CBSE NET Social-Work December-2013 Solved Paper III

  1. Blocking a wish or desire from expression is termed as (A) Denial (B) Repression (C) Projection (D) Regression

    Answer: b

  2. Which among the following is not a component of client case worker relationship?

    1. Autonomy

    2. Confidentiality

    3. Empathy

    4. Sympathy

    Answer: d

  3. _____ is the first settlement in U. K. Which is associated with group work.

    1. Charity organisation society

    2. Neighbourhood guild

    3. Toynbee Hall

    4. Hull house

    Answer: c

  4. Social learning theory is associated with

    1. Albert Bandura

    2. Julian Rotter

    3. Walter Mischel

    4. All the above

    Answer: d

  5. Amartya Sen is associated with which of the following concepts?

    1. Freedom

    2. Human Rights

    3. Basic Needs

    4. Economic Rights

    Answer: b

  6. Which among the following is not a symptom of schizophrenia?

    1. Paranoia

    2. Vocational function

    3. Auditory hallucination

    4. Disorganized thinking

    Answer: b

  7. Mean difference is also called as

    1. Standard error

    2. Variance

    3. Co-efficient

    4. Correlation

    Answer: b

  8. Which of the following is an antisocial element?

    1. Clique

    2. Crowd

    3. Organised group

    4. Gang

    Answer: d

  9. The review of questionnaire with the object of increasing accuracy is

    1. Coding

    2. Editing

    3. Recording

    4. Decoding

    Answer: b

  10. The book entitled “Two Treaties on Civil Government” is by

    1. Hegel

    2. John Lock

    3. James Mill

    4. Bentham

    Answer: b

  11. The ‘Employees Provdent Fund and (Miscellaneous Provisions) Act’ was passed in the year

    1. 1948

    2. 1952

    3. 1961

    4. 1976

    Answer: b

  12. Social group work as a method does not help

    1. individuals to enhance social functioning through purposeful group experience.

    2. community to solve problems of groups in a community.

    3. provide a context in which individuals help each other.

    4. individuals and groups to influence and change social situations.

    Answer: b

  13. Who propounded that social action is mass betterment through propaganda and social legislation, a method of bringing about a change in the social environment of the clients?

    1. M. V. Murthy

    2. Peter Lee

    3. Philip Kohler

    4. Mary Richmond

    Answer: d

  14. Which Article of Constitution of India suggests for the protection from social injustice and all forms of exploitation and promotion of economic and educational interests of the weaker sections of the people?

    1. Article 44

    2. Article 45

    3. Article 46

    4. Article 47

    Answer: c

  15. Example of Personality Test includes

    1. Minnesota Multiphasic Personality Inventory.

    2. Rorschach Inkblot test

    3. Thematic Apperception test

    4. All the above

    Answer: d

  16. The largest professional social work association in the United States is:

    1. International Federation of Social Workers

    2. National Association of Social Workers

    3. American Association of Social Workers

    4. None of the above

    Answer: b

  17. The Central Government Scheme to prevent trafficking of women and children for commercial sexual exploitation is

    1. Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana

    2. Swadhar Yojana Scheme

    3. Ujjawala Scheme

    4. Rashtriya Swasthya Bima Yojana

    Answer: c

  18. Conscientization model is associated with

    1. Mary Richmond

    2. Paul Chowdhary

    3. Paul Friere

    4. Perlman

    Answer: c

  19. Which among the following is not an award instituted by the Ministry of Labour and Employment?

    1. Shram Awards

    2. National Safety Awards

    3. Viswakarma Awards

    4. Arjuna Awards

    Answer: d

  20. The flexibility in handling change is termed as

    1. Altruism

    2. Innovation

    3. Adaptability

    4. Aggressiveness

    Answer: c

  21. The two main forms of social stratification are

    1. Class and Estate

    2. Society and Community

    3. Caste and Class

    4. Family and Kinship

    Answer: c

  22. The book ‘Social Diagnosis’ was written by

    1. H. H. Perlman

    2. Mary Richmond

    3. Trecker

    4. Herbert Bisno

    Answer: b

  23. The points of scatter plots will seem randomly distributed among the quadrants when little _____ exists between the variables.

