CBSE NET Psychology June-2013 Solved Paper II

  1. Substantially higher performance scores than verbal scores on the subtests of Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) indicates (A) Gender differences (B) Learning difficulties (C) Genetic influences (D) Cultural biases

    Answer: b

  2. Ruchi remembers that when she was eight year old she was whimsical. This memory of Ruchi is called

    1. Episodic memory

    2. Semantic memory

    3. Sensory memory

    4. Amnesic memory

    Answer: a

  3. Which is the most basic and common obstacle to problem solving?

    1. Confirmation bias

    2. Fixation

    3. Functional fixedness

    4. Mental set

    Answer: b

  4. The child who says “Milk gone” is engaging in ________. This type of utterance demonstrates that children are actively experimenting with rules of ________.

    1. Babbling; syntax

    2. Telegraphic speech; syntax

    3. Babbling; semantics

    4. Telegraphic speech; semantics

    Answer: b

  5. Problem solving comprises of four stages. Choose the correct sequence of stages

    1. Incubation, preparation, verification, illumination

    2. Preparation, incubation, illumination, verification

    3. Incubation, preparation, illumination, verification

    4. Preparation, illumination, incubation, verification

    Answer: b

  6. Match the following lists:

    List-I (Author) List-II (Focus/Emphasis)
    1. Kagan & Haveman, 1979

    2. Silverman, 1978

    3. Whittaker, 1970

    4. Humphrey, 1963

    1. Mental manipulation

    2. Solution of problem

    3. Mediating process

    4. Goal directed process

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

    • Assertion (A): Thinking about objects brings change in attitudes.
    • Reason (R): Attitudes toward complex issues and objects are typically a mixture of positive and negative feelings.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  7. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

    List-I (Memory Phenomena) List-II (Brief Description)
    1. Semantic memory

    2. Priming

    3. Episodic memory

    4. Procedural memory

    1. Memory for events that occur in a particular time, place or context.

    2. Memory for skills and habits.

    3. Memory for general knowledge and facts about the world.

    4. Information that people already have in storage is activated to help them remember new information better and faster.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  8. A subject is presented four non-sense syllabus one by one each for two seconds. After presentaton of the four items, the subject is asked to count backward aloud by threes from some number for fifteen seconds and after that he/she is asked to recall the non-sense syllabus. What memory storage is being measured in this experiment?

    1. Sensory memory storage

    2. Working memory storage

    3. Short term memory storage

    4. Long term memory storage

    Answer: c

  9. When the previously learned task affects the retention of task being currently acquired, the phenomenon is referred to as:

    1. Retroactive interference

    2. Proactive interference

    3. Retroactive effect

    4. Proactive effect

    Answer: d

    • Assertion (A): Positive psychology draws its strength from humanistic psychology.
    • Reason (R): Both humanistic and positive psychology believes in positive human qualities.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  10. The basic difference between classical conditioning and instrumental learning is of

    1. Presentation of stimulus

    2. Emitting of response

    3. Temporal contiguity

    4. Mechanism

    Answer: d

  11. Major criticisms of Thurston's theory of intelligence are based on

    1. Use of subjective measures

    2. Restricted heterogeneity in sample

    3. Method of factor analysis

      1. 1 and 2 are correct.

      2. 1 and 3 are correct.

      3. 2 and 3 are correct.

      4. 1, 2 and 3 are correct.

      Answer: c

    • Assertion (A): Heritability of intelligence explains variations due to genetics for individuals within a given population.
    • Reason (R): Earlier the children from deprived families were adopted, the higher their intelligence score will be.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Psychoactive drugs affect the nervous systems to cause change in perception or mood.
    • Reason (R): Reticular activating system is related to perception and mood.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  12. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

    List-I (Glands) List-II (Hormons)
    1. Pituitary

    2. Adrenal Cortex

    3. Pineal

    4. Adrenal Medulla

    1. Melatonin

    2. Adrenaline

    3. Prolactin

    4. Corticosteroids

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  13. What is the correct sequence of ear parts given below?

    1. Eardrum – Hammer – Anvil – Stirrup – Oval window

    2. Oval window – Hammer – Eardrum – Anvil – Stirrup

    3. Eardrum – Anvil – Stirrup – Hammer – Oval window

    4. Oval window – Anvil – Hammer – Stirrup – Eardrum

    Answer: a

  14. We can cope with stress by becoming aware of our irrational, upsetting thoughts and replacing them with rational, calming thoughts. This view represents.

