CBSE NET Sociology December-2013 Solved Paper II

  1. “Sociology is a Science which attempts an interpretative understanding of social action.” Who defined Sociology in this manner (A)? T. Parsons (B) MacIver and Page (C) E. Durkheim (D) Max Weber

    Answer: d

  2. “Culture is man's guide, it liberates as well as enslaves him as all guides do.” Which of the following school represents this view?

    1. Evolutionary School

    2. Marxian School

    3. Diffusionistic School

    4. Culture-personality School

    Answer: d

  3. The term ‘Sociological Imagination’ was coined by whom?

    1. P. Berger

    2. C. W. Mills

    3. A. Giddens

    4. J. S. Mill

    Answer: b

  4. Arrange the following books in chronological order by using the code given below:

    1. Das Kapital

    2. Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism

    3. Patterns of Culture

    4. The Elementary Forms of Religious Life

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 3 4

    3. 4 3 1 2

    4. 3 4 1 2

    Answer: b

  5. Every man in society occupies a number of statuses. Different statuses associated with a single person are known as

    1. Status inconsstency

    2. Status sequences

    3. Status set

    4. Status succession

    Answer: c

  6. Which of the following are the physical conditions of a primary group?

    1. Physical proximity

    2. Attraction

    3. Smallness

    4. Endurance

      1. 1, 2, 3 & 4

      2. 1, 2 & 3

      3. 1, 2 & 4

      4. 1, 3 & 4

      Answer: d

  7. Which of the following is not a primary group?

    1. Scouts

    2. A peer group

    3. A class of students

    4. Family

    Answer: a

  8. Which of the following are fundamental features of a social group?

    1. Organisation

    2. We-feeling

    3. Self-sufficiency

    4. Explicit cultural goals

      1. 1 and 2

      2. 2 and 3

      3. 3 and 4

      4. 1 and 3

      Answer: a

    • Assertion (A): According to Durkheim education perpetuates and reinforces homogeneity in society among its members.
    • Reason (R): Schools inculcate society's norms and values providing link between individual and society.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  9. Match List-I with List-II.

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. De-schooling Society

    2. The Politics of Family

    3. Anti-social Family

    4. Schooling in Capitalist America

    1. RD Laing

    2. S Bowles and H. Gintis

    3. Ivan Illich

    4. M Barrett & M. MacIntosh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: d

  10. Match List-I with List-II.

    List-I (Terms) List-II (Features)
    1. Church

    2. Sect

    3. Denomination

    4. Cult

    1. Usually more individualistic and lacks sharply defined belief system

    2. Usually conservative but not closely related to State.

    3. Often closely related to State and claim promptly on religious truth

    4. Less conservative and connected with lower class

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  11. The variable sum concept of power is based on the assumption that

    1. value consensus is essential for society.

    2. value dissension is essential for society.

    3. value neutrality is essential for society.

    4. values are essential for society.

    Answer: a

  12. The State moderates between different groups ensuring that all of them have some influence on public policy, is best manifested in

    1. Socialist democracy

    2. Republic democracy

    3. Pluralist democracy

    4. Traditional democracy

    Answer: c

  13. Match List-I with List-II.

    List-I (Authors) List-II (Terms)
    1. V Pareto

    2. G Mosca

    3. R Mitchell

    4. S Lukes

    1. The Ruling Class

    2. The Nongoverning Elite

    3. The Iron law of Oligarchy

    4. The Three Dimensional View

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  14. Which of the following is an appropriate example of a social institution?

    1. Market

    2. Trade Union

    3. Political Party

    4. N. G. O.

    Answer: a

  15. According to Dahrendorf, Marx's Theory of Class Conflict is

    1. to be rejected universally

    2. to be accepted universally

    3. to be accepted and modified generally

    4. to be rejected, accepted and modified contextually

    Answer: d

  16. The process whereby the helpless human infant gradually becomes a self-aware, knowledgeable person, sklled in the ways of the culture into which he or she was born is known as

    1. Re-socialization

    2. Social position

    3. Socialization

    4. Shared understanding

    Answer: c

  17. Stages of cognitive-development related socialization was proposed by

    1. H. Mead

    2. S. Freud

    3. C. H. Cooley

    4. J. Piaget

    Answer: d

  18. Match List-I with List-II and find out the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. E Durkheim

    2. M Weber

    3. Z Bauman

    4. T Parsons

    1. The Social System

    2. The Liquid Love

    3. The Division of Labour in Society

    4. The Religion of India

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  19. In a system of social stratification social rankings are based on certain attributes which may

    1. either be inherited or socially constructed.

