CBSE NET Tribal-Studies June-2013 Solved Paper III

Read the following passage carefully and answer question No. 1 – 5

“In the present state of the country, its defence has become all the more important. All the national planning activities should be viewed from this angle. The main base of a countries power is its economic stability. Economists are of the opinion that the economic condition of India is more stable in comparison to many other countries. Yet, we should always be prepared to make sacrifices for its defence and all round progress.”

  1. What would be the proper heading of this passage?

    1. Economic discipline

    2. Importance of defence of a country.

    3. Sacrifice

    4. Planning

    Answer: b

  2. Which is more important for the country at present?

    1. Defence

    2. Food policy

    3. Economists

    4. Sacrifice

    Answer: a

  3. What is the main base of country's power?

    1. Economic stability

    2. Defence

    3. Sacrifice

    4. Planning

    Answer: a

  4. From which angle the national planning should be viewed?

    1. Economic stability

    2. Defence

    3. Sacrifice

    4. Character

    Answer: b

  5. What is the opinion of the economsts on the economic condition of the country?

    1. Good

    2. Bad

    3. Better than many countries

    4. Normal

    Answer: c

  6. What is the main problem of Jharkhand?

    1. Illiteracy

    2. Displacement

    3. Migration

    4. Minerals

    Answer: b

  7. Identify the tribe related to weaving

    1. Ansari

    2. Swansi

    3. ChikBadaik

    4. Birjia

    Answer: c

  8. What is ‘Devigudi’

    1. Place of worshipping Durga

    2. Sarna

    3. Meeting place

    4. Akhra

    Answer: a

  9. Which is the second State language in India?

    1. English

    2. Urdu

    3. Hindi

    4. Devnagri

    Answer: b

  10. In which tribe of Jharkhand Tiljang custom is present?

    1. Oraon

    2. Munda

    3. Santhal

    4. Kharia

    Answer: d

  11. ‘Amanburu’ is related to

    1. Asur colony

    2. Birhor colony

    3. Refugee colony

    4. Birsa Munda

    Answer: b

  12. What is the traditional profession of Swansi Caste?

    1. Farming

    2. Weaving

    3. Making utensils

    4. Labourer

    Answer: b

  13. Which among the following is not a primitive tribe?

    1. Pahadia

    2. Birjia

    3. Asur

    4. Gond

    Answer: d

  14. Statue of Tilka Manjhi is established in

    1. Dumka

    2. Pakur

    3. Bhagalpur

    4. Rajmahal

    Answer: c

  15. ‘Dirichapi’ custom is related to

    1. Munda tribe

    2. Ho tribe

    3. Oraon tribe

    4. Santhal tribe

    Answer: a

    • Assertion (A): There is difference between Adivasi and Sadan.
    • Reason (R): Because their festivals are different.
    1. A and R both are correct.

    2. R is correct, not (A).

    3. A and R both are wrong.

    4. A is correct, not (R).

    Answer: a

  16. Soharai festival is related to

    1. Burning light

    2. Cattle worship

    3. New food

    4. End of rain

    Answer: b

  17. Which tribe worship in ‘Jaher era’

    1. Santhal

    2. Pahadia

    3. Baiga

    4. Mahali

    Answer: a

  18. How many Scheduled Tribes are in Jharkhand?

    1. 18

    2. 31

    3. 32

    4. 41

    Answer: c

  19. In which year the CNT Act was promulgated?

    1. 1920 A. D.

    2. 1908 A. D.

    3. 1857 A. D.

    4. 2000 A. D.

    Answer: b

  20. ‘O wind thou flow slowly’ What is ‘wind’ in this sentence?