    1. Cognitive behavioural approach

    2. Psychoanalytical approach

    3. Socio-cultural approach

    4. Bio-social approach

    Answer: a

  15. An instrumental response is conditioned only when organism interprets the reinforcement as being controlled by its response. This view is supported by

    1. Tolman

    2. Skinner

    3. Seligman

    4. Beck

    Answer: c

  16. When a child gets two chocolates once every week for its performance in the class it is an instance of

    1. Fixed ratio, variable interval

    2. Fixed ratio, fixed interval

    3. Variable ratio, fixed interval

    4. Variable ratio, variable interval

    Answer: b

  17. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

    List-I (Learning term) List-II (Brief explanation)
    1. Positive reinforcement

    2. Classical conditioning

    3. Punishment

    4. Omission training

    1. Removal of a pleasant or appettive stimulus after a behavioural response.

    2. Delivery of a pleasant or appetitive stimulus that follows a behavioural response.

    3. Presenting a neutral stimulus after a stimulus that usually elicits a specific response.

    4. Presentation of an unpleasant or aversive stimulus after a behavioural response.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  18. Match List-I (Psychologist) with List-II (Test):

    List-I (Name of Psychologist) List-II (Name of Test)
    1. JB Rotter

    2. C Robert Cloninger

    3. Suzanne Kobasa

    4. PT Costa

    1. NEO-Personality inventory

    2. Hardy Personality

    3. Locus of control

    4. Temperament and character inventory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  19. In a study on ‘Career Aspirations of Students’ the respondents were required to state their career aspirations in about sixty words. This would be an example of

    1. Fixed-alternative item

    2. Scale item

    3. Open-end item

    4. Checklist item

    Answer: c

    • Assertion (A): In Ponzo illusion and Muller-Lyer illusion, linear perspective is misapplied to the display.
    • Reason (R): According to Gregory perception is only a function of stimulus characteristics.
    1. A is true and R is false.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is false and R is true.

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: a

  20. Match each of the following organizational laws with its meaning. Select the correct answer using the code given below:

    List-I (Law) List-II (Meaning)
    1. Closure

    2. Proximity

    3. Similarity

    4. Simplicity

    1. Elements close together are grouped together.

    2. Patterns are perceived in the most basic, direct manner possible.

    3. Groupings are made in terms of complete figures.

    4. Elements similar in appearance are grouped together.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  21. Which of the following is not one of the Big Five personality factors?

    1. Submissiveness

    2. Agreeableness

    3. Extroversion

    4. Openness to experience

    Answer: a

    • Assertion (A): The level of arousal for optimal performance varies for different tasks.
    • Reason (R): Too little arousal can be non-motivating, too high arousal can be disruptive.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  22. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

    List-I (Behaviour) List-II (Expression mode)
    1. Tone

    2. Crying

    3. Laugh

    4. Eyebrow

    1. Facial

    2. Glanduar

    3. Varbal

    4. Muscular

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  23. A slow graded electrical potential produced by a receptor cell in response to a physical stimulus is

    1. Receptor potential

    2. Generator potential

    3. Transduction

    4. Arousal

    Answer: a

  24. This area contains ‘Somoto Sensory Cortex’

    1. Parietal lobe

    2. Frontal lobe

    3. Temporal lobe

    4. Occipital lobe

    Answer: a

  25. Give the correct sequence of the location of following glands in human body from top to bottom

    1. Thyroid – Adrenal – Pancreas – Pituitary

    2. Thyroid – Pancreas – Pituitary– Adrenal

    3. Pituitary – Adrenal – Thyroid – Pancreas

    4. Pituitary – Thyroid – Adrenal – Pancreas

    Answer: d

  26. A complex behaviour that is rigidly patterned throughout a species and is unlearned is called

    1. Imprinting

    2. Instinct

    3. Emotion

    4. Feeling

    Answer: b

  27. Our tendency to perceive objects as unchanging despite changes in sensory input is an illustration of

    1. Figure-Ground relationship

    2. Perceptual constancy

    3. Binocular cues

    4. Linear perspective

    Answer: b

    • Assertion (A): As compared to other methods of psychological research, experimental method is usually considered to be best suited for studying cause and effect relationship.
    • Reason (R): Secondary variance is more efficiently controlled in experimental method.

    In the context of the above two statements, which one of the following conclusion is correct?

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  28. Consider the following three types of psychological researches:

    1. Field experiment

    2. Laboratory experiment

    3. Ex post facto study

    Arrange these typical investigations in descending order in terms of the researcher's ability to control secondary variance.

