CBSE NET Physical-Education December-2013 Solved Paper II

  1. In Beijing Olympics, Michael Phelps broke the record of (A) Mark Spitz (B) Wilson Cherian (C) Ian Thorpe (D) Rolland Matthews

    Answer: a

  2. Which one of the following pair is correctly matched?

      • Impulse is the product of
      • Force and distance
      • Sagittal axis is perpendicular to
      • Sagittal plane
      • Linear motion is created by
      • Centric force
      • Nature of collision during kicking a ball
      • Perfectly elastic collision

    Answer: c

  3. Select the correct choice: Haemoglobin is found in

    1. Red Blood Corpuscles (RBC)

    2. White Blood Corpuscles (WBC)

    3. Platelets

    4. Bone marrow

    Answer: a

  4. The motion of a pole vaulter in downward direction after clearing the bar is an example of

    1. Regular motion

    2. Regularly accelerated motion

    3. Decelerated motion

    4. Irregularly decelerated motion

    Answer: b

  5. Select the correct option: A skill where there is time to prepare, previews the situation and completely control the movement is termed as:

    1. Closed skill

    2. Self-paced skill

    3. Mixed paced skill

    4. Externally paced skill

    Answer: b

  6. The National Plan of Physical Education was published by Government of India in

    1. 1956

    2. 1957

    3. 1958

    4. 1959

    Answer: a

  7. Newton's Third Law of Motion can be primarily used to explain:

    1. Running and jumping

    2. Throwing and catching

    3. Kicking and hitting

    4. Bowling and batting

    Answer: a

  8. Which of the following Vitamins is available from Sun rays?

    1. Vitamin A

    2. Vitamin B

    3. Vitamin C

    4. Vitamin D

    Answer: d

  9. Transition period in training cycle aims at

    1. Recovery

    2. Peaking

    3. Rehabilitation

    4. Super compensation

    Answer: a

  10. If we toss three coins, probability of three heads will be

    1. 2/8

    2. 4/8

    Answer: a

  11. When the reliability and validity of a test have already been established, it is called

    1. Objective test

    2. Teacher-made test

    3. Standardsed test

    4. Subjective test

    Answer: c

  12. Which of the following is against the principles of organisation?

    1. Overlapping of authority

    2. Proper communication

    3. Proper decentralisation

    4. Delegation of power

    Answer: a

  13. How much protein a working woman should take every day?

    1. 27 gm

    2. 46 gm

    3. 37 gm

    4. 50 gm

    Answer: c

  14. The first institute in India to propagate the cause of indigenous physical activities is

    1. YMCA, Madras

    2. LNIPE, Gwalior

    3. H. V. P. Mandal, Amravati

    4. Punjab Government College of Physical Education, Patiala

    Answer: c

  15. Which one of the following is not a research tool?

    1. Stop watch

    2. Video camera

    3. Questionnaire

    4. Survey

    Answer: d

  16. The ambit within which the sports management must not perform is generally referred to as

    1. Evaluation in Sports

    2. Innovation in Sports

    3. Sphere of Sports Management

    4. Leadership in Sports

    Answer: b

  17. Advantages of Interschool sports are:

    1. Development of proficiency in skills

    2. Overemphasis on winning

    3. Less emphasis on mass participation

    4. Development of high level of physical fitness

    Find the correct combination:

    Codes:

    1. 1, 2

    2. 2, 3

    3. 1, 4

    4. 2, 4

    Answer: c

  18. Which of the following combination of food components does not produce Heat and Energy in the body?

    1. Carbohydrates

    2. Vitamins

    3. Water

    4. Lipids

      1. II & III

      2. 1 & 2

      3. 2 & 4

      4. 1 & 4

      Answer: a

  19. Select the correct order of arrangement of the following anatomical structures in descending order of their locations:

    1. Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process, Acetabulum

    2. Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum, Coracoid process

    3. Coracoid process, Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum

    4. Acetabulum, Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process

    Answer: c

  20. It is alleged that Istanbul lost the bid to host 2020 Summer Olympic Game mainly due to these reasons:

    1. Geopolitical uncertainties in neighbouring country

    2. Poor presentation by their officials

    3. Lesser economic resources

    4. Unsure of ability to provide required standard of facilities

    Find the correct combination:

    Codes:

    1. 2 & 4

    2. 1 & 3

    3. 2 & 3

    4. 4 & 1

    Answer: b

  21. Professional ethics in physical education includes:

    1. Dedication to profession

    2. Physical efficiency

    3. Sociability

    4. Moral values

    Find the correct combination:

    Codes:

    1. 1, 2

    2. 2, 3

    3. 1, 4

    4. 2, 4

    Answer: c

  22. Match List-I with List-II and select the correct option from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Saliva

    2. Hydrochloric Acid (HCl)

    3. Bile

    4. Insulin

    1. Mouth

    2. Stomach

    3. Liver

    4. Pancreas

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: c

  23. The process of super-compensation involves

    1. Optimum level of fatigue

    2. Administering load

    3. Rest and Recovery

    4. Compensation of energy

    Arrange the above in proper sequential order:

    Codes:

    1. 2, 1, 3, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: a

  24. Select the correct combination of guidelines to be followed for asking questions during interview from the codes given below: Guidelines:

    1. Questions should be ambiguous.

    2. Questions should be unbiased.

    3. Questons should be relevant.

    4. Questions should be short.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 2, 4 and 1

    4. 4, 1 and 2

    Answer: b

  25. The test, measurement and evaluation are used to perform the following functions:

    1. Determining status

    2. Making comparison

    3. Making appreciation

    4. Giving warning

    Find out the correct combination from the following codes:

    Codes:

    1. 1, 3

    2. 1, 4

    3. 2, 3

    4. 1, 2

    Answer: d

  26. Find out the correct sequence from the codes given below: Following are the main functions of sports management:

    1. Controlling

    2. Coordinating

    3. Planning

    4. Organising

    Codes:

    1. 2, 3, 4, 1

    2. 3, 4, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 4, 1, 2, 3

    Answer: b

  27. Use the correct code given below: Arrange the skeletal muscles sequentially in descending order:

    1. Sterno mastoid

    2. Trapezius

    3. Quadriceps

    4. Gastrocnemius

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: a

  28. Carron has identified two basic systems for conceptualizing the leadership process. They are:

    1. Influence system

    2. Social system

    3. Reward system

    4. Power system

    Find the correct combination:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: b

  29. The underlying factors governing training of advanced athletes are:

    1. Growth and development

    2. Environmental factors

    3. Nature and volume of previous training

    4. Talent

    Find the correct combination:

    Codes:

    1. 1, 2

    2. 3, 4

    3. 2, 4

    4. 1, 3

    Answer: b

  30. Given below are some stages of acquisition of knowledge. Arrange them in a sequential order from the codes given below:

    1. Analysis

    2. Information

    3. Evaluation

    4. Application

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: d

    • Assertion (A): Physical Education is not only limited to physical development.
    • Reason (R): Competitive Sports stress only on winning a competition.

    Which one of the following statements is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Circulatory system is also known as the system of Transportation.
    • Reason (R): Heart sends O2 and digested food material to every cell and receives CO2 & wastes from cells.

    In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

    1. Both A & R are right and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A & R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is right, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is right.

    Answer: a

    • Assertion (A): Type – III lever provides advantage in form of speed.
    • Reason (R): Type III lever has longer resistance arm.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Psychological core of personality is the deepest component which includes attributes, value, interests, motives and self-worth of an individual.
    • Reason (R): Psychological core of personality is dynamic and external and make adjustment to the environment.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. Both are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Curriculum development at elementary school level should concentrate on perceptual motor learning and movement education.
    • Reason (R): Education is a lifelong process, and we continue to learn from experience throughout our lives.

    In the context of two statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Norms of a standard test provide means to assess the performance of an athlete.
    • Reason (R): Values of norms of a standard test cannot be changed by any one.

    In the context of the above statements, which one of the following is true?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): First-aid and safety education should be the part of curriculum of school education.
    • Reason (R): Knowledge of health and safety skills is required to face any emergency situation in life.

    In the context of the two statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. R is true and A is false.

    4. A is true and R is false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Degrees of freedom are the numbers of scores in a sample that are free to vary.
    • Reason (R): ‘t’ -value to test the level of significance depends on degrees of freedom.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Blood pressure is also used as a guide to the efficiency of the heart and blood vessels. Normal values are 120 mm/80 mm.
    • Reason (R): At systole, when the heart thrusts from the left ventricle into the aorta, the pressure is 120 mm. At diastole, the left ventricle is being refilled, the pressure is 80 mm.

    In the context of the above statements, which one of the following is correct?

    1. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    3. A is right, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is right.

    Answer: b

    • Assertion (A): WADA coordinates doping programme at the National and International levels.
    • Reason (R): WADA works to protect athletes from the harmful effects of performance-enhancing drugs and strives to create an equal opportunity in athletic competition.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d

  31. Arrange the following schemes in a sequential order based on their chronological origination:

    1. NSS

    2. NDS

    3. NCC

    4. NPFP

    Codes:

    1. 3, 4, 2, 1

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: a

  32. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Rejection of Null hypothesis when Ho is true
      • Type
      • I error
      • Acceptance of Null hypothesis when Ho is false
      • Type
      • II error
      • Acceptance of Null hypothesis when Ho is true
      • Type
      • I error
      • Rejection of Null hypothesis when Ho is false
      • Type
      • I error

    Answer: c

  33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Guts Maths

    2. Per Henrik Ling

    3. Franz Nachtegall

    4. Archibald Maelaren

    1. Sweden

    2. Denmark

    3. England

    4. Germany

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Systemic circulation

    2. Coronary circulation

    3. Pulmonary circulation

    4. Renal circulation

    1. Supply of O2 & Nutrients to all parts

    2. Supply of O2 & Nutrients to Heart muscle

    3. Purfication of blood

    4. Separating urine from blood

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: d

  35. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Insight Theory

    2. Attribution Theory

    3. Drive Theory

    4. Psychodynamic Theory

    1. Motivation

    2. Aggression

    3. Personality

    4. Learning

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  36. Match List-I with List-II and select the correct option from the codes given below:

    List-I (Skill Test for) List-II (Author)
    1. Basketball

    2. Archery

    3. Volleyball

    4. Handball

    1. Hyde

    2. Brady

    3. Cornish

    4. Johnson

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  37. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Weight training method

    2. Interval Training Method

    3. Continuous Training Method

    4. Plyometric Training Method

    1. Speed endurance

    2. Strength

    3. Power

    4. Basic endurance

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  38. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Teaching career opportunity

    2. Coaching career opportunity

    3. Fitness and health related career opportunity

    4. Sports management career opportunity

    1. Health Clubs

    2. Adapted Physical Education

    3. Athletic administration

    4. Commercial Sports Club

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  39. Match List-I with List-II and select the correct option from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Iron

    2. Sodium

    3. Phosphorus

    4. Iodine

    1. Proper thyroid function

    2. Development of strong bones

    3. Functioning of nervous system

    4. Formation of haemoglobin

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  40. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Supervision of instructional programme

    2. Supervision of facilities and equipments

    3. Supervision of Personnel

    4. Supervision of Records

    1. Recruitment or staffing

    2. Performance and honour of athletes

    3. Time table, class scheduling

    4. Annual maintenance of playfield, gymnasium, swimming pool etc.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d