CBSE NET Population-Studies June-2012 Solved Paper III

  1. Which one of the following is not an Empowered Action Group (EAG) State (A)? Bihar (B) Jharkhand (C) Uttar Pradesh (D) Himachal Pradesh

    Answer: d

  2. Order the sequence of steps for indirect calculation of child mortality:

    1. Calculation of proportion of children dead for each group of mother.

    2. Calculation of average parity per woman.

    3. Calculation of probabilities of dying and surviving.

    4. Calculation of reference period.

    5. Calculation of multipliers

      1. 1, 2, 3, 4, 5

      2. 3, 2, 4, 1, 5

      3. 2, 1, 5, 3, 4

      4. 4, 2, 3, 1, 5

      Answer: c

  3. According to the National Population Policy (NPP) 2000 of India, the medium term objective was to bring the TFR to replacement level by

    1. 2010

    2. 2015

    3. 2020

    4. 2030

    Answer: a

  4. P/F Ratio is used in the area of

    1. Fertility

    2. Mortality

    3. Migration

    4. Nuptiality

    Answer: a

  5. What is the effectiveness of oral pills in computing Couple Protection Rate [CPR]?

    1. 50 percent

    2. 95 percent

    3. 100 percent

    4. 90 percent

    Answer: b

  6. Which one of the following is not associated with Reproductive health of women?

    1. Infertility

    2. Sexually transmitted diseases

    3. Too frequent births

    4. Nuptiality

    Answer: d

  7. Which scheme is not part of National Rural Health Mission (NRHM)?

    1. Janani Suraksha Yojana (JSY)

    2. Navjat Shishu Suraksha Karyakram (NSSK)

    3. Accredited Social Health Activist (ASHA)

    4. Anganwadi Scheme

    Answer: d

  8. Which of the following falls under perinatal mortality?

    1. Late foetal deaths

    2. Early neonatal deaths

    3. Late foetal and early neonatal deaths

    4. Early foetal and late neonatal deaths

    Answer: c

  9. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Errors associated with age

    2. Direct Method of data evaluation and error detection

    3. External consistency checks

    4. Content error

    1. Post enumeration Check

    2. Ambiguity in the questionnaire/schedule

    3. Balancing equation

    4. Coverage error

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  10. Which one is not the component of closed birth interval?

    1. The post-partum amenorrhea following the previous birth.

    2. The period of pregnancy and post termination amenorrhea (if any) of abortion or still births intervening the live birth.

    3. Gestation period.

    4. Interval between marriage and conception of birth.

    Answer: b

  11. Which one is not the method of estimation for fertility?

    1. Reverse Survival Method

    2. Feeney Method

    3. Rele's Method

    4. Own Children Method

    Answer: b

  12. Lx column in the life table denotes

    1. Number of years of life in the age interval

    2. Number alive at the beginning of the age interval

    3. Number of years of life remaining in the age interval

    4. Average number of years of life remaining in the age interval

    Answer: a

    • Assertion (A): Rapid population growth has not inhibited economic growth.
    • Reason (R): Population growth leads to decrease in polluton.
    1. Both A and R are true, and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  13. Which of the following statement is not correct?

    1. Migrants move from low opportunity areas to areas of high opportunity.

    2. Migration takes place in steps.

    3. Each rural-urban stream produces urban-rural counter stream, but the former one does not dominate the latter.

    4. The choice of destination is regulated by distance.

    Answer: c

  14. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Megalopolis

    2. City region

    3. Conurbation

    4. Ecumenopolis

    1. Macfinder

    2. Futuristic form

    3. Urban field

    4. Urban area consisting of several towns

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  15. Which of the following mega cities has experiencing more population growth due to natural increase?

