CBSE NET Tourism September-2013 Solved Paper II

    • Assertion (A): Voluntourism is about combining volunteer work with a vacation.
    • Reason (R): It doesnt require any specific skills, just a helping atttude that makes a positive impact on the lives of locals of the destination visited.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation.

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

  1. According to survey of Solo woman travellers conducted by Trip Advisor India, which is the safest city in India?

    1. Mumbai

    2. New Delhi

    3. Ahmedabad

    4. Bangalore

    Answer: a

  2. Which of the following is an essential element of any technical definition of tourism?

    1. Expenditure

    2. Mode of transport

    3. Purpose of trip

    4. Type of accommodation

    Answer: c

  3. According to Medical tourism climate survey conducted in 2013, which are the three topmost leading medical tourism destinations today in terms of patient numbers?

    1. India, Thailand and USA

    2. India, Turkey and Costa Rica

    3. India, Malaysia and Mexico

    4. India, Malaysia and Thailand

    Answer: a

  4. Internal tourism means

    1. City tour

    2. City and State tour

    3. Domestic and Inbound tourism

    4. Countryside tour

    Answer: c

  5. Humayun Tomb's significance has tremendously increased after it was made attractive product by

    1. UNESCO

    2. Ministry of Tourism

    3. Agha Khan Trust for Culture

    4. Archaeological Survey of India

    Answer: c

  6. Aitmaduddaula's Tomb (father of Nurjahan and father-in-law of Emperor Jahangir) is situated in

    1. Delhi

    2. Fatehpur Sikri

    3. Lahore

    4. Agra

    Answer: d

  7. Which one of the following is correct matched?

    1. Khasis – Tribes of West Bengal

    2. Red – Original inhabitants Indians of North America

    3. Bhils – Tribes of Assam

    4. Todas – Tribes of Nagaland

    Answer: b

  8. Which one of the following is correctly matched?

      • The Statue of Zeus
      • Is in the Valley of Olympia (Rome)
      • Stone Henge
      • Is erected in France
      • The Leaning Tower
      • Is one of the wonders of the middle ages and is in Pisa
      • The Sphinx
      • Is situated in Babylon

    Answer: c

  9. Match an item List-I with an item in List-II:

    List-I (Personalities) List-II (Musical instrument)
    1. Ustad Amir Khan

    2. Zakir Hussain

    3. Pandit Ravi Shankar

    4. Pandit Hari Prasad Chaurasia

    1. Tabala

    2. Flute

    3. Sarangi

    4. Sitar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  10. The Kailasa Temple at Ellora, the largest single piece of architectural wonder of the world was built by

    1. The Pallavas

    2. The Cholas

    3. The Rashtrakutas

    4. The Vijayanagara

    Answer: c

  11. Match an item in List-I with an item in the List-II:

    List-I (Names of Dances) List-II (Name of States)
    1. Brita or Vrita

    2. Bihu

    3. Hikat

    4. Kolatam

    1. Himachal Pradesh

    2. Bengal

    3. Assam

    4. Andhra Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

    • Assertion (A): Christopher Columbus, Ferdinand Magellan and Sir Francis Drake made great ocean voyages to discover North and South America, Australia and New Zealand.
    • Reason (R): Development of the rudder, triangular sails and the mariner's compass helped navigation and distant travel.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  12. Which one of following pairs is correctly matched?

      • Memphis businessman Kemmons Wilson
      • Thought of standardising motels into chain operation. He created the first Holiday Inn on the outskirts of Memphis, Tennessee.
      • Willard Marriott
      • Created the first soda pop fountain in Quincy
      • Massachussetts with A & W fast food restaurant chain in 1928.
      • Cecil B. Day
      • Opened the first budget hotel Travelodge in 1970.
      • Stevens Hotel
      • Later renamed as the Conrad Hilton had the distinction of being the first luxury hotel in America.

    Answer: a

  13. Which one of the following pairs is not correctly matched? The International chains provided the following relationships to individual owners:

      • Partnerships
      • Providing professional managers, technicians, manuals systems etc. On the basis of management fees and a share of profits as incentive payment.
      • Franchise
      • Providing name and association against a fee
      • Management Contract
      • Sharing equity and profits
      • Conglomerates
      • Amalgamate their capital and their operations

    Answer: a

  14. Which date marked a major leap for mankind in travel? Orville and Wilbur Wright, bicycle manufacturers, flew the first engine driven aeroplane near Kitty Hwak, N. C. USA.