    1. 3, 1, 2

    2. 2, 1, 3

    3. 3, 2, 1

    4. 1, 2, 3

    Answer: b

  29. What is the correct sequence of development of the following personality tests?

    1. Maudsley Personality Inventory

    2. Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2

    3. Millon Clinical Multiaxial Inventory

    4. NEO PI-3

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: d

  30. Perceiving one thing in relaton to another when both are presented simultaneously is called

    1. Simultaneous perception

    2. Figure-Ground perception

    3. Consecutive perception

    4. Successive perception

    Answer: b

  31. Verbal behaviour that is reinforced when someone else's verbal response is repeated verbation is called

    1. Autoclitic behaviour

    2. Echoic behaviour

    3. Reinforced behaviour

    4. Operant behaviour

    Answer: b

  32. Which of the following are essential to Spearman's methodology of theory development?

    1. Tetral equation

    2. Tetral difference

    3. Specific factor

    4. Neurological basis of intelligence

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1, 3 and 4

    3. 2, 3 and 4

    4. 1, 2 and 4

    Answer: a

  33. Dissociable sub-systems operate simultaneously in each hemisphere and help us recognize similarity at one level and differences at another level in the perceived pattern. This system consists of

    1. Top-down processing system

    2. Abstract category sub-system

    3. Bottom-up processing system

    4. Specific-exemplar sub-system

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 3 and 4 only

    3. 2 and 4 only

    4. 1 and 4 only

    Answer: c

  34. Based on Eysenkian theory of personality, what are the correct sequence levels of personality from bottom to top?

    1. Habit level

    2. Trait level

    3. Type level

    4. SR level

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: c

  35. Speed and power tests cannot be differentiated on the basis of

    1. Time limit

    2. Verbal content

    3. Non-verbal content

    4. Difficulty level

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 2 and 4

    3. 2 and 3

    4. 1, 3 and 4

    Answer: c

  36. According to two factors of Retroactive Interference, RI is caused by two factors: One is unlearning of the first task during the time one is engaged in the second task. What is the second factor?

    1. Unlearning of the responses of second task.

    2. Competition of the first task responses with the second task responses that inhibits the recall responses of the first task at the time of recall.

    3. Inability to recall responses from first task.

    4. Decaying of memory-traces of responses of first task.

    Answer: b

  37. One of the difficulties with the survey method is

    1. Inability to examine changes over time.

    2. That subjects may give dishonest or inaccurate responses.

    3. The relatively small number of subjects used.

    4. The impossibility of getting a representative sample.

    Answer: b

  38. A cell in a contingency table had an obtained frequency of 16 and an expected frequency of 25. What would be the contribution of this cell to the total chi-square value?

    1. 3.24

    2. 5.06

    3. 9.00

    4. 81.00

    Answer: a

Questions 46 to 50: Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

The notion of true score is at the heart of classical reliability theory. This model proposes that the obtained score on a variable is a sum of true score and the random error of measurement, the two components being independent. Using this model, various ways of computing reliability have been developed. One of the ways of examining the reliability of a test is to test the homogeneity of test items or the internal consistency. The most widely used method of estimating the reliability is split half technique, also called as odd-even reliability. In this context, Spearman Brown correction is important. Kuder-Richardson reliability and Chronbach Alpha are the two other methods of studying internal consistency.

Another important type of reliability is the interscorer reliability. This reliability is not useful for objective tests, but for certain types it is quite important. There are also other types of reliability such as parallel form reliability and test retest reliability, the latter concerned with temporal stability of the test results.

  1. Reliability can be defined as

    1. (True score variance)/(Total variance)

    2. (Error variance)/(Total variance)

    3. (True score variance)/(Error variance)

    4. (Error variance)/(Total score variance)

    Answer: a

  2. For a newly developed test, the scores on odd and even part correlated by 0.4. After applying Spearman-Brown formula

    1. The corrected reliability would by 0.8.

    2. The corrected reliability would be 0.4

    3. The corrected reliability would be greater than 0.4 and lesser than 0.8.

    4. The corrected reliability would be lesser than 0.4

    Answer: c

  3. Which of the following statement is true for tests with dichotomous items?

    1. Chronbach Alpha is greater than Kuder-Richardson reliability.

    2. Chronbach Alpha is smaller than Kuder-Richardson reliability.

    3. Chronbach Alpha and Kuder-Richardson reliability are equal.

    4. Chronbach Alpha may be greater or smaller than Kuder-Richardson reliability.

    Answer: c

  4. For which of the following types of tests interscorer reliability is relevant?

    1. Objective personality inventories

    2. Projective tests

    3. Achievement tests with descriptive items

    4. Intelligence tests

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 4 only

    3. 1 and 3 only

    4. 2 and 3 only

    Answer: d

  5. If two groups are administered the same test with a time gap of eight weeks, we would be able to compute

    1. Test-retest reliability

    2. Parallel form reliability

    3. Interscorer reliability

    4. None of the above reliabilities can be computed.

    Answer: d