CBSE NET Philosophy September-2013 Solved Paper III

  1. The root cause of sufferings according to Buddha is

    1. Janma

    2. Duhkha

    3. Trisn

    4. Avidy

    Answer: d

  2. The reference to Varna-dharma is found first in

    1. Manusmriti

    2. Bhagavad Gita

    3. Ramayana

    4. Purusha-sukta

    Answer: d

  3. Which of the following Purusharthas are included in Trivarga?

    1. Artha, Kama, Moksa

    2. Artha, Dharma, Kama

    3. Moksa, Dharma, Kama

    4. Artha, Dharma, Moksa

    Answer: b

  4. Shila is

    1. Means to Prajñ

    2. A kind of Pāramitas

    3. Means to Punya

    4. All the above

    Answer: d

  5. According to ‘Antirepresentationalists’

    1. Picture and reality are synonymous.

    2. There is an absolute picture of reality.

    3. There is no one picture of reality.

    4. There is no picture of reality.

    Answer: d

  6. According to Aristotle the three kinds of soul are

    1. Ghost soul, animal soul, human soul

    2. God soul, ghost soul, human soul

    3. God soul, animal soul, plant soul

    4. Plant soul, animal soul, human soul

    Answer: d

  7. According to which of the following “theory of truth for a formal language could serve as a theory of meaning for natural language”

    1. P. F. Strawson

    2. Ludwig Wittgenstein

    3. B. Russell

    4. Donald Davidson

    Answer: d

  8. Kant classifies categories of understanding fewer than four heads as

    1. Quality, spirit, modality and matter

    2. Quantity, quality, relation and modality

    3. Substance, matter, spirit and quality

    4. Relation, spirit, substance and quantity

    Answer: b

  9. Which one of the following is not true of Heidegger's Dasein?

    1. It is essentially self-conscious.

    2. It is engaged with the world.

    3. It is always an actuality and not possibility.

    4. It is always a possibility and not an actuality.

    Answer: c

  10. The proposition basic to idealism which Moore rejects is

    1. Cogito-ergo-sum

    2. The thing in itself is non-empirical

    3. esse est percipi

    4. Ideas are no less real than matter

    Answer: c

  11. The theory that objects are permanent possibilities of sensations is called

    1. Psychologism

    2. Phenomenalism

    3. Phenomenology

    4. Objectivism

    Answer: b

  12. Locke is a

    1. Realist

    2. Representative realist

    3. Idealist

    4. Representative idealist

  13. According to Russell physical objects are

    1. Ideas

    2. Bogus entities

    3. Logical construction

    4. Illusions

    Answer: c

  14. Consider the following statements:

    1. Life is worth living

    2. Birth and death are the two ends of life

    3. Honesty is one of the prime virtues.

    4. Akbar was a secular Mughal emperor

    Which of the statements given above are the statements of value?

    1. 1 only

    2. 2, 3 and 4 only

    3. 1 and 3 only

    4. 2 and 3 only

    Answer: a

  15. Which one of the following is not implied by Kant's, Copernican revolution?

    1. Rejection of Naive realism

    2. Blindness of sensible intuition without concepts

    3. Rejection of transcendental idealism

    4. Emptiness of thought or concepts without sensible intuition.

    Answer: c

  16. Descartes'assertion, ‘I have an idea of a most perfect being’ is a premise in his

    1. Cosmological argument

    2. Ontological argument

    3. Argument from design

    4. Cosmological and ontological argument both

    Answer: b

  17. According to Sakara Vyāvahārika Sattā is falsified by

    1. Prātibhāsika Satta

    2. Pāramārthika Satta

    3. Both A and (B)

    4. Neither A nor (B)

    Answer: b

  18. Who holds that acit is as much a part of reality as cit is

    1. Rāmāmuja

    2. Sankara

    3. Nāgārjuna

    4. None of the above

    Answer: a

  19. The relation of which pairs of relata mentioned below is not Samavāya?

    1. Ghatarupa and Ghata

    2. Ghatarupa and Samavāya

    3. Ghatatva and Ghata

    4. Ghata and its halves

    Answer: b

  20. The first step of teaching of Pancaila of Buddhism refrains from which of the following?

    1. Vikāla Bhojana

    2. Adinādāna

    3. Pranatipāta

    4. Musavād

    Answer: c

  21. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I (Supreme Value) List-II (Religion)
    1. Ahims

