CBSE NET Physical-Education September-2013 Solved Paper II

  1. Select the correct option. To determine what is needed and who will do it, is an important task of a manager. Technically it is known as

    1. Staffing

    2. Organizing

    3. Leading

    4. Controlling

    Answer: b

  2. Select the correct option: Intramural and extramural are two important programmes of physical education. Among them intramural is

    1. A recreative sport

    2. A competitive sport

    3. A fitness sport

    4. An indigenous sport

    Answer: a

  3. Select the correct option. In the field of human interaction, the essence of management is

    1. Co-operation

    2. Co-ordination

    3. Co-action

    4. Co-existence

    Answer: b

  4. Select the correct option. Eysenck personality inventory measures

    1. Only one dimension of personality

    2. Only two dimensions of personality

    3. Only four dimensions of personality

    4. All dimensions of personality

    Answer: b

  5. The Brozek et al (1963) equation for computing body fat % from body density is

    1. Fat % = [2.39/1.57 × Body density – 4.19] × 100

    2. Fat % = [ (4.57 ÷ Body density) – 5.142] × 100

    3. Fat % = [ (4.57 ÷ Body density) – 4.142] × 100

    4. Fat % = [4.507/100 × Body density – 6.142] × 100

    Answer: c

  6. A variable that is responsible for bringing about a change is called

    1. Controlled variable

    2. Dependent variable

    3. Independent variable

    4. Constant variable

    Answer: c

  7. The value of coefficient of correlation ranges between

    1. 00 – 1.00

    2. (–1) – 00

    3. 1.00 – 00

    4. (–1.00) – 1.00

    Answer: d

  8. Mode is a measure of central tendency. It is considered as

    1. Average of the scores

    2. Most frequently occurring score

    3. Value in middle

    4. Sum of all scores

    Answer: b

  9. The research where the investigator can manipulate treatments to cause things happen is

    1. Qualitative research

    2. Analytical research

    3. Experimental research

    4. Descriptive research

    Answer: c

  10. Cluster sampling is a type of

    1. Purposive sampling

    2. Probability sampling

    3. Non-Probability sampling

    4. Non-Random sampling

    Answer: b

  11. Select the correct option. A 40 year old man has a resting heart rate of 75 beats per minute, a maximum heart rate of 180 beats per minute. What will be his traning heart rate at 60% of intensity?

    1. 132 beat per minute

    2. 140 beat per minute

    3. 142 beat per minute

    4. 138 beat per minute

    Answer: d

  12. Select the correct option. Each Myosin filament is surrounded by

    1. Four Actin Filament

    2. Five Actin Filament

    3. Six Actin Filament

    4. Five Tropomyosin molecules

    Answer: c

  13. Select the correct option. The threshhold of neural excitation is

    1. 11 mV

    2. 9 mV

    3. 12 mV

    4. 10 mV

    Answer: a

  14. Select the correct option. Requirement for building new tissues for growth of a human body is

    1. Carbohydrates

    2. Fat

    3. Protein

    4. Vitamin

    Answer: c

  15. Select the correct option. A new modified Olympic Oath was taken considering some desired changes in regard to drugs and competing for the glory of the team instead of nation in the Olympic Games of

