CBSE NET Population-Studies December-2013 Solved Paper III

Read the following passage and answer the questions below (1 to 6)

The Central Government provides for environmental protection by ensuring safe management, handing and disposal of biomedical and radioactive waste. Biomedical waste means dry solid, fluid or liquid waste including its container and any intermediate product, which is generated during the diagnosis, treatment or immunisation of human beings or animals in research including the animal waste from slaughter houses. Disposal means discharge, deposit, dumping, and land filling or placing on land of any biomedical waste. There are persons and organisations responsible for these activities. The authorized persons include in-charge of a hospice such as hospital, nursing home, clinic, dispensary, laboratory, health centre, anmal house, slaughter-houses including those established by or under the control of government, which generates and handles any biomedical wastes.

The combustible waste is converted into non-combustible by incineration. Some treatment is also done to render such waste non-hazardous to human health and environment.

  1. Biomedical waste includes which of the following?

    1. Dry solid, fluid or liquid waste

    2. Waste generated during diagnosis, treatment and immunisation

    3. Wastes from slaughter houses

    4. All the above

    Answer: d

  2. Safe disposal of hazardous waste is necessary for which of the following reasons?

    1. To safeguard human health and environment and observe the government rules

    2. To ensure clean environment.

    3. To make hospitals hazard free.

    4. To discard radioactive waste.

    Answer: a

  3. Disposal of waste refers to which of the following?

    1. Depositing the waste in far off place.

    2. Dumping the waste in landfills.

    3. Discharge, deposit, dumping and land fill by waste in places away from habitation.

    4. Collection of waste.

    Answer: c

  4. Nursing homes, laboratories, animal houses and slaughter houses are responsible for which of the following waste related activities?

    1. Providing healthcare

    2. Generating and handling biomedical wastes

    3. Producing meat and meat products

    4. Conducting diagnostic tests

    Answer: b

  5. Incineration is a process which issued to

    1. Convert combustible waste into non-combustible residue

    2. Collect ash from the waste

    3. Destroy waste

    4. All the above

    Answer: a

  6. ‘Environmental Protection’ includes

    1. Safe management of waste

    2. Safe handling of waste

    3. Management and disposal of waste

    4. Safe management, handling and disposal of biomedical and radioactive waste.

    Answer: d

  7. Which one of the following is not correctly matched?

      • Rank-size Rule
      • City Size
      • Logistic Curve
      • Pattern of Mortality
      • Gini Coefficient
      • Concentration
      • Whipple's Index
      • Digit Preference

    Answer: b

  8. Match the contraceptive methods with the technique/ingredient:

    List-I (Contraceptive Method) List-II (Technique/Ingredient)
    1. Oral Pill

    2. Intra-uterine Device

    3. Foam tablets

    4. Female sterilization

    1. Copper-T

    2. Laparoscopy

    3. Non-scalpel Procedure

    4. Progestin

    5. Spermicide

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 5
      • 2

    Answer: d

  9. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Crude death rate

    2. General Fertility rate

    3. Infant mortality rate

    4. Gross Reproductive Rate

    1. Based on total population

    2. Based on per thousand live births

    3. Based on female population of the reproductive age groups

    4. Based on female births

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  10. The PNDT Act was enacted to stop

    1. Legal Abortion

    2. Sex Selective Abortion

    3. Abortion Care to Unwed Mother

    4. Abortion Care to Rape Victims

    Answer: b

  11. Maximum life-time male migrants in India are observed in which of the following streams?

    1. Rural to Rural

    2. Rural to Urban

    3. Urban to Urban

    4. Urban to Rural

    Answer: a

  12. Percentage of life time female migrants in the total female population of India is around:

    1. 45 percent

    2. 35 percent

    3. 30 percent

    4. 25 percent

    Answer: a

  13. The maximum proportion of female headed households is found among:

    1. Christians

    2. Hindus

    3. Muslims

    4. Sikhs

    Answer: a

  14. Match the following List-I with List-II:

    List-I (Authors) List-II (Contributions)
    1. Lösch

    2. Todaro

    3. Burgess

    4. Von Thunën

    1. Land-use Theory

    2. Concentric-Zone Theory

    3. Migration Theory

    4. Central Place Theory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  15. Rural-urban fringe is a

    1. A functional zone around a city

    2. An administrative unit on the fringe of a city

    3. A commercial and industrial hub-buh of a city

    4. Green-belt surrounding the city

    Answer: a

  16. In Christaller's model of central places, K − 3 stands for

    1. Market-cum-Administrative Principle

    2. Transport Principle

    3. Market Principle

    4. Administrative Principle

    Answer: c

  17. In Christaller's Central Place Theory, which one of the following alphabets represents the largest boundary of the region?