    1. Noun

    2. Pronoun

    3. Adjective

    4. Adverb

    Answer: a

  21. For which language Yogendra Nath Tiwari has worked?

    1. Hindi

    2. Kurmali

    3. Nagpuri

    4. Khortha

    Answer: c

  22. To which group of sound Pa, Pha, Ba, Bha, Ma belong?

    1. Bilabial

    2. Gutteral

    3. Dental

    4. Palatal

    Answer: a

  23. Identify the correct match:

    1. Cow-Noun

    2. They-Indefinite pronoun

    3. 31-Third person

    4. Someone-Second person

    Answer: a

  24. What type of difference is in dialect and language?

    1. Like water and milk

    2. Like garden and grove

    3. Like flower and fruit

    4. Like daughter and daughter in law

    Answer: d

  25. Following are the examples of interjectional or Pooh-Pooh theory of the origin of language?

    1. Aha, Chhih, Oh, hay

    2. Khat-Khat, Jhan-Jhan, Dhadadhad

    3. Ho-Ho, Hun-Hun, Haiya-Ho

    4. Ram-Ram, Hare-Hare, Sheo-Sheo

    Answer: a

  26. What type of change is in Megh> Meh, Stan > Than, Snan>Nahana?

    1. Word change

    2. Sound change

    3. Meaning change

    4. Idea change

    Answer: b

  27. What is the field of study of semantics?

    1. Economics

    2. Elevation of meaning

    3. Deterioration of meaning

    4. Different aspects of meaning

    Answer: d

  28. To which category the Chinese Script belong?

    1. Symbolic

    2. Phonetic

    3. Pictograph

    4. Ideograph

    Answer: c

  29. What is the order of words in English sentence?

    1. Subject → Object → Verb

    2. Verb → Object → Subject

    3. Object → Subject → Verb

    4. Subject → Verb → Object

    Answer: d

  30. “Jiske pas vidya hai, uska sarvatra adar hota hai.” What kind of sentence is this?

    1. Complex sentence

    2. Compound sentence

    3. General sentence

    4. Simple sentence

    Answer: a

  31. Who is not a lingust among the following?

    1. Bholanath Tiwari

    2. Devendra Nath Sharma

    3. George Abraham Grierson

    4. Kamta Prasad Guru

    Answer: d

  32. Identify the correct match: Language Script

    List-I List-II
    1. Hindi

    2. Chinese

    3. Urdu

    4. Santali

    1. Arabic

    2. Olchiki

    3. Nagari

    4. Pictography

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  33. Hindi ‘rani’ Sanskrit ‘maharani’ aurangreji ‘naukarani’ hai. Whose statement is this?

    1. Ram Chandra Shukla

    2. Shyam Sundar Das

    3. Camil Bulke

    4. Ram Khelawan Pandey

    Answer: c

  34. How can we save the extincting mother tongue?

    1. By linking it with education and employment.

    2. By love of mother tongue.

    3. By creative writing.

    4. By propaganda.

    Answer: a

  35. What is the principal ‘Ras’ in ‘Bisal Dev Raso’

    1. Veer Ras

    2. Shringar Ras

    3. Hasya Ras

    4. Veebhatsa Ras

    Answer: a

  36. Who is the author of ‘Ram Charit Manasa’

    1. Valmiki

    2. Vyas

    3. Tulsidas

    4. Surdas

    Answer: c

  37. What was the objective of writing Mahabharata?

    1. Description of war

    2. To establish ‘Karm’

    3. To show uselessness of material world

    4. The result of greediness

    Answer: c

  38. Who is the writer of ‘Katha Sarit Sagar’

    1. Gunadhya

    2. Kamban

    3. Vishnu Sharma

    4. Biharilal

    Answer: a

  39. Who is the author of ‘Meghadootam’

    1. Bhawabhuti

    2. Kalidas

    3. Bhas

    4. Ashwaghosh

    Answer: b

  40. What is ‘Dingal’

    1. Old Rajasthani Language

    2. A fruit

    3. Damaru

    4. Dance of Shankar

    Answer: a

  41. When was Meerabai born?

    1. 1446 A. D.

    2. 1456 A. D.

    3. 1498 A. D.

    4. 1520 A. D.

    Answer: c

  42. How many parts are in ‘Bijak’

    1. 3

    2. 4

    3. 10

    4. 9

    Answer: a

  43. What is the language of ‘Sursagar’

    1. Awadhi

    2. Brajbhasa

    3. Rajasthani

    4. Hindi

    Answer: b

  44. What kind of devotional poet was Kabirdas?

    1. Sagun

    2. Nirgun

    3. Prem Margi

    4. Modern

    Answer: b

  45. Identify the poet belonging to Ritikal

    1. Jayasi

    2. Chand Bardai

    3. Raidas

    4. Biharilal

    Answer: d

  46. Who is an Adivasi poet among the following?

    1. Phakirmohan Senapati

    2. Sarla Devi

    3. Bhima Bhoi

    4. Gopinath Mohanti

    Answer: c

  47. Which script is popularly used for Assamia language?

    1. Deonagari

    2. Pictograph

    3. Assamia

    4. Bangla

    Answer: c

  48. Who is the writer of the novel ‘Charitraheen’

    1. Sarat Chandra

    2. Rabindranath Tagore

    3. Michael Madhusudan Dutt

    4. Mahashweta Devi

    Answer: a

  49. Identify the correct match: Writer Book

    List-I List-II
    1. Bharatendu

    2. Agyeya

    3. Premchand

    4. Jai Shankar Prasad

    1. Titali

    2. Karmbhumi

    3. Bharat Durdasha

    4. HariGhas par ChhanBhar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  50. Which Rasa is called Rasraj?

    1. Veer

    2. Shant

    3. Veebhatsa

    4. Shringar

    Answer: d

  51. “Poetry, at bottom, is a criticism of life.” Whose definition is this?

