CBSE NET Population-Studies September-2013 Solved Paper III

Read the following passage and answer the questions given below (1 to 6)

The geographical setting of a town is of great importance in determining the quality of urban environment, stimulating its further growth and occasionally threatening its very survival. The physical attributes of a town influence its attractiveness to residents and outsiders alike. Much of the beauty of a town is inherent in its location and surroundings and it is for this reason that planners take care in selecting a proper site for a new town. A city with hills and a rolling terrain has greater charm than a flat city; further, a city having features of scenic beauty like a lake, a river, a beach or a good view of magnificent snow-covered maintains has natural charm. On the other hand, the geographical setting of a city may pose a serious threat to its survival. Many cities of the world have been destroyed by floods; earthquakes and other natural calamities. Cities located on flood plains obviously face a threat. Often flash floods on smaller rivers are for more devastating than the flooding on larger rivers.

  1. Quality of urban environment is determined by which of the following?

    1. Size of the urban population

    2. Size of the urban settlement

    3. Geographical setting

    4. Traffic flow

    Answer: c

  2. What are the factors which planners consider in selecting a site for a new town?

    1. Location

    2. Surroundings

    3. Physical attributes

    4. All the above

    Answer: d

  3. Geographical setting may pose a threat in the event of

    1. Congestion

    2. Natural Calamities like floods and earthquakes

    3. Pollution

    4. Settlement density

    Answer: b

  4. Cities located on smaller rivers are likely to face the threat of

    1. Floods

    2. Flash floods

    3. Urban sprawl

    4. Transportaton

    Answer: b

  5. A town becomes attractive to its residents and visitors alike because of

    1. Scenic beauty

    2. Physical attributes

    3. Infrastructure

    4. All the above

    Answer: d

  6. In the past many cities have been destroyed due to

    1. Natural calamities

    2. War

    3. Political unrest

    4. Pollution and congestion

    Answer: a

  7. Which among the following States contributed to the maximum decline in overall decadal growth rate of the country?

    1. Uttar Pradesh

    2. Madhya Pradesh

    3. Maharashtra

    4. Bihar

    Answer: c

  8. Arrange the following States in ascending order according to the number of migrants in their population:

    1. Delhi

    2. Haryana

    3. Maharashtra

    4. Punjab

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 3 1 2 4

    3. 4 1 3 2

    4. 2 3 4 1

    Answer: b

  9. Maximum female migration in India is observed in

    1. Rural to Rural Stream

    2. Rural to Urban Stream

    3. Urban to Urban Stream

    4. Urban to Rural Stream

    Answer: a

  10. Percentage of life time migrants to total population of India is approximately

    1. 25 percent

    2. 30 percent

    3. 35 percent

    4. 40 percent

    Answer: b

  11. The total number of illiterate women in India as per 2011 Census Statistics is close to

    1. 200 million

    2. 225 million

    3. 250 million

    4. 275 million

    Answer: c

  12. The average density (per sq. Km.) of population in India as per 2011 Census figures is around

    1. 350

    2. 360

    3. 370

    4. 380

    Answer: d

  13. The maximum proportion of women in female-headed households is

    1. Divorced

    2. Married

    3. Never-married

    4. Widowed

    Answer: d

  14. The proportion of female-headed households in India ranges between

    1. < 10 percent

    2. 10 to 15 percent

    3. 15.1 to 20 percent

    4. > 20 percent

    Answer: b

  15. Who among the following Demographers has presented first the Theory of Demographic Transition in an almost mature form with explanation for the changes in fertility?

    1. Landry

    2. Warren Thompson

    3. Frank W. Notestein

    4. C. P. Blacker

    Answer: c

  16. How many times National Family Health Survey (NFHS) was conducted in India?

    1. Two times

    2. Three times

    3. One time

    4. Four times

    Answer: b

  17. Which was the nodal agency chosen for conducting National Family Health Survey in India?

    1. National Institute of Health and Family Welfare (NIHFW), New Delhi.

    2. International Institute for Population Sciences (IIPs), Mumbai

    3. National Institute of Nutrition (NIN), Hyderabad

    4. Tata Institute of Social Sciences (TISS), Mumbai

    Answer: b

  18. When India Government has adopted Family Planning Programme?

    1. 1952

    2. 1951

    3. 1953

    4. 1949

    Answer: a

  19. What is the optimum number of antenatal care visits by health worker prescribed by Government of India?

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 5

    Answer: d

  20. What is the source for calculating Below Poverty Line (BPL) in India?

    1. Census

    2. National Sample Survey

    3. Sample Registration System

    4. National Family Health Survey

    Answer: b

  21. Which one of the following numerator adjustment method is used in computing infant mortality rate?

    1. IMR2 = [ (DS2 + DP2)/B2] × 1000

    2. IMR2 = [ (DP2/B1) + (DS2/B2) ] × 1000

    3. IMR2 = [{D2 (1 – f) }/B2 + fD2/B1] × 1000

    4. IMR2 = {D2/[ (1 – f) B2 + fB1]} × 1000

    Answer: c

  22. Given the population size of two points in time, one can compute the rate of population change by the following indicators:

    1. Arithmetic rate of population growth

    2. Geometric rate of population growth

    3. Exponential rate of population growth

    Code the combination which describes their actual order, from large to small:

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 3, 2, 1

    3. 2, 3, 1

    4. 1, 3, 2

    Answer: a

  23. Full child immunizations cover the following immunizations. Code the correct combination.

    1. BCG + Polio + DPT + Measles

    2. BCG + 3 Polio + At least one DPT + Measles

    3. BCG + At least one Polio + At least one DPT + Measles

    4. BCG + 3 Polio + 3 DPT + Measles

    Answer: d

  24. Arrange four events related to family welfare programme according to time period, earlier to more recent ones:

    1. International Conference on Population and Development (ICPD)

    2. Reproductive and Child Health (RCH)

    3. Child Survival and Safe Motherhood (CSSM)

    4. National Rural Health Mission (NRHM)

    Codes:

    1. 3 1 2 4

    2. 2 3 1 4

    3. 1 2 3 4

    4. 2 1 2 4

    Answer: a

    • Assertion (A): Uttarakhand had experienced natural disaster in recent past.
    • Reason (R): It may be attributed to unplanned development in and around its vicinity.
    1. A is correct and R is not right explanation for (A).

    2. A is not correct and R is also not correct.

    3. A is correct and R is the correct explanation of (A).

    4. A is wrong and R is also wrong.

    Answer: c

  25. India's Population Policy of 2000 has focussed on which of the following fertility indicator?

    1. CBR

    2. NRR

    3. Unmet need

    4. None of the above

    Answer: b

  26. The following indicators of mortality are given:

    1. Neo-natal mortality

    2. Post neo-natal mortality

    3. Infant mortality

    4. Under-5 mortality

    Code the combination which describes their order, low to high:

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 3 4

    3. 1 3 2 4

    4. 4 1 2 3

    Answer: a

  27. Civil Registration Statistics generally collects data on

    1. Births

    2. Deaths

    3. Cause of death

    4. Marriages

    In India, Sample Registration System collects the following types of data. Choose the correct code:

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 1 2 3

    3. 1 2 4

    4. 1 2

    Answer: d

  28. Which one of the following proposed Epidemiological Transition?

    1. Caldwell

    2. Omran

    3. McKeown

    4. Notestein

    Answer: b

  29. Which one of the following is correct in explaining an ecological unit?

    1. Audience in a Movie Theatre

    2. A Range of Valleys and Mountains

    3. A City with its satellite towns

    4. All the above

    Answer: d

  30. Which of the following assumption is correct for stable population?

    1. Age-specific fertility and age specific mortality has remained unchanged in the past.

    2. Fertility and mortality has remained unchanged in the past.

    3. Age-specific fertility, age specific mortality has remained unchanged and migration is nil.

    4. None of the above:

    Answer: c

  31. Arrange the following States by their sex ratio in Census 2011, from high to low:

    1. Tamil Nadu

    2. Karnataka

    3. Andhra Pradesh

    4. Kerala

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 1 3 2

    3. 4 2 1 3

    4. 4 3 2 1

    Answer: b

  32. Arrange the following States by their current level of infant mortality from high to low:

    1. Odisha

    2. Madhya Pradesh

    3. Uttar Pradesh

    4. Bihar

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 1 4 2 3

    3. 2 1 4 3

    4. 2 1 3 4

    Answer: d

  33. What is the data requirement to calculate the neo-natal mortality in the year 2000?

    1. Deaths in the first month of life and births in the year 2000.

    2. Deaths in the first year of life in 2000 and births in the year 2000.

    3. Deaths in the 1 – 11 months of life in 2000 and births in theyear 2000.

    4. Deaths from the 7th month of pregnancy to first month of life in 2000 and births in the year 2000.

    Answer: a

  34. Think of different columns of life tables like lx, nqx, nLx and Tx. l15 (expectation of life at age 15) is computed as