    1. November 15, 1902

    2. October 2, 1905

    3. November 11, 1900

    4. December 17, 1903

    Answer: d

  15. Which one does not apply to a coffee shop?

    1. 24-hour service

    2. Pre-plated service

    3. Formal atmosphere

    4. Lively music

    Answer: c

  16. Match an item in List-I with an item in List-II:

    List-I (International Airport) List-II (Location)
    1. Rajiv Gandhi International Airport

    2. Veer Savarkar International Airport

    3. Shri Guru Ram Dass Jee International Airport

    4. Lokpriya Gopinath Bordoli International Airport

    1. Guwahati

    2. Hyderabad

    3. Port Blair

    4. Amritsar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  17. The e-ticketing system of the Indian Railways is capable of handling how many tickets per minute?

    1. 1800

    2. 2000

    3. 2200

    4. 2400

    Answer: b

  18. In which year Air India was Nationalised?

    1. 1948

    2. 1951

    3. 1953

    4. 1957

    Answer: c

  19. Match an item in List-I with an item in List-II.

    List-I (Name of Founder of Travel Agency) List-II (Nature of Business)
    1. Henry Wells

    2. Richard Cox

    3. Thomas Cook

    4. John C. Dengler

    1. Excursion Tours

    2. Bcycle Tours

    3. Credit Card & Traveller's Cheque

    4. Serving British Army Regiment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c

  20. Which was the steamship company that Thomas Cook used for bringing British tourists to India in 1878?

    1. Royale Meridian

    2. Star Cruise

    3. Royale Virgo

    4. Peninsular & Oriental

    Answer: d

  21. Which are the two famous tourist destinations that Thomas Cook used to conduct tour in India in the last quarter of 19th century?

    1. Aurangabad and Darjeeling

    2. Mahabalipuram and Ooty

    3. Agra and Gulmarg

    4. Delhi and Jaipur

    Answer: c

  22. Who is the founder president of IATO?

    1. Subash Goyale

    2. Ram Kohil

    3. Inder Sharma

    4. J. N. Katgara

    Answer: b

  23. Which type of travellers do not see travel as perk but rather as another source of stress?

    1. Leisure travellers

    2. Business travellers

    3. Free Independent travellers

    4. Vacationers

    Answer: b

  24. The concept of value within tourism is to

    1. provide good quality and more offers

    2. develop company systems and process

    3. help companies find ways to optimise the delivery of value

    4. provide more information on tourist product

    Answer: c

  25. The concept of marketing was evolved

    1. after the production approach

    2. after the economy Philosophy

    3. prior to the sales approach

    4. through the production, sales and then the marketing approach

    Answer: d

  26. Cognitive dissonance is caused

    1. during information research

    2. during purchase

    3. by post purchase conflict

    4. by pre-purchase conflict

    Answer: c

  27. The allocation for tourism sector in the Union Budget for 2013 − 14 is

    1. Rs. 1, 269.66 crores

    2. Rs. 1, 297.66 crores

    3. Rs. 1, 110.96 crores

    4. Rs. 1, 010.96 crores

    Answer: b

  28. Business philosophies can be identified within tourism sector as

    1. Product oriented company

    2. Technology oriented company

    3. Market oriented company

    4. Sales oriented company

    The candidate has to find the correct answer according to the code:

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 1 and 2 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: a

  29. Deductive research is one that helps in

    1. drawing inference from a general principle to a particular conclusion

    2. drawing from the evidence in the form of conclusion

    3. drawing conclusion on the basis of tentative facts

    4. deriving variables based on observation

    Answer: a

  30. The review of literature aims at

    1. Analysing the data

    2. Identifying the key variables

    3. Selecting Statistical tools

    4. Drawing conclusion

    Answer: b

  31. This consists of two lists of names of variables used in hypothesis generation and the meaning of each variable. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I List-II
    1. Independent variable

    2. Explanatory variable

    3. Dependent variable

    4. Extraneous variable

    1. Independent variable other than the one manipulated in an experiment

    2. The effect in an experiment

    3. Independent variable

    4. Manipulated variable in an experiment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  32. Initiator is the person

    1. who has the financial authority within the group of people to make the purchase.

    2. who actually visits the travel agent and makes the purchase of the travel package.

    3. who actually goes on trip.

    4. who gathers information and starts the purchasing process.