    1. Sydney 2000

    2. Athens 2004

    3. Beijing 2008

    4. London 2012

    Answer: a

  16. Select the correct option. Insulin is secreted by

    1. Liver

    2. Pituitary

    3. Pancreas

    4. Thyroid

    Answer: c

  17. Select the correct option. Night blindness is caused due to deficiency of

    1. Vitamin D

    2. Vitamin A

    3. Vitamin E

    4. Vitamin K

    Answer: b

  18. In ‘set’ position of a crouch start, the hip line and shoulder line are maintained in the following way:

    1. Shoulder line is higher than the hip line.

    2. Shoulder line and hip line are at same level.

    3. Hip line is lower than shoulder line.

    4. Hip line is higher than shoulder line.

    Answer: d

  19. Resistance of an object to change in its state of motion is

    1. Velocity

    2. Acceleration

    3. Inertia

    4. Momentum

    Answer: c

  20. Select the correct option. The credit of introducing the term “Play way” in education goes to

    1. John Dewey

    2. Friedrich Froebel

    3. Plato

    4. Caldwell Cook

    Answer: d

  21. Two major branches of Mechanics are

    1. Dynamics and kinetics

    2. Kinetics and kinematics

    3. Kinematics and Statics

    4. Statics and Dynamics

    Answer: d

  22. Select the correct option. The use of a particular method of teaching depends on

    1. Skill of the teacher

    2. Sex & age of the teacher

    3. Nature of the activity

    4. Qualification of teacher

    Answer: c

  23. Competition is processes that encompass four distinct events/stages.

    1. Subjective competitive situation.

    2. Response.

    3. Objective competitive situation.

    4. Consequences.

    Put these stages in correct sequence.

    Codes:

    1. 1, 2, 4, 3

    2. 3, 1, 2, 4

    3. 4, 3, 1, 2

    4. 2, 4, 3, 1

    Answer: b

  24. Select the correction option: Leading is an important function of management. Leading involves many works such as

    1. Directing, Motivating, Monitoring.

    2. Motivating, Role modelling, Directing.

    3. Role modelling, Recruiting, Goal setting.

    4. Monitoring, Recruiting, Motivating.

    Answer: b

  25. The knowledge test demands measurement of

    1. Information

    2. Application

    3. Recognition

    4. Reviewal

    V. Appraisal

    Find the correct combination.

    1. 1 and 3

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 2, 3, 4 and V

    Answer: b

  26. The development of simple reaction time may be achieved by employing the following methods:

    1. Repeated Reaction

    2. The Analytic Method

    3. The Selective Reaction

    4. The Sensomotor Method

    Find the correct combination:

    1. 1, 3 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 2 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: c

  27. The determinants of Max VO2 are

    1. Capillary network

    2. Atreo-venous O2 difference

    3. Viscosity of the blood

    4. Sino atrial pacemaker

    Select the right combination.

    1. 1, 2 & 4

    2. 1, 2, 3 & 4

    3. 1 & 2

    4. 2 & 4

    Answer: c

  28. Factors affecting development of flexibility are

    1. Structure of a joint.

    2. Type of a joint.

    3. Age and Sex

    4. Fatigue

    Find the correct combination.

    1. 1 and 3

    2. 1, 3 and 4

    3. 1, 2 and 3

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  29. Aggressive behaviour of a player is affected by

    1. Hereditary

    2. Emotional identification with their team.

    3. Situational factors

    4. Game circumstances

    Find the correct combination.

    1. 2 & 4

    2. 1 & 4

    3. 1 & 2

    4. 3 & 2

    Answer: a

  30. Anaerobic training enhances

    1. Glycolytic capacity

    2. Fibre hypertrophy

    3. Mitochondrial size

    4. Electron transport system capacity.

    Select the correct combination.

    1. 1 & 2

    2. 1 & 3

    3. 1, 2 & 4

    4. 2 & 4

    Answer: a

  31. Arrange the following phases of action of discus throw according to their sequence of execution from the code given below:

    1. Release action

    2. Rotation

    3. Release stance

    4. Preliminary swing

    Codes:

    1. 4, 2, 3, 1

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 3, 1, 4, 2

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: a

  32. Intrinsic motivation include

    1. Knowledge

    2. Praise

    3. Accomplishment

    4. Awards

    Find the correct combnation:

    1. 3 & 4

    2. 2 & 1

    3. 1 & 3

    4. 4 & 2

    Answer: c

  33. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India.

    1. Sports Authority of India, New Delhi.

    2. All India Council of Sports.

    3. Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior.

    4. YMCA College of Physical Education, Madras.

    Codes:

    1. 4, 2, 3, 1

    2. 3, 4, 1, 2

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: a

  34. Match List-I with List-II using the codes given below:

    List-I List-II
    1. National teaching aid

    2. Extracurricular teaching aid

    3. Audio-visual teaching aid

    4. Visual teaching aid

    1. Television

    2. Model

    3. Camp

    4. Museum

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): The tremendous growth of interest in sport and fitness in our society has resulted in increased career opportunities for qualified physical educators.
    • Reason (R): Modern fast living is a hindrance to mass participation in sport.

    In the context of two statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is right, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is right.

