CBSE NET Social-Work June-2012 Solved Paper III

  1. Field work in social work aims at1. Development of professional skills.

  2. Integration of classroom learning with field practice.

  3. Development of service mentality.

  4. Development of career orientation.

  5. Empty Code:

    1. 1, 2

    2. 1, 2, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 3, 4

    Answer: a

  6. The goal of social work is

    1. To reduce social tensions

    2. To provide services to all

    3. To promote social justice

    4. To service the elite

    Answer: c

  7. Arrange the following international years in the chronology of their observance (ascending order):

    1. International year of cooperatives

    2. International year of forests

    3. International year of youth

    4. International year of Human Rights Learning

      1. 1, 2, 3, 4

      2. 4, 3, 2, 1

      3. 4, 3, 1, 2

      4. 1, 2, 4, 3

      Answer: b

  8. Service rendered voluntarily by an individual or group to another individual or a group is called as

    1. Professional Social Work

    2. Social Development Services

    3. Social Service

    4. Social Reform

    Answer: c

  9. Satyasodhak Samaj was founded by

    1. Dr. B. R. Ambedkar

    2. Ramesh Bandari

    3. Jyotba Phule

    4. Anna Hazare

    Answer: c

  10. Denotified tribes are

    1. Untouchables

    2. Ex-criminal tribes

    3. Wandering communities

    4. Artisans

    Answer: b

  11. Which of the following is not an agent of social change in India?

    1. Industrialization

    2. Population Growth

    3. Spread of literacy

    4. Sanskritization

    Answer: b

    • Assertion (A): Gender sensitive professional social workers have better understanding of Gender Specific Issues.
    • Reason (R): Professional social workers understand gender as a social construct which differentiates men and women in terms of their positions in the society.
    1. Both A and R are wrong.

    2. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    3. A is correct, but R is wrong.

    4. A is wrong, but R is correct.

    Answer: b

  12. Which one is not the approach of group wise practice?

    1. Therapeutic

    2. Developmental

    3. Task oriented

    4. Ornamental

    Answer: d

  13. Spencer Hatch was associated with

    1. Nilokhari Experiment

    2. Firka Experiment

    3. Etawah Project

    4. Marthandam Project

    Answer: d

  14. Arrange the following phases of PRA in a sequential order:

    1. Sharing the outcomes of PRA with stakeholders

    2. Situational analysis and solution designing

    3. Rapport building and sensitization

    4. Preparation of micro-plans

      1. 2, 3, 1, 4

      2. 3, 2, 4, 1

      3. 3, 2, 1, 4

      4. 2, 3, 4, 1

      Answer: b

  15. The method of research used in census study is _________.

    1. Case Study

    2. Survey

    3. Quasi-experimental

    4. Developmental

    Answer: b

  16. A Researcher with limited understanding of the problem under study adopts ________.

    1. Experimental

    2. Descriptive

    3. Exploratory

    4. All of the above

    Answer: c

  17. A basic unit of analysis in a given research study is called

    1. Respondent

    2. Sample

    3. Universe

    4. None of the above

    Answer: a

  18. The extent of difference between populaton parameter and sample statistic is called_______.

    1. Statistic

    2. Sampling bias

    3. Sample error

    4. None of the above

    Answer: c

  19. Sub-divided bar diagram is also known as

    1. Pie-diagram

    2. Histogram

    3. Component Bar Diagram

    4. Bar Diagram

    Answer: c

  20. Match the items of List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Averages

    2. Averages of averages

    3. Variables

    4. Attributes

    1. Correlation

    2. Measures of dispersion

    3. Chi-square

    4. Measures of central tendency

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: a

  21. Arrange the following steps in a sequence:

    1. Designing the tool

    2. Review of literature

    3. Pretesting

    4. Validation

    V. Application of the tool

    1. 1, 2, 3, V, 4

    2. 1, 4, 2, 3, V

    3. 1, V, 2, 3, 4

    4. 2, 1, 3, 4, V

    Answer: d

    • Assertion (A): Setting a hypothesis on a logical framework results in good research output.
    • Reason (R): Setting a rational hypothesis is a pre-requisite for fruitful research.

    Choose your answer from the following:

    1. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true and R is not true.

