CBSE NET Sociology June-2013 Solved Paper III

  1. Arrange in the logical order in which P. Berger has explained (A). Habitualization, institutionalization, legitimation, externalization (B) Institutionalization, legitimation, externalization, habitualization (C) Habitualization, legitimation, externalization, institutionalization (D) Legitimation, institutionalization, habitualization, externalization

    Answer: a

  2. Which of the following categories can be placed in Althusser's concept of ideological state apparatus?

    1. Education

    2. Family

    3. Religion

    4. State bureaucracy

    Codes:

    1. 1, 2 & 4

    2. 1, 3 & 4

    3. 1, 2 & 3

    4. 2, 3 & 4

    Answer: c

  3. Which of the following methods used by H. Garfinkel in his exposition of ethnomethodology?

    1. The Documentary Method

    2. The Breaching Experiments

    3. The Reciprocity of Perspectives

    4. The Etcetera Principle

    Codes:

    1. 1, 2 & 3

    2. 2, 3 & 4

    3. 1, 3 & 4

    4. 1, 2, 3 & 4

    Answer: d

  4. Which of the following crises are stated by J. Habermas?

    1. Economic crisis

    2. Political crisis

    3. Legitimation crisis

    4. Rationality crisis

      1. Economic crisis, political crisis and rationality crisis

      2. Economic crisis, legitimation crisis and rationality crisis

      3. Political crisis, legitimation crisis and rationality crisis

      4. Economic crisis, political crisisand legitimation crisis

      Answer: b

  5. Which of the following books are not written by F. Goffman?

    1. Relations in Public

    2. Behaviour in Public Places

    3. Forms of Talk

    4. Social Behaviour: It's Elementary Forms

    Codes:

    1. 1, 2 & 3

    2. 1, 2 & 4

    3. 1, 3 & 4

    4. 2, 3 & 4

    Answer: d

  6. To A. Giddenssocral theorizing involves

    1. Single hermeneutic

    2. Double hermeneutic

    3. Dialectical hermeneutic

    4. Historical hermeneutic

    Answer: b

  7. Who among the following distinguishes three components of the life world – culture, society and personality?

    1. A. Shutz

    2. E. Husserl

    3. P. Berger

    4. J. Habermas

    Answer: d

  8. Giddens'concept of regionalization implies that

    1. The reproduction of relations not only across time but also space.

    2. The process of social change is limited by regions.

    3. A regional society starts influencing other societies.

    4. The mainstream society acquires the features of regional societies.

    Answer: a

  9. In defining nationalism A. R. Desai is influenced by

    1. S. M. Lipset

    2. E. H. Carr

    3. M. Weber

    4. L. Althussar

    Answer: b

  10. Match the List-I with the List-II:

    List-I (Contributors) List-II (Approaches)
    1. D Learner

    2. B Hoselitz

    3. AG Frank

    4. I Wallerstein

    1. Development of Under-develop

    2. Ideal typcal

    3. World System

    4. Diffusion

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
  11. Which of the following statements is incorrect with regard to D. P. Mukherjee?

    1. He uses the dialectical approach.

    2. He combines Marx's, Dilthey's and Vedanta's approaches.

    3. Traditions can be distinguished between primary, secondary and tertiary.

    4. Modernity can be understood independent of tradition.

    Answer: d

  12. In which of the following sequences are ‘Demographic Transitions’ traditionally associated?

    1. High fertility, low mortality, high population growth

    2. Low mortality, low mortality to high fertility

    3. High fertility, high mortality to low mortality and low fertility, the later lagging behind

    4. Low fertility, high mortality to low fertility and low mortality with mortality lagging behind

    Answer: c

  13. Which of the following concept does not figure in Malthusian Theory of Population?

    1. Arithmetic progression

    2. Positive checks

    3. ‘Stable population’

    4. Preventive checks

    Answer: c

  14. Match the items in List-I with the items in List-II and choose the right answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Crude Rate 1. The number of live births per 1000 population

    2. General Fertility Rate

    3. Infant Mortality Rate

    4. Birth Rate

    1. a given year

    2. The number of deaths of babies under age 1 year per 1000 live births in a given year

    3. The number of live births per 1000 women in 15 − 44 or 15 − 49 years in a given year

    4. Rate of any demographic event computed for an entire population

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  15. ‘Population pyramids’ reveals the following information:

    1. Dependency burden

    2. Birth and Death rate

    3. Sex ratios of different ages

    4. Approximate life expectancy of birth

      1. 1 and 2 but not 3 and 4.

