CBSE NET Tourism December-2013 Solved Paper II

  1. Which was the year that the first systematic definition of tourist was defined at the WTO Conference at Rome (A)? 1972 (B) 1987 (C) 1980 (D) 1963

    Answer: d

  2. Which one of the following Commissions first defined tourists in the U. S. A. In 1973?

    1. National Travel, Recreational Review Commission

    2. National Tourism Statistics and Compilation Commission

    3. National Tourism Resource and Review Commission

    4. National Travel Research and Review Commission

    Answer: c

  3. The Government of India has adopted the definition of tourism from the

    1. United Nations World Tourism Organisation

    2. World Tourism and Travel Councils

    3. United Nations Statistical Commission

    4. Pacific Area Travel Associations

    Answer: c

  4. ‘Life of Pi’ is related to

    1. Film to promote tourism in India

    2. Film to promote tourism in Nagaland

    3. Film to promote tourism in Myanmar

    4. Film to promote tourism in China

    Answer: d

  5. M. T. A. Stands for

    1. Medical Tourist Association

    2. Medical Tourism Association

    3. Medical Travel Association

    4. Medical Treatment Abroad Association

    Answer: b

  6. This consists of two lists of place and institutions and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I (Place) List-II (Institution)
    1. Uttarkashi

    2. Darjeeling

    3. Pahalgam

    4. Manali

    1. Jawahar Institute of Mountaineering

    2. Atal Bihari Vajpai Institute of Mountaineering and Allied Sports

    3. Himalayan Institute of Mountaineering

    4. Nehru Institute of Mountaineering

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  7. It has been described as cultural property on the UNESCO World Heritage list as “an expression of the astrological skills and cosmologcal concepts of the court of a scholarly prince at the end of the Mughal period”

    1. Hawa Mahal

    2. Red Fort

    3. Jantar Mantar

    4. Agra Fort

    Answer: c

  8. It is listed as “World Heritage in Danger” in May 2011.

    1. Kaziranga wildlife sanctuary

    2. Manas wildlife sanctuary

    3. Gulf of Mannar

    4. Sundarbans

    Answer: b

  9. Identify the odd one from the following:

    1. Ross Island

    2. Viper Island

    3. Havelock Island

    4. Kavaratti Island

    Answer: d

  10. Padmanabhapuram Palace is located in the State of

    1. Tamil Nadu

    2. Kerala

    3. Andhra Pradesh

    4. Karnataka

    Answer: a

  11. This consists of two lists of statements and terms. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I (Term) List-II (Statements)
    1. Bistro

    2. Brasserie

    3. Coffee shop

    4. Cafeteria

    1. Provide straight line of counters containing a variety of hot and cold dishes. The counters are segregated according to the type of dishes offered – hot, cold, appetizers, soups, bread, sandwiches, entrees, salads.

    2. Formal restaurant serves drinks, single dishes and other meals one can have just a drink or coffee.

    3. Small restaurant that serves simple moderately priced meals and wine. Braised meats usually served. Service is informal and quick may not have a printed menu.

    4. Restaurant that mainly serves snacks and beverages 24 hours a day, however it may serve all the three meals.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: a

  12. “Franchise Agreement” for a restaurant is

    1. an authorization given for making, transporting and serving prepared food.

    2. an agreement based on trade by buyers and sellers.

    3. an authorization given by one company to another to sell its unique product and services.

    4. a management tool used to reward employees working in a restaurant for achieving goals.

    Answer: c

  13. ‘Silver Service’ is implemented in a

    1. Fast food outlet

    2. Coffee shop

    3. Fine dining restaurant

    4. Carvery

    Answer: c

  14. Which one of the following is an example of commercial non-residential catering outlet?

    1. Motel

    2. Coffee shop

    3. Hotel

    4. Resort

    Answer: b

  15. Gueridon service is a

    1. Provision of accommodation and meals for a certain number of days to promote sales.

    2. Set of fixed menus for a set period, which are repeated for a particular period

    3. Form of food service provided by restaurants using a trolley equiped to prepare, cook and serve food in direct view of the guests.