    4. A is not true, but R is true.

    Answer: b

  22. Arrange the following types of data in the order of their complexity:

    1. Interval

    2. Ratio

    3. Ordinal

    4. Nominal

      1. 2, 1, 3, 4

      2. 1, 2, 3, 4

      3. 4, 3, 1, 2

      4. 4, 3, 2, 1

      Answer: c

  23. Which one of the following is not an ecological movement?

    1. Pani Panchayat

    2. Chipko

    3. Bhoodan

    4. Pluck and Plant

    Answer: c

    • Assertion (A): Women's participation in Natural Resource Management is essential for its success.
    • Reason (R): Awareness and empowerment of women will enhance their participation.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct, but R is wrong.

    4. A is correct, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: a

  24. Which one of the following is not an objective of social policy in India?

    1. Equality

    2. Social Justice

    3. Inclusive Growth

    4. Population Growth

    Answer: d

  25. Which of the following is not a social legislation?

    1. Protection of Civil Rights Act

    2. Beggars Act

    3. Right to Information Act

    4. Forest Conservation Act

    Answer: d

  26. What is the theme of Prime Minister's High Level Committee popularly known as Sachar Committee?

    1. Social, Economic and Educational status of Muslim Community in India.

    2. Imbalances in development of different regions in the country.

    3. Impact of double taxation on domestic economy.

    4. Social, Economic and Educational status of the Rajput Community of India.

    Answer: a

  27. Social Audit refers to

    1. Security and analysis of the working of any publc utility visà-vis its social relevance.

    2. Audit of all the work done by the social sector.

    3. Auditing of all the accounts of NGOs.

    4. None of the above

    Answer: a

  28. Which one of the following is not a Fundamental Right?

    1. Right to Work

    2. Right to Constitutional Remedies

    3. Right to Freedom of Religion

    4. Right to Equality

    Answer: a

  29. The oldest social security legislation in India is

    1. The Workmen's Compensation Act

    2. Provident Fund Act

    3. Maternity Benefit Act

    4. Payment of Gratuity Act

    Answer: a

  30. Which organisation among the following publishes the records of accidental deaths and suicides in India?

    1. National Commission of Women

    2. Ministry of Social Justice and Empowerment

    3. National Crime Records Bureau

    4. Census of India

    Answer: c

  31. Juvenile Justice (Care and Protection) Act was introduced in

    1. 2001

    2. 2002

    3. 2003

    4. 2004

    Answer: a

  32. Which of the following is not a mechanism for settlement of Industrial Disputes in India?

    1. Indian Labour Conference

    2. Conciliation Officers

    3. Labour Courts

    4. National Tribunals

    Answer: a

  33. National Institute of Empowerment of Persons with Multiple Disabilities is located in

    1. Chennai

    2. Delhi

    3. Mumbai

    4. Hyderabad

    Answer: a

    • Assertion (A): Supervision in social work practicum, to be effective, should not be mere policing.
    • Reason (R): Supervision in social work is essentially an enabling process.
    1. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is true and R is not true.

    4. A is not true and R is true.

    Answer: b

  34. Field work based approach is classified as

    1. Empirical

    2. Historical

    3. Experimental

    4. Biographical

    Answer: a

  35. Match the following:

    List-I List-II
    1. Health Survey and Planning Committee

    2. Mental Health Act

    3. Atrocities against Women Act

    4. HinduCode Bill

    1. 2007

    2. 1959

    3. 1952

    4. 1987

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  36. The concept of Management by objectives was introduced by

    1. Mary Parket Foilet

    2. Keith Davis

    3. Peter Drucker

    4. F. W. Taylor

    Answer: c

  37. Job security would fall under which of the following needs?

    1. Ego

    2. Social

    3. Safety

    4. Self Actualization

    Answer: c

  38. 360 degree feed-back is associated with

    1. Recruitment

    2. Selection

    3. Performance Appraisal

    4. Lay off

    Answer: c

  39. Medical and public health social workers do not provide

    1. Psychosocial support to individual and families

    2. Help to care givers

    3. Medical aid and diagnostic services

    4. Support discharged patients in their rehabilitation

    Answer: c

  40. Shareholders, employees, customers, supplier's vendors and society constitute

    1. Community

    2. Organisation

    3. Stakeholders

    4. Society

    Answer: c

  41. Match the items in List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Manic depressive psychoses

    2. Anorexia Nervosa

    3. Schizophrenia

    4. Aphasia

    1. Bizarre behavour

    2. Speech deficit

    3. Bipolar mood disorder

    4. Fantasy of oral impregnation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

    • Assertion (A): Clients in metro cities demand problem resolution in a rational and effective manner in limited time.
    • Reason (R): Education creates more expectation and counsellors must become sensitive to result-oriented intervention.