    1. A

    2. B

    3. G

    4. K

    Answer: c

  18. Rank-size Rule was originally put forward by

    1. Felix Auerbach (1913)

    2. C. W. Burgess (1925)

    3. Walther Christaller (1933)

    4. OHK Spate (1948)

    Answer: a

  19. Package of ante-natal services for a pregnant woman in Indian family welfare programme includes the following services:

    1. First check-up in first 12 weeks

    2. At least three AN checkups during pregnancy

    3. Consumption of at least 90 IFAs

    4. At least one TT Full ante-natal coverage of a pregnant woman will mean the following:

      1. 1 + 2 + 3 + 4

      2. 2 + 3 + 4

      3. 1 + 2 + 3

      4. 2 + 4

      Answer: b

  20. According to the Sample Registration System in India, the level of infant mortality rate in India is close to the following figures:

    1. 50

    2. 45

    3. 30

    4. 48

    Answer: b

  21. The Sample Registration System does not provide data on

    1. Population composition by broad age groups.

    2. Sex and marital status

    3. Fertility and Mortality levels for India and bigger States separately for rural and urban areas.

    4. Couples currently and effectively protected in India by various methods.

    Answer: d

  22. Which among the following year Government of India conceived the Annual Health Survey?

    1. 2004

    2. 2005

    3. 2006

    4. 2007

    Answer: b

    • Assertion (A): There are many environmental issues in India namely air pollution, water pollution, garbage disposal and high rate of growth of the country's population.
    • Reason (R): Economic development and high rate of growth of the population is causing environmental issues.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  23. Who among the following proposed Wealth Flow Theory in the area of fertility?

    1. Malthus

    2. Caldwell

    3. Ravenstein

    4. Chandrasekharan

    Answer: b

  24. We use the method of age standardization of fertility to

    1. Exclude effect of age distribution in measuring fertility

    2. Exclude effect of differences in fertility

    3. Compare fertility in two population groups

    4. Compare age distribution in two populations

    Answer: c

  25. Who among the following has written the book ‘Population Bomb’

    1. Notestein

    2. Keyfitz

    3. Paul Ehrlich

    4. Becker

    Answer: c

  26. High Density of Settlements occurs in the

    1. Equatorial Region

    2. Tropical Region

    3. Temperate Region

    4. Mediterranean Region

    Answer: b

  27. A metropolitan city in India is a city with a minimum population of

    1. One lakh

    2. Ten lakhs

    3. One crore

    4. Ten crores

    Answer: b

  28. The structure of a settlement at a given point of time, is a function of

    1. Forces of concentration

    2. Forces of dispersion

    3. Forces of nucleation

    4. All the above

    Answer: d

  29. Central Place Theory is based on the principle of

    1. Uniformity

    2. Homogeneity

    3. Diversity

    4. Collectivity

    Answer: a

  30. A Central Place Region is a

    1. Formal region

    2. Functional Region

    3. Administrative Region

    4. Corporate Regon

    Answer: b

  31. Arrange the following States by their current level of natural growth rate, from high to low.

    1. Uttar Pradesh

    2. Bihar

    3. Madhya Pradesh

    4. Rajasthan

    Codes:

    1. 2 1 3 4

    2. 1 2 4 3

    3. 2 1 4 3

    4. 3 1 2 4

    Answer: c

  32. Think of different columns of life tables like lx, nqx, nLx and TX. Survival ratio at age 15 to age 45 is computed as

    1. L45/L15

    2. l45/l15

    3. L45/l15

    4. None of the above

    Answer: b

  33. Some important National/International days are shown in List-I and their dates in List-II. Match the days with their dates:

    List-I List-II
    1. World Health Day

    2. World Breast-Feeding Day

    3. World Heart Day

    4. World AIDS Day

    1. April 7

    2. August 1

    3. December 1

    4. September 29

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: b

  34. In India, sources of data for computation of TFR could be

    1. Census

    2. Sample Registration System

    3. National Sample Surveys

    4. Periodic Sample Surveys

    Code the combination of sources which are correct for India.

