CBSE NET Tourism June-2012 Solved Paper II

  1. A record in which passenger reservation data is stored (A). CRT (B) PNR (C) Client Profile (D) Modem

    Answer: b

  2. During which plan period, Government of India made a provision for financial outlay for tourism for the first time?

    1. 1st Five Year Plan

    2. 2nd Five Year Plan

    3. 3rd Five Year Plan

    4. 5th Five Year Plan

    Answer: b

  3. Which International agency provides funds for Endogenous Tourism projects?

    1. UNDP

    2. UNESCO

    3. UNWTO

    4. UNEP

    Answer: a

  4. Which one of the following is not a Special Tourism Area (STA)?

    1. Bekal

    2. Sindhudurg

    3. Puri-Konark Marine drive

    4. Vishakhapattanam

    Answer: d

  5. Tourist Visa is valid for how many days in India?

    1. 30 days

    2. 60 days

    3. 90 days

    4. 180 days

    Answer: c

  6. Break-even analysis refers to

    1. Total Cost = Total Revenue

    2. Marginal Cost > Total Cost

    3. Total Cost > Total Revenue

    4. Marginal Cost = Average Cost

    Answer: a

  7. The SERVQUAL model is also known as

    1. Gaps Model

    2. Nordic Model

    3. Plog's Model

    4. Differential Model

    Answer: a

  8. The Historian who identified Seven Wonders of the ancient world was

    1. Aristotle

    2. Pliny the Elder

    3. IbnBatuta

    4. Rahul Sankrityayan

    Answer: b

  9. Which one of the following is defined as Type-I error?

    1. Response error that is accepted when it is falsified.

    2. Beta error that is accepted when it is false.

    3. Alpha error that is rejected when it is true.

    4. Standard error that is rejected when it is in fact true.

    Answer: c

  10. The list consists of two lists of Sampling methods and their respective strengths. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

    List-I (Sampling method) List-II (Strength)
    1. Systematic sampling

    2. Stratified sampling

    3. Cluster sampling

    4. Judgemental sampling

    1. Low cost and less time consuming

    2. Easy to implement and cost effective

    3. Inclusion of all important subpopulations

    4. More representateness and no sampling frame

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  11. Which one of the following is explained as Type-II error?

    1. Mean error that is not rejected when it is false.

    2. Population error when it is neither rejected nor accepted.

    3. Betaerror that is accepted when it is false.

    4. Sample error when it is accepted.

    Answer: c

  12. Which organisation is recently celebrating 150 years of its foundation?

    1. Indian Posts

    2. Indian Railways

    3. Archaeological Survey of India

    4. Airports Authority of India

    Answer: c

  13. Tourists'behaviour suggested by Cohen in 1979 as

    1. Institutional and Non-Institutional

    2. Venturesome and Pleasure seeker

    3. Impassive and self-confident

    4. Explorer and Drifter

    Answer: a

  14. A car rental site located near the Airport terminal but not directly on the premises of the Airport is called

    1. Drop off point

    2. Pick up point

    3. Off-premises location

    4. Airport terminal

    Answer: c

  15. A ‘pass’ entitling the holder to unlimited rail travel throughout England, Scotland and Wales is known as

    1. Eurail ‘pass’

    2. Britrail ‘pass’

    3. Indrail ‘pass’

    4. Travel ‘passes’

    Answer: b

  16. The DND cards in a maid's trolley belong to

    1. Bathroom supplies

    2. Guestroom amenities

    3. Linen supplies

    4. Room service supplies

    Answer: b

  17. Name the under liner cloth used on a restaurant table.

    1. Slip cloth

    2. Demask

    3. Serviette

    4. Baize cloth

    Answer: a

  18. ARR is the term used in hotel industry for identifying

    1. Average Revenue Rate

    2. Average Rack Rate

    3. Average Room Revenue

    4. Actual Room Rate

    Answer: c

  19. A sampling frame is

    1. Representative of the elements of the target population

    2. A list of whole population

    3. A compilation of sub-population elements in the universe.

    4. A subset of the population representing from the study.

      1. 1, 2 and 3 are correct.

      2. 1 and 3 are correct.

      3. 1 and 4 are correct.

      4. 2 and 3 are correct.

      Answer: c

  20. Which one of the following are parametric test tools?

    1. Chi-square test

    2. Man-Whitney test

    3. T-test

    4. Wilcoxon text

    Answer: c

  21. Which places are covered by “the palace on wheels”

    1. Jaipur

    2. Udaipur

    3. Jodhpur

    4. Agra

      1. 1, 2, 3 are correct.

      2. 2, 3, 4 are correct.

      3. 1, 2 are correct.