    1. L15/l15

    2. T15/l15

    3. T15/L15

    4. None of the above

    Answer: b

  35. Name the recent source of data on morbidity:

    1. Sample Registration System

    2. Census

    3. National Family Health Surveys

    4. National Sample Survey

    Answer: c

  36. Out of eight Millennium Development Goals (MDGs), how many of them relate to the health sector?

    1. One

    2. Two

    3. Three

    4. Four

    Answer: c

  37. Some important National/International Days are shown in List-I and their dates in List-II. Match the days with their dates:

    List-I List-II
    1. World Population Day

    2. International Women Day

    3. World Anti-Tobacco Day

    4. International Day of Elderly

    1. March 8

    2. May 31

    3. July 11

    4. October 1

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  38. India's National Population Policy of 2000 has goal of population stabilization. Choose the code which is true for India: Codes:

    1. TFR of 2.1

    2. NRR of 1.0

    3. CBR of 21

    4. None of these

  39. Replacement level fertility is measured by which of following indicators of fertility?

    1. TFR

    2. NRR

    3. GRR

    4. CBR

    Answer: b

  40. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Index of overall fertility

    2. Index of marital fertility

    3. Index of fertility of non-married women

    4. Index of the proportion of married women

    1. Σh1U1/ΣF1U1

    2. ΣF1m1/ΣF1W1

    3. Σf1W1/ΣF1W1

    4. Σg1m1/ΣF1m1

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  41. The Sample Registration System (SRS) has been providing reliable estimates of which among the following?

    1. Fertility only

    2. Mortality only

    3. Both Fertility and Mortality

    4. None among the above

    Answer: c

  42. Which of the following States has lowest use of temporary contraceptives methods according to National Family Health Survey 2005 − 06?

    1. Andhra Pradesh

    2. Kerala

    3. Jammu & Kashmir

    4. Assam

    Answer: a

  43. Which of the following States has the highest use of temporary contraceptive methods according to National Family Survey 2005 − 06?

    1. Bihar

    2. Maharashtra

    3. Kerala

    4. Delhi

    Answer: c

  44. Which one of the following is not a component of direct anti-natalist policy?

    1. Provision of Contraceptive Services

    2. Incentives for adoption of Family Planning

    3. Liberalization of Abortion Laws

    4. Raising age of Marriage

    Answer: b

  45. Who proposed Threshold Hypothesis in Fertility?

    1. Becker

    2. Dumont

    3. United Nations Organisation

    4. Caldwell

    Answer: c

  46. Who among the following viewed that children have utilitarian value?

    1. Caldwell

    2. Leibenstein

    3. Becker

    4. Judith Blake

    Answer: b

  47. Which one among the following is considered effectiveness of oral pills while computing couple protection rate?

    1. 50 percent

    2. 75 percent

    3. 95 percent

    4. 100 percent

    Answer: c

  48. For Estimation of Singulate Mean Age of marriage using Hajnal's method, which among the following assumption is correct?

    1. Both fertility and mortality have remained constant in past.

    2. Marriage has remained constant in past.

    3. Fertility has been constant in past.

    4. Mortality has been constant in past.

    Answer: b

  49. Which among the following is not a natural contraceptive method?

    1. Coitus interruptus

    2. Celibacy

    3. IUCD

    4. Periodic Abstinence

    Answer: c

    • Assertion (A): Most of the North Indian States have attained Replacement level of fertility.
    • Reason (R): It is due to slow decline in the growth of the population among the North Indian States.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d

  50. The infant mortality rate of the country as per SRS Bulletin October 2012 falls in which amongst the following categories (Per thousand live births)?

    1. 1 – 19.9

    2. 20 – 29.9

    3. 30 – 39.9

    4. 40 – 49.9

    Answer: d

    • Assertion (A): In India fertility showed declining trend since late seventies.
    • Reason (R): Mainly because infant mortality rate has also showed declining trend simultaneously since late seventies.
    1. A is correct and R is not the correct explanation of (A).