      2. All 1, 2, 3 and 4

      3. 1 only but not 2, 3 and 4

      4. 3 and 4 but not 1 and 2

      Answer: b

  16. Match the items in List-I with the items in List-II and choose the right answer from the codes given below:

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. From Population to People

    2. Gender Inequalities and Demographic Behaviour

    3. Essay on Principle of Population

    4. Regulatory Reproduction in India's Population

    1. K Srinivasan

    2. T Malthus

    3. S Desai

    4. A Bose

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: a

  17. Match List-I with List-II:

    List-I (Concept) List-II (Explanation)
    1. Deviance

    2. Crime

    3. Anomie

    4. Alienation

    1. Lack of social norms

    2. Nonconformity

    3. Act that contravenes the law

    4. Self-estrangement

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  18. Who among the following is associated with the idea of ‘Risk Society’

    1. H. S. Becker

    2. Ulrich Beck

    3. Denial Bell

    4. Susan Baker

    Answer: b

    • Assertion (A): Ecology movements are emerging from conflict over natural resources and people's right to survival.
    • Reason (R): Population increase is responsible for depletion of natural resources and environmental degradation.

    Tick the right code given below: Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: b

  19. Talcott parsons have mentioned pillars of the sick role for the patient: Find out the correct combination.

    1. Sick person is not personally responsible for being sick.

    2. Person is responsible for his/her sickness.

    3. The sick person is entitled to certain rights and privileges.

    4. The sick person must work to regain health by consulting a doctor.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. 3, 1 and 2

    Answer: c

    • Assertion (A): Technological advances have been taking place rapidly.
    • Reason (R): It has been due to the convergence of telecommunications and computing technology known as information and communcation technologies.

    Codes:

    1. A is correct and R is its reason.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is not its correct reason.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  20. Who among the following did not favour hierarchization of knowledge?

    1. E. Durkheim

    2. A. Comte

    3. M. Weber

    4. M. Foucault

    Answer: d

  21. Match List-I with List-II and find out the correct answer from the codes given below:

    List-I (Concepts) List-II (Authors)
    1. Sexuality

    2. Risk society

    3. Communicative action

    4. Hyper reality

    1. U Beck

    2. M Foucault

    3. J Baudrillard

    4. J Habermas

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  22. Who among the following theorists sees contemporary society as a death culture, with death being the “paradigm of all social exclusion and discrimination”

    1. J. Baudrillard

    2. U. Beck

    3. M. Foucault

    4. J. F. Lyotard

    Answer: a

  23. Which one of the following was not specified as an objective of social development by the World Development Summit (1995)?

    1. Economic protectionism

    2. People empowerment

    3. People's initiatives

    4. Strengthening the capacities of the people

    Answer: a

  24. Match the items of List-I with those of List-II and find out the correct answer from codes given below:

    List-I (Scheme/Programme) List-II (Year)
    1. National Education Policy

    2. National Literacy Mission

    3. National HealthPolicy

    4. National Perspective Plan for Women's Development

    1. 2002

    2. 1988

    3. 1986

    4. 2001

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: b

  25. Match List-I with List-II and give the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. 73rd Constitutional Amendment

    2. The Gyandoot Project

    3. Human Development Reports

    4. Sale or purchase of goods or services through the internet

    1. e-governance

    2. Women's empowerment

    3. e-commerce

    4. U. N. D. P.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  26. Inter subjective consciousness in everyday life is the core area of focus of the

