CBSE NET Population-Studies June-2013 Solved Paper III

Read the following passage and answer the questions given below

At this critical juncture when human existence is faced with many crises, the only way to survive is to pick up the threads of understanding among individuals, communities and nations, and highly diversified ecosystems, in order to establish peace and harmony between the two, on a spiritual foundation.

However, due to lack of proper understanding of the meaning of spiritual association between the human-beings and the nature as described in our scriptures, religious traditions are often overpowered by fanaticism and various kinds of material goals. Thus religions sometimes clash with each other and humanity and nature are exposed to under constant danger.

So under the present scenario, it is very important that religious traditions should imbibe a scientific and rational spirit.

On the other hand, we are all aware that although recent advancements in science and technology have brought tremendous benefit to humanity, they have also posed self-inflicting dangers to humanity.

We are threatened by self-inflicted swiftly moving environmental alterations about whose long term biological and ecological consequences we are still painfully ignorant, as for example, depletion of the protective ozone layer, a global warming unprecedented in the last one hundred fifty millennia, the rapid obliteration of bio-diversity and the prospect of a global nuclear war that would put at risk most of the population of the Earth. There may be other danger too, of which we are still ignorant. Individually and collectively, they represent a trap being set for human species, a trap we are setting ourselves in, with advancement of science and technology on one hand and derailment of human ethical values in the application of science & technology on the other.

Here then comes the issue of ethical concerns. Ethical values, incidentally, have not been able to keep pace with the explosive development of science and technology. Thus, there is an important need to generate ethical guidelines in our scentific research based on age-old spiritual wisdom, especially in the field of bio-engineering and biotechnology. A balanced approach between scientific temper and spiritual values should be ensured. Although, there have been several attempts preserving world natural/biotic ecosystems and maintaining world-peace by religious leaders, scientific community and political groups, progress towards such attempts shall remain a dream if a cooperative effort of science, spirituality and human organisations does not take place.

  1. Today, human existence is at a critical juncture because of

    1. Explosive development in Science & Technology.

    2. Lack of understanding among individuals, communities and nations.

    3. Religious Fanaticism.

    4. High material goals.

    Answer: b

  2. The understanding of religious scriptures is often overshadowed by

    1. Fanaticism

    2. Scientific innovations

    3. Technological Development

    4. Rational appraisal

    Answer: a

  3. Human existence with peace can be established on the foundations of

    1. Scientific and technological progress

    2. Material and scientific progress

    3. Spiritual and material progress

    4. Spiritual and scientific progress

    Answer: d

  4. What does ‘a trap being set for human species’ represent?

    1. Ignorance of the consequences of depletion of ozone layer only.

    2. Ignorance of the consequences of ecological imbalances only.

    3. Ignorance of the consequences of global nuclear war.

    4. All the above:

    Answer: d

  5. Development of Science &Technology in Modern day world is devoid of

    1. Ethical and spiritual values

    2. Cooperative human attitude

    3. Scientific temper

    4. Concern for human existence

    Answer: d

  6. The tone of the passage is

    1. Analytical

    2. Descriptive

    3. Prescriptive

    4. Narrative

    Answer: a

    • Assertion (A): A little are 44 percent of Scheduled Caste women receive three or more antenatal care (ANC) visits as compared to more than 61 percent of the non-scheduled caste women.
    • Reason (R): Social disadvantages after hinder access to health care services.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  7. Which State has recently outsourced the family planning services including male and female sterilization to accredited private hospitals?

    1. Tamil Nadu

    2. Gujarat

    3. Kerala

    4. Bihar

    Answer: d

  8. Which of the following morbidity conditions is not included in any of the National Family Health Surveys?

    1. Tuberculosis

    2. Malaria

    3. Diabetes

    4. Dengue

    Answer: d

  9. Name the some of national level data on morbidity collected in recent times

    1. Sample Registration System

    2. National Sample Survey

    3. National Family Health Survey

    4. Vital Registration System

    Answer: c

  10. As evident from NFHS-3, a small percent of households are covered by any health insurance scheme. What is it?

    1. Less than 5%

    2. 5 – 10%

    3. 10 – 15 %

    4. More than 15%

    Answer: a

  11. Which are the guiding principles of universal health coverage?

    1. Universality, quality, equity, affordability

    2. Affordability, people's health in people's hand, equity, quality

    3. Universality, equity, non-exclusion, and patient's right

    4. Equity, financial protection, non-discrimination, inclusive health case

    Answer: c

  12. Which of the following is not a professional body of population scientists?

    1. APA

    2. IASP

    3. IASSH

    4. IUSSP

    Answer: c

  13. Choose the correct combination among the following with regard to the Millennium Development Goals and the indicators for monitoring progress:

    1. 5 goals and 18 indicators

    2. 6 goals and 28 indicators

    3. 7 goals and 38 indicators

    4. 8 goals and 48 indicators

    Answer: d

  14. Arrange the following policies of the Government of India in chronological order:

    1. National Health Policy

    2. National Population Policy

    3. National Economic Policy

    4. National Youth Policy

    Codes:

    1. 4 3 2 1

    2. 2 3 1 4

    3. 1 2 4 3

    4. 3 2 4 1

    Answer: d

  15. Arrange the following conferences in chronological order:

    1. Alma Ata Conference

    2. World Population Conference, Bucharest

    3. International Conference on Population and Development, Cairo

    4. International Conference on Gender and Development, Beijing

      1. 4 3 2 1

      2. 3 2 1 4

      3. 2 1 3 4

      4. 1 3 2 4

      Answer: c

    • Assertion (A): The health care services available to pregnant women and new born infants in most States of India are very poor.
    • Reason (R): The primary health care system in the country is ill-equipped to deal with the illness burden.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  16. Arrange the following approaches to the family planning programme from the earliest to the latest:

    1. Clinical Approach

    2. Extension Approach

    3. Cafeteria Approach

    4. Target Approach

    Codes:

    1. 2 3 1 4

    2. 1 2 3 4

    3. 3 4 2 1

    4. 2 1 3 4

    Answer: b

  17. Where was the first United Nations Population Conference held?

    1. Italy

    2. Germany

    3. Rome

    4. USA

    Answer: c

  18. The PNDT Act was enacted to address

    1. Legal Abortion

    2. Sex Selective Abortion

    3. Abortion Care to Unwed Mother

    4. Abortion care to rape victims

    Answer: b

  19. Which year India adopted ‘The Reproductive and Child Health (RCH) programme’

    1. 1996

    2. 1998

    3. 1997

    4. 2000

    Answer: c

  20. Match the social Health Insurance Scheme given in List-I with the states implementation the scheme given in List-II:

    List-I List-II
    1. Arogyashree Scheme

    2. Deen Dayal Upadhayay Scheme

    3. RSBY

    4. Kutumb shree Scheme

    1. All India except few States

    2. Andhra Pradesh

    3. Kerala

    4. M. P.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  21. What is the correct definition of Unmet Need of Contraception?

    1. Proportion of fecund married women who either do not want any more children or wish to postpone the birth of their next child for at least two more years but not using any modern method of contraception.

    2. Proportion of married women not using any modern contraceptive and do not want a child any more.

    3. Proportion of married women want to use modern method of contraception but not able to get it.

    4. Proportion of married women who are not satisfied with the contraceptives used by them.

    Answer: a

  22. AYUSH is an acronym for the systems of medicines which include

    1. Ayurveda and Unani

    2. Homeopathy and Siddha

    3. Yoga and Siddha

    4. All of the above

    Answer: d

  23. Arrange the following healthcare providing centres in ascending order of service provisioning:

    1. District Hospital

    2. Sub Centre

    3. Community Health Centre

    4. Primary Health Centre

    Codes:

    1. 2 3 1 4

    2. 2 4 3 1

    3. 4 2 1 3

    4. 1 2 3 4

    Answer: b

  24. Which one is the best Census measure of fertility?

    1. Ratio of children 0 – 4 years to women ages 15 – 44

    2. Ratio of children 5 – 9 years to women ages 15 – 49.

    3. Children ever born to women in age group 15 – 49.

    4. Number of female children born to women in age group 15 – 49.

    Answer: c

  25. The fifth stage of population transition is

    1. When slow rate of population growth can turn into negative growth.

    2. When after low birth and death rate, population again starts growing fast due to pronatalist policy of the government.