    Select your answer from the following:

    1. Both A & R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. A is correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is correct, but R is wrong.

    4. Both A & R are wrong.

    Answer: a

  42. Urban Local bodies need to be strengthened by

    1. Defining clear functions

    2. Providing independent financial resources

    3. Providing autonomy to take decisions

    4. All mentioned above

    Answer: d

  43. Match items given in List-I with those in List-II by selecting the correct code given below:

    List-I (Social Reform) List-II (Social Reformers)
    1. Widow Remarriage

    2. Sarvodaya

    3. Abolition of Child Marriage

    4. Sati

    1. Raja Ram Mohan Roy

    2. KC Sen

    3. Ishwar Chandra Vidya Sagar

    4. MK Gandhi 5 Dayanand Saraswati

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  44. Who coined the term conjugal family?

    1. William J. Goode

    2. Murdock

    3. Cooper

    4. Talkot Parsons

    Answer: a

  45. Match the items of List-I with items of List-II:

    List-I List-II
    1. Patrilocal

    2. Matrilocal

    3. Avanchulocal

    4. Neolocal

    1. Living at brides residence

    2. Having own set up

    3. Living at bridegroom's residence

    4. Living at brides maternal uncle's residence

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  46. One of the following is not the reason for single parent families:

    1. Death

    2. Divorce

    3. Desertion

    4. Transfer

    Answer: d

  47. Probation services entail –

    1. Leniency in correctional services

    2. Institutional services

    3. Community based treatment of offenders

    4. Letting off of offender

    Answer: c

  48. Which of the following is not an intervention method in the correctional setting?

    1. Group work and group therapy

    2. Social case work

    3. Entertaining guests

    4. Family-centred counselling

    Answer: c

    • Assertion (A): Social defence is a broad concept that aims at defending society against crime by re-integrating the offenders back into the society.
    • Reason (R): Social defence attempts to prevent the emergence of criminogenic situations through preventive programmes.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are not true.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

  49. Which one of the following is not a challenge of managing urbanization?

    1. Sustaining the momentum of economic growth.

    2. Addressing urban poverty.

    3. Energizing cities to become engines of national development.

    4. Separating rural from urban areas.

    Answer: d

  50. Match the following:

    List-I List-II
    1. Enuresis

    2. School dropout

    3. Aversion to food

    4. Day dreaming

    1. Low achievements

    2. Threatening reality

    3. Poor mother child relationship

    4. Insecurity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: b

  51. Match the following:

    List-I List-II
    1. Home visit

    2. Face sheet

    3. Process Record

    4. Evaluative summary

    1. Tool of learning and teaching

    2. Evaluation

    3. Holistic assessment

    4. Intake

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  52. Match the following:

    List-I List-II
    1. Parole

    2. Ticketless travel

    3. Securing bail

    4. Vocational training

    1. Dependence on court

    2. Rehabilitation

    3. Attending a family function

    4. Petty offence

    5. Institutional services

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 5
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 5
      • 5
      • 1
      • 3
      • 1

    Answer: a

  53. What is the name of the market driven device under the UNFC that allows developing countries to get funds/incentives from the developed countries to adopt better technologies that reduce greenhouse gas emissions?

    1. Carbon Footprint

    2. Carbon Credit Rating

    3. Clean Development Mechanism

    4. Emission Reduction Norms

    Answer: c

  54. Mental health team approach is essential for effective therapeutic process in

    1. Day-boarding schools

    2. Maternity nursing homes

    3. Child guidance centres

    4. Recreational youth club

    Answer: c

  55. Report on Correctional Administration 1951 (Government of India) was prepared by

    1. Justice A. N. Mullah

    2. Bureau of Police Research and Development

    3. Sir Alexander Cardew

    4. Dr. W. C. Reckless

    Answer: d

  56. The First Model Prism Manual was prepared in the year

    1. 1919

    2. 1959

    3. 1943

    4. 2001

    Answer: b

  57. Social work intervention with Elderly does not include

    1. Providing psychosocial support

    2. Arranging for treatment of health problems

    3. Guiding group interaction

    4. Distribution of clothes and sweets

    Answer: d

  58. Match the following:

    List-I List-II
    1. Adjusting to marriage partner

    2. Maintaining stable job

    3. Genetic disorder

    4. Consistent career achievement

    1. Young adulthood

    2. Mental deficiency

    3. Middle years

    4. Late adulthood

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  59. The major principles of social group work are

