CBSE NET Philosophy June-2013 Solved Paper III

  1. According to the Nyāya pramā is

    1. Correct cognition of previously unknown object.

    2. Correct smr. Ti.

    3. Correct presentative cognition of a character of an object which actually there is

    4. Samyakj~nana

    Answer: c

  2. According to Nyāya-Vaiśeika, the relation between muktātmā and sukhābhāva is

    1. Sa yoga

    2. Svarupa

    3. Samavāya

    4. None of the above

    Answer: b

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer code from below:

    List-I (Buddhist Schools) List-II (Tenets)
    1. Vaibhāshika

    2. Mādhyamika

    3. Yogāchāra

    4. Sautrāntika

    1. External objects are known by inference.

    2. External objects are directly perceived.

    3. The knower, the known and the knowledge are mutually dependent.

    4. Things in the external world are actual states of cognition.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  4. The process of arriving at universal propositions from the particular facts of experience is called

    1. Mental construction

    2. Simple causation

    3. Inductive generalisation

    4. Formal proof of validity

    Answer: c

  5. Which one of the statements in the followng does not reflect the true Gandhian perspective of thought?

    1. Non-violence is an active moral struggle against evil.

    2. Hate the sin and not the sinner.

    3. Punishment must be retributive in nature.

    4. Violence is not always wrong.

    Answer: c

  6. Match List-I with List-II and select the correct code as given:

    List-I (Religion) List-II (Aspiring Process)
    1. Buddhism

    2. Islam

    3. Sikhism

    4. Jainism

    1. Gunasthanek

    2. Namasmarana

    3. Astāngmarga

    4. Praying five times a day

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  7. ‘Sarvadharma Sambhava’ according to Gandhi means

    1. All religions should be synthesised.

    2. All religions teach moral values.

    3. All religions are to be treated equally.

    4. There is the unity of all religions.

    Answer: c

  8. Match List-I with List-II and select the correct code as given:

    List-I (Religion) List-II (Scripture)
    1. Zoroastrianism

    2. Judaism

    3. Sikhism

    4. Buddhism

    1. Granth Saheb

    2. Avesta

    3. Tripitakas

    4. Talmud

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: d

  9. Which of the following theories holds that a true proposition describes an actual state-of-affairs?

    1. Coherence Theory

    2. Pragmatic Theory

    3. Phenomenological Theory

    4. Correspondence Theory

    Answer: d

  10. Match List-I with List-II and select correct answer by using codes given below:

    List-I List-II
    1. Ramanuja

    2. Bouddha Vij~nānavāda

    3. Nyāya

    4. Advaita Vedānta

    1. Anirvaćaniya Khyātivāda

    2. Anyathā Khyātivāda

    3. ātma Khyātivāda

    4. Satkhyātivāda

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  11. Who holds that the conditions of cognitions are not the conditions of their validity?

    1. Svatahprāmānyavādins

    2. Paratahprāmānyavādins

    3. Both A & (B)

    4. Neither A nor (B)

    Answer: b

  12. Who among the following is not abhihitānvayavādin?

    1. Gautama

    2. Prabhākara

    3. MurāriMiśra

    4. Kumārīla

    Answer: b

  13. Nirvikalpakaj~nāna, according to the Nyāya, is

    1. Non-expressible and at ndriya

    2. First stage of pratyaks. a and expressible

    3. Expressible and can be known by anumāna

    4. None of the above

    Answer: a

  14. ‘Laukika Sannikarsha’ accepted by Naiyāyikās are:

