ q) ≡ (q ∨ p)

    1. Material implication

    2. Tautology

    3. Commutation

    4. Transportation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  58. Examine the following argument and spot the right option: Argument: P ⊃ (Q ∨ R) S ⊃ (T ⋅ U) –T ∴ P ⊃ U Options:

    1. Valid

    2. Invalid

    3. Both of these

    4. None of these

    Answer: b

  59. Match List-I with List-II according to Vaiśesika metaphysics and select the correct code as given below:

    List-I List-II
    1. ________ Paramāu

    2. ātm

    3. Manas

    4. Ghata

    1. Vibhu

    2. Niravayava

    3. Mahat

    4. ___________ Anuparimā a

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  60. The first part of Yoga Sutra is

    1. Kaivalyapāda

    2. Sādhanāpāda

    3. Vibh–utipāda

    4. Samādhipāda

    Answer: d

  61. Which type of change in the gu as causes the starting of evolution according to Samkhya?

    1. Sar–upa Pari āma

    2. Vir–upa Pari āma

    3. Both sar–upa and vir–upa pari āma

    4. Neither sar–upa nor vir–upa pari āma

    Answer: b

  62. According to Nyaya-Vaisesika dravya-gu a relationship is known as

    1. Sa. Myoga

    2. Samavāya

    3. Tādātmya

    4. None of the above

    Answer: b

  63. According to Śa kara tattvamasI'establishes use identify of Jīva with Brahman through

    1. Its primary meaning

    2. Its secondary meaning

    3. Both its primary and its secondary meaning

    4. Neither its primary nor its secondary meaning

    Answer: b

  64. According to Rāmānuja, the individual soul is

    1. Only j āt

    2. J ātā and Kart

    3. Kartā and Bhokt

    4. J ātā Kartā and Bhokt

    Answer: d

  65. According to the Naiyāyikas vyatirekā vyāpta between hetu and sādhya obtains when

    1. All cases of Hetu are cases of absence of Sādhya.

    2. Some cases of Hetu are cases of Sādhya

    3. Some cases of Sādhya are casesof Hetu

    4. All cases of absence Sādhya are cases of absence of Hetu

    Answer: d

  66. Match List-I with List-II and select the correct answer code from below:

    List-I List-II
    1. Rational Utilitarianism

    2. Quantitative Utilitaranism

    3. Ideal Utilitarianism

    4. Qualitative Utilitarianism

    1. GE Moore

    2. Sidgwick

    3. Bentham

    4. JS Mill

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  67. Consider the statements of J. S. Mill given below and mark the correct code:

    1. JS Mill's theory is Altruistic hedonism and qualitative utilitarianism.

    2. Mill uses pleasure and happiness synonymously.

    3. Mill regards virtue, health, love of honour and the like as intrinsic values.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are true.

    2. 1 and 2 are true.

    3. 1 and 3 are true.

    4. Only 2 is true.

    Answer: b

  68. In Russell's philosophy, logical atomism and theory of truth go together

    1. Correspondence

    2. Pragmatic

    3. Coherence

    4. Semantic

    Answer: a

  69. Who said that “where of one cannot speak, there of one must be silent”

    1. Husserl

    2. Heidegger

    3. Wittgenstein

    4. Ayer

    Answer: c

  70. Consciousness according to Nyāya is

    1. A contingent attribute of self

    2. An eternal attribute of self

    3. An eternal substance

    4. A non-eternal substance

    Answer: a

  71. Which of the following statements are true with regard to ‘Will theory’ of Human Rights Discussion?

    1. It argues that the principal function of Human Rights is to protect and promote certain essential human interests.

    2. It attempts to establish the validity of Human Rights based on the unique human capacity for freedom.

    3. B above is true and A is false.

    4. Both A and B above are true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Human conscience immediately perceives the rightness or wrongness of actions without considering their relations to any end or consequences.
    • Reason (R): Rightness and wrongness are inherent qualities of actions.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  72. According to Heidegger Hermeneutic Circle refers to

    1. Reciprocity between text and its parts

    2. Reciprocity between text and meaning

    3. Reciprocity between meaning and context

    4. Reciprocity between self-understanding and understanding of the world.

    Answer: d

  73. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the list:

    List-I (Different names used for the highest ideal) List-II (The Schools associated with these names)
    1. Moksa

    2. Nirvana

    3. Apavarga

    4. Kaivalya

    1. Vedanta

    2. Samkhya

    3. Nyaya

    4. Buddhism

    5. Jaina

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 5
      • 2
      • 5
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 5
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  74. Scepticism is the

    1. Starting point of Hume's philosophy

    2. Conclusion of Hume's philosophy

    3. Both of these

    4. None of these

    Answer: b