    Answer: d

  33. Tourists who tend to search for authentic experience can be termed as

    1. Drifters

    2. Explorers

    3. Individual mass tourists

    4. Organised mass tourists

    Answer: b

  34. Which one of the following combination is the correct order of Doxey's Irridex Index Model?

    1. Indifferent – Annoyance – Euphoric – Antagonistic

    2. Antagonistic – Indifferent – Annoyance – Euphoric

    3. Euphoric – Indifferent – Annoyance – Antagonistic

    4. Annoyance – Antagonistic – Indifferent – Euphoric

    Answer: c

  35. Which fundamental issue motivated F. W. Taylor to create a more scientific approach to management?

    1. Work effectiveness

    2. Work place safety

    3. Work efficiency

    4. Worker absenteeism and turnover

    Answer: c

  36. Fayol's principles of management does not include

    1. Equality

    2. Discipline

    3. Unity of command

    4. Division of work

    Answer: a

  37. Respective of the study of Fayol and Taylor was

    1. Administrative theory, Macro economics

    2. Bureaucratic structures, chains of command

    3. Senior Managers, effective

    4. All managers, First line Managers

    Answer: d

  38. Which one of the following is not a component of synergies?

    1. Economies of scale and scope

    2. Impact of learning curve

    3. Economies of financial strategies

    4. Economies of corporate and competitive positioning

    Answer: b

  39. Which one of the following statement is false?

    1. Acquisition of fixed asset is of no concern to the Finance Manager.

    2. The Finance Manager has to keep a proper balance in the procurement and use of fund.

    3. Finance function is important as any other function in an organisation.

    4. Debentures and Loans from financial institutions are very important source of long-term funds.

    Answer: a

  40. Motives for holding cash do not include:

    1. Transaction motive

    2. Precautionary motive

    3. Speculative motive

    4. Investment motive

    Answer: d

  41. CAPM stands for

    1. Capital Asset Pricng Model

    2. Capital Allocation Pricing Model

    3. Cost Allocation Pricing Model

    4. Cost Asset Pricing Model

    Answer: a

  42. Vertical mergers take place when the firms are involved in

    1. Similar business activities

    2. Similar stage of production or service in the value chain

    3. Different stages of production or services in the value chain

    4. None of the above

    Answer: c

  43. In the Boston Consulting Group (BCG) model, the horizontal and vertical axis represents respectively

    1. Market Demand, Market Price

    2. Market Share, Market Growth Rate

    3. Market Return, Market Risk

    4. Market Supply, Market Securities

Read the passage below and answer the questions that follow. Answer the questions from 46 to 50. Choose your answers from the passage only

Aspects of the past are increasingly used in the construction of tourism products for a number of expanding and varied markets. Such historical tourism includes trips principally motivated by aspects of the past, but also historical excursions and activities undertaken during non-historically motivated holidays.

The tourism product may be composed of preserved, collected and interpreted historical artefacts, sites, buildings, districts and even whole towns, including memories and associations of places with historical events and personalities. The selection from the past as a quarry of possibilities and its presentation for contemporary consumption results in heritage which may draw upon folklore, mythology and products of the human creative literary and artistic imagination. Historical tourists may be motivated by a search for identity or fantasy.

Historical and heritage tourism are almost synonymous and have an overlapping relationship with many other forms of tourism. These include the historical aspects of cultural, art and festival tourism, many aspects of place-specific and ethnic tourism including flows, costume and gastronomy, and those trips associated with museums, art galleries, monuments and archaeological and historical sites. More broadly, historical tourism accounts for a large proportion of urban tourism.

Answer: b

  1. Historical aspects are used in the composition of

    1. Tourism products

    2. Economic benefits

    3. Monuments

    4. Palaces

    Answer: a

  2. Tourism products are composed of

    1. Artefacts, sites, towns and historical events

    2. Buildings, districts, memories and historical personalities

    3. None of the above

    4. All the above

    Answer: d

  3. Point out the pair of words which show the synonymity in historical aspects:

    1. Historical and heritage

    2. Historical and community

    3. Heritage and community

    4. Heritage and sustainable tourism

    Answer: a

  4. Tourism based on past is motivated by a search for

    1. Identity or Fantasy

    2. Monuments

    3. Folklores

    4. Mythology

    Answer: a

  5. To know about ethnic aspects of historical tourism one should visit

    1. Libraries

    2. Museums and art galleries

    3. Archives

    4. Palaces

    Answer: b