CBSE NET Psychology September-2013 Solved Paper II

  1. Abstract, idealized representation that captures an average or typical member of a category of things is referred to as

    1. Exemplar

    2. Prototype

    3. Concept

    4. Schemas

    Answer: b

  2. Working memory involves which of the following?

    1. Storage capacity and Biographical information

    2. Semantic information and Processing capacity

    3. Storage capacity and Processing capacity

    4. Biographical information and Semantic information

    Answer: c

  3. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Description) List-II (Phenomena)
    1. Stimuli associated with information stored in memory that can aid in its recall.

    2. Information entered into memory in one setting is easier to recall in that setting than in others

    3. Our physical state serve as retrieval cues for information stored in long term memory.

    4. Retrieval of information is successful to the extent that the retrieval cues match the cues the learner used during learning phase.

    1. State dependent retrieval.

    2. Encoding Specificity principle

    3. Retrieval cues

    4. Context dependent memory

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

    • Assertion (A): Resolution of Oedipus complex is the main reason for the development of Super Ego.
    • Reason (R): Resolution of Oedipus complex involves a child's identfication with the same gender parent.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  4. What are the variables affecting the Stroboscopic movement perception?

    1. Intensity of light flashes only.

    2. The physical distance separating light flashes and time interval between the flashes only.

    3. Both A and B.

    4. Neither A nor B

    Answer: a

  5. The relative apparent motion of objects in the visual field as the viewer moves the head is called ____

    1. Image retina system

    2. Accommodation

    3. Motion parallax

    4. The eye-head system

    Answer: c

  6. Match List-I with List-II and indicate your answer by using the codes given below:

    List-I (Illusions) List-II (Explanations)
    1. Ames Illusion

    2. Muller-Layer Illusion

    3. Ponzo Illusion

    4. Moon Illusion

    1. Angle of regard hypothesis

    2. Framing effects

    3. Perspective Constancy Theory

    4. Transaction

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  7. Out of the following, who has not explained intelligence as having more than one component at higher order level?

    1. Cattell

    2. Guilford

    3. Jensen

    4. Thurston

    Answer: d

  8. Match the following items of List – with List-II and indicate your answer with the help of given code given below:

    List-I (Neurotransmitter) List-II (Location)
    1. Acetylcholine

    2. Serotonin

    3. Adrenalin

    4. Dopamine

    1. Mid brain

    2. Autonomic nervous system

    3. Brain Stem

    4. Neuromuscular junction

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  9. Which part of the brain is responsible for skilled movements?

    1. Thalamus

    2. Prefrontal cortex

    3. Pons

    4. Cerebellum

    Answer: d

  10. Match the Lis I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Phenomena) List-II (Type of enforcements and Punishment)
    1. If studying is followed by a high grade on exam, then the incidence of studying before exams will increase.

    2. If leaving from room removes you from a noisy roommate, then the time you spend away from room will increase.

    3. If your teacher embarasses you for asking question in the class, then the likelihood of asking the questions in the class will decrease.

    4. If your parent withholds affection whenever you watch TV, the time you spend in front of TV will decrease.

    1. Punishment

    2. Positive Reinforcement

    3. Omission Training

    4. Negative Reinforcement

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  11. In the present era of competitive marketing some of the companies are offering door-to-door sales services. In such case which kind of reinforcement schedule is practiced by the company for their sales executives?

    1. Fixed-ratio schedule

    2. Fixed-interval schedule

    3. Variable-ratio schedule

    4. Variable-interval schedule

    Answer: c

  12. Which of the following is most effective in conditioning?

    1. Backward Conditioning

    2. Delayed Conditioning

    3. Simultaneous Conditioning

    4. Trace Conditioning

    Answer: b

  13. Which one of the following explanation may be considered as relatively appropriate for determining intelligence?

    1. Main contribution of genetic factors and only negligible contribution of environmental factors.

    2. Considerable contribution of genetic factors and some contribution of economic factors.

    3. Some contribution of genetic factors and main contribution of social and other factors.

    4. Major contributionof genetic factors and some contribution of environmental factors.

    Answer: d

  14. Match motivation constructs/concepts with their description and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Concepts) List-II (Description)
    1. Instincts

    2. Needs

    3. Drives

    4. Incentives

    1. Expectations of desired outcome.

    2. Push us to action.

    3. Are innate.

    4. Create tension.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  15. Who among the following presented decisive experimental evidence for exploration and curiosity to be motivational concepts?