    2. A is correct, but R is the correct explanation of (A).

    3. A is not correct and R is also not correct.

    4. A is correct, but R is not correct.

    Answer: a

  51. For calculation of General Marital Fertility Rate the denominator is

    1. Unmarried women 15 – 49 age group

    2. Population in the age group 15 – 49 years

    3. All women in the age group (15 – 49)

    4. Married women in the age group (15 – 49) years

    Answer: d

  52. As per the SRS Bulletin October 2012, estimated natural growth rate lies in which among the following categories?

    1. 10.1 – 12

    2. 12.1 – 14

    3. 14.1 – 16

    4. 16.1 – 18

    Answer: c

  53. United Nations Age-Sex accuracy Index considers

    1. Mean deviations at the age ratios for males from 100

    2. Mean deviations of the age ratios for females from 100

    3. Three times the mean of the age differences as reported sex ratios

    4. All the above

    Answer: d

  54. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Speare

    2. Markov-Chain Model

    3. Lee, Fei and Rains Model

    4. Todaro

    1. Mover-Stayer Model

    2. Economic Considerations

    3. Cost-Benefit Model

    4. Wage differentials

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  55. Which one among the following is not matched correctly?

    1. Life table: Age Specific Death Rates

    2. Usage of Contraception: Couple Protection Rate

    3. Crude Death Rate: Child Women Ratio

    4. Age Specific Fertility Rate: Total Fertility Rate

    Answer: c

  56. Arrange the following in ascending order of formation:

    1. City

    2. Metropolis

    3. Conurbation

    4. Urban Agglomeration

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 2 1 3

    3. 1 3 2 4

    4. 1 4 2 3

    Answer: a

  57. The Total Fertility Rate is

    1. The total number of children born in a country in a given year divided by labour force.

    2. The number of children born to the average woman during her reproductive years.

    3. The number of births in a country divided by total population in a given year.

    4. The number of women age 15 – 45 in a country divided by total population.

    Answer: b

  58. China and India constituted around ______ percentage of the world's population.

    1. 40 percent

    2. 10 percent

    3. 80 percent

    4. 0.10 percent

    Answer: a

  59. With population growth rate of 1.0 how much time it would take to double the population?

    1. 28 years

    2. 46 years

    3. 70 years

    4. 100 years

    Answer: c

  60. The disease burden could be measured by the following index:

    1. Mortality adjusted life years

    2. Premature deaths

    3. Mortality-fertility ratio

    4. Disability adjusted life years

    Answer: d

  61. What proportion of world's population lives in developing countries?

    1. Approximately 35%

    2. Approximately 80%

    3. Nearly 10 billion people

    4. Less than 1 billion people

    Answer: b

  62. Most of the early development in demography took place in

    1. England, France, Germany and few other European countries

    2. United States of America and few Latin American countries

    3. Australia, India, China and Russia

    4. None of the above countries

    Answer: a

    • Assertion (A): By National Family health survey it is found that Several North Indian States fertility is still higher as compared with the South Indian States.
    • Reason (R): It is mainly because in the North Indan States ‘unmet need’ of contraceptives of eligible couples.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  63. The Sample Registration System in India became operational in which among the following periods?

    1. 1963 − 64

    2. 1969 − 70

    3. 1973 − 74

    4. 1983 − 84

    Answer: b

  64. According to 2001 Census of India percentage of the Scheduled Caste population falls under which of the following categories?

    1. 10 – 13.9 %

    2. 14 – 17.9 %

    3. 18 – 21.9 %

    4. 22 – 24.9 %

    Answer: b

  65. For the estimation of crude birth rate the denominator is

    1. Total population of the respective geographical area

    2. Total child population age (0 – 4)

    3. Mid-year population of the respective calendar year

    4. Female population in reproductive age group in the respective calendar year

    Answer: c

  66. As per the Sample Registration Scheme (SRS) Bulletin October 2012 the estimated Crude Birth rate for the country is (per thousand population)

    1. 14 – 16

    2. 17 – 19

    3. 20 – 22

    4. 23 – 25

    Answer: c

  67. Simon's Model is consistent with

    1. Population self-sufficiency and constant economic growth

    2. Low fertility and mortality

    3. A laissez-faire population policy

    4. Economies of scale

    Answer: c

  68. Longevity is a proxy for _______ in the Human Development Index.

    1. Health and Nutrition

    2. Living Standard

    3. Infant Mortality

    4. Purchasing Power Parity

    Answer: a

  69. A stationary population is when population growth is

    1. Increasing

    2. Decreasing

    3. Zero

    4. 100 %

    Answer: c

  70. Janani-Shishu Suraksha Yojana (JSY) is a scheme operating under which of the national programmes?

    1. ICDS (Integrated Child Development Scheme)

    2. NRHM (National Rural Health Mission)

    3. NHM (National Health Mission)

    4. NUHM (National Urban Health Mission)

    Answer: b

  71. In the use of indirect methods of estimation, P/F ratio is used to estimate

    1. Fertility

    2. Mortality

    3. Nuptiality

    4. Intrinsic rate of growth

    Answer: a