CBSE NET Physical-Education June-2012 Solved Paper III

  1. Select the correct option: Flexion and extension occur around (A) Medio-lateral axis (B) Anterio-posterior axis (C) Vertical axis (D) Sagittal axis

    Answer: a

  2. Select the correct option: Modern concept of Physical Education was started:

    1. After 1920

    2. After 1957

    3. In the last decade of nineteenth century

    4. After 1960

    Answer: c

  3. Select the correct option: Cardiovascular system can be best trained for performance in endurance events by practicing in

    1. Ballistic exercises

    2. Yogic practices

    3. Aerobic exercises

    4. Anaerobic exercises

    Answer: c

  4. Select the correct option: A behaviour where opponent is psychologically and or physically harmed but the goal is to win is called

    1. Hostile aggression

    2. Assertive behaviour

    3. Instrumental aggression

    4. Violent behaviour

    Answer: c

  5. Select the correct option: Carbohydrate loading used by athletes means

    1. Getting energy from the blood

    2. Storing energy in muscles

    3. Spending energy during hard physical workout

    4. Generating energy per unit of time

    Answer: b

  6. Select the correct option: Common injury to the Basketball players is

    1. Head injury

    2. Interior lateral ligament injury of ankle

    3. Shoulder injury

    4. Lateral collateral ligament injury of hip

    Answer: b

  7. Select the correct option: Somatotyping profile of (4, 4, 1) is considered as

    1. Endomorph Mesomorph

    2. Endomorphic Mesomorph

    3. Balanced Mesomorph

    4. Mesomorphic Endomorph

    Answer: a

  8. Which of the following type of research is designed to create and develop organised body of knowledge?

    1. Action research

    2. Contextual research

    3. Fundamental research

    4. Applied research

    Answer: c

  9. Purposive sample is a non probability sample because it is

    1. Selected without using any selection process

    2. Chosen by throw of a dice

    3. Not randomly selected

    4. Selected at the last moment

    Answer: c

  10. During training the sensation of vomiting is caused due to

    1. Accumulation of lactic acid

    2. Adrenaline

    3. More oxygen intake

    4. Carbon dioxide

    Answer: a

  11. Building block of the body is

    1. Vitamins

    2. Carbohydrates

    3. Proteins

    4. Minerals

    Answer: c

  12. In the Olympic events, the gold medal awarded for the first place has the following ratio of gold.

    1. Silver gilt with 8 grams of fine gold

    2. Silver gilt with 7 grams of fine gold

    3. Silver gilt with 6 grams of fine gold

    4. Silver gilt with 10 grams of fine gold

    Answer: c

  13. Name the first Principal of YMCA college of Physical Education, Madras (Chennai):

    1. P. M. Joseph

    2. H. C. Buck

    3. G. D. Sondhi

    4. A. K. Singh

    Answer: b

  14. All India Council of Sport was formed in

    1. 1954

    2. 1953

    3. 1952

    4. 1951

    Answer: a

  15. The first member of International Olympic Committee from India was

    1. G. D. Sondhi

    2. Raja Bhalinder Singh

    3. Sir Dorabji Tata

    4. P. M. Joseph

    Answer: c

  16. Harward Step Test measures

    1. Muscular efficiency of the knee muscles

    2. Cardio-respiratory efficiency

    3. Cardio-pulmonary index

    4. Respiratory pulmonary index

    Answer: b

  17. The sequence of deformities in spine from top to bottom is

    1. Lordosis → Kyphosis → Spondolysis

    2. Kyphosis → Lordosis → Spardolysis

    3. Spardolysis → Kyphosis → Lordosis

    4. None of the above

    Answer: c

  18. Free hand exercises done generally in group are called

    1. Circuit training

    2. Callisthenics

    3. Drill and marching

    4. Weight training

    Answer: a

  19. Which of the following is against the principles of organization?

    1. Overlapping of authority

    2. Proper decentralization

    3. Delegation of power

    4. Proper communication

    Answer: a

  20. Getting the right facts to the right people at the right time in the right way is called

    1. Game management

    2. Public relations in sport

    3. Motivation in sport

    4. Leadership in sport

    Answer: b

  21. In which game pressure training method was first used?

    1. Hockey

    2. Football

    3. Volleyball

    4. Basketball

    Answer: b

  22. Weight training method was started by German gymnastic coach in the year

    1. 1810

    2. 1812

    3. 1820

    4. 1816

    Answer: b

  23. Traditional Schools of Philosophy includes

    1. Naturalism

    2. Progressivism

    3. Pragmatism

    4. Realism

    Find the correct combination.

