CBSE NET Sociology September-2013 Solved Paper III

  1. Who argued that “By studying traditions of Indian society change can be understood” (A)? A. K. Saran (B) M. N. Srinivas (C) S. C. Dube (D) D. P. Mukherjee

    Answer: d

  2. Choose the correct sequence of societal evolution in order of increasing complexity.

    1. Agriculture, Gathering-hunting and Industrial Societies

    2. Hunting-gathering, Agriculture and Industrial Societies

    3. Hunting-gathering, Industrial Societies and Agriculture

    4. Pastoral, Industrial and Agriculture

    Answer: b

  3. Match the following statements in List-I with the concepts given in List-II:

    List-I (Statements) List-II (Concepts)
    1. Tendency of each group to take for granted the superiority of its own culture

    2. Which yields economical or political power and occupies a higher position in society

    3. People of lower castes collectively try to adopt upper caste practices and beliefs to acquire higher status

    4. Explain the changes brought about the Indian societies through western contact

    1. Westernisation

    2. Dominant castes

    3. Sanskritisation

    4. Ethnocentrism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: c

  4. Sustainable development is characterized by

    1. Judicious use of resources

    2. Maintaining Ecological balance

    3. Deforestation

    4. Keeping soil fertility durable for future generation

    Codes:

    1. 1 2 3

    2. 1 2 4

    3. 1 3 4

    4. 4 2 3

    Answer: b

  5. Who is the author of the book ‘Peasant Society and Culture’

    1. A. R. Desai

    2. Robert Redfield

    3. M. Mead

    4. R. H. Lowie

    Answer: b

  6. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. The World of Work

    2. The Sociology of Work

    3. Bureaucracy in Modern Society

    4. Work and Society

    1. Edward Gross

    2. Peter Blau

    3. Theodore Caplow

    4. Robert Dubin

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  7. “By ‘cultural dope’ I refer to the man-in-the-sociologist's-society who produces the stable features of society in compliance with pre-established and legitimate alternatives of action that the culture provides.” Who made the above statement?

    1. T. Parsons

    2. J. Derrida

    3. H. Garfinkel

    4. A. Giddens

    Answer: c

    • Assertion (A): Giddens observes that the concept of structuration helps to understand the importance of social practices over both actions and structures.
    • Reason (R): Structuration implies dualism of society and individual.

    Choose the correct answer from the given codes. Codes:

    1. Both A and R are true.

    2. A is true but R is false.

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  8. Which of the following development perspectives encompasses the notion of sustainable development as its central objective?

    1. Women in Development (WID)

    2. Women and Development (WAD)

    3. Gender and Development (GAD)

    4. Women Environment and Development (WED)

    Answer: d

  9. Eco-feminism grew in India as the result of

    1. Participation in Chipko Movement

    2. Women's participation in Dandi March

    3. Women's participation in Freedom Struggle

    4. Women's participation in Lokpal Movement

    Answer: a

  10. Which sequence of perspectives on Gender and Development is followed in India?

    1. Welfare, Development, Empowerment

    2. Politicization, Welfare, Globalisation

    3. Welfare, Politicisation, Modernisation

    4. Affirmative action, Welfare, Politicisation

    Answer: a

  11. India's path of development is based on

    1. Private enterprise

    2. Private and State enterprise

    3. State enterprise

    4. Gandhian model

    Answer: b

  12. Match the items in the List-I with the List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Liberal

    2. Uneven development

    3. Centreperiphery

    4. Worldsystem

    1. Wallerstein

    2. Andre Gounder Frank

    3. Samir Amin

    4. Gunnar Myrdal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  13. Who authored the book, “Annihilation of Caste”

    1. A. R. Desai

    2. David Hardiman

    3. B. R. Ambedkar

    4. N. K. Bose

    Answer: c

  14. Who has examined the phenomenon of Islamization in the context of unity in diversity in India?

    1. Yogendra Singh

    2. Imtiaz Ahmed

    3. Jalal Asad

    4. S. C. Dube

    Answer: a

    • Assertion (A): Green revolution resulted in agrarian prosperity.
    • Reason (R): All agrarian classes gained economically.
    1. A is true and R is false.