    1. Difference

    2. Correlation

    3. Regression

    4. Association

    Answer: b

  24. The specific characteristic of a subject that assumes one or more different values is called as

    1. Data

    2. Variable

    3. Hypothesis

    4. Scale

    Answer: b

  25. International Women's Year was

    1. 1979

    2. 1978

    3. 1975

    4. 1976

    Answer: c

  26. The chronic conditon present from birth with impaired adaptation towards daily demands is

    1. Mental illness

    2. Mental retardation

    3. Both of the above

    4. None of the above

    Answer: b

  27. Repression is also known as

    1. Roaming in the past

    2. Isolation

    3. Rationalization

    4. Inhibition of threatening impulse

    Answer: d

  28. The base of age pyramid in India is broad due to

    1. High death rate

    2. High morbidity

    3. High birth rate

    4. High maternal mortality

    Answer: c

  29. Difficulty in falling asleep is called

    1. Hyposomnia

    2. Anorexia nervosa

    3. Insomnia

    4. Bulimia nervosa

    Answer: c

  30. Public Interest Litigation as a concept originated in ________

    1. USA

    2. UK

    3. Australia

    4. India

    Answer: a

  31. The book ‘Social Work Philosophy’ is written by

    1. Herbert Bisno

    2. Lindomen

    3. Thorndike

    4. Trecker

    Answer: a

  32. Who amongst the following is a leading contributor to our understanding of groups as a system?

    1. Bogardus

    2. Davis

    3. Talcott Parsons

    4. Garvin

    Answer: c

  33. Which one of the following is not a correctional programme/service?

    1. Anti-beggary programme

    2. Prison welfare services

    3. Community based youth club

    4. Special school for juvenile offenders

    Answer: c

  34. Psycho social theory was propagated by

    1. Sigmund Freud

    2. Skinner

    3. Hamilton

    4. Perlman

    Answer: c

  35. _______ helps in reclassification of variables and causal inferences.

    1. Research design

    2. Analysis of data

    3. Sampling procedure

    4. Sampling frame

    Answer: b

  36. The influence of one variable on the other can be analysed by using

    1. Correlation

    2. t-test

    3. Chi-square test

    4. Regression

    Answer: d

  37. Which among the following does not come under probability sampling?

    1. Simple Random Sampling

    2. Stratified Sampling

    3. Purposive Sampling

    4. Cluster Sampling

    Answer: c

  38. Which one of these are techniques of social case work?

    1. Universalization

    2. Encouraging

    3. Both A and (B)

    4. None of A and (B)

    Answer: c

  39. To carry out Broker's role the social worker:

    1. thoroughly understand the client's situation, his motivation, capacities and opportunities for change.

    2. identifies client needs, assess their motivation and capacity to use various resources and helps them gain access to the most appropriate resources.

    3. teach clients to adopt necessary skills required to change behaviour.

    4. Uses his capacities to develop activities, implementing and monitoring a social service plan.

    Answer: b

  40. Which of the following is the most important task of an effective group leader?

    1. Enforce group discipline

    2. Assert group to achieve the desired goal

    3. Exert decisions unilaterally

    4. Punish a social group behaviour

    Answer: b

  41. Latent learning is an example of

    1. Avoidance learning

    2. Cognitive learning

    3. Escape learning

    4. None of the above

    Answer: b

  42. The book entitled ‘The Mentality of Apes’ by Wolfgang Kohler, is about

    1. Latent learning

    2. Insight learning

    3. Escape learning

    4. Avoidance learning

    Answer: b

  43. Who amongst the following scholars has described tribal population as ‘submerged humanity’

    1. Dr. Ghurye

    2. A. V. Thakkar

    3. Dr. Das and others

    4. K. D. Gangrade

    Answer: c

  44. Correlation is a statistical tool for

    1. Discovering and measuring the relationship and expressing it in a brief formula.

    2. Measuring dispersion.

    3. Calculation of variation.

    4. Locating the point around which variables cluster.

    Answer: a

  45. Marriage is defined as

    1. An approved social pattern for establishing a family.

    2. A socially sanctioned union of male and female.

    3. A contract for production and maintenance of children.

    4. All the above

    Answer: d

  46. The part of mind that lies on reality is

    1. Id

    2. Ego

    3. Super Ego

    4. None of the above

    Answer: b

  47. Which among the following is not the purpose of Human Resource Planning?

    1. Configuring fixed skill setup for the departments in a same manner.

    2. Analyze people market environment.

    3. Forecasting future skill requirement.

    4. Optimum use of currently employed human resources.

    Answer: a

  48. Article 41 of Indian Constitution states

    1. Free compulsory education for all children up to 14 years of age.

    2. Right to Education and work.

    3. Educational and cultural relations with foreign countries.

    4. Educational grants for the benefit of Anglo-Indian communities.

    Answer: b

  49. Classical conditioning was propagated by

    1. Ivan Pavlov

    2. Sigmund Freud

    3. Maslow

    4. Thorndike

    Answer: a

  50. Golden Triangle is

    1. known as three areas of a continent where drug supply is common.