    1. Phenomenologist

    2. Behaviouralist

    3. Cultural pluralist

    4. Human ecologist

    Answer: a

  27. Which one of the following is not correct about P. Berger and T. Luckman understands of knowledge?

    1. They are unconnected with validity of knowledge.

    2. They are deeply concerned about the validity of knowledge.

    3. They are concerned with the processes through which any body of knowledge gets recognized as reality.

    4. They focus not upon social facts, but upon the creation of social meaning in human interaction.

    Answer: b

  28. Which of the following is considered to be the ‘Tripartite Pillars of Schutz Theory of Phenomenological Sociology’

    1. Life-world, other world and natural attitude

    2. Artificiality, other world and Intra-subjectivity

    3. Intra-subjectivity, life world and cultural world

    4. Life-world, inter subjectivity and natural attitude

    Answer: d

  29. Who among the following is considered to the founder of phenomenological sociology?

    1. J. Habermas

    2. A. Schutz

    3. H. R. Wagner

    4. K. Mannheim

    Answer: b

  30. Select the correct alternative about HaberMas reconstruction of Marxism:

    1. Purposive rational action instead of superstructure

    2. Symbolic interaction instead of superstructure

    3. Societal modes of self-reflection instead of class consciousness

    4. Class competition instead of class conflict

    Select the correct alternative:

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 2, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: a

  31. The ethnomethodology as an approach to study society is concerned with

    1. The fundamental bases of social order

    2. Issue of unequal distribution of power and authority in society

    3. Distribution of resources in society

    4. Shape up the social institutions from historical perspective

    Answer: a

    • Assertion (A): Women's work participation has substantially increased in the informal sector of economy in India.
    • Reason (R): Education and skill development opportunities have expanded among rural women.
    1. (A) is correct and (R) is the reason for (A).

    2. A is correct, but R is not the correct reason for (A).

    3. Both A and R are correct.

    4. Neither A nor R is correct.

    Answer: c

  32. ‘Women's Rights are human rights’ as an international policy for women's empowerment was accepted in an International Conference of Women held in

    1. Beijing

    2. Mexico

    3. Nairobi

    4. Copenhagen

    Answer: a

  33. Select the correct statements: On the issue of low status of women in family the socialist feminists argue that gender inequality is

    1. ideologically linked to their predominant engagement with household responsibility

    2. due their predominant engagement with unpaid household activities

    3. due to the low income of household

    4. Politically linked to their political passivity

    Select the correct alternative:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 2 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: a

  34. Which one of the following is not correct with regard to the Liberal Feminists view on the State?

    1. The State is potentially a neutral arbiter and lacks any ideology of its own.

    2. Men have captured the State.

    3. Men are pressure group, women are observers.

    4. Women should embrace strategies for meaningfully access the state and influence it.

    Answer: b

  35. The proportion of the aged (60 + ) population to the total population of India shows a trend of

    1. Stagnation

    2. Decline

    3. Increase

    4. Increase in urban but decline rural areas

    Answer: c

  36. What proportion of India's urban population live in slums?

    1. Around one-fifth

    2. Around one-fourth

    3. Around one-third

    4. Around one-half

    Answer: a

  37. What proportion of India's population does not get safe drinking water as per WHO?

    1. 15 %

    2. 25 %

    3. 35 %

    4. 45 %

    Answer: a

  38. Who held the view that Indian tribals were backward Hindus?

    1. G. S. Ghurye

    2. Y. B. Damle

    3. A. R. Desai

    4. N. K. Bose

    Answer: a

  39. Who among the following has used the dialectical approach to the study of Indian Society?

    1. M. N. Srinivas

    2. D. P. Mukherjee

    3. A. Beteille

    4. Y. B. Damle

    Answer: b

  40. ‘Individuals, families and groups in the population can be said to be in poverty when they lack the resources to obtain the types of diet, participate in activities and have the living conditions and amenities which are customary, or at least widely encouraged or approved, in the societies to which they belong. Their resources are so seriously below those commanded by average individual or family that they are, in effect, excluded from the ordinary living patterns, customs and activities (Townsend, 1979, cfHarlambos and Hoborn: Sociology, p. 297). From the above paragraph in which of the following way’ poverty' is defined?