    1. Tokyo

    2. New York

    3. Dhaka

    4. London

    Answer: c

  16. Rank the following countries in terms of percentage of rural population in descending order (high to low):

    1. China

    2. India

    3. Bangladesh

    4. Indonesia

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: c

  17. Which does not fall under the dimensions of Human Development Index (HDI)?

    1. Life expectancy at birth

    2. Adult literacy and combined gross enrolment in primary, secondary and tertiary level education.

    3. Percentage of GDP spent on health sector by Government.

    4. Gross Domestic Product (GDP) per capita in purchasing power parity in US $ (PPP US $)

    Answer: c

  18. Which one of the following statements is true?

    1. Urban problems do not differ from one another.

    2. The increase in demand for urban housing is determined by the increase in urban population.

    3. The pattern of land use in Indian city can be understood only if cognizance is taken of its historical evolution.

    4. Urban areas are lesser polluted than rural areas.

    Answer: c

  19. Which among the following is not a pollutant?

    1. Carbon dioxide

    2. Methane

    3. Sulphur dioxide

    4. Oxygen

    Answer: d

  20. Rank the following States as per HIV prevalence according to NFHS–III:

    1. Manipur, Karnataka, Andhra Pradesh, Maharashtra

    2. Manipur, Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra

    3. Karnataka, Manipur, Maharashtra, Andhra Pradesh

    4. Andhra Pradesh, Manipur, Karnataka, Maharashtra

    Answer: b

  21. Which year the Government of India proposed Annual Health Survey?

    1. 2002

    2. 2003

    3. 2004

    4. 2005

    Answer: d

  22. In stationary population, which one of the following is not correct?

    1. Birth Rate = Death Rate

    2. e° = 1/Birth rate

    3. eo° = 2 × IMR

    4. Birth rate – Death rate = Natural Growth Rate = 0

    Answer: c

  23. Which among the following ground abortion is not permitted in India?

    1. On request

    2. To save woman's life

    3. To preserve woman's mental health

    4. In case of rape or incest

    Answer: a

    • Assertion (A): NRR = 1 means population becomes stationary in the long term.
    • Reason (R): NRR = 1 means that a woman replaced by one girl on an average in her reproductive life span.
    1. Both A and R are correct and (R) is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

  24. Match the Books in List-I with authors in List-II:

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. Population of India and Pakistan

    2. Asian Drama

    3. Determinants and Consequences of Population Trends

    4. Principles of Demography

    1. United Nations

    2. DJ Bogue

    3. Kingsley Davis

    4. Gunnar Myrdal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: c

  25. Which among the following does not fall under the purview of one of the Millennium Development Goal – “Ensuring Environment Sustainability”

    1. Cut the carbon emission by50%.

    2. Integrate sustainable development into country policies and reverse loss of environmental resources.

    3. Halve the proportion of people without access to potable water.

    4. Significantly improve the lives of at least 100 million slum dwellers.

    Answer: a

  26. Which one of the following is correct meaning of a Hamlet?

    1. Isolated Huts

    2. Built-up area is less compact

    3. It occurs due to social and ethnic factors

    4. Dispersed settlement

    Answer: c

  27. What was limit of ‘greenhouse gase mission’ set at Kyoto Environment Summit?

    1. 4 percent

    2. 3 percent

    3. 2 percent

    4. 1 percent

    Answer: c

  28. Rank the following countries in Ascending Order (low to high) in terms of Human Development Index:

    1. Pakistan

    2. Bhutan

    3. Bangladesh

    4. India

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 2, 3, 1, 4

    4. 3, 1, 2, 1

    Answer: d

  29. For Leibenstein utility of children refers to

    1. Consumption utility

    2. Work-income and economic risk utility

    3. Old age security

    4. All of the above

    Answer: d

  30. The pattern of Age Specific Death Rate (ASDR) in the developing countries is

    1. S-shape

    2. J-shape

    3. Inverted U-shape

    4. U-shape

    Answer: d

  31. Rank in descending order (high to low) the grounds on which abortion is permitted in the world.

    1. To preserve mental health

    2. To save women's life

    3. Rape or Incest

    4. Economic or Social reasons

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 2, 3, 1, 4

    Answer: b

  32. Match List-I and List-II for theory of migration:

    List-I List-II
    1. Lee's Theory

    2. Ravenstein Theory

    3. Stouffer's Theory

    4. Besher's Theory

    1. Migration tended to flow from rural to urban

    2. Number of persons going a given distance is directly proportion to number of intervening opportunities

    3. Positive and negative factors associated with place of destination

    4. Migration is result of decision process wthin family

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  33. According to the latest sample Bulletin the infant mortality rate of the country lies in which among the following categories?

    1. 40 – 44

    2. 45 – 49

    3. 50 – 54

    4. 55 – 59

    Answer: c

  34. P (O) (1 + rt) is a formula for

    1. Geometric Law of Population Growth

    2. Exponenial Law of Population Growth

    3. Geometric Growth Model

    4. Gompertz Law of Growth Model

    Answer: c

  35. Pearl Pregnancy Index is related to

    1. Fertility

    2. Mortality

    3. Migration

    4. Family Planning

    Answer: d

  36. Which of the following is not associated with family welfare programme?

    1. Sterilization

    2. Medical Termination of Pregnancy

    3. Norplant

    4. Emergency Contraceptive Pills

    Answer: c

  37. Which of the following is not correctly matched?

      • Reed and Merrel
      • Life Fable
      • Hajnal Singulate
      • Mean Age at Marriage
      • Brass
      • Digit Preference
      • Chandrasekhar and Deming
      • Matching Events

    Answer: c

  38. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Survival rate

    2. Child Women Ratio

    3. Dependency Ratio

    4. Sex ratio

    1. (15P0 + P60)/(59P15)

    2. (wP0 f)/(wP0 m)

    3. 5P0/LaW15

    4. nP t + n x + n/nPtx

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  39. If death rate of a stationary population is 10, which of the following will be the life expectancy of the population?

