CBSE NET Social-Work September-2013 Solved Paper II

  1. Which one of the following is not an indicator of social development of a country (A)? Infant mortality rate (B) Average life span (C) Incidence of litigation in the courts (D) Literacy rate

    Answer: c

  2. The Child Marriage Restrain Act was enacted in the year

    1. 1929

    2. 1930

    3. 1931

    4. 1932

    Answer: a

  3. The best example of verbal communication skill is

    1. Good vocabulary

    2. Competence in oral presentations

    3. Fluent speech

    4. Participate in training and research

    Answer: b

  4. Acceptance is a principle of social work which implies

    1. Accepting client in his/her appearance.

    2. Extending warm welcome to the client.

    3. Accepting the client as he/she is:

    4. Accepting the client's version as it is:

    Answer: c

  5. ‘Mongolism’ is the type of

    1. Geographical division of land

    2. Topographical structure

    3. Mental retardation

    4. A religious sect

    Answer: c

  6. What is Anuloma marriage?

    1. Higher caste man marrying lower caste woman

    2. Higher caste woman marrying lower caste man

    3. Lower caste man marrying higher caste woman

    4. Lower caste woman marrying higher caste man

    Answer: a

  7. Identity V/S role confusion is the task of

    1. Adulthood

    2. Oral stage

    3. Old age

    4. Adolescence

    Answer: d

  8. The Rio Earth Summit of 1992 dealt with the theme

    1. Sustainable development

    2. Climate change

    3. Poverty reduction

    4. Agricultural development

    Answer: a

  9. Match the following names of the books given in List-I with the authors given in List-II and select answer from the codes given below:

    List-I (Book) List-II (Author)
    1. Social Work Education and Social Work Practice in India

    2. An Introduction to Social Psychology

    3. Social Group Work Practice

    4. Social Work Research Methods for the Helping Professions

    1. B Kuppuswamy

    2. TK Nair

    3. Polansky

    4. Wilson and Ryland

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: b

    • Assertion (A): Sigmund Freud claims that sex instinct is the source of all human endeavours.
    • Reason (R): Social psychologists have tried to explain human behaviour in terms of instincts.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are not true.

    3. A is true, but R is not true.

    4. A is not true, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Social work profession recognises the family as an important system in its own right.
    • Reason (R): The family as a unit is worthy of study and intervention.
    1. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false.

    4. A is true, but R is false.

    Answer: b

  10. Match the following:

    List-I List-II
    1. Payment of Bonus Act 1.

    2. Payment of Gratuty Act

    3. Payment of Wages Act

    4. Minimum Wages Act

    1. 1936

    2. 1948

    3. 1965

    4. 1947

    5. 1972

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 5
      • 1
      • 2
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 5
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 5
      • 1

    Answer: a

  11. Mandatory testing for HIV/AIDS can be done when

    1. Government wants it.

    2. One wants to know about HIV/AIDS patients in the population.

    3. Regular medical checkups are held.

    4. During blood donation

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 3 are correct.

    3. 3 and 4 are correct.

    4. Only 4 is correct.

    Answer: d

  12. Which of the following does not threaten internal validity?

    1. Maturation of passage of time

    2. History

    3. Instrumentation

    4. Randomization

    Answer: d

  13. The hypothesis by which the researcher not only asserts that the variables will be found to be related, but also predicts the direction of their relationship is called

    1. one tailed

    2. two tailed

    3. null hypothesis

    4. none of the above

    Answer: a

  14. Match the following:

    List-I (Event) List-II (Date of Observance)
    1. World Anti Tobacco Day

    2. National Youth Day

    3. International Youth Day

    4. World Girl Child Day

    1. Jan 12

    2. May 31

    3. Oct 12

    4. Aug 12

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: b

  15. The National Commission for Women was established in the year

    1. 1957

    2. 1986

    3. 2001

    4. 1992

    Answer: d

  16. Kaka Kalelkar was associated with

    1. Scheduled Caste Commission

    2. Scheduled Tribe Commission

    3. Backward Classes Commission

    4. Minorities Commission

    Answer: c

  17. The method by which the relative worth of Jobs in an organisation is determined is called as

    1. Job Description

    2. Job Evaluation

    3. Job Specification

    4. Job Analysis

    Answer: d

  18. Arrange the following Acts in order in which they were enacted. Use the code given below:

    1. The ESI Act

    2. The Provident Fund Act

    3. The Maternity Benefit Act

    4. Workmen's Compensation Act

    Codes:

    1. 2 1 4 3

    2. 1 4 2 3

    3. 4 1 2 3

    4. 4 1 3 2

    Answer: c

  19. Cognitive needs'of human beings are the needs

    1. to develop abilities

    2. for symmetry, order and beauty

    3. for security and freedom from attack

    4. to know, to understand and to explore

    Answer: d

  20. ‘Learned helplessness’ is a concept based on

    1. Unconditional positive learning

    2. Social learning theory

    3. Hypothetical constructs

    4. Psychoanalytic approach

    Answer: b

  21. Match the following:

    List-I List-II
    1. Social investigation report

    2. Discharge planning

    3. Workmen's compensation

    4. Behavioural problems

    1. Medical social work

    2. Child guidance centre

    3. Probation

    4. Social security

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  22. Which one of the following is not necessary for project formulation?

    1. Setting objectives and targets

    2. Design of strategies

    3. Identification of potential obstacles

    4. Documentation

    Answer: d

  23. FCRA stands for

    1. Foreign Contribution (Rules) Act

    2. Foreign Contribution (Regulation) Act

    3. Federal Contribution (Regulation) Act.

    4. None of the above

    Answer: b

  24. Match items in List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I (Method) List-II (Technique)
    1. Social case work

    2. Social group work

    3. Community organisation

    4. Social action

    1. Funnelling

    2. Gherao

    3. Person situation configuration

    4. Norming and storming

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  25. Which one of the following is not a treatment group?

    1. Growth group

    2. Socialisation group

    3. Educational group

    4. Study team

    Answer: d

  26. Indecent Representation of Women (Prohibition) Act was enacted in year

    1. 1976

    2. 1986

    3. 1996

    4. 2006

    Answer: b

  27. Which of the following governance mechanism is the highest body for policy formulation in NGOs?

    1. General body

    2. Managing Committee

    3. Sub Committee

    4. Chairperson

    Answer: a

  28. Match the items in List-I with items in List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I (Author) List-II (Method/approach)
    1. Octavia Hill

    2. Murry G. Ross

    3. HH Perlman

    4. Gisela Konopka

    1. Problem solving approach

    2. Social group work

    3. Community organisation

    4. Housing reforms

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  29. Objectively in research means the willingness and ability to examine evidence dispassionately is called

    1. espirit de corps of the scientific method

    2. cours de philosophic of the scientific method

    3. la carriere of the scientific method

    4. sine qua non of the scientific method

    Answer: d

  30. In participatory development, people's participation is

    1. an end, not just a means to development

    2. only a means to development

    3. neither an end nor a means to development

    4. only a means not an end to development

    Answer: d

  31. If the client persists in verbal attacks, the technique used is

    1. Confrontation

    2. Scanning

    3. Fogging

    4. Explainng

    Answer: c

  32. ‘Power’ is gained whereas ‘authority’ is

    1. acquired

    2. possessed

    3. imposed

    4. nested

    Answer: d

  33. The point where two axes intersect is known as

    1. X axis

    2. Y axis

    3. Origin

    4. Table

    Answer: c

  34. The value that is repeated most often in data set is known as

    1. Median

    2. Mode

    3. Frequency

    4. Variance

    Answer: b

  35. Who among the following said that justice is crucial to understand human rights?

    1. Peterson

    2. John Rawl

    3. Smith

    4. Stephenson

    Answer: b

  36. The Universal Declaration of Human Rights was adopted in

    1. 1944

    2. 1945

    3. 1947

    4. 1948

    Answer: d

    • Assertion (A): Maintaining case files is an important duty of a psychiatric social worker.
    • Reason (R): Case files are important sources of data collection in mental health research.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true and R is not the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are not true.

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Human Resource Manager have to be a good human being.
    • Reason (R): Human values and ethics should be essential part of management education.
    1. A is correct and R is not the correct explanation of (A).