    1. Fantz

    2. Lorenz

    3. Gibson

    4. Harlow

    Answer: d

  16. Out of the following, which approach used in assessment of intelligence, is oldest one?

    1. Psychometric Approach

    2. Biological Approach

    3. Culture Fair

    4. Chronometric Analysis

    Answer: d

  17. What are the immediate causes of the experience (feeling) of emotion as per James-Lange theory?

    1. Reception of sensory stimuli by the cortex

    2. Interpretation of sensory stimuli by the cortex

    3. Changes in the visceral organs via the Autonomic Nervous System

    4. Changes in the skeletal muscles via the Somatic Nervous System

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 3 and 4

    19:
    • Assertion (A): The colours depend on the way the visual system interprets the different wave lengths of light.
    • Reason (R): Colour is the product of the visual system and not a inherent property of the visible spectrum.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d

    Answer: a

  18. Match List-I with List–II and indicate your answer by using the codes given below:

    List-I (Perceptual Theory) List-II (Explanation)
    1. Spinal Gate Control Theory

    2. Sensory Conflict Theory

    3. Information Storage size Theory

    4. Young Helmholtz Theory

    1. A theory proposed to explain motion sickness.

    2. There are three sets of receptors that respond differently to different wavelengths.

    3. Theory of pain that focuses on afferent nerve impulses transmission from the skin to the spinal cord.

    4. Percepton of time is constructed from the amount of memory storage.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): It is believed that function of damaged brain cells is irrecoverable.
    • Reason (R): Brain cells do not have Neurilemma.
    1. And R Both A and R are true is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d

  19. Which of the following concepts are related with Cattel's theory of Personality?

    1. Dynamic Lattice

    2. Specification Equation

    3. Orthogonal Rotation

    4. Ergs

      1. 2 and 4

      2. 2, 3 and 4

      3. 1, 2 and 4

      4. 1, 2, 3 and 4

      Answer: c

    • Assertion (A): The usual educational evaluation is aimed at maximizing examiner variance.
    • Reason (R): Examiner variance is reduced with higher inter-scorer reliability.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d

  20. Which of the following can be employed to assess the vocational interests of the subjects in guidance and counseling set up?

    1. EPPS

    2. SVIB

    3. DAT

    4. GATB

      1. 2 only

      2. 1 and 2 only

      3. 3 and 4 only

      4. 2, 3 and 4 only

      Answer: a

  21. In a multiple choice achievement test, item-remainder correlation can be best obtained through

    1. Point-bi-serial correlation

    2. Efficient phi co

    3. Contingency coefficient

    4. Rank difference correlation

    Answer: a

    • Assertion (A): Though not infallible, polygraph tests are administered to infer the truthfulness of the subject's responses.
    • Reason (R): The assumption is that lying will be associated with lesser sympathetic activation.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  22. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Phenomenon) List-II (Psychologist)
    1. Two factor theory

    2. Multifactor Theory of Intelligence

    3. Structure of Intellect Model

    4. Level Theory of Intelligence

    1. Thurston

    2. Jensen

    3. Spearman

    4. Guilford

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  23. Where is the borderline between deficiency and growth needs among Maslow's fives?

    1. Safety needs and needs to belong

    2. Safety needs and physiological needs

    3. Esteem needs and self-actualization

    4. Needs to belong and esteem needs

    Answer: d

  24. A verbal message passes through various parts of brain for final audibility.

    1. Inferior Colliculi

    2. Medial Geniculate Body Auditory Cortex

    3. Primary

    4. Superior Olives

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 2, 3, 1, 4

    4. 4, 1, 2, 3

    Answer: d

  25. Which part of the brain is responsible for transferring short term memory to long term memory?

    1. Amygdala

    2. Hypothalamus

    3. Hippocampus

    4. Cerebellum

    Answer: c

  26. Which of the following approaches emphasize the role of unconscious in “feelings and thoughts” of an individual?

    1. Cognitive

    2. Developmental

    3. Humanistic

    4. Psychoanalytic

    Answer: d

  27. Children first demonstrate a rudimentary understanding of syntax during the _____ stage.

    1. Babbling

    2. One-word

    3. Two-word

    4. Three-word

    Answer: c

  28. The Chess Master selects his next move by considering moves that would threaten his opponent's queen. His opponent, a chess-playing computer selects its next move by considering all possible moves. The chess master is using ____ and the computer is using _____.

    1. Algorithm; heuristic

    2. Prototype; mental set

    3. Mental set; prototype

    4. Heuristic; algorithm

    Answer: d

  29. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Process/Phenomenon) List-II (Psychological Name)
    1. Grouping of similar objects, events

    2. Logical rule of solving problem

    3. Thumb-rule of solving problem

    4. Realization of solution to problem

    1. Concept

    2. Insight

    3. Heuristic

    4. Algorithm

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): A child always carries umbrella with him while he goes to school.
    • Reason (R): The child wants to protect himself from rain.
    1. Both A and R are correct and R is the true explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the true explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

  30. Which of the following scale/s is/are found in Eysenck's EPQ but not in Costa and McCrae's NEO-PI-R?

    1. Agreeableness

    2. Extraversion

    3. Psychoticism

    4. Lie

      1. 3 only

      2. 1 and 2 only

      3. 2 and 3 only

      4. 3 and 4 only

      Answer: d

  31. Vijay obtained a percentile rank of 16 on Abstract Reasoning Test. If normalized T scores (Mean = 50, S D = 10) were developed for this test, what is the expected T score for Vijay?