    1. 100

    2. 80

    3. 50

    4. 10

    Answer: a

  40. In life table, which one is not correct?

    1. qx = (2 mx)/(2 + mx)

    2. nqx = [2n (nMx) ]/[2 + n (nMx) ]

    3. ex = Tx/lx

    4. Tx = Lx + lx

    Answer: d

  41. Arrange following methods of contraception in descending (from higher to lower) according to their efficacy?

    1. Sterilization

    2. Oral pills

    3. Cu-T (IUD)

    4. Rhythm Method

      1. 2, 1, 4, 3

      2. 1, 2, 3, 4

      3. 4, 2, 3, 1

      4. 3, 4, 2, 1

      Answer: b

  42. Which of the following is not an ancient city?

    1. Varanasi

    2. Madurai

    3. Kanpur

    4. Pataliputra

    Answer: c

  43. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Economic Development is a gradual and cumulative process

    2. Development depends on Economic Surplus

    3. Entrepreneurs and Innovators play very important role in the process Of development

    4. Critical Minimum Thesis

    1. Leibenstein

    2. Adam Smith

    3. Ricardo

    4. Schumpeter

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

    • Assertion (A): In India usually girls are lesser preferred than boys.
    • Reason (R): In Indian Culture girls are considered as economic burden.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  44. Rank the following countries in descending order (high to low) in terms of Human Poverty Index:

    1. Sri Lanka

    2. China

    3. Indonesia

    4. India

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  45. Which one among the following is not a conception variable according to Intermediate variables of fertility framework?

    1. Fecundity or Infecundity as affected by Involuntary causes

    2. Use or non-use of contraception

    3. Fecundity or Infecundity as affected by Voluntary causes

    4. Age of entry into sexual unions.

    Answer: d

    • Assertion (A): Economic development in the long run brings about a fall in fertility rates.
    • Reason (R): Because of women economically empowered.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  46. Order stages of the following:

    1. Foetus

    2. Neonate

    3. Embryo

    4. Post neonate

    Codes:

    1. 3, 2, 4, 1

    2. 3, 1, 2, 4

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: b

  47. Which among the following Continents have largest number of Megacities?

    1. Latin America

    2. North America

    3. Asia

    4. Europe

    Answer: c

  48. Which one among the following is not aim of the National Policy on HIV/AIDS Policy in India?

    1. Prevent transmission of HIV infection amongst workers and their families.

    2. Protect rights those who are infected and provide access to available care, support and treatment.

    3. Not to protect workers from stigma and discrimination related to HIV/AIDS by assuring them equity and dignity at work place.

    4. Ensure safe migration and mobility with access to information services on HIV/AIDS.

    Answer: c

  49. Which among the following has been formed after independence in India?

    1. Chennai

    2. Chandigarh

    3. Hyderabad

    4. Ayodhya

    Answer: b

  50. Which of the following is not a component of physical quality of Life Index?

    1. Infant mortality

    2. Literacy

    3. Longevity

    4. Fertility

    Answer: d

    • Assertion (A): India has high population growth rate.
    • Reason (R): It is due to high unmet need for family planning.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  51. Which one of the following is false?

    1. When the growth of population is high, the growth of the school age population is also expected to be high.

    2. Quality of Education is the same in low and high income countries.

    3. A growing population requires additional investment in health services.

    4. Excessive labour in agricultural sector leads to diminishing returns and decline in labour productivity, beyond certain point.

    Answer: b

  52. Which is the largest urban agglomeration in the world?

    1. Tokyo

    2. Delhi

    3. Saopaulo

    4. New York

    Answer: a

  53. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Number of urbanites in relation to rural population

    2. Weighted average of the size of the cities

    3. Change in degree of urbanization

    4. The relationship between the size of the city and its rank

    1. Speed of urbanization

    2. Rank size rule

    3. Urban-rural ratio

    4. Mean city population size

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  54. Which one of the following statements is the most appropriate to describe ‘Health Management Information System’

    1. It is two way systems of collection, compilation, analysis and flow of information for improved decision making.

    2. It is a tool in the hands of health managers for monitoring of programmes.

    3. It consists of forms, registers and reports which are forwarded to higher levels at fixed time for performance assessment.