    1. Sam. Yoga, Samavāya, Sayukta-Samavāya

    2. Samavāya, Sayukta-Samaveta-Samavāya

    3. Samaveta, Samavāya, Visheshan-Visheshya-bhāva

    4. All the above

    Answer: d

  15. Which one among the following is the vitiating condition for establishing vyāpti according to Nyāya?

    1. Upādhi

    2. Asat Pratipaksha

    3. Viruddha

    4. Bādhita

    Answer: a

  16. Prātibhāsikasattā Vyavahārikasattā and Pāramārthikasattā all refers to

    1. One reality

    2. Two realities

    3. Three realities

    4. No reality at all

    Answer: a

  17. What type of Kāran. a of the world God is, according to the Vaiśes. Ikas?

    1. Samavāyikāra a

    2. Sahakārkāra a

    3. Asamavāyikāra a

    4. Nimittākāra a

    Answer: d

  18. Which one of the following represents correctly similar nityadravyas?

    1. Manas, ātman, ākāśa

    2. Paramā u, ākāśa, kāla

    3. Akāśa, kāla, ātman

    4. Manas, kāla, ātman

    Answer: c

  19. According to the Naiyāyikas destruction of what type of cause is the cause of the destruction of the effect?

    1. Samavāyikāra a

    2. Asamavāyikāra a

    3. Nimittakāra a

    4. None of the above

    Answer: b

  20. What type of sāmānya, gun. Atva is?

    1. Parasāmānya

    2. Aparasāmānya

    3. Parāparasāmānya

    4. Akhan. Opādhi

    Answer: c

  21. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Rāmānujācārya

    2. Madhvācārya

    3. Yoga-Vas. iśtha

    4. Vivartavāda

    1. Chit, Achit, Ishwara

    2. Pre-sakara Vedānta

    3. Savis. Eśa Brahmavāda

    4. Advaita Vedanta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  22. Consider List-I & List-II

    List-I List-II
    1. Śakara

    2. Ramanuja

    3. Nimbārka

    4. Madhva

    1. Dvaitavāda

    2. Advaitavāda

    3. Viśiadvaitavāda

    4. Dvaitādvaitavāda

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  23. The function in terms of which all the constants of truth-functonal system can be defined, is called

    1. Strawson's stroke function

    2. Russell's stroke function

    3. Sheaffer's stroke function

    4. Whitehead's stroke function

    Answer: c

  24. Which one of the following is a fundamental law of thought?

    1. Law of Reasoning

    2. Law of Excluded Middle

    3. Law of Compatibility

    4. Law of Double Negation

    Answer: b

  25. Match List-I with List-II and select the correct answer from given code:

    List-I List-II
    1. (p ⊃ q) (r⊃ s)./∴– p ν – r – q ν – s

    2. – (p. q)/– p ν – q

    3. p ν q/∴ q – p

    4. (p ⊃ q)/∴ (–q ⊃ – p)

    1. De M.

    2. Disjunctive syllogism

    3. Transportation

    4. Destructive Dilemma

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
  26. Select the correct option from given below: (∃x) [Kx (y). (Ly ⊃ My) ] (x) Kx⊃ [ (∃y) (Ny. My) ⊃ Ox] ∴ (∃y) (Ny. Ly) ⊃ (∃x) is

    1. Valid

    2. Invalid

    3. True

    4. False

  27. In the proposition ‘Very few men are honest’

    1. Only subject term is distributed.

    2. Only predicate term is distributed.

    3. Both the subject term and predicate term is distributed.

    4. Neither of the terms is distributed.

    Answer: d

  28. In the traditional square of opposition if ‘I’ proposition is false, which one of the following can be determined?

    1. A, E and O are undetermined.

    2. A, E and O are false.

    3. A is true, E is true and O is false.

    4. A is false, E is true and O is true.

    Answer: d

  29. Which one of the following is the equivalent of ~ p ⊃ q?

    1. p⊃ ~ q

    2. q ν p

    3. q⊃ ~ p

    4. ~ q ⊃ ~ p

    Answer: b

  30. ‘p. q’ ‘p ν q’ ‘p ⊃ q’ and ‘p ≡ q’ are all true only when

    1. p is true and q is false.

    2. p is false and q is true.

    3. p and q are both false.

    4. p and q are both true.

    Answer: d

  31. When two propositions about the same subject-matter cannot both be true together; they are

    1. Contradictories

    2. Contraries

    3. Either contraries or contradictories

    4. Both contraries and contradictories

    Answer: c

  32. Which one of the following is a propositional function?

    1. All cows are white or all cows are black.

    2. If Socrates is a man, then he is mortal.

    3. X is pretty.

    4. For any x, if x is a man, then x is rational.

    Answer: c

  33. When one mistakes one kind of facts with some other kind, one commits a

    1. Hypothetical mistake

    2. Legal mistake

    3. Moral mistake

    4. Categorical mistake

  34. According to ‘representationalism’ a belief accounts for knowledge

    1. Only if it is a false belief.

    2. Only if it is a true belief.

    3. Only if it is indifferent to truth and falsity.

    4. Only if it does not picture reality.

    Answer: b

  35. G. E. Moore is an ethical

    1. Cognitivist

    2. Non-cognitivist

    3. Descriptivist

    4. Non-descriptivist

    Answer: c

  36. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Antinomy of quality 1. The world

    2. Antinomy of quantity

    3. Antinomy of modality

    4. Antinomy of relation

    1. either finite or infinite.