    2. Sacrifice

    3. Brotherhood

    4. Desirelessness

    1. Islam

    2. Buddhism

    3. Christianity

    4. Jainism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
  22. Who does not accept ‘Yogaja Sannikar ha’

    1. Naiyāyikas

    2. Mimāmsakas

    3. Vaiśeikas

    4. Sākhyas

    Answer: b

  23. Which one is not correctly matched?

      • Yogyatā
      • Sannidhi
      • Tatparya
      • Āptavākya
      • Vākyaśesa
      • Vivti
      • Bhuyodarśana
      • Vyākarana
      • Āsatti
      • Upādhinirāsa
      • Tarka
      • Sāmānyalakshana pratyaksha

    Answer: c

  24. Select from the code which is not a means of Sābdagraha

    1. Upamāna

    2. āptavākya

    3. Vākyaśesa

    4. Yogyat

    Answer: d

  25. ‘Fire is cold because it has coldness’ the inference commits the fallacy of

    1. Anaikāntika

    2. Bādha

    3. Asiddha

    4. None of the above

    Answer: b

  26. Who holds knowledge as a substance?

    1. Samkhya and Advaita Vedānta

    2. Samkhya and Yoga

    3. Advaita Vedanta and Jaina

    4. Nyāya and Buddhist

    Answer: a

  27. Which one of the following pairs reflects two fundamental crises of Modern Culture according to Husserl?

    1. War and Terrorism

    2. Rationality and Technology

    3. Relativism and Scepticism

    4. Agnosticism and Scepticism

    Answer: c

  28. Who says “Consciousness is the whole or true self claiming to the legislative for its parts. Its claim is the claim of the self, as a conscious and rational being, to judge any particular manifestation of itself in voluntary action”

    1. Whitehead

    2. Ross

    3. Muirhead

    4. Clark

    Answer: c

  29. The ‘Right of Contract’ is indispensable for

    1. Right to live

    2. Right to be free

    3. Right to property

    4. Right to education

    Answer: c

  30. As an empiricist, Locke claims that all our knowledge is derived either through sensation or

    1. Perception

    2. Reflection

    3. Thinking

    4. None of the above

    Answer: b

  31. According to Kant, the ideas ofreason'are

    1. Regulative and constitutive

    2. Affirmative and negative

    3. Negative and probable

    4. Constitutive and regulative

    Answer: d

  32. According to Kant, a person becomes aware of the freedom of his will because

    1. It is an apriori condition of the experience of obligation.

    2. He has empirical experience of it.

    3. It is an apriori condition of experience of senses.

    4. It can be demonstrated by science.

    Answer: a

  33. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the code given below:

    List-I (Ideas) List-II (Philosophers)
    1. Swaraj is my birth right

    2. Awakening in the Land of Heaven

    3. Hind Swaraj

    4. Swaraj in Ideas

    1. Sri Rabindranath Tagore

    2. Mahatma Gandhi

    3. Dr. K. C. Bhattacharya

    4. Lokmānya B. G. Tilak

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  34. The ideal of Niskāmakarma implies