    3. When low crude birth rate continues for a protracted period and death rate starts increasing due to life style of people.

    4. When birth rate starts increasing due to incentives by Governments and death rate increases due to life style related diseases.

    Answer: a

  26. Match List-I with List-II for the Millennium Development Goals and indicators for monitoring the progress:

    List-I List-II
    1. Reduce Child Mortality

    2. Improve Maternal Health

    3. Combat HIV/AIDS, Malaria and other diseases

    4. Ensure Environmental Sustainablity

    1. Proportional 1 year old children immunized against measles.

    2. Proportional births attended by skilled health personal

    3. Contraceptive prevalence rate

    4. Proportion of land area covered by forest

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  27. Approximately 70 percent of the earth is covered by water. Which approximate percent of water is suitable for human use?

    1. 5 percent

    2. 1 percent

    3. 3 percent

    4. 4 percent

    Answer: b

  28. What is the concept which emphasizes that an environment can support number of individuals for a prolonged period of time?

    1. Population Density

    2. Maximum growth rate

    3. Biotic potential

    4. Carrying capacity

    Answer: d

  29. Which of the following best explains a sustainable society?

    1. Meets the needs and aspirations of the present without compromising those of the future.

    2. It is inconsistent with the goals of environmentalism.

    3. It continues as always and assumes that things will work out for the best.

    4. Curtails all further development.

    Answer: a

  30. Censoring refers to the fact that:

    1. Women often forget the exact dates of birth of their children.

    2. At the time of data correction, some women have not completed child bearing.

    3. Not all women in the population are interviewed.

    4. Data for the countries are suppressed by the government.

    Answer: b

  31. For deciding the sample size in demographic surveys, which one is not considered?

    1. Level of significance

    2. The difference between estimated and actual value

    3. Population size

    4. Population variance

  32. Which is the source of data on health expenditure in the country?

    1. NFHS (National Family and Health Survey)

    2. AHS (Annual Health Survey)

    3. NSS (National Sample Survey)

    4. Census

    Answer: c

  33. Selectivity bias in survey data:

    1. Are only important in the analysis of birth interval.

    2. May affect studies of the interval between marriages, geographic movement or job changes.

    3. Arise because women often forget the exact age of birth of their children.

    4. Arise because the survey is cross sectional rather than a complete longitudinal study of each birth cohort of women.

    Answer: c

  34. Match from List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. International Women's Day

    2. World Health Day

    3. World Environment Day

    4. International Day of the Older

    1. 8th March

    2. 7th April

    3. 5th June

    4. 1st October

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  35. Match the items in List-I with the item from the List-II:

    List-I List-II
    1. Primary Group

    2. Economic Goods

    3. Communist Economy

    4. Values

    1. Public/State ownership of means of production

    2. Abstract Principles of Behaviour

    3. Family

    4. Which possess both utility and scarcity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  36. What is horizontal and vertical equity? Select the right answer.

    1. Horizontal equity deals with issues across population and vertical equity deals with issues related to specific population groups.

    2. Horizontal equity deals with poor population groups but vertical equity deals with rich population groups.

    3. Horizontal and vertical equity both refers to reduce gap between rich and poor.

    4. Horizontal equity deals with poverty and vertical equity deals with richness.

    Answer: a

  37. Universal Immunisation Program (UIP) has extended coverage to the children aged 12 – 23 months as part of preventive case. What percent of these children are fully immunized according to NFHS – 3?