    Answer: b

  35. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Physical Barriers to Communication

    2. Personal Barriers to Communication

    3. Language Barriers to Communication

    4. Status Barriers to Communication

    1. Difference

    2. Distance

    3. Relationship

    4. Symbol

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  36. Match the tests with their coefficient of validities.

    List-I (Test) List-II (Validity)
    1. Adam Physical Education Scale

    2. Cowell's social adjustment index

    3. Blanchard Behaviour Rating scale

    4. Johnson Sportsman Attitude scales

    1. 0.43

    2. 0.93

    3. 0.62

    4. 0.77

    5. 0.73

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  37. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. The Relation expressed in time between working and recovery phases of training.

    2. The result of a correct alternation between stimulation & regeneration between work and rest.

    3. The interaction of various muscular groups during performance.

    4. The interaction of the neuromuscular units which simultaneously take part in the task.

    1. Inter-muscular Co-ordination

    2. Intramuscular Co-ordination

    3. Adaption Process

    4. Density of Training

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  38. Match List-I with List-II and select the correct option from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Muscle spindle

    2. Triad

    3. Z-line

    4. Myoglobin

    1. Actin fibre

    2. Oxygen

    3. Calcium ions

    4. Stretch reflex

    5. Myosin filament

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: b

  39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:

    List-I List-II
    1. Beliefs

    2. Cognitive ability

    3. Emotional ability

    4. Aggression

    1. Behaviour

    2. Attitude

    3. Perception

    4. Autoregulation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  40. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Subzero level recreation

    2. Active recreation

    3. Passive recreation

    4. Creative recreation

    1. Painting

    2. Watching TV

    3. Gambling

    4. Playing

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  41. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Asthemic

    2. Athletic

    3. Pyknic

    4. Dysplastic

    1. Short, fatty

    2. Lin and thin

    3. Well-built with proportionate musculature

    4. Badly formed

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  42. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Exteroceptor

    2. Proprioceptor

    3. Interoceptor

    4. Nociceptor

    1. Receptors receiving internal stimulation.

    2. Receptors receiving external stimulation.

    3. Receptors responding largely to injurious stimuli.

    4. Receptors receiving stimulation from within the body

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  43. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Law of Inertia

    2. Law of Acceleration

    3. Law of Action and Reaction

    4. Law of Rebound

    1. Reaction Force

    2. Elasticity

    3. Concept of Force

    4. Momentum

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): Criterion referenced test are used to interpret, obtained subject's score through their comparison with some pre-determined standards.
    • Reason (R): They establish minimum expected learning requirements of a content area and thus tend to encourage closed convergent thinking.
    1. Both A and R are true and (R) is right explanation of (A).

    2. A is true, but R is false.

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Maximum strength is a function of the intensity of an impulse and its frequency.
    • Reason (R): The maximum strength that an athlete can produce depends upon the biomechanical characteristics of a movement and the magnitude of contraction of the muscles involved.

    In context of the above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    3. A is wrong, but R is rght.

    4. A is right, but R is wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): It is difficult for a coach to accurately estimate a sportsperson's level of competitive state anxiety.
    • Reason (R): Coach believes that the sportsperson is suffering a decrement in performance due to elevated competitive state anxiety.

    In the context of two statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. A is right, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is right.

    3. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are right and R is not the correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Psychological core of personality is the most basic level of personality.
    • Reason (R): Psychological core is dynamic and external and constantly make adjustment to the environment.

    In the context of two statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both are right and R is the correct explanation of (A).

    2. Both are right, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is right, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is right.

    Answer: c

    • Assertion (A): Health is the condition of being sound in body, mind or spirit, especially freedom from physical disease or pain.
    • Reason (R): Health education aims to develop the sense of civic responsibility in the individual.

    In the context of the statements which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are right, but R is the correct explanation of (A).

    3. A is right, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is right.

    Answer: a

    • Assertion (A): The original noble idea of Coubertin to develop international understanding and good will among youth of the world has not been attained so far.
    • Reason (R): Organisers have used Olympic Games to establish their economic power and political supremacy instead of translating the noble idea of Coubertin.

    In the context of the two statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    2. A is right, but R is wrong.

    3. A is wrong, but R is right.

    4. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    Answer: a