    1. 1, 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 3, 4, 1

    4. 4, 1, 2

    Answer: c

  24. Linear velocity depends on

    1. Angular velocity directly

    2. Radius of rotation inversely

    3. Both angular velocity and radius of rotation drectly

    4. Both angular velocity and radius of rotation inversely

    Find the correct combination:

    1. 1, 2

    2. 1, 3

    3. 2, 4

    4. 3, 4

    Answer: b

  25. Factors associated with cohesion are

    1. Team satisfaction

    2. Individual performance

    3. Team ranking in competition

    4. Social support

    Find the correct combination.

    1. 1, 4

    2. 2, 3

    3. 4, 3

    4. 1, 2

    Answer: a

  26. The boycotts of Olympic Games due to political compulsion were

    1. Montreal Olympic

    2. Berlin Olympic

    3. Moscow Olympic

    4. Rome Olympic

    Find the correct combination.

    1. 1, 2

    2. 3, 4

    3. 1, 3

    4. 2, 4

    Answer: c

  27. Other than propulsive force the aerial motion of a body is influenced by

    1. It's weight

    2. Spin

    3. Elasticity

    4. Air resistance

    Find the correct combination.

    1. 1, 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 3, 4, 1

    4. 4, 1, 2

    Answer: d

  28. In Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior, three years Bachelor Course and two years Master Course were started in

    1. 1957

    2. 1960

    3. 1962

    4. 1963

    Find the correct combination.

    1. 1, 4

    2. 1, 2

    3. 2, 3

    4. 3, 4

    Answer: a

  29. Motor educability depends on

    1. Neuromuscular coordination

    2. Consistency in efforts

    3. Age of the subject

    4. Sex of the subject

    Find the correct combination.

    1. 1, 4

    2. 2, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 1, 4, 2

    Answer: c

  30. Extramural competitions are more beneficial for

    1. Champions

    2. Beginners

    3. Ordinary performer

    4. Skilled performer

    Find the correct combination.

    1. 1, 4

    2. 2, 3

    3. 3, 4

    4. 2, 4

    Answer: a

  31. Internal load is judged by

    1. Load volume

    2. Pulse rate

    3. Load intensity

    4. Lactic acid concentration

    Find the correct combination.

    1. 1, 4

    2. 2, 4

    3. 3, 4

    4. 2, 3

    Answer: d

  32. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

    List-I List-II
    1. Ludwig John

    2. John Dewey

    3. PH Ling

    4. Coubertin

    1. Educational gymnastics

    2. Modern Olympic Games

    3. Turnverein Movement

    4. Pragmatism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  33. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Stimulatory responses

    2. Drug increasing alertness

    3. Psychological stimulation

    4. Testosterone hormone

    1. Anabolic steroids

    2. Narcotic analgesics

    3. Stimulation

    4. Beta blockers

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: d

  34. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Oxygen storage in the muscle

    2. Source of energy during all out sprint

    3. Rest period immediately after exercise

    4. Excess oxygen consumed during recovery period

    1. Oxygen debt

    2. Anaerobic metabolism

    3. Myoglobin

    4. Recovery period

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: d

  35. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Leadership

    2. Personality

    3. Group Cohesion

    4. Anxiety

    1. POMS

    2. SCAT

    3. LSS

    4. GEQ

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  36. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. A non-parametric technique to compare obtained results with those to be expected

    2. A statistical test to determine the significant difference between the sample mean and population mean

    3. A statistical technique to establish the relationship among variables

    4. A test to assess the significant difference in the means of more than two groups

    1. Z test

    2. Correlation

    3. F-Ratio

    4. Chi-square Test

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  37. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Frictional force

    2. Buoyant force

    3. Gravity force

    4. Centrifugal force

    1. Body weight

    2. Banking

    3. Stability

    4. Floating

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  38. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Anabolic steroids

    2. Amphetamines

    3. Alcohol

    4. Alkaline salts

    1. Slowing the neuromuscular cellular process

    2. Bringing the level to normal

    3. Initiating the neuromuscular process

    4. Developing secondary male characteristics in female

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: a

  39. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Hockey

    2. Football

    3. Tennis

    4. Cricket

    1. Ranji Trophy

    2. Agakhan Cup

    3. Subroto Cup

    4. Davis Cup

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  40. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Learning

    2. Components of motivation

    3. Personality

    4. Thorndike

    1. Direction & intensity of effort

    2. Psychological core

    3. Law of Effect

    4. Trial & Error

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  41. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Reliability

    2. Objectivity

    3. Validity

    4. Norms

    1. Standard

    2. Authentcity

    3. Consistency in result

    4. Consistency in result with different tester

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  42. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Basketball

    2. Kabbaddi

    3. Volleyball

    4. Wrestling

    1. Sudden death

    2. Libero

    3. Dead ball

    4. Lona

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  43. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Bureaucratic Theory