    1. Less than 45 percent

    2. 45 – 50 percent

    3. 50 – 55 percent

    4. More than 55 percent

    Answer: a

  38. Nutritional status of the children can be measured by the following:

    1. Percent stunted; percent wasted; percent underweight

    2. Percent stunted; percent wasted

    3. Percent wasted; percent underweight

    4. None

    Answer: a

  39. Which of the following policies address the youth?

    1. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA)

    2. Kishori Swasthya Yojna

    3. Rashtriya Swasthya Bima Yojana

    4. Mahila Samakhya

    Answer: b

  40. Name the policy of the Indian Government which targets development in the North-Eastern States.

    1. North-East Policy

    2. The Seven Sisters Policy

    3. Look East Policy

    4. Eastward Look

    Answer: c

  41. Which of the following programme does not address the child population?

    1. ICDS (Integrated Child Development Scheme)

    2. MCH (Mother and Child Health) Programme

    3. UIP (Universal Immunisation Programme)

    4. ARSH (Adolescent Reproductive and Sexual Health Programme)

    Answer: d

  42. As per 2011 Provisional Census totals ______ is the most urbanized State of India.

    1. Goa

    2. Mizoram

    3. Kerala

    4. Tamil Nadu

    Answer: a

  43. Arrange the States of India in descending order with respect to literacy rate of females as per 2011 Census:

    1. Nagaland, Goa, Kerala, Mizoram, Tripura

    2. Kerala, Mizoram, Goa, Tripura, Nagaland

    3. Kerala, Mizoram, Tripura, Goa, Nagaland

    4. Nagaland, Goa, Tripura, Mizoram, Kerala

    Answer: c

  44. Arrange the States and Union Territories in descending order, with respect to sex ratio, as per 2011 Census:

    1. Kerala, Chhattisgarh, Pondicherry, Tamil Nadu

    2. Pondicherry, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu

    3. Pondicherry, Kerala, Chhattisgarh, Andhra Pradesh

    4. Kerala, Pondicherry, Tamil Nadu, Andhra Pradesh

    Answer: d

  45. Which source of data is used for the study of population?

    1. Population Census

    2. Registration of vital events

    3. Sample surveys

    Codes:

    1. 1, 2, c

    2. only a

    3. Only 1 and 3

    4. Only 2 and 3

    Answer: a

  46. During the decade 2001 − 2011, the percentage recorded growth rate of the population of India was close to which among the following?

    1. 15.64

    2. 16.64

    3. 17.64

    4. 18.64

    Answer: c

  47. Match from List-I to List-II with regard to languages of India by number of native speakers as per the 2001 Census?

    List-I List-II
    1. Marathi

    2. Telugu

    3. Bengali

    4. Hindi dialects

    1. 6.99%

    2. 7.19%

    3. 8.11%

    4. 41.03%

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  48. According to SRS Bulletin December2011, the Natural growth rate of the country falls in which of the following categories?

    1. 10 – 11.9

    2. 12 – 13.9

    3. 14 – 14.9

    4. 15 – 15.9

    Answer: c

  49. The desirable properties of a good estimates of population parameter is

    1. unbiased and consistent

    2. unbiased and minimum variance

    3. unbiased, consistent and minimum variance

    4. consistent, minimum variance and efficient

    Answer: c

  50. Which indicator is used to measure degree of variation in per capita income of India and USA given in unit of Rupees and Dollars?

    1. Correlation

    2. Coefficient of variation

    3. Co-variance

    4. Dispersion

    Answer: b

  51. Which of the following type of graph does not represent the size of population?

    1. Histogram

    2. Pie-diagram

    3. Bar Chart

    4. Line Diagram

    Answer: d

  52. If the universe from which the sample is to be obtaned is homogeneous, which of the following sampling techniques will be most appropriate?

    1. Stratified Random Sampling

    2. Cluster Sampling

    3. Simple Random Sampling

    4. Systematic Random Sampling

    Answer: c

  53. Type of graph required to determine the percentile is

    1. Frequency curve

    2. Ogive curve

    3. Histogram

    4. Ratio Chart

    Answer: b

  54. Arrange in logical sequence the steps involved in survey research given below:

    1. Selection of units of measurement for data collection.

    2. Type of study design and method of data collection.

    3. Analysis of data and drawing conclusion.

    4. Type of data to be collected and its source.

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 4, 2, 1, 3

    3. 3, 2, 4, 1

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: b

  55. Usually, age specific fertility rates for women are the highest

    1. at ages 15 – 24 and lower thereafter

    2. at ages 20 – 29 and lower at ages 15 – 19 and ages over 30

    3. at ages 25 – 34 and lowest at ages 15 – 24 and ages over 35

    4. at ages 15 – 24 and fairly constant throughout the childbearing years.