    1. Wordsworth

    2. Coleridge

    3. Matthew Arnold

    4. I. A. Richards

    Answer: c

    • Assertion (A): Literature inspires human being.
    • Reason (R): Because it touches emotion.
    1. A and R are correct.

    2. A and R are wrong.

    3. A is correct, not (R).

    4. R is correct, not (A).

    Answer: a

  52. What is more important in drama?

    1. Dialogue

    2. Story

    3. Stage

    4. Actor

    Answer: a

  53. What makes the style effective?

    1. Clarity

    2. Thought

    3. Imagination

    4. Suggestiveness

    Answer: d

  54. Is literature beneficial for life?

    1. Yes

    2. No

    3. To some extent

    4. To great extent

    Answer: a

  55. “Ramaniyarth Pratipadakah Sabdah Kavyam.” Whose definition is this?

    1. Panditraj Jagannath

    2. Acharya Vishwanath

    3. Mammat

    4. Bhamah

    Answer: a

  56. Which Kavyaguna is favourable for Veer Rasa?

    1. Madhurya

    2. Oja

    3. Prasad

    4. None

    Answer: b

  57. Identify ‘Upmeya’ in this sentence: ‘His letter is like a flower for me.’

    1. Letter

    2. Flower

    3. This

    4. Me

    Answer: a

  58. Who is the author of ‘Sahtyadarpan’

    1. Mammat

    2. Bhamah

    3. Vishwanath

    4. Dandi

    Answer: c

  59. For which region's folklore Colonel Tod has worked?

    1. Whole India

    2. Eastern India

    3. Rajasthan

    4. Santhal Pargana

    Answer: c

  60. To which area the folk drama, ‘Tamasha’ belongs?

    1. Maharashtra

    2. Uttar Pradesh

    3. Whole India

    4. Jharkhand

    Answer: a

  61. Proverb is the expression of

    1. Folk experience

    2. Intellect

    3. Mantra

    4. Blind faith

    Answer: a

  62. What is ‘Damkach’

    1. Folk dance

    2. Folk drama

    3. Folk song

    4. Folk song and dance

    Answer: d

  63. To which scholar of Jharkhand the Jharkhand Government has honoured with the life achievement award?

    1. Sharda Prasad Sharma

    2. Madhu Mansuri

    3. B. P. Keshari

    4. Yashoda Devi

    Answer: c

  64. Whose pen-name is ‘Akashkhunti’

    1. Chitranjan Mahto

    2. Girdhari Goswami

    3. A. K. Jha

    4. Vinod Kumar

    Answer: b

  65. Which language is the field of study of Lakhikant Mahto?

    1. Kurmali

    2. Khortha

    3. Nagpuri

    4. Panchpargania

    Answer: a

  66. Who is the writer of ‘Namhai Edpa’

    1. Dr. Nirmal Minz

    2. Prof. Indrajit Oraon

    3. Gopal Oraon

    4. Justin Ekka

    Answer: d

  67. Who has written ‘Santali Sahityaka Udbhavaur Vikas’

    1. Dr. K. C. Tudu

    2. Ganesh Murmu

    3. Shishir Tudu

    4. Digambar Hansda

    Answer: a

  68. Which national award has been awarded to Dr. Ram Dayal Munda?

    1. Padma Vibhusan

    2. Padma Bhusan

    3. Padma Shri

    4. Param Veer

    Answer: c

  69. Which script has been invented by Lakho Bodra?

    1. Varang Chiki

    2. Olchiki

    3. Tolongsiki

    4. Sindhulipi

    Answer: a

  70. Who is the writer of ‘Poos Peetha’

    1. Karamchand Ahir

    2. Chandramohan Mahto

    3. Parmanand Mahto

    4. Santosh Sahu ‘Preetam’

    Answer: c

  71. Who has written ‘Sembho Ro Dakai’

    1. Rose Kerketta

    2. Julius Baa

    3. Mary Soreng

    4. Joakim Dungdung

    Answer: a

  72. What is ‘Karam Katha’

    1. Myth

    2. Legend

    3. Fairy Tale

    4. Dance-song

    Answer: a

  73. What is the equivalent word in Hindi for ‘Motif’

    1. Lokokti

    2. Kathanak Rurhi

    3. Lok Tatwa

    4. Lok Vishwas

    Answer: b