    4. It relates to performance of workers and release of their salary.

    Answer: a

  55. Match name of the propounder of population theory in List-I with their theory in List-II:

    List-I List-II
    1. Karl Marx Theory

    2. Adam Smith Theory

    3. Dumont Theory

    4. Liebenstein's Theory

    1. Without human being, capital and machinery are just useless.

    2. Movement from one class to other is direct cause of decline in birth rate.

    3. Increase in population influences development.

    4. As long as Birth Rate does not come down, there can be no possibility of development.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  56. Which is not part of National Population Policy of India 2000?

    1. Reduce IMR to below 30 per 1000 births.

    2. Reduce maternal mortality ratio to below 100 per 1, 00, 000 live birth.

    3. Achieve 80 percent institutional delivery.

    4. Cover 80 percent school going children for nutritional supplementation.

    Answer: d

    • Assertion (A): The National Rural Health Mission has been successful in improving maternal and child health status in rural area.
    • Reason (R): The Community Health Centre, Primary Health Centre and Sub-Centre are strengthened under NRHM.
    1. Both A and R are true, but R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Even after achieving replacement level fertility population continues to grow.
    • Reason (R): This happens basically due to inbuilt population momentum.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  57. Which is not part of Natonal Rural Health Mission (NRHM)?

    1. ASHA scheme

    2. Janani Suraksha Scheme

    3. Flexi Pool Scheme

    4. Anganwadi Scheme

    Answer: d

  58. As per the National Population Policy of India, the long term objective is to achieve a stable population by the year

    1. 2010

    2. 2020

    3. 2030

    4. 2045

    Answer: d

  59. Which one of the following is a measure to assess the impact of family planning programme?

    1. Number of births averted

    2. Couple Protection rate

    3. Contraceptive Prevalence Rate

    4. Number of abortions done

    Answer: d

  60. Which one is a not adverse effect of climate change on Ecosystem and Biodiversity according to Human Development Report?

    1. Climate change will affect rainfall, temperature and water availability for agriculture in vulnerable areas.

    2. Rising sea level and exposure to climate disasters like flooding, tropical storms or cyclones, etc.

    3. Increasing acidity in oceans, depletion of glaciers in the Arctic regions and extinction of 20 – 30 percent of land species.

    4. Expansion of deserts on the earth affecting agriculture production globally.

    Answer: d

  61. Which type of soil has high density of population?

    1. Laterite

    2. Podzolic

    3. Alluvial

    4. Grasslands

    Answer: c

  62. Rank the following countries in Ascending Order (low to high) in terms of Gender-related development Index (GDI):

    1. India

    2. Indonesia

    3. Sri Lanka

    4. Bangladesh

      1. 3, 2, 1, 4

      2. 1, 2, 3, 4

      3. 4, 3, 2, 1

      4. 3, 2, 1, 4

      Answer: d

  63. Which of the following International Conference on Population and Development focused on Unmet needs of contraception of couples and individuals and human rights particularly the women?

    1. Bucharest Conference

    2. Mexico Conference

    3. Cairo Conference

    4. Belgrade Conference

    Answer: c

  64. Which of the following is not covered under aims and objectives of Jan Sankhya Sthirata Kosh (JSK)?

    1. To undertake activities aimed to achieve population stabilization at a level consistent with the need of sustainable economic growth, social development and environment protection by 2045.

    2. To involve Panchayati Raj Institutions for population stabilization measures.

    3. To promote and support schemes, programmes, projects and initiatives for meeting the unmet needs for contraception, reproductive and child health.

    4. To facilitate the development of vigorous people movement in favour of the national efforts for population stabilization.

    Answer: b

  65. Which of the following is not the part of Reproductive Child Health Programme in India?

    1. Discourage Sterilization

    2. Provide client centred, demand driven, and qualitative family planning services.

    3. Provide RTI/STI services.

    4. Provide preventive and promotive services relating to HIV/AIDS.

    Answer: a

  66. Which one among the following categories is correct for providing services by a sub-centre and primary health centre respectively as per minimum population size according to the Government of India norms? Sub-centre Primary Health Centre

    1. 10, 000 40, 000

    2. 5, 000 30, 000

    3. 3, 000 20, 000

    4. None of the above

    Answer: b