    2. known as a set of three countries producing heroin.

    3. a combination of three countries with sound economic position.

    4. a combination of three countries with poor economic position.

    Answer: b

  51. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Social work Tool

    2. Social work Technique

    3. Social work Method

    4. Social work Field

    1. Interview

    2. Labour welfare

    3. Social Action

    4. Interaction

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: d

  52. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Human Rights Day

    2. World Day of Social Justice

    3. World Humanitarian Day

    4. World Health Day

    1. 7th April

    2. 10th December

    3. 20th February

    4. 19th August

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

  53. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Psycho-social theory

    2. Psychoanalytical theory

    3. Learning theory

    4. Behaviour Modification Theory

    1. Sigmund Freud

    2. Skinner

    3. Hamilton

    4. Thorndike

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  54. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Hallucination

    2. Bipolar Disorder

    3. Dementia

    4. Eating Disorder

    1. False perception

    2. Mood disorder

    3. Anorexia nervosa

    4. Organic psychosis

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  55. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Supervision and Education in charity
      • Jeffrey. R. Brackett
      • Supervision in social case work
      • Bertha Renolds
      • Learning and Teachng in the Practice of Social Work
      • Virgina Robinson
      • The Learner in Education for the Professions
      • H. H. Perlman

    Answer: a

  56. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Unitary approach

    2. Trusteeship approach

    3. Systems approach

    4. Pluralist approach

    1. Gandhiji

    2. John R. Commons

    3. Dunlop

    4. Edward

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: d

  57. Match the Acts given in List-I with their year of passing given in List-II:

    List-I (Title of the Act) List-II (Year of Enactment)
    1. The Equal Remuneration Act

    2. The Workmen's Compensation Act

    3. The Employees State Insurance Act

    4. The Payment of Gratuity Act

    1. 1923

    2. 1972

    3. 1948

    4. 1976

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): Every human being has to be regarded as a person with dignity and worth.
    • Reason (R): Human beings are interdependent.

    Choose your answer from the codes given below: Codes:

    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: a

  58. Which one of the following is not an objective of fieldwork?

    1. To relate class-room instructions into the real life situations.

    2. To develop skills in working with target groups.

    3. To work as a member of staff at the agency.

    4. To attain professional growth and development.

    Answer: c

    • Assertion (A): Human beings are not subservient to State.
    • Reason (R): All human beings are born free and equal in dignity and rights.

    Choose your answer from the codes given below: Codes:

    1. Both A and R are correct and R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct, but R is not correct.

    4. A is correct and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Research Studies overlapping one another are undertaken quite often for want of adequate information.
    • Reason (R): Duplication of research studies result in plagiarism.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are not correct.

    3. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    4. A is correct, but R is not correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): In a simple random sample of a given size, all such subsets of the frame are given an equal probability.
    • Reason (R): Any given pair of elements has the same chance of selection as any other such pair.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct, but R is not an explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Personality is the particular combination of emotional, attitudinal, and behavioural response patterns of an individual.
    • Reason (R): Personality refers to enduring personal characteristics that are revealed in a particular pattern of behaviour in a variety of situation.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): The phase and complexity of any group will be the same.
    • Reason (R): Social group work supports people to make use of leisure time.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct and R is wrong.

    4. A is wrong, but R is correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): The criminal justice system is designed to punish and reform the criminal.
    • Reason (R): The law in India is not victim-oriented.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are not correct.

    3. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    4. A is not correct, but R is correct.

    Answer: c

  59. Following are the steps of social research, arrange the steps to prepare a plan of research study:

    1. Data collection

    2. Hypothesis

    3. Problem formulation

    4. Objectives

    5. Processing and analysis of data

    6. Report writing

    Codes:

    1. 1 3 2 4 5 (6).

