CBSE NET Tribal-Studies June-2013 Solved Paper II

  1. Who is the author of the book ‘The Mundas and their country’ (A)? Dr. Kumar Suresh Singh (B) Sharat Chandra Roy (C) Colonel Dalton (D) Risley

    Answer: b

  2. Who is the Supreme God of Birhor?

    1. Dharmesh

    2. Ponomosor

    3. Singbonga

    4. Mahadeo

    Answer: c

  3. What is the “Dhumkuria” of Oraon?

    1. Deviguri

    2. Sarma

    3. Masna

    4. Youth dormitory

    Answer: d

  4. How many tribes were scheduled in 1931?

    1. 26

    2. 18

    3. 28

    4. 30

    Answer: a

  5. Who is Scheduled Caste?

    1. Lohra

    2. Gorait

    3. Chik Baraik

    4. Ghasi

    Answer: d

  6. What is ‘Gonong’

    1. Market value

    2. Mediator value

    3. Bride Price

    4. Bridegroom price

    Answer: c

  7. What is the word for the festival of fire-walking among the Sadans?

    1. Mansa

    2. Jhanda

    3. Phoolkhundi

    4. Dhuwansi

    Answer: c

  8. What is worshipped in ‘Sohrai’

    1. Forest animals

    2. Agriculture

    3. Ancestors

    4. Domestic animals

    Answer: d

  9. What is “Madaiti”

    1. Collective work and feast

    2. Collective labour and remuneration

    3. No work without wage

    4. Yearly service

    Answer: a

Read the following passage minutely and answer question No. 10 to 14:

I (Mahatma Gandhi) am a servant of India and I am trying to serve India. I serve the whole of mankind. I had thought in my early life that the service of India was not against the service of mankind. As I advanced in years and it is hoped my intellect – also developed, I have realized that my thinking was right. After about fifty years of public servce I can say today that the service of a country is no less than the service of the world. This thinking of mine has become even stronger that this principle is very good. By more acceptance of this principle the condition of the world can improve and the mutual jealousy among the different nations of the world can be ended?

  1. What will be the correct heading of this passage?

    1. Service of world

    2. Service of India

    3. Service of mankind

    4. Service of a country

    Answer: b

  2. Service of India is not against whom?

    1. Service of Mankind

    2. Service of Public

    3. Service of World

    4. Self-service

    Answer: a

  3. The service of a country is not less than whom?

    1. Service of God

    2. Service of country

    3. Service of Public

    4. Service of World

    Answer: d

  4. Whether the jealousy of different countries of the world can be ended with the service of a nation?

    1. Yes

    2. No

    3. It is not known

    4. Yes too, not too

    Answer: a

  5. With which principle the condition of the world may be improved?

    1. Self-service is best.

    2. Service of a Nation is service of the world.

    3. Service of other country is good.

    4. Service of a own country is better.

    Answer: b

  6. What is Linguistics?

    1. Linguistics is a grammar of grammars.

    2. Linguistics is not science but shastra.

    3. Linguistics is a history of languages.

    4. Linguistics is the unscientific study of languages.

    Answer: a

  7. What is the subject of pre-linguistics study?

    1. Sound

    2. Sentence

    3. Auditory and vocal organs

    4. Literature and culture

    Answer: c

  8. Who was the propounder of Yo-heho Theory (origin of languages)?

    1. Otto Jespersen

    2. Noire

    3. Heyes

    4. Prof. Richard

    Answer: b

  9. What is in between dialect and language?

    1. Grammar

    2. Linguistics

    3. Both

    4. None

    Answer: a

  10. Which is the most scientific script?

    1. Olciki

    2. Roman

    3. Arabic

    4. Devnagri

    Answer: d

  11. Which is the example of Transference of Meaning?

    1. Asura

    2. Patra

    3. Pashu

    4. Mrig

    Answer: a

  12. What is correct in regard to word ‘Shabda’ and Form/Pada?

    1. Both are same

    2. Suffix less word and with suffix form

    3. Both are opposite to each other

    4. Both are deeply related

    Answer: b

  13. Which is not noticed in the Morphological classification?

    1. On Semanteme

    2. On Composition-element

    3. On Morpheme

    4. On Composition and Semanteme

    Answer: a

  14. Which group is the most matching?

    List-I List-II
    1. Sanskrit

    2. Persian

    3. Hindi

    4. Latin

    1. Pita

    2. Pitri

    3. Pater

    4. Pidr

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  15. What is the main subject of ‘Samveda’