      4. All are correct.

      Answer: d

  22. In how many countries ‘Schengen Visa’ is valid?

    1. 17

    2. 18

    3. 22

    4. 25

    Answer: d

  23. Who is the youngest Indian mountaineer to climb Mt. Everest till 2011?

    1. A. B. Vajpai

    2. ArjunVajpai

    3. Arjuna Singh Negi

    4. Santosh Yadav

    Answer: b

  24. Which is the longest train service in Inda?

    1. Him Sagar Express

    2. Kerala Express

    3. Vivek Express

    4. Varanasi Chennai Express

    Answer: c

  25. Which hill station is not served by Toy Train?

    1. Darjeeling

    2. Coonoor

    3. Mount Abu

    4. Matheran

    Answer: c

  26. Where is the Mousoleum of Emperor Akbar?

    1. Sikandra

    2. Lahore

    3. Delhi

    4. Fatehpur Sikri

    Answer: a

  27. What is the Phobia (fear) of travel?

    1. Tachophobia

    2. Acrophobia

    3. Hodophobia

    4. Androphobia

    Answer: c

  28. Which is not a major seaport on Eastern Coast of India?

    1. Paradip

    2. Visakhapatnam

    3. Ennore

    4. Puri

    Answer: d

  29. Which one of the following is not a classical dance?

    1. Yakshagana

    2. Mohiniattam

    3. Kuchipudi

    4. Manipuri

    Answer: a

  30. The world celebrated the 150th birth anniversary of the creative genius of Bengal in 2011.

    1. Ramakrishna Paramahamsa

    2. Rabindranath Tagore

    3. Sharat Chandra Chattopadhyay

    4. Eswar Chandra Vidhyasagar

    Answer: b

  31. Arunachalesvara temple is considered as one of the oldest and longest temple in the world and is situated in

    1. Tiruvannamalai

    2. Tiruvananthapuram

    3. Tiruchirapalli

    4. Tirupati

    Answer: a

  32. This consists of two lists of historical monuments/sculptures and places. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

    List-I List-II
    1. Arjuna's Penance (Longest Bas relief)

    2. Buland Darwaja

    3. Statue of Trimurti

    4. Statue of Bahubali

    1. Fatehpur Sikri

    2. Elephanta Caves

    3. Mamallapuram

    4. Sravanabelagola

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  33. The largest Tiger reserve ‘Nagarjuna-Srisailam’ Tiger reserve is located in

    1. Tamil Nadu

    2. Karnataka

    3. Andhra Pradesh

    4. Kerala

    Answer: c

  34. A three letter code designating the type of aircraft used for passenger flight or cargo transport is known as

    1. Hub code

    2. Carrier code

    3. Equipment code

    4. Airline code

    Answer: c

  35. A term for reheating/regenerating space used by the flight crew to heat or prepare passenger meals on an aircraft

    1. Hold

    2. Connection

    3. Kitchenette

    4. Galley

    Answer: d

  36. The famous Meenakshi Temple is situated in

    1. Chidambaram

    2. Madurai

    3. Coimbattore

    4. Chennai

    Answer: b

  37. A Segment of a connection or if a direct flight involves a change of aircraft, any portion between a board point and off-point is known as

    1. Departure point

    2. Transfer point

    3. Stop over point

    4. Off-point

    Answer: b

  38. In an air itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage

    1. Turn around point

    2. Railing point

    3. Connecting point

    4. Embarkation point

    Answer: a

  39. Where is the highest railway station in India?

    1. Kalka on the Shimla Mountain Railway.

    2. Ghoom on the Darjeeling Himalayan Railway.

    3. Coonoor on the Nilgiri Mountain Railway.

    4. Matheran on Western Hill Railway.

    Answer: b

  40. Haji Ali Dargah is located in

    1. Hyderabad

    2. Delhi

    3. Mumbai

    4. Lucknow

    Answer: c

  41. When was the first National Park in India set up?

    1. 1956

    2. 1921

    3. 1935

    4. 1947

    Answer: c

  42. This consists of two lists of places andthe names of temples and the candidate has to match an item in one list with an item in the other.

    List-I List-II
    1. Kailasanathatempe

    2. Kamakshi Temple

    3. Shore temple

    4. Sun temple

    1. Mahabalipuram

    2. Ellora

    3. Kanchpuram

    4. Konark

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  43. This consists of two lists of Rural Tourism Projects, and the Place (State)

    List-I List-II
    1. Jyotisar

    2. Khultabad-Sulibhanjan

    3. Kumbhalangi

    4. Raghurajpur

    1. Kerala

    2. Haryana

    3. Odisha

    4. Maharashtra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  44. Which is the first privately built International Airport of India?

    1. Gopinath Bardolai International Airport

    2. Nedumbassery International Airport

    3. Chhatrapati Shivaji International Airport

    4. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport

    Answer: b

  45. Advertising strategy in marketing covers

    1. Distribution Strategy

    2. Creative and Media Strategy

    3. Public Relations Strategy

    4. Press Relations Strategy

    Answer: b

  46. Seasonality of travel can be smoothened by adopting which one of the following method

    1. Advertising

    2. Direct Marketing

    3. Public Relations

    4. Consumer Promotion

    Answer: d

    • Assertion (A): Tourism as a product has the elements of both tangibility and intangibility.
    • Reason (R): A part of Tourism product can be physically experienced.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Travel agents are now reinventing themselves as consultants.
    • Reason (R): The development of technology has automated many functions of travel agent.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are correct, but (R) is not the correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  47. Name the Behavioural Scientist who developed the ERG theory of motivation?

    1. Clayton Alderfer

    2. Abraham Maslow

    3. Henry Herzberg

    4. David McClelland

    Answer: a

  48. Managerial grid model is meant for

    1. Behavioural Leadership

    2. Innovative Leadership

    3. Situational Leadership

    4. Functional Leadership

    Answer: a