CBSE NET Psychology December-2013 Solved Paper II

  1. The visible spectrum wavelength ranges from (A) 380 to 760 nanometers (B) 200 to 700 nanometers (C) 400 to 1000 nanometers (D) 100 to 1000 nanometers

    Answer: a

  2. Shyam does not like to be in family gatherings but his mother has asked him to attend it. He decides to tell a lie that he has examination on that day however he finds it very distasteful. Shyam is experiencing _____.

    1. Double avoidance conflict

    2. Double approach conflict

    3. Approach-avoidance conflict

    4. Double approach-double avoidance conflict

    Answer: a

    • Assertion (A): Computational approach involves a rigorous, mathematically oriented analysis of certain aspects of visual perception derived largely from computer simulation and artificial intelligence.
    • Reason (R): Neurophysiological approach argues that sensory and perceptual phenomena are best explained by known neural and physiological mechanisms serving sensory structures.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  3. Having seen or heard a stimulus once may facilitate our recognizing it on a latter occasion, even if we are not aware that this is happening. This phenomena is referred to as

    1. Primacy effect

    2. Recency effect

    3. Practice effect

    4. Priming effect

    Answer: d

    • Assertion (A): Naturalistic observation is the highly preferred method in ethological research.
    • Reason (R): Naturalistic observation is free from observer-bias.
    1. Both A and R are true and (R) is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  4. There are various kinds of cells in human body. Which one of the following is not a neuron?

    1. Sensory

    2. Glia

    3. Inter

    4. Motor

    Answer: b

    • Assertion (A): During action potential, there is change in polarization of ions across neuronal membrane.
    • Reason (R): All the negative ions are transported outside the neuronal membrane.
    1. Both A & R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A & R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  5. Individual differences in intelligence are due to

    1. Only genetic factors

    2. Only environmental factors

    3. Genetic and economic factors

    4. Many factors including genetc and environmental

    Answer: d

  6. Put the parts of the Brain in sequence, going from higher to lower level of brain

    1. Metencephalon

    2. Mesencephalon

    3. Diancephalon

    4. Telencephalon

    V. Myelencephalon

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4, V

    2. 2, 4, 1, 3, V

    3. 4, 3, 2, 1, V

    4. 3, 2, 1, V, 4

    Answer: c

  7. Arrange the following layers of Retina in order of light travelling from environment to back of the eyeball:

    1. Ganglion cells

    2. Cone receptors

    3. Horizontal cells

    4. Bipolar cells

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 4, 2, 3, 1

    4. 1, 4, 3, 2

    Answer: d

  8. The resting potential of a Neuron is

    1. – 95 mv

    2. + 85 mv

    3. – 70 mv

    4. + 70 mv

    Answer: c

  9. The chi-square, computed for a contingency table, was based on six degrees of freedom. If the contingency table had three rows, how many columns would it have?

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 6

    Answer: c

    • Assertion (A): Test-Retest reliability of Psychometric tests is more than that of projective tests.
    • Reason (R): Trait approach presumes consistency of personality.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  10. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Measure of Intelligence) List-II (Psychologist)
    1. EEG

    2. Reaction Time

    3. Culture Fair Test

    4. Verbal Test

    1. Binet

    2. Eysenck

    3. Galton

    4. Horn

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c

  11. After the recent heavy catastrophic floods in a given state, a psychologist interviewed 120 participants to understand the psychological consequences of the event. This is an example of

    1. Ex post facto field research

    2. Field experiment

    3. Controlled experiment

    4. Psychometric research

    Answer: a

  12. Match the following List-I with List-II and indicate your answer using codes given below:

    List-I (Parts of the Eye) List-II (Descriptions)
    1. Rods and Cones

    2. Iris

    3. Ciliary muscles

    4. Blind spot

    1. Stable and unique in individual and can be used for identification better than finger prints.

    2. Photoreceptors in retina

    3. The optic disc where optic nerve fibers leave the eye enrouteto the brain

    4. Control its curvature which varies depending on the distance of the object focused.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  13. Match List-I with List-II and indicate your answer using codes given below:

    List-I (Visual variables) List-II (Explanations)
    1. Colour

    2. Illuminance

    3. Luminance

    4. Brightness

    1. The effect of intensity of light on the observer

    2. The intensity of light reflected from an illuminated surface.

    3. The amount of incident light.

    4. The subjective or psychological effect that different wavelengths of light on the observer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: b

  14. Given below are the three type's psychological investigations: 1. Field experiments, 2. Laboratory experiments, and 3. Ex post facto field studies. If the above investigations are arranged in descending order in terms of researcher's ability to control secondary variance, the typical order would be