    2. A is false and R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

  15. The Minimum Wages Act was enacted in the year

    1. 1949

    2. 1950

    3. 1948

    4. 1952

    Answer: c

  16. Who regards American Society as a ‘great saleroom’ filled with hypocrisy, deceit and insincerity?

    1. R. K. Merton

    2. C. Wright Mills

    3. T. Parsons

    4. E. Durkheim

    Answer: b

  17. The concept of Rajputization was coined by

    1. N. K. Bose

    2. Surajit Sinha

    3. David Hardiman

    4. M. N. Srinivasan

    Answer: b

  18. Which of the following is not the indicator of Human Development?

    1. Scientific Orientation

    2. Improvement in quality of life

    3. Gender equality

    4. Widow remarriage

    Answer: d

  19. Who has discussed the Modes of Adaptation in American Society for the development of deviant behaviour?

    1. R. K. Merton

    2. E. Durkheim

    3. G. Tarde

    4. T. Parsons

    Answer: a

  20. Who authored the book “Culture Change in Inda; Identity & Globalization”

    1. T. K. Oommen

    2. Yogendra Singh

    3. A. K. Saran

    4. Dipenkar Gupta

    Answer: b

  21. Match the items in List-I with the items in List-II and choose the right answer from the codes given below:

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. The Elementary Forms of Religious Life

    2. Religion of India

    3. Primitive Religion

    4. Religion and Society among the Coorgs of South India

    1. Max Weber

    2. EE Evans-Pritchard

    3. Emile Durkheim

    4. MN Srinivasan

    5. Robert N. Bellah

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 5
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 5
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  22. In which of the following Indian sociological studies was structural functional approach adopted?

    1. Social Background of Indian Nationalism

    2. Society and Religion among the Coorgs of South India

    3. Peasant Movements in India

    4. Diversities

    Answer: b

  23. Which of the following is not included in the Gender Inequality Index?

    1. Capacity to determine one's own life chances

    2. Adolescent fertility

    3. Political representation

    4. Labour force participation

    Answer: a

  24. Who has made the statement ‘Caste is closed class and class is open caste’

    1. D. Hardiman

    2. L. Dumont

    3. S. Espstein

    4. Milton Singer

    Answer: a

  25. ‘Doing Gender’ requires working with

    1. Women only

    2. Women and men also

    3. Women and men separately

    4. Women and men together

    Answer: d

  26. Who described modernization as the transition from ‘Gemeinshaft’ to ‘Gesellshaft’ which signifies the progressive loss of community amid growing individualism?

    1. M. Weber

    2. F. Toennies

    3. Amitai Etzioni

    4. David Reisman

    Answer: b

  27. Neo-functionalism was developed by

    1. B. Malinowski and A. R. Radcliffe Brown

    2. Alexander C. Jeffrey and P. Colomy

    3. Alexander C. Jeffrey and L. Coser

    4. Talcott Parsons and Marian J. Levy

    Answer: b

  28. Who amongst the following is not connected with phenomenological sociology?

    1. Alfred Schutz

    2. Max Weber

    3. Peter Berger

    4. Ralph Dahrendorf

    Answer: d

  29. Which one of the following is, according to Giddens, not true?

    1. The concept of structuration implies that the constitutions of agents are structure are two independently given sets of phenomena.

    2. ‘Agents’ and ‘Structures’ suggest dualism.

    3. ‘Agents’ and ‘Structures’ are locked in an irreconcilable conflict.

    4. There is a dialectic relationship between ‘structure’ and ‘agency’

    Answer: b

  30. 73rd Constitution of Amendment is responsible for

    1. Emergence of rural leadership

    2. Empowerment of rural women

    3. Gram Panchayat's functioning

    4. Representation of rural youth

    Answer: b

  31. According to whom “Crime is an integral part of all healthy societies”

    1. R. K. Merton

    2. E. Durkheim

    3. A. Cohen

    4. D. Matza

    Answer: b

  32. Marxist Feminists explain patriarchy in terms of

    1. Lack of equal opportunities for men and women

    2. Oppression of women economically, politically and sexually

    3. Exploitation of women through domestic labour

    4. Double oppression of capitalism and male domination

    Answer: d

  33. The theory of scientific management was first spelt out in detail by whom?

    1. Tom Burns

    2. G. M. Stalker

    3. F. W. Taylor

    4. None of the above

    Answer: c

  34. Who coined the concept of ‘Culture of Poverty’

    1. Oscar Lewis

    2. Walter B. Miller

    3. Robert Redfield

    4. M. N. Srinivas

    Answer: a

  35. “Action and Its Environments” was written by

    1. Talcott Parsons

    2. Juergen Habermas

    3. A. C. Jeffrey

    4. Max Weber

    Answer: c

  36. Juergen Habermas was concerned mainly with

    1. Work and exploitation

    2. Post modernism

    3. Functionalism

    4. Communication

    Answer: d

  37. In “the case of kinship… The observable phenomena result from the action of laws which are general but implicit.” Who made the statement?