    Answer: b

  56. Which of the following is measured by Child-Woman ratio?

    1. Population growth

    2. Fertility

    3. Mortality

    4. Migration

    Answer: b

  57. What is the current definition of Entropy?

    1. Proportionate change in the expectation of life at birth as the result of reduction of one percent in the force of mortality of all ages.

    2. Proportionate change in mortality as the result of reduction of one percent in the expectation of life at birth.

    3. Joint change in mortality and expectation of life at birth due to change in survival rate of population in same age group.

    4. It is reduction in overall age specific mortality on account of per unit change in expectation of life at birth.

    Answer: a

  58. How is the Net migration be measured?

    1. (Immigrants – Out migrants)/Total Population × K

    2. Migrants/Total Population × K

    3. Immigrants/Total Population × K

    4. Outmigrants/Total Population × K

    Answer: a

  59. Which of the following migration streams favour more female migration than male migration in India?

    1. Rural to Rural

    2. Rural to Urban

    3. Urban to Urban

    4. Urban to Rural

    Answer: a

  60. What is the reason for low sex ratio in mega cities of India?

    1. Female foeticide

    2. Female migration due to marriage

    3. Sex selective migration

    4. Census under count

    Answer: c

    • Assertion (A): Domestic violence is one of the major scourges which scars the society.
    • Reason (R): Most women accept violence against themselves.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Women's health has to be extended beyond reproductive health issues.
    • Reason (R): Reproductive health issues of women are important for the overall health.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Sustainable Development provides long term access to resources needed to satisfy needs and improve well-being of the people.
    • Reason (R): Sustainable Societies secure the peoples'rights to resources and duties towards conservation of environment.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  61. Which of the following is a true statement?

    1. Human share the earth's resources with all living beings.

    2. The biosphere is important to all of us.

    3. The earth's resources are limited.

    4. All these statements are true.

    Answer: d

  62. Which are the two compounds of acid rain?

    1. Carbon dioxide and Water

    2. Sulphuric acid and Nitric acid

    3. Carbon dioxide and Sulphuric acid

    4. Nitrogen and Water

    Answer: b

  63. Which one among the following is not a Millennium Development Goal?

    1. Eradicate Extreme Hunger and Poverty.

    2. Promote Gender Equality and Empower Women.

    3. Improve Health of the Aged Persons.

    4. Ensure Environmental Sustainability.

    Answer: c

  64. According to the Sample Registration System Bulletin December 2011, which among the following State has the highest infant mortality rate?

    1. Uttar Pradesh

    2. Orissa

    3. Madhya Pradesh

    4. Rajasthan

    Answer: c

  65. Which among the following is not a characteristic of slums?

    1. Environmental health hazards

    2. Generation of deviant behaviour

    3. Conducive environment for educating children

    4. Breeding ground for political radicalism and violence

    Answer: c

  66. Which of the following has the highest water use?

    1. Industries

    2. Crop Irrigation

    3. Households

    4. Recreation

    Answer: b

  67. According to the 2011 Census, what percent of households have access to safe drinking water?

    1. 70

    2. 86

    3. 93

    4. 52

    Answer: b

  68. Arrange sequentially the steps to achieve population stabilization:

    1. Replacement level of fertility

    2. Zero population growth rate

    3. Stable age distribution

    4. CBR – CDR = 0

      1. 1 2 3 4

      2. 2 3 4 1

      3. 1 4 2 3

      4. 4 2 3 1

      Answer: c

  69. Which among the following items is not aim of the National Policy on HIV/AIDS?

    1. Protect rights of those who are infected and provide access to available care, support and treatment.

    2. Protect workers from stigma and discrimination.

    3. Encourage transmission of HIV infection among workers and their families.

    4. Ensure safe migration and mobility with access to information services on HIV/AIDS.

    Answer: c

  70. What happens when excessive quantities of carbon dioxide, water vapour and nitrous oxide in the atmosphere reflect back into the earth's surface?

    1. Acid Rain

    2. The Green House effect

    3. Solar Introspection

    4. Desertification

    Answer: b