    2. Scientific Management Theory

    3. Administrative Theory

    4. Human Relation Movement Theory

    1. Henry Fayol

    2. Elton Mayo

    3. FW Taylor

    4. Max Weber

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: a

  44. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Water Jump

    2. Diagonal excess

    3. 23 Metres

    4. 8 Seconds

    1. Basketball

    2. Hockey

    3. Steeple Chase

    4. 800 Metres

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  45. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Circuit Training

    2. Fartlek Training

    3. Interval Training

    4. Pressure Training

    1. Winter Bottom

    2. Dr. Reindelland Greschler

    3. Gosta Halmar

    4. Morgan and Adamdson

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  46. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Fosbury flop

    2. Glide technique

    3. Hitch Kick

    4. Snatch Baton Pass

    1. Relay Race

    2. Long Jump

    3. Shot Put

    4. High Jump

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  47. Arrange the following phases of motor learning in order of sequence:

    1. Phase of fine coordination

    2. Phase of rough coordination

    3. Phase of automatization

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 2, 3, 1

    3. 2, 1, 3

    4. 3, 2, 1

    Answer: c

  48. Arrange the following mechanical phases of a 100 M sprint in order of their sequence of progression:

    1. Retardation

    2. Quick acceleration phase

    3. Top speed phase

    4. Slow acceleration phase

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 2, 3, 1

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: b

  49. Arrange in correct sequential order the approaches adopted to study personality in sport:

    1. Trait approach

    2. Situation approach

    3. Psychodynamic approach

    4. Interactional approach

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 4, 2, 1, 3

    3. 2, 4, 3, 1

    4. 3, 1, 2, 4

    Answer: d

  50. Arrange in correct sequential order the following statistical measures to analyse data:

    1. F Ratio

    2. Scheffee Post Hoc Test

    3. Mean

    4. RSS, CF, TSS, SSb, SSw

    Codes:

    1. 3, 2, 4, 1

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 4, 3, 1, 2

    Answer: c

  51. Arrange in correct sequential order the preventive measures of communicable diseases:

    1. Disinfection

    2. Notification

    3. Diagnosis

    4. Isolation

    V. Treatment

    VI. Immunisation

    VII. Investigation

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4, V, VI, VII

    2. 2, 4, 1, 3, VII, VI, V

    3. 4, 3, 2, 1, VI, VII, V

    4. 3, 1, 2, 4, V, VI, VII

    Answer: b

  52. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India:

    1. YMCA College of Physical Education, Madras (Chennai)

    2. Sport Authority of India, New Delhi

    3. National Institute of Sport, Patiala

    4. H. V. P. Mandal, Amravati

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 4, 1, 3, 2

    Answer: d

  53. Arrange the following in the chronological order:

    1. Modern Olympic Games

    2. Asian Games

    3. Commonwealth Games

    4. SAF Games

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 2, 3, 1

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: d

  54. Arrange the following events of the first day of Decathlon in proper sequence of their occurrence:

    1. 400 m

    2. Shot Put

    3. Long Jump

    4. High Jump

    V. 100 m

    Codes:

    1. V, 3, 2, 4, 1

    2. 1, 4, 3, 2, V

    3. V, 4, 3, 2, 1

    4. 2, 3, 4, V, 1

    Answer: a

  55. Sequence of therapeutic modalities includes:

    1. Cryo therapy

    2. Electro therapy

    3. Massage therapy

    4. Exercise therapy

    Codes:

    1. 1, 3, 4, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 3, 1, 4

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: b

    • Assertion (A): Socialization takes place through participation in games and sports.
    • Reason (R): Games and sports inculcate social habits.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

    • Assertion (A): Modern concept of health includes only a sound body with adequate fitness.
    • Reason (R): Health is a state of complete well-being.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is right, but R is wrong.

    2. Both A and R are right.

    3. A is wrong, but R is right.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Type-II error is accepting the null hypothesis when it is false.
    • Reason (R): This error is due to false interpretation of data.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is right, but R is wrong.

    2. Both A and R are right.

    3. A is wrong, but R is right.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): There exists a positive relationship between cohesion and performance in team sport.
    • Reason (R): Assessment of task cohesion and social cohesion measures the relationship of cohesion and performance of a team.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is right and R is wrong.

    2. A is wrong and R is right.

    3. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): In normal standing position, the body weight is balanced by ground reaction force.
    • Reason (R): The basic condition for maintaining equilibrium is – the resultant of all forces acting on a body must be zero.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is right, but R is wrong.

    2. Both A and R are right.

    3. A is wrong, but R is right.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): The main emphasis of the School Health Programme should be to educate children in matters of health and hygiene.
    • Reason (R): To keep the children free from diseases.

    Which one of the following statement is correct?

    1. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is wrong, but R is right.

    4. A is right, but R is wrong.

    Answer: a

    • Assertion (A): Recreation is a fundamental human need.
    • Reason (R): Urge for recreation is universal.

    Which one of the following statement is correct?

    1. Both A and R are right, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are right and R is the correct explanation of (A).