    1. Progressive programme experience, guiding group interaction, specific objectives, evaluation

    2. Programme planning, development sequence, systematic study, frequency distribution

    3. Group enhancement, specific learning, rejection study, development

    4. Planning, organising, facilitation, evaluation

    Answer: a

  60. Parenting has become challenging because of

    1. Disintegration of joint family system

    2. Migration of rural population to urban areas

    3. Women getting into gainful employment

    4. All of the above

    Answer: d

    • Assertion (A): Jan Shikshan Sansthan provdes vocational training courses to the marginalized for their empowerment.
    • Reason (R): Inclusion of SC and ST is emphasized as beneficiaries in Jan Shikshan Sansthan due to their disadvantaged position.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are not true.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

  61. Balwantrai Mehta was associated with

    1. Community Participation

    2. Community Welfare

    3. Community Development

    4. Community Organization

    Answer: c

  62. Who is the author of the book “Integrated Social Work Practice”

    1. A. S. Desai

    2. S. B. Desai

    3. Murli Desai

    4. S. K. Khinduka

    Answer: b

  63. Which of the following is not the function of a hospital social worker?

    1. Fund-raising for financial support to deserving patients.

    2. Counselling the patient and his/her family reluctant to undergo surgery.

    3. Registering new patients and issuing OPD cards.

    4. Facilitating communication between the doctor and the patient.

    Answer: c

  64. The book on “Social Work: An Integrated Approach” was authored by

    1. Sanjay Bhatt

    2. Sanjay Bhattacharya

    3. Surendra Singh

    4. Sanjay Pandey

    Answer: b

  65. The organized non-profit activity for public purpose outside of both market and state is called

    1. Corporate factor

    2. Civil society sector

    3. Government sector

    4. All the above

    Answer: b

  66. Balika Divas in India is being observed on

    1. 9th October

    2. 9th November

    3. 9th December

    4. 9th September

    Answer: c

  67. Life satisfaction is/an

    1. Concrete concept

    2. Abstract concept

    3. Hypothesis

    4. None of the above

    Answer: b

Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage (Q. Nos. 71 to 75):

Poverty and a degraded environment are closely inter-related, especially where people depend for their livelihoods primarily on the natural resources base of their immediate environment. Restoring natural systems and improving natural resource management practices at the grassroots level are central to a strategy to eliminate poverty. The survival needs of the poor force them to continue to degrade an already degraded environment. Removal of poverty is therefore a prerequisite for the protection of the environment.

Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition. The problem is further compounded by the inequitable access of the poor to the food that is available. It is therefore necessary to strengthen the public distribution system to overcome this inequity. Diversion of common and marginal lands to ‘economically useful purposes’ deprives the poor of a resources base which has traditionally met many of their sustenance needs. Market forces also lead to the elimination of crops that have traditionally been integral to the diet of the poor, thereby threatening food security and nutritional status.

While conventional economic development leads to the elimination of several traditional occupations, the process of sustainable development, guided by the need to protect and conserve the environment, leads to the creation of new jobs and of opportunities for the reorientation of traditional skills to new occupations.

Women, while continuing to perform their traditional domestic roles'are increasingly involved in earning livelihoods. In many poor households they are often the principal or the sole bread winners. A major thrust at the policy level is necessary to ensure equity and justice for them. Literacy and a basic education are essential for enabling the poor to access the benefit offered by development initiatives and market opportunities. Basic education is therefore a precondition for sustainable development. A sizeable proportion (about 60 per cent according to some estimates) of the population is not integrated into the market economy. Ensuring the security of their livelihoods is an imperative for sustainable development.

  1. Depletion of Natural Resources have adversely impacted dependent communities in terms of

    1. Livelihood

    2. Nutrition

    3. Health

    4. All of the above

    Answer: d

  2. The symbiotic relation between the natural resources base and the local communities cannot be restored through

    1. Participatory natural resources management strategy

    2. Educating local people about conservation

    3. Enforcing punitive measures

    4. Finding alternative source of livelihood

    Answer: c

  3. What role women do not play in the management of natural resources?

    1. As consumer

    2. As protector

    3. As collector of natural resource products

    4. As destructor

    Answer: d

  4. The livelihood problems of the poor can be reduced by

    1. Ensuring equitable distribution of resources

    2. Involvement in the protection of resources

    3. Offering them charity and donation

    4. Integrating them in market economy

    Answer: c

  5. Any development project can be sustainable if it is

    1. Environment friendly

    2. People centred

    3. Providing for future generation

    4. All of the above

    Answer: d

Discussions & Questions