    1. Motiveless action

    2. Desireless action

    3. Inaction

    4. Infatuated action

    Answer: b

  35. Who holds utārthapatti as a form of arthāpatti?

    1. Prābhākar Mimāsā and Bhātta Mimās

    2. Bhātta Mimāsā and Vedānta

    3. Bhātta Mimāsā and Nyāya

    4. Prābhākara Mimāsā and Vedānta

    Answer: b

  36. Match List-I with List-II and select correct answer by using code given below:

    List-I List-II
    1. Buddhism

    2. Sākhya

    3. Nyāyavaiśesik

    4. Jainism

    1. Both prāmāya and aprāmāya are Swatah

    2. Both prāmāya and aprāmāya are Paratah

    3. Swatahprāmāya and paratahaprāmāya

    4. Both prāmānya and aprāmāya are paratah (origin)

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: a

  37. Who aims the objective study of consciousness?

    1. Phenomenalism

    2. Existentialism

    3. Phenomenology

    4. Idealism

    Answer: c

  38. According to Nyāya during the perception of Abhāva ‘Indriyārtha-Sannikarsa’ takes place though

    1. Samyoga

    2. Samavāya

    3. Vśesana – veśesa – bhāva

    4. Samveta – Samvāya

    Answer: c

  39. The anumāna ‘Śabdahnityahk takatvāt’ commits the hetvābhāsa known as

    1. Satpratipaksa

    2. Asiddha

    3. Viruddha

    4. Bādhita

    Answer: c

  40. Pañcakalpanā according to the Buddhists, is

    1. Nāma, jāti, guna, kriyā and avayava

    2. Nāma, jāti, guna, kriyā and dravya

    3. Nāma, jāti, guna, kriyā and svalaksana

    4. Nāma, sāmānyalaksana, guna, kriyā and svalaksana

    Answer: b

  41. Who said that there is a central fire around which the earth, the sun, the moon and five planets move?

    1. Thales

    2. Heraclitus

    3. Pythagoras

    4. Anaximander

    Answer: c

  42. What are the objects of Sāmānyalaksana pratyaksa?

    1. Universal character of an individual

    2. Universal and the particular at the same time

    3. All the individuals belonging to a class

    4. An individual characterised by its universal.

    Answer: c

  43. Read following options and choose the right answer from given code: Options:

    1. The means may be linked to a seed and the end to a tree.

    2. There is no wall of separation between means and end.

    3. The realisation of the goal is proportional to the means employed.

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2, and 3

    Answer: d

  44. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Leibnitz
      • Pragmatic theory of truth
      • Descartes
      • Correspondence theory of truth
      • Spinoza
      • The self
      • Evidence theory of truth
      • William James
      • Coherence theory of truth

    Answer: c

  45. According to Nyaya-Vaiśesika, the non-existence of jar on the floor is perceived because

    1. The eye is in contact with the floor, which is qualified by the floorness.

    2. The eye is in contact with the floor, which is qualified by non-existence of the jar.

    3. There is no jar qualified by floorness.

    4. There is only floor not qualified by jarness.

    Answer: b

  46. According to Nyāya school anumiti is possible without

    1. Paksha jnāna

    2. Paramarajnāna

    3. Sādhyajnāna

    4. Udhāraajnāna

    Answer: c

  47. The view “Truth of Cognition” exists in its utilitarian value, is supported by

    1. Emotive theory

    2. Coherence theory

    3. Pragmatic theory

    4. Semantic theory

    Answer: c

  48. The conversational method of Socrates took place in the form of

    1. A Sceptic

    2. A Certainty

    3. A kind of Dialectic

    4. As a Verbal Jugglary

    Answer: c

  49. The conceptual instrument with which inductive conclusions are expressed is

    1. The concept of necessity.

    2. The concept of relation.

    3. The concept of probability.

    4. None of the above

    Answer: c

  50. According to the feminist thinker Kristeva, religion as a language maintains the tension between an

    1. Physical needs and personal cognition of reality.

    2. Psychological needs and objective cognition of reality.

    3. Psychological needs and personal cognition of reality.

    4. Divine needs and theological cognition of reality.

    Answer: c

  51. Utilitarians argue that natural rights should be regarded as

    1. Primary rules of conduct

    2. Secondary rules of conduct

    3. Legal rules of conduct

    4. Moral rules of conduct

    Answer: b

  52. Evaluate the argument and select the correct option: Argument: (∃ x) Lx ⊃ (Y) (Py ⊃ Ly) (∃ x) Hx ⊃ (Y) (Ly ⊃ Hy) ∴ (∃ x) (Hx · Lx) ⊃ (Y) (Py ⊃ Hy) Option:

    1. Valid

    2. Invalid

    3. True

    4. False

    Answer: a

  53. If ‘A’ and ‘B’ are true and ‘X’ and ‘Y’ are false statements, which of the following compound statements are true?

    1. ~ (A ∨ X)

    2. A ∨ (X · Y)

    3. A · [X ∨ (B · Y) ]

    4. [ (A · X) ∨ – B] · – [ (A · X) ∨ – B]

    Answer: b

  54. Match List-I with List-II and select the correct answer from given Code:

    List-I List-II
    1. Proposition

    2. Negation

    3. Argument

    4. Sentence

    1. Curl

    2. Valid

    3. True/False

    4. Exclamation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  55. In the context of correspondence theory of truth evaluate following ( ‘A’ and ‘R’ ) and select proper option:

    • Assertion (A): Truth cannot be defined in terms of “a relation between object and proposition”
    • Reason (R): A proposition can never be a copy of an object.
    1. A and R both are true and R provides a correct explanation of (A).

