CBSE NET Social-Medicine June-2012 Solved Paper III

  1. All diseases are included in internationally notifiable diseases except (A) Tuberculosis (B) Cholera (C) Plague (D) Yellow fever

    Answer: a

  2. First country to socialize medicine completely rows

    1. Hungary

    2. Britain

    3. Russia

    4. Germany

    Answer: c

  3. Efficiency of measles vaccine is

    1. 55%

    2. 75%

    3. 85%

    4. 95%

    Answer: d

  4. Restoration function is

    1. Medical rehabilitation

    2. Vocational Rehabilitation

    3. Social rehabilitation

    4. Psychological rehabilitation

    Answer: a

  5. Sex ratio is defined as

    1. Number of males per 1000 females

    2. Number of females per 1000 males

    3. Number of females per 100 males

    4. Number of males per 100 females

    Answer: b

  6. Antiserum are prepared from

    1. Guinea pig

    2. Rabbit

    3. Rat

    4. Horse

    Answer: d

  7. Incidence in exposed is = 10, Incdence in non-exposed is = 5. Relative risk is

    1. 50

    2. 0.5

    3. 5

    4. 2

    Answer: d

  8. Epidemiological triad contains all except

    1. Agent

    2. Environment

    3. Host

    4. Man power

    Answer: d

  9. Sentinel Surveillance is done for identifying.

    1. Missed cases

    2. Subclinical cases

    3. Index cases

    4. Prodromal infection cases

    Answer: a

  10. Disease rate is

    1. Risk of susceptibility

    2. Usually expressed as percentage

    3. Time period in calendar year

    4. Disease occurrence in a specified time period

    Answer: d

  11. Herd immunity is important in all except

    1. Polio

    2. Measles

    3. Tetanus

    4. Diphtheria

    Answer: c

  12. All prevents maternal fetal transmission of HIV except

    1. Lamuvidine

    2. Amantadine

    3. Zidovidine

    4. Zalicitabane

    Answer: b

  13. Which of the following is not a killed vaccine?

    1. DPT

    2. OPV

    3. Hepatitis B

    4. Rabies

    Answer: b

  14. A freshly prepared oral dehydration solution should not be used after

    1. 8 hours

    2. 12 hours

    3. 24 hours

    4. 36 hours

    Answer: c

  15. Milk transmits all except

    1. Endemic typhus

    2. Q fever

    3. Typhoid fever

    4. Brucellosis

    Answer: a

  16. In India “Rabies free” zone is

    1. Goa

    2. Sikkim

    3. Lakshadweep

    4. Nagaland

    Answer: c

  17. Which is most dangerous for transmtting plague?

    1. Blocked flea

    2. Partial block flea

    3. Unblocked flea

    4. Dead flea

    Answer: a

  18. “Strawberry tongue” followed by “raspberry tongue” is characteristic of

    1. Mumps

    2. Measles

    3. Chickenpox

    4. Scarlet fever

    Answer: d

  19. The last case of smallpox is reported in the world

    1. 1977

    2. 1978

    3. 1879

    4. 1982

    Answer: b

  20. Which of the following statements is true about a ‘confounding factor’

    1. It is associated with both exposure and disease.

    2. It is distributed equally in both study and control groups.

    3. It is not a risk factor for the disease.

    4. It is present only in the control group and not study group.

    Answer: a

  21. Which of the following is the most powerful disinfectants?

    1. Phenol

    2. Lysol

    3. Dettol

    4. Potassium permanganate

    Answer: b

  22. Quarantine is

    1. Infected period

    2. Generation time

    3. Shortest incubation period

    4. Longest incubation period

    Answer: d

  23. Sensitivity is the ability of a test to correctly identify all

    1. True negatives

    2. True positives

    3. False negatives

    4. False positives

    Answer: b

  24. Carrier state is seen in all except?

    1. Diphtheria

    2. Measles

    3. Typhoid

    4. Polio

    Answer: b

  25. Rabies does not occur with bite of

    1. Dog

    2. Mouse

    3. Horse

    4. Cat

    Answer: b

  26. Polio is due to

    1. Virus

    2. Bacteria

    3. Protozoa

    4. Fungus

    Answer: a

  27. Minimum gap that should be allowed in between two administered live vaccines

    1. 2 weeks

    2. 4 weeks

    3. 2 months

    4. 4 months

    Answer: b

  28. Medical method of abortion in India is recommended in a facility with provision for safe abortion services and blood transfusion up t:

    1. 6 weeks of Amenorrhoea

    2. 7 weeks of Amenorrhoea

    3. 8 weeks of Amenorrhoea

    4. 12 weeks of Amenorrhoea

    Answer: b

  29. Gadchiroli model is approved as the bases for provision of

    1. Home based care for diarrhoea

    2. Home based safe delivery

    3. Health education of mothers

    4. Home based neonatal care

    Answer: d

  30. The most important essential fatty acid is

    1. Linoleic acid

    2. Linolenic acid

    3. Arachidonic acid

    4. Oleic acid

    Answer: a

  31. ICMR's recommendation of 1.0 gm protein/kg. Body weight assumes a Net Protein Utilization (NPU) of

    1. 60

    2. 65

    3. 100

    4. 50

    Answer: b

  32. The overall rate of turnover of proteins in adult man is equivalent to replacement between

    1. 1 − 2% of body protein each day

    2. 2 − 3% of body protein each day

    3. 3 − 4% of body protein each day

    4. 5% of body protein each day

    Answer: a

  33. To promote institutional deliveries RCH II program envisages operationalization for 24 hrs. By 2010 of which one of the following:

    1. All PHCs and CHCs

    2. 50% PHCs and all CHCs

    3. 50% PHCs and 50% CHCs

    4. All PHCs and 50% CHCs

    Answer: b

  34. Which one of the following statements in not true about child-woman ratio?

    1. It is the number of children 0 − 5 yrs. Per 1000 women of child bearing age.

    2. It is derived from census data.

    3. It is used where birth registration statistics do not exst or are in adequate.

    4. It is the number of children 0 − 4 yrs. Per 1000 women of child bearing age

    Answer: d

  35. Small for Date Babies weight less than

    1. 10th percentile for gestational age

    2. 20th percentile for gestational age

    3. 30th percentile for gestational age

    4. 25th percentile for gestational age

    Answer: a

  36. As compared to routine case control studies nested case control study avoids problems in study design related to:

    1. Temporal association

    2. Confounding bias

    3. Need for long follow up

    4. Randomization

    Answer: a

  37. The colour of the container for disposal of human anatomical wastes according to biomedical waste management recommendation is