    1. Meyer Fortes

    2. Lucy Mair

    3. Robin Fox

    4. Claude Levi-Strauss

    Answer: d

  38. Avuncular relationship means the relationship

    1. between virilocal and neolocal families

    2. between the siblings

    3. between the parents and the offspring

    4. between uncle or aunt and nephew or niece.

    Answer: d

  39. Structuralism analyses the basic structures underlying human thinking and human social groups. The foregoing idea is most clearly suggested in the writings of

    1. S. F. Nadel

    2. A. R. Radcliffe-Brown

    3. Ferdinand de Saussare

    4. Claude Levi-Strauss

    Answer: d

  40. Which one of the following statements is incorrect?

    1. Deconstruction seeks to confirm metanarratives

    2. Deconstruction seeks to undermine the existing texts such as extant sociological theories

    3. Deconstruction seeks to unravel the inherent contradictions in existing knowledge.

    4. Deconstruction is a part of epistemological postmodernism

    Answer: a

  41. In whose words, punishment ‘Serves to heal the wound's done to the collective sentiments’

    1. R. K. Merton

    2. E. Durkheim

    3. E. H. Sutherland

    4. D. Matza

    Answer: b

    • Assertion (A): The degree of decrease and increase in social solidarity leads people to commit suicide.
    • Reason (R): In modern society people commit suicide, because of personal/self-centred reasons.
    1. A is false but R is true.

    2. A is true but R is false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: d

  42. Match List-I with List-II and choose the right answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Differential Association theory

    2. Theories of Suicide

    3. Labelling theory

    4. Delinquent sub-culture theory

    1. E Durkheim

    2. A Cohen

    3. EH Sutherland

    4. HS Becker

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  43. Positive checks are those which increase mortality, preventive checks are those which lower fertility. This statement can be attributed to

    1. Adam Smith

    2. Karl Marx

    3. Thomas Malthus

    4. Mahatma Gandhi

    Answer: c

  44. Who defines ‘White Collar Crime’ as “Crimes committed by persons of high social status and respectability in the course of their occupations”

    1. H. S. Becker

    2. E. M. Lemert

    3. G. Tarde

    4. E. H. Sutherland

    Answer: d

  45. To explain deviance the ‘legitimate opportunity structure’ and the ‘illegitimate opportunity structure’ have been referred to by

    1. R. K. Merton

    2. D. Matza

    3. R. A. Cloward and L. E. Ohlin

    4. E. Durkheim

    Answer: c

  46. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Selig Harrison

    2. Lloyd Rudolph and Susan Rudolph

    3. B Baviskar

    4. Myron Weincy

    1. India: The Most Dangerous Decades Ahead

    2. Modernity of Tradition

    3. Politics of Development

    4. Politics of Scarcity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  47. Provision of houses/land to the displaced persons on account of industrialization falls under the purview of

    1. Trade Union

    2. Corporate Social Responsibility (C. S. R.)

    3. Jamindar

    4. Panchayat

    Answer: b

    • Assertion (A): In contemporary Indian society the incidence of crime has increased. Police alone cannot prevent and control the rate of crime.
    • Reason (R): The ‘community policing system’ along with public co-operation could help in reducing the rate of crime.
    1. A is false but R is true.

    2. A is true but R is false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: d

  48. During which decade, Census of India recorded absolute decline of population size?

    1. 2001 − 2011

    2. 1911 − 1921

    3. 1941 − 1951

    4. 1981 − 1991

    Answer: b

  49. Which one of the following process defines Demographic Transition'

    1. Migration and Fertility

    2. Mortality and Morbidity

    3. Fertility and Mortality

    4. Morbidity and Fertility

    Answer: c

    • Assertion (A): Less developed countries of the world have persistently shown evidence of higher population growth.
    • Reason (R): Poor countries lack natural resources for development.
    1. A is false, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  50. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Industrial Man

    2. The Presentation of Self in Everyday Life

    3. The Coming Crisis of Western Sociology

    4. Introduction to Collective Behaviour

    1. T Burns

    2. E Goffman

    3. A Gouldner

    4. DL Miller

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: a

  51. Who is the author of the book titled “Women's Role in Economic Development”

    1. Catharine Scott

    2. Nancy Hartsock

    3. Esther Boserup

    4. Dorothy Smith

    Answer: c

  52. Who is most closely connected with Phenomenological Sociology?

    1. Max Weber

    2. Emile Durkheim

    3. Alfred Schutz

    4. Lewis Coser

    Answer: c

  53. Under high birth rate than the death rate for several generations, the shape of the ‘population pyramid’ will reflect

    1. Wider top, smaller base

    2. Wider base than the top

    3. Bulging middle than top and base

    4. Similarity in base, middle, and top

    Answer: b

  54. Which are modern rural social insttutions in the post independent India?

    1. Rural School

    2. Rural Co-operative Society

    3. Gram Panchayat

    4. Village Khap Panchayat

    Find the correct combination according to code:

    1. 1 and 2

    2. 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  55. Which of the feminist ideologies seek to promote gender free society?