    1. Poverty is absolute term.

    2. Poverty as ‘Relative deprivation’

    3. Poverty as ‘absence of resources’

    4. Poverty as ‘exclusion of activities’

    Answer: ()

  41. From the statements given below choose the code depicting correct answer to describe the ‘socially constructed gender inequalities’

    1. Hormonal and chromosomes differences between male and female.

    2. For similarly qualified persons, men favoured over women.

    3. Men and women are thought to possess different physical, emotional and mental capabilities.

    4. Practice of dowry has increased among the educated middle class in India.

    Codes:

    1. All statements 1, 2, 3 and 4

    2. 2 and 3 but not 1 and 4

    3. 1, 2 and 4 but not 3

    4. 2, 3 and 4 but not 1

    Answer: d

    • Assertion (A): The problem of ‘dowry deaths’ is typically prevalent among the ‘emergent urban middle class’ in India.
    • Reason (R): The law of inheritance is discriminatory against women in India.
    1. Both A and R are false.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are true and R is not correct explanation of (A).

    4. A is true and R is correct explanation of (A).

    Answer: c

  42. The value of an individual's labour power which is ‘left over’ when an employer has repaid the cost involved in hiring a worker is called in Marxian term

    1. Use value

    2. Surplus value

    3. Exchange value

    4. Left-over value

    Answer: b

  43. The ‘collective bargaining’ usually centre around

    1. Share in profit, job security and good working conditions

    2. Job satisfaction, job security and new technology

    3. Exploitation, profit generation and reinvestment

    4. Corporate responsibility, global networking and profit sharing

    Answer: a

  44. “Integrate the working class into capitalist societies, making them less likely to become a radical or revolutionary force.” This statement is related to

    1. Political Parties

    2. Interest Groups

    3. Trade Unions

    4. Peer Group

    Answer: c

  45. The average number of live-born children produced by women of childbearing age in a particular society, called

    1. Morbidity Rate

    2. Mortality Rate

    3. Fertility Rate

    4. Fecundity Rate

    Answer: c

  46. “The economic perspective that believes that free market forces, achieved by minimizing Government restrictions on business, provides the only route to economic growth.” This statement explains the concept of

    1. Post modernity

    2. Neo-liberalization

    3. Neo-Marxism

    4. Neo-Fordism

    Answer: b

  47. Which of the following does not cause ‘global warming’

    1. Greenhouses effects

    2. Rise in the earth's temperature

    3. Nano-technology

    4. Industrial development

    Answer: c

  48. The Domestic Violence Act was passed in which of the following years?

    1. 1988

    2. 2001

    3. 2004

    4. 2005

    Answer: d

  49. Who among the following is associated with Human Development Index (HDI) for measuring the level of development among various countries?

    1. Raymond Firth

    2. Mahabub-ul-Haque

    3. M. N. Srinivas

    4. A. R. Desai

    Answer: b

  50. The General Agreement on Trade in Services (GATS) suggests

    1. Cross border trade in education

    2. Localization of education

    3. Only state funding in education

    4. Corporate funding in primary and state funding in professional education

    Answer: a

  51. Who is the author of the book “Tribal Movements in Inda”

    1. M. S. A. Rao

    2. Ghanshyam Shah

    3. K. S. Singh

    4. S. Fuchs

    Answer: c

  52. Who among the following is not a Scheduled Tribe of India?

    1. Bhils

    2. Santhals

    3. Gurjars

    4. Ho

    Answer: c

  53. Which one of the following is not correct with regard to peasant?

    1. The peasant represents little tradition.

    2. The peasants in India are predominantly represented by the middle strata of caste hierarchy.

    3. The peasants are dependants on land for the mainstay of their livelihood.

    4. Though the peasants are dependent on land for themainstay of their livelihood, they resort to several other activities for their livelihood security.

    Answer: b

  54. Which one of the social movements in rural India can be termed as an example of ‘old’ social movements?

    1. Environment movements

    2. Peasant movements

    3. Ethnic movements

    4. Regional autonomy movements

    Answer: b

  55. Which one of the following concepts are not replaced by Sanskritization by M. N. Srinivas?

    1. Brahminization and Sudraisation

    2. Brahminization and Kshatriyaization

    3. Kshatriyaization and Sudraisation

    4. Brahminization and Westernization

  56. Which one of the following is not a feature of caste system?

    1. Endogamy, purity and pollution, ritual hierarchy and ascribed occupation.

    2. Exogamy, purity and pollution, ritual hierarchy and ascribed occupation.

    3. Endogamy, purity and pollution, ritual hierarchy and achieved occupation.

    4. Monogamy, purity and pollution, secular hierarchy and ascribed occupation.

    Answer: d

  57. Match List-I with List-II and mark the correct code given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Mekim Marriot