    2. Matter is either indivisible or infinitely divisible.

    3. The world must have a cause or no cause.

    4. All changes and conditions presuppose something that does not change and is unconditioned.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  37. Which of the followings are true for Kant?

    1. Knowledge of the phenomena alone is possible.

    2. Noumena remain unknown and unknowable.

    3. Phenomena remains unknown and unknowable.

    4. Knowledge of noumena alone is possible.

  38. Kant's Conception of the ‘Kingdom of ends’ approximates to the Gita's Conception of ______.

    1. Asceticism

    2. Solidarity of humanity

    3. Humanism

    4. Atheism

    Answer: b

  39. Ontological Dualism is a theory which held _______

    1. Mind and body are different entities acting together.

    2. Mind and matter are independent of each other.

    3. There are two ultimate realities which act together in coherent manner.

    4. There are two ultimate realities independent of each other.

    Answer: d

  40. According to Nyāya system vyatirekavyāpti between hetu and sādhya obtains when

    1. All cases of hetu are cases of absence of sādhya.

    2. Some cases of hetu are cases of sādhya.

    3. Some cases of sādhya are cases of hetu.

    4. All cases of absence of sādhya are cases of absence of hetu.

    Answer: d

  41. W. V. O. Quine is an ontological relativist because he believes in

    1. Inscrutability of reference

    2. Picture theory of meaning

    3. Forms of life

    4. Family resemblances

    Answer: a

  42. True knowledge according to J. Krishnamurti is

    1. Revealed by mystics

    2. Conditioned by experience

    3. Obtained by religious reflection

    4. Unconditional awareness

    Answer: d

  43. The problem of intentionality is thatof understanding the relation between

    1. A mental state and corresponding physical state

    2. Different mental states

    3. Mental state and the thing it is about

    4. Different bodily states

    Answer: c

  44. Heideger characterises Dase in in terms of

    1. Affective isolation of being

    2. Being-in-itself

    3. being-for-itself

    4. Affecting relationship with surrounding people and objects

    Answer: d

  45. “What kind of world we perceive and experience depends upon what kind of beings we are.” This is the conclusion of

    1. Kant

    2. Descartes

    3. Aristotle

    4. Spinoza

    Answer: a

  46. Truth of reason is justified by

    1. Law of contradiction and princples of sufficient reason

    2. Principles of sufficient reason alone

    3. Law of contradiction alone

    4. Laws of intuitive imagination

    Answer: c

  47. Within a scientific system of propositions

    1. All propositions can be proved and all terms can be defined.

    2. Not all propositions can be proved but all terms can be defined.

    3. All propositions can be proved but not all terms can be defined.

    4. Not all propositions can be proved and not all terms can be defined.

    Answer: d

  48. Human Right presupposed

    1. Dignity of human being

    2. Proper living condition of a human being in a particular setup

    3. Rights of human being in a particular society

    4. Universal Rights of human being in a particular society

    Answer: a

  49. Which one of the options of the followings correctly matches with moral obligation?

    1. Physical compulsion

    2. Self-imposition

    3. External authority

    4. None of these

    Answer: b

  50. According to Kant, moral duty is

    1. A command of God

    2. Given by one's intuition

    3. The imperative of pure reason

    4. Determined by morality

    Answer: c

  51. “We have no right to commit suicide because our life is a joint property of our own and others.” This sentence falls under the domain of

    1. Our duty towards our society

    2. Our duty towards our family

    3. Our duty towards ourselves

    4. Our duty towards all of these

    Answer: d

  52. Which one of the following statements is an incorrect statement?

    1. J. S. Mill does not offer a reasonable explanation of moral obligation.

    2. Sidgwick is a hedonist in his view of the highest good.

    3. Moral judgement depends upon moral sentiments.

    4. According to Aesthetic-Sense-Theory, Beauty is the Ultimate Standard of morality.

    Answer: c

  53. Which one of the following provides the metaphysical ground of morality?

    1. Cardinal Virtue

    2. Freedom and Responsibility

    3. Immortality of Soul

    4. Growth of Character

    Answer: c

  54. Match List-I with List-II and find correct answer from the given code:

    List-I List-II
    1. Rigorism

    2. Emotivism

    3. Intuitionism

    4. Utilitarianism

    1. Moore

    2. Kant

    3. Butler

    4. Ayer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  55. Match List-I with List-II and mark correct answer from given code:

    List-I List-II
    1. Self is Real

    2. Respect for World Harmony

    3. Cardinal Virtue

    4. Retributive Theory

    1. Justice

    2. Postulate of Morality

    3. Duty

    4. Punishment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  56. Emotivism upholds that ethical statements do not express

    1. Truths or falsehoods

    2. Ontological states

    3. Rational states

    4. Effective states

    Answer: a

  57. ‘Naturalistic fallacy’ is

    1. The outcome of naturalism

    2. The outcome of naturalized epistemology

    3. The outcome of natural theology

    4. The outcome of identifying an ethical concept with natural concept

    Answer: d

  58. Nominalism is a theory which says

    1. That universals are not real but are only names or words.

    2. The universals are not names.

    3. That universals are established on reason.

    4. That universals are concepts.

    Answer: a

  59. Which one of the following is not a statement of value?

    1. Honesty is the best policy.

    2. We believe honesty to be the best policy.

    3. Never indulge in dishonesty.

    4. let us all be honest.

    Answer: b

  60. Which one of the following is not a synthetic a priori judgement, according to Kant?

    1. All bodies have weight.

    2. All bodies have specific gravity.

    3. 9 + 7 = 16

    4. Every change has a cause.

  61. For Descartes the proposition ‘I think’ is self-verifying because

    1. It is a necessary truth.

    2. It is a logical truth.

    3. Doubting it confirms it.

    4. Thinking is my essence.

    Answer: c

  62. Svadharma is advocated by

    1. Krishn. a

    2. Rāvan. a

    3. S t

    4. All the above

    Answer: a

  63. Which one of the followng is known as Triratna?

    1. Shravan. a, Manana, Nididhyāsana

    2. Darshan, J~nāna, Chāritra

    3. Maitr, Kāmnā Mudit

    4. Sagha, Dhamma, Buddha

    Answer: b

  64. R. Ta of the Vedic world was closer to

    1. Legal order

    2. Truth

    3. Karma

    4. Social order

    Answer: b

  65. Karma in Mahābhārata, was more concerned with

    1. Deva-r. n. a

    2. Pit. Ri-r. n. a

    3. Mitra-r. n. a

    4. Bhuta-r. n. a

  66. Which one of the following sets, in the context of ashrama dharma, is not matching?

    1. Gandhi – Brahmacharya and Grihastha

    2. Śakara – Brahmacharya and Sanyas

    3. Yāj ~n avalkya – Grihastha and Sanyas

    4. Vivekānanda – Brahmacharya and Grihastha

    Answer: d

  67. Brahmavihāras include the following

    1. Maitr, Karun. ā Vinaya, Upeks.

    2. Maitrī Karun. ā Muditā Upeks.

    3. Vinaya, Karun. a, Muditā Upeks.

    4. Maitr, Muditā Upeks. ā Vinaya

    Answer: b

  68. The system which holds the view that scripture is stronger than perception is

    1. Jaina

    2. Bauddha

    3. Advaita Vedānt

    4. Nyāya

    Answer: c

  69. According to Nyāya, we perceive Samavāya by the sense-object contact known as

    1. Samavāya

    2. Samavetasamavāya

    3. Viśes. An. At

    4. Sam. Yoga

    Answer: c

  70. The definition of pratyaks. a ‘Pratyaksa kalpanāpod. Am abhrānta’ is given by

    1. Vasubandhu

    2. Kamalaś la

    3. Di nāga

    4. Dharmakrti

    Answer: d

  71. Paks. Adharmatā is a relation between

    1. Hetu and Sādhya

    2. Paks. a and Sādhya

    3. Paks. a and Hetu

    4. None of the above

    Answer: c

  72. What type of sannikars. a takes place during the perception of rupatva according to Nyāya Philosophy?

    1. Samavāya

    2. Sam. Yukta-samaveta-samavāya

    3. Samaveta-samavāya

    4. Viśes. An. Ata

    Answer: b

  73. In Kantian ethics ‘an objective principle of action’ is called

    1. A maxim

    2. A rule

    3. A practical law

    4. An imperative

    Answer: a

  74. The definition which proceeds by simply showing what is intended is called

    1. Norms definition

    2. Wide definition

    3. Extensive definition

    4. Ostensive definition

    Answer: d

  75. According to Spinoza, an ‘attribute’ is that

    1. Which the intellect perceives as constituting the essence of a substance.

    2. Which the intellect perceives as constituting the accidental property of a substance.

    3. Which the intellect perceives as constituting the rational property of a substance.

    4. Which the intellect perceives as the spiritual property of a substance.

    Answer: a