    1. Socialist Feminism

    2. Radical Feminism

    3. Liberal Feminism

    4. Psychoanalytical Feminism

    Answer: b

  56. In the National Population Policy of India 2000, which one is not a ‘sociodemographic goal for 2010’

    1. Reduce infant mortality rate to below 30 per 1000 births.

    2. Reduce maternal mortality ratio to below 100 per 100000 live births.

    3. Achieve 100 percent registration of births, deaths and marriages

    4. To compulsorily make 20 years as age of marriage for girls.

    Answer: d

  57. Who remarked regarding India's Development as “Soft State” during 1960's?

    1. Max Weber

    2. Andre Beteille

    3. Gunnar Myrdal

    4. A. K. Sen

    Answer: c

  58. Match List-I with List-II and find the correct answer:

    List-I List-II
    1. Crude Birth Rate

    2. Crude Death Rate

    3. Infant Mortality Rate

    4. Life time Migration Rate

    1. Deaths of persons per 1000 mid year total population

    2. Deaths of children under 1 years of age per 1000 live births during a year

    3. Live births per 1000 total mid year population

    4. Number of persons enumerated other than their place of birth per 1000 total mid period population

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: b

  59. The factors of Rural Social Change include:

    1. Electronic media

    2. Farm technology

    3. Rural ideology

    4. Khap Panchayats

    Find the correct combination according to code:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  60. Match the items in the List-I with the items in the List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Physical violence

    2. Emotional violence

    3. Economic violence

    4. Cultural violence

    1. Genital Mutilation

    2. Denial of economic resources

    3. Deprivation of Conjugal rights

    4. Bride burning

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  61. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Cultural lag

    2. Primary group

    3. Sanskritisation

    4. Organic solidarity

    1. H Cooley

    2. MN Srinivas

    3. WF Ogburn

    4. E Durkheim

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: b

  62. Who made the distinction of two opposing spheres of ‘Female world of emotion and cooperation and male world of rationality and competition’

    1. John Bowlby

    2. Talcott Parsons

    3. Robin Fox

    4. George Peter Murdock

    Answer: b

  63. Contribution of social division of labour has been discussed in depth by

    1. Emile Durkheim

    2. Max Weber

    3. Vilfredo Pareto

    4. Pitirim Sorokin

    Answer: a

  64. ‘Brain Drain’ is a concept associated with which one of the following?

    1. Large scale immigration of technically qualified persons from less developed to developed countries.

    2. Large scale flight of labour from poor countries.

    3. Displacement of people due to war and violence

    4. Immigration of foreign experts during colonial rule

    Answer: a

  65. Match an item in List-I with an item in List-II:

    List-I (Books) List-II (Author)
    1. Caste in Modern India and other Essays

    2. Caste, Class and Power

    3. Homo Hierarchicus

    4. Peasants Struggle in India

    1. A Beteille

    2. Dumont

    3. AR Desai

    4. P Gisbert

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
  66. Gender roles involve ranking of men and women differently in terms of

    1. Roles

    2. Relationships

    3. Resources

    4. Power

      1. 1 2 3

      2. 2 3 4

      3. 1 2 4

      4. 4 3 2

      Answer: c

  67. Match the women development approaches in the List-I with the Feminist Schools of Thought in the List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I (Women Development Approaches) List-II (Feminist School of Thought)
    1. WID

    2. WAD

    3. GAD

    4. WED

    1. Marxist Feminist Thought

    2. Eco Feminist Thought

    3. Liberal Feminist Thought

    4. Socialist Feminist Thought

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  68. The term proximate determinants of fertility was coined by

    1. Kingsley Davis

    2. Judith Blake

    3. John Bongaarts

    4. Karl Marx

    Answer: c

  69. Who is the author of the book entitled “Alenation and Freedom”

    1. M. Blumer

    2. H. Braverman

    3. P. M. Blau

    4. R. Blauner

    Answer: d

  70. Which of the following States and Union Territories have the lowest overall sex-ratio as per the Census Report of 2011?

    1. Daman and Diu

    2. Punjab

    3. Andhra Pradesh

    4. Meghalaya

    Answer: a