    Codes:

    1. 1, 4

    2. 2, 4

    3. 2, 3

    4. 1, 2

    Answer: b

  35. Arrange the following indicators according to their refinement level, from least to the most refined:

    1. GFR

    2. CBR

    3. TMFR

    4. TFR

    Codes:

    1. 1 2 4 3

    2. 2 3 1 4

    3. 2 1 3 4

    4. 2 1 4 3

    Answer: d

  36. What is ‘Kyoto Protocol’

    1. International Agreement for Emission Education in the Convention on Climate Change.

    2. A city with this name in Japan.

    3. International Convention on urbanisation.

    4. Most urbanised city in Asia.

    Answer: a

  37. Rank, from higher to lower, the following North-Eastern States by their literacy level in 2011.

    1. Meghalaya

    2. Nagaland

    3. Assam

    4. Mizoram

    Codes:

    1. 4 2 1 3

    2. 3 2 4 1

    3. 3 4 2 1

    4. 4 2 3 1

    Answer: a

  38. Rank the following Union Territories in ascending order by population density in 2011 Census:

    1. NCT of Delhi

    2. Dadra and Nagar Haveli

    3. Chandigarh

    4. Andaman and Nicobar Islands

    Codes:

    1. 3 2 1 4

    2. 2 3 1 4

    3. 4 2 3 1

    4. 1 3 2 4

    Answer: c

  39. DOTS is a national program to address

    1. Malaria

    2. Filaria

    3. Tuberculosis

    4. Japanese Encephalitis

    Answer: c

  40. Arrange in ascending order the causes of maternal mortality in India.

    1. Hypertensive disorders

    2. Sepsis

    3. Haemorrhage

    4. Abortion

    Codes:

    1. 4 1 2 3

    2. 3 2 1 4

    3. 2 1 3 4

    4. 4 3 2 1

    Answer: b

  41. As per 2011 Census, effective literacy rate in India is about

    1. 70 percent

    2. 80 percent

    3. 65 percent

    4. 50 percent

    Answer: a

  42. Which is the most literate district in India?

    1. Sherchip (Mizoram)

    2. Ernakulam (Kerala)

    3. Pune (Maharashtra)

    4. Bhopal (Madhya Pradesh)

    Answer: a

  43. Which is not a part of the goals of National Population Policy 2000?

    1. Improve education level

    2. Improve age of marriage

    3. Address unmet needs of family planning methods

    4. Improve the economic status

    Answer: d

  44. Match the following national programmes with their objectives:

    List-I List-II
    1. Kishori Swasthya Yojana

    2. Janani Suraksha Yojana

    3. Integrated Child Development Scheme

    4. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

    1. Employment

    2. Adolescent girls'health

    3. Maternal Health

    4. Children below 5 years

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  45. Which of the following is the primary component of Janai Shishu Suraksha Yojana?

    1. Early Registration

    2. Institutional Birth

    3. Post Delivery Care

    4. All the Above

    Answer: d

  46. Which among the following States has the lowest maternal mortality ratio?

    1. Kerala

    2. Karnataka

    3. Goa

    4. Maharashtra

    Answer: a

  47. Which among the North-Eastern States of India has the highest fertility?

    1. Meghalaya

    2. Nagaland

    3. Assam

    4. Mizoram

    Answer: a

  48. National Rural Health Mission (NRHM) was launched in

    1. 2001

    2. 2003

    3. 2005

    4. 2007

    Answer: c

  49. According to 2011 Census, which of the following is the most urbanised State in India?

    1. Maharashtra

    2. Karnataka

    3. Goa

    4. Andhra Pradesh

    Answer: c

  50. ‘Health for All’ Declaration was signed in which city?

    1. Helsinki

    2. Rio de Janeiro

    3. Alma Ata

    4. Beijing

    Answer: c

  51. The last international convention on climate change was held in

    1. London

    2. Copenhagen

    3. Oslo

    4. Tokyo

    Answer: b

  52. Which of the following is not related to the study of fertility?

    1. Fecundity

    2. Birth Spacing

    3. Reproductive health

    4. Child immunization

    Answer: d

  53. Arrange the following cities in ascending order of their population size:

    1. Indore

    2. Bengaluru

    3. Darjeeling

    4. Srinagar

    Codes:

    1. Srinagar, Bengaluru, Darjeeling, Indore

    2. Bengaluru, Indore, Darjeeling, Srinagar

    3. Srinagar, Darjeelng, Indore, Bengaluru

    4. Indore, Srinagar, Darjeeling, Bengaluru

    Answer: c

  54. Rank the following States, high to low, by percentage of population in ages 0 – 6 in 2011 Census:

    1. Tamil Nadu

    2. Kerala

    3. Andhra Pradesh

    4. Karnataka

    Codes:

    1. 3 4 1 2

    2. 4 3 1 2

    3. 4 3 2 1

    4. 3 4 2 1

    Answer: c

  55. Match the States (List-I) by rank in population size (List-II):

    List-I List-II
    1. West Bengal

    2. Madhya Pradesh

    3. Andhra Pradesh

    4. Rajasthan

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  56. Which of the following is not a goal of National Rural Health Mission (NRHM)?