    1. Yagya

    2. Tantra-Mantra

    3. Music

    4. Magic

    Answer: c

  16. What we conser about the ‘Mahabharata’

    1. Pancmveda

    2. All the four Veda

    3. 18 Purana

    4. All Upanishadas

    Answer: a

  17. Who is the author of ‘Padmawat’

    1. Ratnakar

    2. Padmakar

    3. Malik Muhammad Jayasi

    4. Candbardai

    Answer: b

  18. What is ‘Aasharh ka Eka Din’ of Mohan Rakesh?

    1. Story

    2. Drama

    3. Poetry

    4. Essay

    Answer: a

  19. What is the period of ‘Bhaktikala’

    1. 1375 – 1700

    2. 1050 – 1375

    3. 1900 – 1947

    4. 1700 – 1900

    Answer: a

  20. How many ‘Parba’ and ‘Adhyay’ are in Mahabharat and Gita?

    1. 7 – 18

    2. 18 – 18

    3. 9 – 18

    4. 18 – 10

    Answer: b

  21. What kind of devotion belongs to Malik Muhammad Jayasi?

    1. Krishna Bhakti

    2. Gyan Margi

    3. Sagun Bhakti

    4. Prem Margi

    Answer: d

  22. What is Urwashi?

    1. Epic

    2. Short Epic

    3. Lyric

    4. Poem

    Answer: a

  23. “Poetry is twice removed from the reality” whose definition of poetry is this?

    1. Plato

    2. Aristotle

    3. Socrates

    4. Shakespeare

    Answer: a

    • Assertion (A): “Je Naci Se Banci” (He will live who will dance.)
    • Reason (R): Because it will save the culture.
    1. A is correct R is not correct.

    2. A is not correct R is correct.

    3. A and R both are correct.

    4. A and R both are not correct.

    Answer: c

  24. What is the ‘Sthayibhav’ of ‘Shant rasa’

    1. Rati

    2. Jugupsa

    3. Shoka

    4. Shama

    Answer: d

  25. Who is the writer of ‘Ashtadhyayi’

    1. Aacharya Bharat Muni

    2. Kautilya

    3. Panini

    4. Aacharya Dandi

    Answer: c

  26. “Ya anuragi cit ki gati smujhe nahi koy. Jyon jyon doobe shyam rang tyon tyon ujwal hoy.” Which ‘Alankar’ is in it?

    1. Bhrantimana

    2. Virodhabhasa

    3. Sandeha

    4. Asangati

    Answer: b

  27. How many ‘matra's are in’ CaupaI'

    1. 16 – 16

    2. 12 – 1 2

    3. 13 – 13

    4. 11 – 11

    Answer: a

  28. What is the ‘Alankar’ when the effect happens without any cause?

    1. Rupaka

    2. Vyajstuti

    3. Vibhavna

    4. Vishma

    Answer: c

  29. Which ‘Shabdashakti’ is in it?

    1. Shabdakosha

    2. Kahawat

    3. Paheli

    4. Vyanjana

    Answer: d

  30. To which category the “Madra Munda and Fanimukut Ray Katha” belong?

    1. Fable

    2. Myth

    3. Legend

    4. Parable

    Answer: c

  31. Aysi jagah baitho ki koi na khe Utha. Aysi bat bolo ki koi na khe jhutha. What is this?

    1. Riddle

    2. Sayings

    3. Mantra

    4. Doha

    Answer: b

  32. To which community the “Sona Lekan disum ki khoj” legend belongs?

    1. Munda

    2. Asur

    3. Khariya

    4. Santal

    Answer: a

  33. To which category the ‘Paika’ dance belongs?

    1. Ghora Nach

    2. Mardani Jhumar

    3. Chau dance

    4. Marshal art dance

    Answer: d

  34. What is witch-craft?

    1. Folk faith

    2. Blind faith

    3. Half faith

    4. Full faith

    Answer: b

  35. Which element is dominating in the folktale?

    1. Worldly life

    2. Ghost

    3. Unworldly

    4. Prince-Princess

    Answer: c

  36. ‘Lokgit lok jiwan ke ved hain.’ Whose statement is ths?

    1. Hazari Prasad Dwivedi

    2. Mahabir Prasad Dwivedi

    3. Ram Vilas Sharma

    4. Ravindra Nath Thakur

    Answer: a

  37. When the ‘Nawakhani’ is celebrated?

    1. In Aghan

    2. In Dshayan

    3. In Pus festival

    4. After karma

    Answer: d

  38. From which the practical knowledge of life is achieved clearly?

    1. By Riddle

    2. By Saying

    3. By Mantras

    4. By Ballad

    Answer: b

  39. In which category the folktale of Asur Aur Khasra Dhangar is classified?

    1. Fairy tales

    2. Magical tales

    3. Myth

    4. Fable

    Answer: c