    3. A is wrong, but R is right.

    4. A is right, but R is wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): Playgrounds are known as the character building laboratories.
    • Reason (R): Character building qualities are developed on playgrounds.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Criterion reference test encourage closed convergent thinking.
    • Reason (R): They establish the proportion of what could be achieved.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is false, but R is true.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true, but R is false.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Norm is a standard set of scores with which an obtained score is compared.
    • Reason (R): Norm is developed through logical experimentation.

    Which one of the following statement is correct?

    1. Both A and R are true.

    2. A is true, but R is false.

    3. A is false and R is true.

    4. A is true and R is correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Lymphatic vessels in the skin follow veins.
    • Reason (R): Lymphatic vessels with viscera follow arteries.

    Which one of the following statement is correct?

    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false, but R is true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: b

    • Assertion (A): A carom player does not get injury in a competition.
    • Reason (R): A player needs to warm up to avoid injury.

    Which one of the following statement is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanaton of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Competitions are indispensable for enhancement of sports performance.
    • Reason (R): Competitions provide opportunity to the individual to prove his physical and psychic ability.

    Which one of the following statement is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. A is true but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Supervision is an expert technical service primarily concentrated with studying and improving conditions that surround learning and pupil growth.
    • Reason (R): Supervision is a planned programme for a better teaching learning situation.

    Which one of the following statement is correct?

    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

Q. Nos. 71 to 75: Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:

What will our world be like in the future? What will physical education and sport is like in the twenty-first century? Recognizing that change is ever present, certain trends and developments can be identified that lend themselves to a better understanding of the future of physical education and sport. These trends and developments include the wellness movement, the fitness movement, the educational reform movement and changing nature of education, the expending frontiers of the habitable universe and technological advances.

This decade is one of rapid technological advances. Many of these technological advances hold implications for the future of physical education and sport. Developments in computer technology combined with increasingly sophisticated research techniques have enabled us to widen the base of knowledge in physical education. Computer technology has facilitated biomechanical analysis of performance. Computer generated graphical representations of pro-typical sport performance will enhance the development of motor skills. Computers have also enabled researchers to better understand brain activity during learning, and subsequently design more effective instructional strategies; perhaps in the future physical educators will be able to predict with a great deal of certainty learning outcomes.

Developments in the field of communication hold promise for the future of physical education and sport, cable television is growing rapidly. The number of special interest programs presented on cable television is increasing as well. Videotape equipment has become easier to use, and provides a valuable instructional tool for physical educators in all settings. Video cassette recorders are experiencing phenomenal growth; many individuals are investing in exercise videotapes so that they can work out in the privacy of their own home and at their convenience. In the future instructional tapes for different sport skills will help individuals learn at home at their own pace.

Developments in biotechnology hold implications for the future of physical education and sport. Today identification of fibre type proportion in muscles allows researchers to identify whether an individual has a greater potential to succeed in athletic events requiring explosive strength or endurance. Perhaps in the near future genetic engineering will be used to program an individual's genes for success in certain sport activities.

Advances in technology have led to improvements in sport equipment, facilitating better performance by both skills and unskilled persons. Graphite composite tennis rackets have replaced metal and metal-composite tennis rackets, which replaced wooden rackets years ago. Pole vaulters using fibre-glass poles have attained heights previously only dreamed about by vaulters using wooden poles. Technology applied to the manufacturing of running shoes has led to increased comfort and fewer injuries for runners of all abilities. Grass fields are being replaced by artificial surface under tracts by all-weather tracks, and open stadiums by domed arenas. There are numerous examples of how technology has affected physical education and sport, and the influence of technology on physical education and sport will continue in future.

  1. Future of physical education and sport will depend on:

    1. Developing infrastructure

    2. Expending frontiers of the habitable universe

    3. Providing finances

    4. Increasing participation of younger population

    Answer: b

  2. Computer technology facilitates:

    1. Biomechanical analysis

    2. Genetic engineering

    3. Graphic representation of pro-typical sport performance

    4. Sophisticated research techniques

    Find the correct combination.

    1. 1 & 2

    2. 1 & 3

    3. 3 & 4

    4. 2 & 4

    Answer: b

  3. Genetic engineering will be used

    1. to retard growth of sportsperson

    2. to develop surgical techniques

    3. to find out genes for success

    4. to accelerate growth of young sportsperson

    Answer: b

  4. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

    List-I List-II
    1. Improved sport equipment

    2. Muscle fibre typing

    3. Understanding brain activity

    4. All weather tracts

    1. Artificial surface

    2. Computer

    3. Assessing potential of Marathon runner

    4. Facilitation of performance of unskilled person

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  5. Wellness movement supports efforts directed toward

    1. Health promotion and disease prevention

    2. Fitness development

    3. Skill development

    4. Developing all-round personality

    Answer: a