    1. 2, 1, 3

    2. 3, 1, 2

    3. 2, 3, 1

    4. 3, 2, 1

    Answer: a

  15. What is the correct sequence of events for hunger motivation? Indicate your answer using the codes given below:

    1. Energy level to its set point

    2. A bout of eating

    3. Presence of an energy deficit

    4. Satiation

    5. Hunger

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4, 5

    2. 3, 5, 2, 1, 4

    3. 2, 1, 3, 5, 4

    4. 5, 4, 3, 1, 2

    Answer: b

  16. Persons high in achievement motivation tend to prefer tasks that are _____.

    1. Very easy

    2. Extremely difficult

    3. Moderately difficult

    4. All types of task

    Answer: c

  17. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of the codes given below:

    List-I (Definition) List-II (Memory system)
    1. Memory for factual information that we acquired at a specific time

    2. memory for general, abstract knowledge that we cannot remember acquiring at a specific time

    3. Memory for information necessary to perform skilled motor activity

    4. Memory for events in our own life

    1. Procedural memory

    2. Episodic memory

    3. Autobiographical memory

    4. Semantic memory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  18. Match the List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Phenomenon) List-II (Psychologst)
    1. Observational learning

    2. Cognitive Map

    3. Association of different stimuli

    4. Learning pulls to cognitive development

    1. Skinner

    2. Vygotsky

    3. Bandura

    4. Pavlov

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

    • Assertion (A): The minimum flicker rate of a light source that results in a perceptual shift from apparent flicker to apparent steady continuous light is known as Critical Flicker Frequency (CFF).
    • Reason (R): The CFF marks the border between seeing flicker and seeing fusion.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  19. A person rattles the box of dog's biscuits before giving the biscuit to dog. As the person rattles the box the dog begins to salivate. Thus rattling of box is _____; and the salivation of dog is a kind of _______.

    1. CS; CR

    2. CS; UCR

    3. UCS; CR

    4. UCS; UCR

    Answer: a

  20. In operant conditioning a schedule of reinforcement that reinforces a response at unpredictable time intervals is the case of

    1. Fixed – ratio schedule

    2. Variable – ratio schedule

    3. Fixed – interval schedule

    4. Variable – interval schedule

    Answer: d

    • Assertion (A): Learning refers to the modification of behavior as a result of past experience.
    • Reason (R): Experience is achieved through observation.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. R is true, but A is false.

    Answer: b

  21. A person had a blue car that was in the shop more than it was out. Since then the person could not think of owning a blue or green coloured car. The person's aversion even to green cars is an example of

    1. Discrimination

    2. Generalization

    3. Latent learning

    4. The over justification effect

    Answer: b

  22. Which of the following best describes the serial position curve?

    1. Greater accuracy of recall of words in the beginning of the list and in the middle of the list.

    2. Greater accuracy of recall of words in the beginning of the list and gradual diminished accuracy by the end of the list.

    3. Greater accuracy of recall of words in beginning and at end of the list.

    4. Greater accuracy of recall of words in the middle and at the end of the list.

    Answer: c

  23. The degree to which construct system allows new information to enter that will allow construct system to change is called

    1. Individual Corollary

    2. Permeability

    3. Loose construing

    4. Constructive Alternativism

    Answer: b

  24. Who among the following has developed a test for personality assessment where the subject has to choose between a pair of jokes?

    1. McCafe

    2. McCall

    3. J. M. Cattell

    4. R. B. Cattell

    Answer: d

    • Assertion (A): Working memory can hold large amount of\ information even though it can retain only seven to nine items.
    • Reason (R): Items in working memory contain several separate bits of information grouped together called chunks.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  25. Who has emphasized the linguistic relativity hypothesis?

    1. Noam Chomsky

    2. Jean Piaget

    3. Steven Pinker

    4. Whorf B. L.

    Answer: d

  26. Telegraphic speech is typical of the ______ stage.

    1. Babbling

    2. One-word

    3. Two-word

    4. Three-word

    Answer: c

  27. The sentence “Blue Jeans wear false smiles” has correct _____ but incorrect _______.

    1. Morphemes; phonemes

    2. Phonemes; morphemes

    3. Semantics; syntax

    4. Syntax; semantics

    Answer: d

    • Assertion (A): In deduction, conclusion is derived from a premise.
    • Reason (R): People reason by using deduction as well as induction.
    1. Both A and R are correct and R is the true explanation of (A).