    1. Reduction in Infant Mortality Rate (IMR) and Maternal Mortality Ratio (MMR).

    2. Universal access to public health services

    3. Prevention and control of communicable and non-communicable diseases

    4. Employment guarantee

    Answer: d

  57. Arrange the following States by their sex ratio in 2011 Census, high to low (sex ratio is defined females per 1000 males):

    1. Uttar Pradesh

    2. Bihar

    3. Rajasthan

    4. Madhya Pradesh

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 3 2 1

    3. 4 2 1 3

    4. 1 2 4 3

    Answer: b

  58. Arrange the following North-Eastern States by their sex ratio (females per 1000 males) in 2011 Census, high to low:

    1. Sikkim

    2. Arunachal Pradesh

    3. Nagaland

    4. Manipur

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 3 2 1

    3. 1 4 3 2

    4. 2 1 3 4

    Answer: b

  59. Which of the following types of errors were evaluated in the Post Enumeration Survey (PES) of 2011 Census?

    1. Omission

    2. Duplication

    3. Content of all items in the Census Schedule

    4. Content of some items in the Census Schedule

    Codes:

    1. 1 2 3

    2. 1 2 4

    3. 1 2

    4. 4

    Answer: b

  60. Which of the following is not an element of Intermediate variables in fertility analysis?

    1. Breast feeding

    2. Open birth interval

    3. Contraception

    4. Age of marriage

    Answer: b

  61. Rank, from higher to lower, the following four States of India according to their literacy rate in 2011:

    1. Uttar Pradesh

    2. Bihar

    3. Rajasthan

    4. Madhya Pradesh

    Codes:

    1. 1 4 3 2

    2. 4 1 3 2

    3. 2 1 4 3

    4. 4 3 2 1

    Answer: b

  62. What is the correct number of questions in the household schedule (for population enumeration) used in 2011 Census?

    1. 35

    2. 21

    3. 29

    4. 26

    Answer: c

  63. National Health Policy was adopted in India in which of the following years?

    1. 1963

    2. 1973

    3. 1983

    4. 1993

    Answer: c

  64. When was the National Forest Policy formulated for the first time in the independent India?

    1. 1952

    2. 1961

    3. 1971

    4. 2002

    Answer: a

  65. NACO is an organisation which deals with which of the following health concerns?

    1. HIV/AIDS

    2. Kala Azar

    3. Pneumonia

    4. Typhoid

    Answer: a

  66. Which of the following services are not provided by the Anganwadi Centres?

    1. Immunisation and health check-ups

    2. Treatment of minor illnesses and referral

    3. Growth monitoring and supplementary feeding

    4. Water and sanitation

    Answer: d

  67. As per the norms for the health facilities in India, what population size should be served by a Primary Health Centre (PHC) in hilly and tribal areas?

    1. 20, 000

    2. 50, 000

    3. 1, 00, 000

    4. 10, 000

    Answer: a

    • Assertion (A): There is a decline in the number of families living below the poverty line in India since the last two decades.
    • Reason (R): Per Capita Income in India has increased during the last two decades.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Human loss and damage to property due to flash floods has become common in the Himalayan belt.
    • Reason (R): Global warming has led to environmental change.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  68. Nodal agency for Annual Health Survey (AHS) in India is

    1. International Institute for Population Sciences (IIPS)

    2. Office of the Regstrar General and Census Commissioner of India

    3. Ministry of Health and Family Welfare

    4. Indian Council of Medical Research

    Answer: b

  69. Which of the following deaths are included in computation of neo-natal mortality rate?

    1. Foetal deaths after 28 weeks

    2. Deaths in the first week after birth

    3. Deaths in the first month after birth

    4. Deaths in the one to eleven months after birth

    Answer: c

  70. Arrange the following stages in order of their occurrence:

    1. Foetus

    2. Neonate

    3. Embryo

    4. Post neonate

    Codes:

    A B C D

    1. 3 2 4 1

    2. 3 1 2 4

    3. 1 2 3 4

    4. 2 1 4 3

    Answer: b

  71. Which of the following is not an institutional mechanism of National Rural Health Mission (NRHM)?

    1. Village Health and Sanitation Committee

    2. Rogi Kalyan Samiti

    3. State Health Mission

    4. Mahila Mandal

    Answer: d

    • Assertion (A): Earth can support infinite time of its current population.
    • Reason (R): Over exploitation of natural ecosystem is the reason for the current natural disasters.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b