    2. A and R both are false and R provides a correct explanation of (A).

    3. A and R both are false and R does not provide a correct explanation of (A).

    4. A and R both are true and R does not provide a correct explanation of (A).

    Answer: a

  56. Inductive logic studies the way in which a premise may

    1. Support and entail a conclusion.

    2. Not support but entail a conclusion.

    3. Support a conclusion without entailing it.

    4. Neither support nor entail a conclusion.

    Answer: c

  57. Which one of the following is a tautology?

    1. (p∨ q) ⊃ p

    2. (p⊃ q) ∨ (q ⊃ p)

    3. p⊃ q

    4. (p · q) ∨ p

    Answer: b

  58. ‘p∨ q’ is equivalent to

    1. ~ (p · ~ q)

    2. ~ (~ p · ~ q)

    3. ~ (q · ~ p)

    4. ~ p · ~ q

    Answer: b

  59. ‘Soldiers are never coward’ is a proposition of the form

    1. 1

    2. A

    3. E

    4. O

    Answer: c

  60. The syllogism Some lions are friendly; No friendly things roar, Therefore, no lions roar

    1. Is a valid syllogism

    2. Commits the fallacy of illicit major

    3. Commits the fallacy of four terms

    4. Commits the fallacy of illicit minor

    Answer: d

  61. The contrapositive of the proposition “All A's are B's” is

    1. Some B's are non A's

    2. No non A's are non B's

    3. All non B's are non A's

    4. Some B's are not non A's

    Answer: c

  62. An experiment held to decide with certainty between two hypotheses is called

    1. Critical experiment

    2. Crucial experiment

    3. Rational experiment

    4. Controlled experiment

    Answer: b

  63. If the universal quantification of a propositional function is true then

    1. Its existential quantification may be false.

    2. Its existential quantification may be true.

    3. Its existential quantification must also be true.

    4. Its existential quantification must be false.

    Answer: c

  64. Consider List-I & List-II:

    List-I List-II
    1. Śrutiprasthāna

    2. Nyāyaprasthāna

    3. Smtiprasthāna

    4. Vivaranaprasthāna

    1. Brahmasutras

    2. Srimadbhagavadgīta

    3. Upanisads

    4. Padmapādācārya

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  65. According to Nyāya we know the relation of Vyāpti by

    1. Nirvikalpaka Pratyaksa

    2. Anupalabdhi

    3. Sāmānya – laksana pratyaksa

    4. Upamāna

    Answer: c

  66. Which one of the following holds upamāna as a tool for ‘Samjnā-Samjnī-sabandha jnāna’

    1. PrābhākaraMimās

    2. BhāttaMimās

    3. Nyāya

    4. Vedānta

    Answer: c

  67. The basis of our knowledge of nearness and farness is

    1. ākāśa

    2. Kāla

    3. Dk

    4. Manas

    Answer: c

  68. Which one of the following pairs is the foundation of feminism?

    1. Equality and Humanity

    2. Freedom and Humanism

    3. Equality and Freedom

    4. Sisterhood and Humanism

    Answer: c

  69. Who holds that a special duty of a human being is strictly determined by his particular station in life and he should perform these duties faithfully to realize his highest personal good and the general good?

    1. Kant

    2. Bradley

    3. Manu

    4. Kautilya

    Answer: b

  70. Which one of the following pairs represents a true contrast?

    1. Reflective morality – Personal choice and will

    2. Group morality – Customary morality

    3. Freedom of will – Determinism

    4. Law of society – External Law

    Answer: c

  71. Match List-I with List-II and mark correct answer from given code:

    List-I List-II
    1. Quantitative Utilitarianism

    2. Rational Utilitarianismü

    3. Qualitative Utilitarianism

    4. Ideal Utilitarianism

    1. Rashdall

    2. Bentham

    3. Sedgwick

    4. Mill

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  72. Match List-I with List-II and mark correct answer from given code:

    List-I List-II
    1. Habit

    2. Moral Judgement

    3. Intention

    4. Character

    1. Repeated voluntary action

    2. Voluntary action

    3. Final cause of action

    4. Permanent bent of mind

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  73. Ethics is the study of the concepts involved in

    1. Speculative reasoning

    2. Pure reasoning

    3. Abstract reasoning

    4. Practical reasoning

    Answer: d

  74. “Ends justify means” is derived by the

    1. Utilitarians

    2. Pragmatists

    3. Deontologists

    4. Imperativists

  75. According to G. E. Moore goodness is

    1. Simple, unanalyzable quality known by intuition

    2. Simple, analyzable quality known by intuition

    3. Complex, unanalyzable quality known by reason

    4. Simple, unanalyzable quality known by experience

    Answer: a