    2. Both A and R are correct but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is correct, but R is false.

    4. A is false, but R is correct.

    Answer: b

  28. Match the List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Phenomenon) List-II (Psychological name)
    1. Smallest unit that carries meaning

    2. Rules to communicate and understand others

    3. Rules for desiring meanings

    4. Rules for combining words

    1. Grammer

    2. Semantics

    3. Morphemes

    4. Syntax

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  29. Three types of feature detector cells are

    1. Simple cells, Glial cells, T-cells

    2. Simple cells, Complex cells, Glial cells

    3. Sensory cells, hyper complex cells, T-cells

    4. Simple cells, Complex cells, hyper complex cells

    Answer: d

    • Assertion (A): Sleep fulfills a critical biological function.
    • Reason (R): Sleep is required to restore the homeostatis.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is false, but R is true.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: a

  30. Choose the odd one for pattern of sympathetic activation during emotions:

    1. Increased heart rate

    2. Pupil constriction

    3. Lowered skin resistance

    4. Increased breathing rate

    Answer: b

  31. Out of following who has not divided intelligence into two general components?

    1. Cattell J. M.

    2. Jensen

    3. Hebb

    4. Thurstone

    Answer: d

  32. Number of different factors as specified by Spearman to explain the performance on some tests:

    1. One's' factor and many ‘g’ factors.

    2. Many's' factors and many ‘g’ factors.

    3. One's' factor and one ‘g’ factor.

    4. Many's' factors and one ‘g’ factor.

    Answer: d

  33. Which set of three approaches is more relevant to study the impact of Genetic factors on intelligence?

    1. Correlation between siblings

    2. Correlation between identical twins reared apart.

    3. Adopted child studies.

    4. Correlation between parents and children.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 3 and 4

    Answer: c

  34. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Psychologist) List-II (Concept)
    1. Adler

    2. Bandura

    3. Jung

    4. Horney

    1. Basic anxiety

    2. Triadic Reciprocal causation

    3. Fictional Finalism

    4. Principle of Equivalence

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: c

  35. Researchers have found different ways in which an individual's genotype shapes his or her environment. Which of the following is NOT one of them?

    1. The genotype has a passive effect on environment resulting from genetic similarity between parents and children.

    2. The child's genotype evokes particular kinds of reactions from social and physical environment.

    3. The child's genotype plays an active role in shaping the environment.

    4. People with different genotypes are differentially sensitive or susceptible to their environment.

    Answer: d

  36. Match List-I with List-II and indicate your answer usng the codes given below:

    List-I (Types of Variable) List-II (Example)
    1. Continuous

    2. Real discrete

    3. Artificially discrete

    4. Qualitative

    1. Selection test outcome in terms of selected/rejected

    2. Voice pitch

    3. Intelligence

    4. Gender

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

Instructions for Q. 46 to 50: Read the following passage and answer the five questions that follow:

The Classical Test Theory (CTT) assumes that every obtained score is a sum of the true score and the error of measurement. The earlier versions of the CTT, in their reliability conceptualization, ambitiously addressed the random errors of measurement. Accordingly, reliability can be conceptualized as a consistency between the true score and the obtained score. Reliability can be studied through various perspectives. In the test construction phase, internal consistency reliability is given heavy emphasis. Various reliability coefficients such as split-half reliability, Kuder-Richardson reliability, Cronbachalpha etc. Have been developed for this purpose. One of the earlier developments in CTT is the Spearman-Brown formula. The other important types of reliabilities include test-retest reliability and inters corer reliability.

In addition to reliability, psychologists emphasize test validity. Content validity, concurrent validity, predictive validity, constructs validity is some of the important types of validities in psychometric studies. Factor analysis has also been employed in evaluating the test validity. Once the reliability and validity are well established, the test constructor attempts to establish the representative and comprehensive norms.

  1. Reliability is conceptualized as

    1. Obtained variance/True variance

    2. True variance/(True varaince + Error variance)

    3. True variance/Error variance

    4. Obtained variance/Error variance

    Answer: b

  2. Cronbach alpha is

    1. larger than split half reliability coefficient

    2. smaller than reliability coefficient

    3. Average of all possible split-half reliability coefficients

    4. Equal to Kuder-Richardson reliability for dichotomous items

    Codes:

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. 3 and 4 only

    4. 1 and 4 only

    Answer: c

  3. The interscorer reliability is especially important for

    1. Projective tests

    2. Achievement tests with short answers

    3. Multiple choice tests

    4. Judgements by multiple raters

    Codes:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 4 only

    4. 1, 2 and 4 only

    Answer: c

  4. Consider that a newly developed test for assessing abstract reasoning and a well-established test of abstract reasoning are administered to a sample of 350 and a correlation of 0.25, significant at. 01 levels is obtained. It will be inferred that the new test has

    1. Unsatisfactory concurrent validity

    2. Satisfactory concurrent validity

    3. Unsatisfactory predictive validity

    4. Satisfactory predictive validity

    Answer: a

  5. Factor analysis is best suited for studying

    1. Concurrent validity

    2. Predictive Validity

    3. Content validity

    4. Construct validity

    Answer: d