    2. A is correct and R is the correct explanation of (A).

    3. A is not correct but R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): When professional social work ingrains itself, in a practice modes, it can reduce the enormity of social problems in a given society.
    • Reason (R): Unless professional social workers develop competencies and convictions, they cannot address complex social problems.
    1. A is true but R is not true.

    2. A is not true but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are not true.

    Answer: c

  37. A set of guidelines that give direction to action by an organization or government is called

    1. Social policy

    2. Social planning

    3. Social principles

    4. Strategic planning

    Answer: a

  38. Match the following fears with their technical names:

    List-I List-II
    1. Hydrophobia

    2. Nictophobia

    3. Acrophobia

    4. Pyrophobia

    1. Fear of heights

    2. Fear of darkness

    3. Fear of water

    4. Fear of fire

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: d

    • Assertion (A): Drug abuse has been on the increase.
    • Reason (R): The control of family and intergenerational communication is declining.
    1. A is true and R is not true.

    2. Both A and R are not true.

    3. Both A and R are true, but R is not the explanation of (A).

    4. A is true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d

  39. The F-test is a

    1. Parametric test

    2. Non-parametric test

    3. Discriminant analysis

    4. Health status test

    Answer: a

Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage (Question Nos. 46 to 50)

History has led to vast inequalities, leaving almost three-fourths of the world's people living in less-developed countries and one fifth below the poverty line. The long-term impact of past industrialization, exploitation and environmental damage cannot be wished away. It is only right that development in this new century be even more conscious of its long-term impact. The problems are complex and the choices difficult. Our common future can only be achieved with a better understanding of our common concerns and shared responsibilities.

Poverty and a degraded environment are closely inter-related, especially where people depend for their livelihoods primarily on the natural resource base of their immediate environment. Restoring natural systems and improving natural resource management practices at the grassroots level are central to a strategy to eliminate poverty.

The survival needs of the poor force them to continue to degrade an already degraded environment. Removal of poverty is therefore a prerequisite for the protection of the environment. Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition. The problem is further compounded by the inequitable access of the poor to the food that is available. It is therefore necessary to strengthen the public distribution system to overcome this inequity. Diversion of common and marginal lands to ‘economically useful purposes’ deprives the poor of a resource base which has traditionally met many of their sustenance needs.

Literacy and a basic education are essential for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities. Basic education is therefore a precondition for sustainable development. A sizeable proportion (about 60 percent according to some estimates) of the population is not integrated into the market economy. Ensuring the security of their livelihoods is an imperative for sustainable development.

In several areas, desirable limits and standards for consumption need to be established and applied through appropriate mechanisms including education, incentives and legislation.

Several traditional practices that are sustainable and environment friendly continue to be a regular part of the lives of people in developing countries. It is therefore important to evaluate and make development decsions which structurally lead to a more sustainable society.

  1. How can we achieve our common future in a sustainable development framework?

    1. Understanding the long term impact of past industrialization.

    2. Preventing environmental damage.

    3. Understanding common concerns and shared responsibilities.

      1. 1 and 2 are correct

      2. 2 and 3 are correct

      3. 3 and 1 are correct

      4. 1, 2 and 3 are correct

      Answer: d

  2. What are central to a strategy to eliminate poverty and thereby ensuring sustainable development?

    1. Industrialization

    2. Exploitation of National Resources

    3. Restoring Natural Systems

    4. Encouraging Market Economy

    Answer: c

  3. How does the survival needs of poor people affect sustainable development?

    1. Diversion of common and marginal lands to economically useful purposes.

    2. Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition.

    3. Continue to degraded the already degraded environment

    4. None of the above

    Answer: c

  4. What are essentials for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities?

    1. Ensuring security of livelihoods

    2. Improving literacy and basic education

    3. Encouraging unsustainable patterns of consumption

    4. Increasing purchasing power

      1. 1, 2 and 3 are correct.

      2. 1, 2 and 4 are correct.

      3. 2, 3 and 4 are correct.

      4. 3, 4 and 1 are correct.

      Answer: b

  5. What needs to be encouraged to ensure sustainable development?

    1. Market driven technology

    2. Environment friendly traditional practices

    3. Consumption oriented economy

    4. All the above

    Answer: b