    2. MN Srinivas

    3. BR Chauhan

    4. SC Dube

    1. India's Village

    2. Indian Village

    3. Village India

    4. A RajasthanVillage

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  58. Match List-I with List-II and mark the correct code given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. MN Srinivas

    2. BR Ambedkar

    3. GS Ghurye

    4. DP Mukherjee

    1. Caste in India: Their Mechanism, Genesis and Development

    2. Diversities

    3. Dominant Caste and Other Essays

    4. Caste and Race in India

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
  59. Match the items in List-I with the items in List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Social evolution

    2. Positivism

    3. Mode of Production

    4. Cultural Lag

    1. Karl Marx

    2. William Ogburn

    3. Auguste Comte

    4. Herbert Spencer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  60. Which one of the following is not a demand of peasant movements in India?

    1. Land Distribution

    2. Fertilizer Subsidy

    3. Tenancy Rights

    4. Higher wage for agricultural labour

  61. Who defined peasants as ‘small agricultural producers, who, with the help of simple equipment and the labour of their families, produce mostly for their own consumption, direct or indirect, and for the fulfillment of obligations to holders of political and economic power’

    1. A. Beteille

    2. T. Shanin

    3. A. R. Desai

    4. A. V. Chayanor

    Answer: b

  62. In Indian context increase in slum population depicts

    1. An extension of rural poverty

    2. An extension of rural prosperity

    3. An extension of urban prosperity

    4. A process of urbanization

    Answer: d

  63. Which one of the following is not a push factor of rural to urban migration?

    1. Rural unemployment

    2. Increasing practice of dowry in rural areas

    3. Rural poverty

    4. Decline of cottage and household industry in rural areas

    Answer: b

  64. Ethnicity is defined with reference to

    1. Inherited and achieved sociocultural attributes

    2. Inherited political positions and achieved economic attributes

    3. Inherited socio-cultural attributes

    4. Achieved socio-cultural attributes

    Answer: c

  65. Which one of the following is not a feature of informal sector?

    1. Absence of effective legal protection

    2. Absence of employment security

    3. Absence of effective trade unionism

    4. Absence of gender segregation

    Answer: d

  66. Bonded labour is a

    1. Cause of rural poverty and illiteracy.

    2. Cause of prevailing hegemony of upper castes.

    3. Product of rural poverty but cause of illiteracy and hegemony of the upper caste over the lower castes.

    4. Product of rural poverty, illiteracy and hegemony of upper castes over the lower castes.

    Answer: d

  67. The Juvenile delinquents in India belong to the age group of

    1. Below 12 years

    2. Below 14 years

    3. Below 18 years

    4. Below 20 years

    Answer: c

  68. The average size of landholding of Scheduled Tribes is

    1. Higher than the Scheduled Castes

    2. Lower than the Scheduled Castes

    3. Similar to those of the Scheduled Castes

    4. Higher than the Other Backward Classes

    Answer: a

  69. The social development strategy aimsto ensure that

    1. Economic development is achieved by integrating national economy with multinational corporations and their corporate social responsibility.

    2. Collective voice of trade unions is protected and their concerns are addressed properly.

    3. Each section of society is recognized as resource who needs to be benefited from economic development to ensure that their educational, employment, health, other basic necessities of lives are fulfilled and opportunities be provided for the realization of their full potential.

    4. Development process should protect the balance between tradition and modernity.

    Answer: c

  70. In the wake of globalization Indian economy has

    1. Reasserted its commitment to socialist path of development.

    2. Reoriented to mixed economic path.

    3. rejuvenated the Gandhian models of self-sufficiency.

    4. opened up to economic neoliberalism.

    Answer: d

  71. Gary Slapper and Steve Tombs have studied

    1. White collar crime

    2. Cyber Crime

    3. Corporate Crime

    4. Organized Crime

    Answer: c