    1. Red

    2. Black

    3. Yellow

    4. Green

    Answer: c

  38. First case of an epidemic is referred as

    1. Index case

    2. Primary case

    3. Suspicious case

    4. Prime case

    Answer: b

  39. Disease imported to a country not otherwise present

    1. Exotic

    2. Enzootic

    3. Epizootic

    4. Eudemic

    Answer: a

  40. Type of the biological transmission malarial parasite is:

    1. Cyclodevelopmental

    2. Developmental

    3. Propagative

    4. Cyclopropagative

    Answer: d

  41. Pneumoconiosis is causes by dust within the size range of

    1. 0.1 to 0.5 microns

    2. 0.1 to 1 micron

    3. 0.5 to 0.8 microns

    4. 0.5 to 3 microns

    Answer: d

  42. BCG vaccine is kept in refrigeration in

    1. Chilled Tray

    2. Freezer

    3. Tray below the freezer

    4. Shelves in the door

    Answer: b

  43. Inhalation of cotton fibre dust over long periods of time causes

    1. Bagassosis

    2. Byssinosis

    3. Farmer's lung

    4. Anthracosis

    Answer: b

  44. Chadler's index is used for measuring worm load of

    1. Ancylostomaduodenale

    2. Ascarislumbricoides

    3. Strongyloides

    4. Trichuristrichura

    Answer: a

  45. Which of the following diseases has not been eradicated?

    1. Smallpox

    2. Guinea worm

    3. Polio

    4. Yaws

    Answer: c

  46. Population count is taken on

    1. 1st January

    2. 1st March

    3. 1st July

    4. 1st August

    Answer: c

  47. Crude Birth Rate denominator is

    1. Total no. Of live births in that year

    2. 1000 live births

    3. Total no. Of births

    4. Mid-year population

    Answer: d

  48. WHO South-East Region covers all except

    1. Indonesia

    2. Myanmar

    3. Thailand

    4. Afghanistan

    Answer: d

  49. The test to detect contamination of mustard oil with Argemone oil is

    1. Nitric Acid test

    2. Sulphuric Acid test

    3. Chromic Acid test

    4. Hydrochloric Acid test

    Answer: a

  50. Pulses are deficient in

    1. Methionine

    2. Lysine

    3. Leucine

    4. Tryptophan

    Answer: a

  51. The value of residual chlorine should be

    1. 0.1 mg/litre

    2. 0.01 mg/litre

    3. 0.5 mg/litre

    4. 1.0 mg/litre

    Answer: c

  52. Water fluoride is removed by

    1. Boiling

    2. Nalgonda Technique

    3. Patna Technique

    4. Filtration

    Answer: b

  53. The size of sand in Rapid sand Filter is

    1. 0.62 – 2.0 mm

    2. 2.5 – 3.0 mm

    3. 0.4 – 0.7 mm

    4. 0.5 – 0.8 mm

    Answer: c

  54. ‘Nuisance mosquito’ refers to

    1. Anopheles

    2. Culex

    3. Aedes

    4. Mansonia

    Answer: b

  55. DDT acts by

    1. Contact poison

    2. Repellent

    3. Stomach poison

    4. Respiratory poison

    Answer: a

  56. ‘Ergonomics’ is

    1. Human engineering

    2. Genetic manipulation

    3. Occupational alteration

    4. Social engineering

    Answer: c

  57. The national cancer Registry program of the ICMR provides data on incidence of cancer in India from

    1. Six population based registries.

    2. Five population based registries.

    3. Seven population based registries.

    4. One population based registry.

    Answer: a

  58. The most sensitive index of recent transmssion of malaria in a community is

    1. Spleen rate

    2. Infant parasite rate

    3. Annual Parasite incidences

    4. Slide positivity rate

    Answer: b

  59. Any loss or abnormality of psychological, physiological or anatomical structures or function is termed

    1. Impairment

    2. Disability

    3. Handicap

    4. Disease

    Answer: a

  60. Which of the following study designs can be used to calculate the incidence directly?

    1. Cross sectional

    2. Case control

    3. Retrospective

    4. Prospective

    Answer: d

  61. Which of the following is not true about Annual Infection Rate of tuberculosis?

    1. 1% increase in AIR is equivalent to 50 new cases of Sputum positive TB.

    2. It is one of the best indicator for evaluating tuberculosis and its trend.

    3. It expresses attacking force of tuberculosis in community.

    4. It is 2% in India.

    Answer: a

  62. The first evidence of infection in Hepatitis B is

    1. Anti HBs

    2. HBe Ag

    3. HBs Ag

    4. Anti HBc

    Answer: c

  63. Screening test is not useful when

    1. Condition support is an important health problem i.e.. Prevalence is high

    2. There is a test that can defect the disease prior to onset of signs and symptoms.

    3. Condition sought is not an important health problem i.e.. Prevalence is low.

    4. There is an effective treatment

    Answer: c

  64. Transovarian transmission occurs in

    1. Malaria

    2. Plague

    3. Filariasis

    4. Dengue feve

    Answer: d

  65. Standard deviation is a measure of

    1. Chance

    2. Deviation from mean valve

    3. Central tendency

    4. Deviation from median value

    Answer: b

  66. Direct standardization is used to compare the mortality rates of two countries. This is done because of the difference in

    1. Cause of Death

    2. Age Distributions

    3. Socio Economic Conditions

    4. Health Service Differentials

    Answer: b

  67. Human Development index includes all except

    1. Adult Literacy Rate

    2. Infant Mortality Rate

    3. Life Expectancy at Birth

    4. Combined Gross Enrolment Ratio

    Answer: b

  68. First Referral Level in health system denotes.

    1. Primary health care

    2. Secondary health care

    3. Tertiary health care

    4. Super specialist health care

    Answer: b

  69. Identification of missed cases and supplementing the notified cases is done by

    1. Sentinel surveillance

    2. Screening

    3. Monitoring

    4. Epidemiological surveillance

    Answer: a

  70. All the following dimensions are rates except one. Mark the one which is not a rate.

    1. Crude Death Rate

    2. Proportional Mortality Rate

    3. Infant Mortality Rate

    4. Survival Rate

    Answer: b

  71. All are characteristics of common source single exposure epidemic curve except

    1. Curve rises and falls rapidly

    2. Clustering of cases in narrow interval

    3. Secondary waves

    4. Single peak

    Answer: c

  72. Case control study measures all except

    1. Odds Ratio

    2. Relatve Risk

    3. Exposure Rate

    4. Incident Rates

    Answer: d

  73. Which is an antiseptic having sporocidal action?

    1. Cataclon

    2. Halogens

    3. Chlorohexidine

    4. 70% alcohol

    Answer: b

  74. The time between first possible point of diagnosis and the final critical diagnosis is called

    1. Screening time

    2. Generation time

    3. Lead time

    4. Serial interval

    Answer: c

  75. In a highly prevalent disease, if the cutoff point is lowered

    1. Sensitivity will increase

    2. Sensitivity will decrease

    3. Specificity will increase

    4. Specificity will decrease

    Answer: a