    2. either be ascribed or acquired.

    3. either be acquired or socially constructed.

    4. either be ascribed, acquired or constructed.

    Which is the correct one?

    Answer: d

  20. The social positions of

    1. caste, gender and ethnic groups are biologically determined.

    2. caste biologically, but gender and ethnic groups are economically determined.

    3. gender is biologically, while the ethnic and caste groups are culturally determined.

    4. caste, gender and ethnic groups are culturally determined.

    Which one of the above is correct?

    Answer: d

  21. According to Marx and Dehrendorf unequal class position of a social group is determined by which of the following forms and extent of one's control over

    1. economic and cultural resources respectively.

    2. cultural and economic resources respectively.

    3. economic and political resources respectively.

    4. political and cultural resources respectively.

    Answer: c

  22. Who among the following sociologists analysed social classes in terms of market and property situation?

    1. M. Weber

    2. J. Goldthorpe

    3. E. Durkheim

    4. T. Parsons

    Answer: a

  23. Some assumptions are given below: The definitional assumption (s) about class and class conflict in the Marxian theory is (are)

    1. every society is based on a degree of economic equilibrium.

    2. class inequality is due to inherent political and social injustice.

    3. class conflict is inherent in society.

    4. economic inequality lies at the core of class conflict.

    5. Class conflict is resolved through class alliance.

    Select correct assumptions from the following:

    1. 1 and 2

    2. 1, 2 and 3

    3. 2, 3 and 5

    4. 3 and 4

    Answer: d

  24. Transmission of traits from one culture to another is sociologically termed as

    1. Acculturation

    2. Diffusion

    3. Assimilation

    4. Enculturation

    Answer: b

  25. Who among the following is a proponent of cyclical theory of evolution?

    1. T. Parsons

    2. E. Durkheim

    3. O. Spengler

    4. H. Spencer

    Answer: c

  26. Identify the social processes which are linked to change of social structure:

    1. Industrialisation

    2. Sanskritization

    3. Modernisation

    4. Globalisation

    5. Intergenerational mobility

    6. Intragenerational mobility

    Select the correct option:

    1. 1 2 4

    2. 1 3 4

    3. 4 5 6

    4. 1 3 4 5

    Answer: b

  27. According to R. K. Merton, those observed consequences which lessen the adaptation or adjustment of the system are

    1. Functions

    2. Non-functions

    3. Dysfunctions

    4. Functional alternatives

    Answer: c

  28. In which of the book has Mannheim propounded the idea of Sociology of Knowledge?

    1. The End of Ideology

    2. The End of History

    3. Ideology and Utopia

    4. The German Ideology

    Answer: c

  29. A statement of prediction that sets forth the basis for testing the relationship between variables in an attempt to link theory to reality is called

    1. Random sampling

    2. Questionnaire

    3. Hypothesis

    4. Assumption

    Answer: c

  30. Name the technique which is to be used before the actual field work starts

    1. Pilot Study

    2. Census study

    3. Case study

    4. Survey

    Answer: a

    • Assertion (A): Research desgn is a kind of blue print that is prepared before actually carrying out a research.
    • Reason (R): Many research plans are unable to produce a concrete finding.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  31. Identify the correct logical order as explained by Karl Marx:

    1. Class-in-itself, class-for-itself, social transformation, class conflict

    2. Class-in-itself, class-for-itself, class conflict, social transformation

    3. Class-in-itself, class conflict, class-for-itself, social transformation

    4. Class-for-itself, class conflict, class-in-itself, social transformation

    Answer: b

  32. In the context of Randall Collin's analysis, identify the correct one:

    1. Moves from macro-level to Meso-level and to micro-level social processes

    2. Moves from micro-level to Meso-level and to micro-level social processes

    3. Moves from micro-level to macro-level social processes

    4. Moves from macro-level to micro-level processes

    Answer: b

  33. Match List-I with List-II:

    List-I (Contributions of) List-II (Approach)
    1. RK Merton

    2. T Parsons

    3. B Malinowski

    4. L Coser

    1. Conflict Functionalism

    2. Need Functionalism

    3. Analytical Functionalism

    4. Empirical Functionalism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  34. What is triangulation?

    1. A type of qualitative method of research

    2. A type of qualitative analysis

    3. A combination of qualitative and quantitative methods

    4. A type of non-participant observation

    Answer: c

  35. Who among the following used the method of concomitant variation?

    1. M. Weber

    2. R. Dahrendorf

    3. E. Durkheim

    4. T. Parsons

    Answer: c

  36. Reliability of data implies

    1. The same methods of investigation on the same materials produce the same results.

    2. The different methods of investigation on different materials produce the same results.

    3. The same methods of investigation on the same materials produce different results.

    4. The same methods of investigation on different materials produce the same result.

    Answer: a

  37. Radical Sociology sought to support which of the following sociological thought systems?

    1. Marxian

    2. Functional

    3. Symbolic interactionist

    4. Positivist

    Answer: a

  38. Match the items of List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Concept) List-II (Authors)
    1. False Consciousness

    2. Magic

    3. Rational action

    4. Moral Community

    1. Malinowski

    2. Marx

    3. Durkheim

    4. Weber

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

    • Assertion (A): Karl Marx thought of all capitalist societies to be founded on exploitation of the proletariat.
    • Reason (R): The proletariat has not become increasingly impoverished.
    1. A is true, but R is false

    2. R is true, but A is false

    3. A is true, but R is not correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: c

  39. Which of the following acts are necessary to keep the social system intact? Select the correct code given below:

    1. Adaptation

    2. Social action

    3. Integration

    4. Goal attainment

    5. Latency (pattern maintenance)

    6. Socialisation

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 4, 5, 1 and 6

    3. 1, 3, 4 and 5

    4. 1, 2, 4 and 5

    Answer: c

  40. The in-depth investgation of a phenomena, or a process, or an event that focuses on its historicity and contemporary interlinks with wider society is termed as

    1. Content study

    2. Participant observation

    3. Content analysis

    4. Case study

    Answer: d

  41. Which of the following is not an ethical consideration in social research?

    1. Protecting the subjects from physical and psychological harm while collecting data

    2. Protecting the subjects confidentiality and privacy

    3. Acquiring consent of the subject in collecting information

    4. Acquiring data through deception

    Answer: d

  42. Which one of the following is not a measure of correlation?

    1. Chi-square

    2. Student's t-test

    3. Mean dispersion

    4. Product-movement coefficient

    Answer: d

  43. Kamla teaches in a college, organizes a kitty party, takes care of her daughter and presides over a meeting of women's organization. Which of the following concepts is used to describe her role?

    1. Role conflict

    2. Role set

    3. Multiple roles

    4. Role making

    Answer: c

  44. Match the concepts (List-I) with the authors (List-II) and then select the correct answer from among the codes given below:

    List-I (Concepts) List-II (Authors)
    1. Anticipatory socialization

    2. Sensate culture

    3. Residues

    4. Little Community

    1. RK Merton

    2. P Sorokin

    3. V Pareto

    4. R Redfield

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: d

  45. The concept of ‘Wert-rational’ is associated with whom?

    1. M. Weber

    2. P. Sorokin

    3. T. Parsons

    4. J. Habermas

    Answer: a

  46. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Social evolution
      • H. Spencer
      • Verstehen
      • M. Weber
      • Rentier Class
      • V. Pareto
      • Sacred and Profane
      • A. Comte

    Answer: d

  47. Who among the following analysts of social change used the term ‘rentiers and speculators’

    1. T. Veblen

    2. K. Marx

    3. V. Pareto

    4. A. J. Toynbee

    Answer: c