    4. Is a method of serving food with spoon and fork from the left hand side of the guest.

    Answer: c

  16. According to Hindu mythology, which land was created by the axe of Lord Parshurama?

    1. Gujarat

    2. Goa

    3. Kerala

    4. Rameshwaram

    Answer: c

  17. The maximum dimensions (the sum of the three dimensions) of all carry on baggage should not exceed

    1. 115 cm

    2. 105 cm

    3. 125 cm

    4. 85 cm

    Answer: a

  18. Calculate the flying time if a flight leaves Bangkok ( + 0700 hrs) at 0040 hrs and arrives Budapest ( + 0200 hrs) at 0615 hrs.

    1. 08.25 hrs

    2. 12.45 hrs

    3. 10.35 hrs

    4. 14.25 hrs

    Answer: c

  19. This consists of two lists of railway zones and head quarters and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I (Railway zones) List-II (Headquarters)
    1. South East Central

    2. South Western

    3. Central

    4. East Central

    1. Hubli

    2. Mumbai CST

    3. Bilaspur

    4. Hajipur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  20. Which is not a major sea port?

    1. Kandla

    2. Dwarka

    3. Ennore

    4. Paradip

    Answer: b

  21. At present which of the following usually generates the highest rate of commission for travel agents?

    1. Airline Tickets

    2. Hotel Reservations

    3. Travel Insurance

    4. Travellers Cheques

    Answer: c

  22. Which of the following statements is true of airlines?

    1. The travel agent is the only outlet for ther products.

    2. They accommodate inclusive tours on both scheduled and charter flights.

    3. They never have their own tour operating companies.

    4. They charge a commission from travel agents.

    Answer: b

  23. Which is the largest elements of retail travel agency operating costs?

    1. Transaction

    2. Advertising

    3. Payroll

    4. Premises

    Answer: b

  24. Which one of the following flights is an example of “first freedom of air”

    1. YTO → MEX by Air Canada flying over USA

    2. DEL → NAG → MAA by Jet Airways

    3. YTO → CHI → MEX by Air Canada

    4. DEL → KHI → DXB by Air India

    Answer: a

  25. This consists of two lists of Airports and their IATA codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I (Airports) List-II (IATA codes)
    1. Port Blair

    2. North Lakhimpur

    3. Ranchi

    4. Leh

    1. IXI

    2. IXR

    3. IXZ

    4. IXL

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  26. Cost based, demand based, and competition oriented methods are known as the basic approaches of

    1. Programming

    2. Positioning

    3. Pricing

    4. Packaging

    Answer: c

  27. Alliance and Franchises are two main forms of

    1. Vertical marketing system

    2. Horizontal marketing system

    3. Exclusive distribution system

    4. Selective distribution system

    Answer: a

  28. Physical facilities is often referred to

    1. Service scape

    2. Moment of truth

    3. Augmented product

    4. Testimonial evidence

    Answer: a

  29. Where would you place the backpackers on Stanley Plog's Continuum?

    1. Psycho centric

    2. Mid centric

    3. Allocentric

    4. None of the above

    Answer: c

  30. Service testing is used in service marketing

    1. To determine potential customer acceptance of the new service.

    2. To examine the saleability of the new service.

    3. To examine the concept of service.

    4. To evaluate whether a prospective user understands the idea of proposed service.

    Answer: a

  31. Which one of the following makes main difference between a concept and variable?

    1. Measurability

    2. Reliability

    3. Validity

    4. Scalability

    Answer: a

  32. Which four important sets of variables may be operated to investigate a casual relationship or association?

    1. Change variables – outcome variables – Affecting variables – Connecting variables

    2. Effective variables – Linking variables – Perceptual variables – Behaviour variables

    3. Paradigm variables – Concept variables – Independent variables – Behavioural variables

    4. Causal variables – Extraneous variables – Intervening variables – Dependent variables

    Answer: a

  33. The intervening variable is one which links between

    1. Mediating and moderating variables

    2. Independent and dependent variables

    3. Controlling and constant variables

    4. All of the above

    Answer: b

  34. This consists of two lists of statements and terms and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I (Terms) List-II (Statements)
    1. Active variable

    2. Attribute variable

    3. Independent variable

    4. Dependent variable

    1. Not manipulated or not controlled

    2. Outcome and effect

    3. Manipulated or controlled

    4. Cause responsible for bringing about change

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  35. A Central Tourist Advisory Committee in India was constituted in the year

    1. 1950

    2. 1960

    3. 1970

    4. 1980

    Answer: a

  36. The Department of Tourism (Government of India) under the Ministry of Transport and Communication was created in the year

    1. 1948

    2. 1958

    3. 1968

    4. 1978

    Answer: b

  37. In which Five Year Plan, no funds were allocated for Tourism Development in Indi?

    1. First

    2. Third

    3. Fifth

    4. Sixth

    Answer: a

  38. For the creation of accommodation, transportation and recreational facilities at key tourist centres, separate funds were allocated under which Fve Year Plan of India?