    1. 16

    2. 34

    3. 45

    4. 55

  32. Which of the following is not scored for ‘Determinants’ in Rorschach Ink Blot Test?

    1. Space

    2. Form (Negative)

    3. Inanimate Movement

    4. Human Movement

    Answer: a

  33. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

    List-I (Identity Status) List-II (Explanation)
    1. Identity Achievement

    2. Fore closure

    3. Diffusion

    4. Moratorium

    1. Commitment after crisis

    2. Commitment without crisis

    3. No crisis, no commitment

    4. Crisis, but lack of commitment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  34. Archetype is:

    1. Definite mythological image or motif.

    2. Approximate mythological image or motif.

    3. Tendency to form mythological image or motif that is fixed.

    4. Tendency to form mythological image or motif that varies in great detail without losing their basic pattern.

    Answer: d

    • Assertion (A): In Scandinavian countries, parents do not beat children.
    • Reason (R): Scandinavian countries have outlawed physical punishment by parents.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Long term memory system allows us to retain vast amounts of information for very long periods of time.
    • Reason (R): Only information subjected to elaborative rehearsal or deep processing is transferred to long term memory.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanaton of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): In the later part of his life Spearman observed that in a certain set of tests each test correlates higher with other tests within the set but lower with tests in other such sets.
    • Reason (R): This may be because of “group factors” which are of moderate degree of generality.
    1. Both A and R are R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but Both A R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  35. Mr. A, a shoe salesman, is paid every week whereas Mr. B receives a commission for each pair of shoes he sells. Evidently Mr. A is paid on a _____ schedule of reinforcement, while Mr. B is paid on _____ schedule of reinforcement.

    1. Fixed ratio; fixed interval.

    2. Fixed interval; fixed ratio.

    3. Variable Variable-interval; ratio.

    4. Variable ratio; variable interval.

    Answer: b

  36. Multiple components model of working memory, proposed by Baddeley, consists of which of the following components?

    1. Phenomenological field, central executive, sketch pad

    2. Phonological loop, central executive, Visuospatial sketch pad

    3. Phonological loop, central executive, retrieval cues

    4. Visuospatial sketch pad procedural memory field, episodic information

    Answer: b

Instructions for Q. Nos. 46 to 50. Read the following passage and answer the five questions that follow:

Non-parametric analysis is an important area in the field of psychological research. The emphasis on the assumption of normal distribution is comparatively less when group/sample sizes are large due to some implications of central limit theorem. Nevertheless, for smaller group sizes relatively distribution free nonparametric alternatives to parametric methods are developed. Thus there are non-parametric alternatives to student's t test, one-way ANOVA etc. When assumptions are reasonably met, parametric tests are more powerful. Certain types of tests, such as chi-square test, use frequency data to evaluate the differences between obtained and expected frequencies. Some associations/correlation measures have been developed using chi-square distribution. Statisticians like Kolmogorov and Smirnov developed tests which involve entire frequency distribution/s. Psychologists have profitably used these techniques in their researches

  1. Which one of the following test is closest to independent samples t test from power-consideration point of view?

    1. Mann-Whitney U test

    2. Signed rank test

    3. Chi-square test

    4. Kolmogorov-Smirnov test

    Answer: a

  2. What is the non-parametric alternative to one-way ANOVA?

    1. Friedman's test

    2. Kruskall-Wallis H test

    3. Mann-Whitney U test

    4. Median test

    Answer: b

  3. If the obtained frequency and the expected frequency in a given cell of the contingency table is 17 and 10 respectively, what would be the contributions of this cell to total chi-square value?

    1. 0.70

    2. 4.90

    3. 7.00

    4. 18.90

    Answer: b

  4. Which of the following test can be used for evaluating whether the obtained distribution significantly departs from the normal distribution?

    1. Signed rank test

    2. K. S. One sample test

    3. Run test

    4. K. S. Two sample test

    Answer: b

  5. Which of the following correlation/association measures can be considered as derived from chi-square?

    1. Spearman rho

    2. Biserial r

    3. Phi-coefficient

    4. Contingency coefficient

      1. 1 only

      2. 2 and 4 only

      3. 3 and 4 only

      4. 1, 3 and 4 only

      Answer: c