    2. 2 3 1 4 5 (6).

    3. 4 3 2 1 5 (6).

    4. 3 4 2 1 5 (6).

    Answer: d

  60. Identify the correct sequence among the following:

    1. Selection, recruitment, induction, placement

    2. Induction, selection, placement, recruitment

    3. Recruitment, selection, induction, placement

    4. Recruitment, induction, selection, placement

    Answer: c

  61. Arrange the different phases of disaster management in correct sequence:

    1. Warning messages on the impending disaster.

    2. Evacuation

    3. Community based preparedness

    4. Rescue

    5. Resettlement

    6. Rehabilitation

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4, 5, 6

    2. 1, 2, 4, 3, 5, 6

    3. 1, 2, 5, 3, 4, 6

    4. 3, 1, 2, 4, 5, 6

    Answer: d

  62. Arrange the following steps in the proper sequence:

    1. Attending the call on child helpline.

    2. Producing the child before the Juvenile Justice Competent Authority with case details.

    3. Picking up the child and seeking permission to provide shelter.

    4. Assessing the child's needs

    5. Sending the child to after care home.

      1. 2, 3, 4, 5, 1

      2. 1, 3, 2, 4, 5

      3. 4, 2, 5, 1, 3

      4. 5, 1, 2, 3, 4

      Answer: b

  63. List the following days of international observance in the order of their occurrence in the calendar month of October.

    1. World Mental Health Day.

    2. International Day of Older Persons.

    3. World Food Day.

    4. International Day of Girl Child

      1. 1, 2, 3, 4

      2. 2, 1, 3, 4

      3. 2, 3, 4, 1

      4. 2, 1, 4, 3

      Answer: d

Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage (Question Nos. 71 to 75)

Ageing can generally be described as the process of growing old and is an intricate part of the life cycle. Basically it is a multi-dimensional process and affects almost every aspect of human life. Introduction to the study of human ageing have typically emphasized changes in demography focusing on the ‘ageing of population’ -a trend, which has characterized industrial societies throughout the twentieth century but in recent decades, has become a worldwide phenomenon. Ageing is basically the result of a two dimensional demographic transformation which is explained by overall declines in mortality and fertility.

Although the proportion of elderly in the years 60 and above is considered to be relatively low in the case of the developing countries such as India and China, they have a larger population base. Developed countries have aged with high social and economic development, the socio and economic condition of the elderly in the developing world is a cause for concern as most of them end up in living below poverty line in old age due to inefficient social security. The poverty and deprivation are very common among the aged in the country as it does not have proper safety nets either state sponsored or socially build.

The lives of many older people are more frequently negatively affected by the social and economic insecurity that accompany the demographc and developmental process. The growth of individualism and desire for the independence and autonomy of the young generation affect the status of the elderly. The studies show that the socio-economic condition of older women is more vulnerable in the context of the demographic and socio-cultural change. The condition of elderly poverty has been a consistent phenomenon in the Third World as the older population is deprived of the basic needs.

Social scientists described the eight diminutions of deprivation among the elderly as poverty, social inferiority, social isolation, physical weakness, vulnerability, seasonality, powerlessness and humiliation of the aged. Poverty is sought to be a major risk of ageing in developing countries and study by the World Bank reveals that in the most of the developing countries, older people are vulnerable.

  1. Aging is basically the result of a demographic transformation which is

    1. Multi-dimensional

    2. Two-dimensional

    3. Three-dimensional

    4. One-dimensional

    Answer: b

  2. The reason for a growing poverty and deprivation among the aged in the country is:

    1. Urbanization

    2. Breaking of Joint families

    3. Absence of proper safety nets

    4. Industrialization

    Answer: c

  3. The deprivation among elderly include

    1. Poverty and social Inferiority

    2. Decline in mortality and fertility

    3. Social isolation and physical weakness

    4. All the above

    Code:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. 1 and 3 are correct

    4. 4 is correct

    Answer: c

  4. Factors responsible for the present states of elderly

    1. Socio-economic insecurity

    2. Growth of individualism

    3. Dependence of the young generation

    4. None of the above

    Code:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. only 3 is correct

    4. only 4 is correct

    Answer: a

  5. Which of the following is considered as a major risk of aging in developing countries?

    1. Seasonality

    2. Vulnerability

    3. Poverty

    4. All the above

    Answer: c