    1. First Five Year Plan

    2. Second Five Year Plan

    3. Third Five Year Plan

    4. Fourth Five Year Plan

    Answer: b

  39. Tourism was accorded the status of an industry in which Five Year Plan of India?

    1. Sixth

    2. Seventh

    3. Eighth

    4. Ninth

    Answer: b

  40. The Tourism Finance Corporation of India was established in the year

    1. 1985

    2. 1986

    3. 1987

    4. 1989

    Answer: d

  41. Which one of the following is most current liquid asset for a firm?

    1. Bills Receivable

    2. Inventory

    3. Term Loans

    4. Cash

    Answer: d

  42. Exchange of “interest obligations between two parties” refers

    1. Interest swaps

    2. Currency swaps

    3. Currency option

    4. Interest rate futures

    Answer: a

  43. The return on Shareholders capital is called

    1. Dividend

    2. Interest

    3. Profit

    4. None of the above

    Answer: a

  44. Tactical Planning refers to

    1. Short range planning

    2. Emphasizes current operations planning

    3. Planning for one year or less

    4. All of the above

    Answer: d

  45. Leadership that is based on the attitude that the leader is self employed and that leadership style is known as

    1. Entrepreneurial

    2. Transformational

    3. Coaching

    4. Super leadership

    Answer: a

Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage. Answer the questions (46 − 50):

The Humayun's Tomb was constructed by one of his widow.

Today, the tomb complex is entered by a large gate on the West, although in Mughal times the Southern gate was widely used. Upon entering any gate, the centrally situated tomb and its char bagh setting are visible. Each of the four garden plots is further subdivided by narrower waterways. Based on the char bagh types established in Iran and more fully developed in Babur's own concept of the ideal garden, such formalized and geometrically planned garden settings became standard for all the imperial Mughal Mausolea and for those of many nobles as well. Char bagh gardens long had been associated with paradisiacal imagery. But at Humayun's tomb, the association is all more explicit, for the water channels appear to vanish beneath the actual Mausoleum yet reappear in their same straight course on the opposite side. This evokes a Quranic verse which describes rivers flowing beneath gardens of paradise.

The Mausoleum is square in plan, 45 metres on a side. Crowned with a white marble bulbous dome and flanking chattris, the tomb sits on a high elevated plinth 99 metres per side. Each façade, faced with red sand stones and trimmed with white marble, is nearly identical and meets at chamfered corners. The west, north and east facades are marked by a high central portal flanked on either side by lower wings with deeply recessed niches. The south entrance, probably the main one, consists of lower wings on either side of a high central pishtaq, underneath which is a deeply recessed niche. The seeming simplicity of this tomb's exterior is belied by the interior.

  1. Humayun's tomb is known to have constructed by

    1. Emperor Akbar

    2. Haji Begum

    3. Maryam Makani

    4. Nurjahan Begum

    Answer: b

  2. The concept of char bagh was developed in India by

    1. Babur

    2. Humayun

    3. Akbar

    4. Shahjahan

    Answer: a

  3. Char bagh garden is associated with

    1. Palace of Mughal emperor

    2. Paradisical imagery

    3. Diwan-i Khas

    4. Dargah of a Saint

    Answer: b

  4. The layout of the water channel evokes Quranic verses, means

    1. rivers flowing in the garden

    2. rivers flowing in the Mausoleums

    3. rivers flowing beneath gardens of paradise

    4. none of the above

    Answer: c

  5. Humayun's tomb is decorated with

    1. Pishtaq

    2. A white marble bulbous dome and chattris

    3. Pietron dura design

    4. Kashikari

    Answer: b