CBSE NET Visual-Art December-2013 Solved Paper III

  1. Which part of the Stupa is called Hermika (A)? Upper part of the pillar (B) Upper part of the gate (C) Upper part of the parasol (D) Upper part of the anda (hemisphere)

    Answer: d

  2. Who is not Greek Sculpture of 4th century B. C.

    1. Scopus

    2. Lysippus

    3. Praxiteles

    4. Phidias

    Answer: d

  3. Famous Kusana Sculpture of Boddhiswattva from Mathura dedicated by Frian Balal is housed in which museum?

    1. National Museum, New Delhi

    2. State Museum, Mathura

    3. Archaeological Museum, Sarnath

    4. British Museum, London

    Answer: c

  4. Where is the temple called Teli Ka Mandir?

    1. Gwalior

    2. Orchha

    3. Jaipur

    4. Bhopal

    Answer: a

  5. Which of the text from following exclusively deals with Indian architecture?

    1. Ashtadhyayi

    2. Shilpataru

    3. Vishvakarmiya Shilp

    4. Sadhanmala

    Answer: c

  6. What was the original word used in Republic of Plato for Imitation?

    1. Replicos

    2. Caricature

    3. Repetition

    4. Mimesis

    Answer: d

  7. Who is accredited to introduce diagonal perspective in Renaissance painting?

    1. Andrea del Mantegna

    2. Paolo Uccello

    3. Fra Philippe Lippi

    4. Leonardo da Vinci

    Answer: b

  8. Caricature Honore Daumier was associated to which art movement?

    1. Realism

    2. Romanticism

    3. Neoclassicism

    4. Expressionism

    Answer: a

  9. Who is the Sculptor of Gates of Hell?

    1. Arstde Maillol

    2. August Rodin

    3. Lipchitz

    4. James Ensor

    Answer: b

  10. From the following whose paintings bear affinity with Manjit Bawa?

    1. Nilima Sheikh

    2. Nalini Malani

    3. Arpita Singh

    4. Arpana Caur

    Answer: d

  11. Whose painting depicts photo realism?

    1. Vivan Sundaram

    2. Bikas Bhattacharyaji

    3. Ranbir Kaleka

    4. Manu Parikh

    Answer: b

  12. Who has authored several books on Pahari Painting?

    1. Mulk Raj Anand

    2. Karl J. Khandalawala

    3. M. S. Randhawat

    4. Rai Krishna Das

    Answer: c

  13. Which colour model is named as subtractive colour model?

    1. RGB colour model

    2. Index colour model

    3. CMYK colour model

    4. HSL colour model

    Answer: c

  14. Device that breaks the original continuous tone image into patterns of dots.

    1. Quarter tone

    2. Acetate screen with criss cross lines

    3. Mezzotint

    4. Half tone

    Answer: d

  15. First live action film which was completely storyboarded.

    1. Fantasgomarie

    2. Gone with the wind

    3. Three little pigs

    4. Steamboat Willie

    Answer: b

  16. “Storyboard” was developed in World Disney studio in 1930s, are graphic organizers in the form of

    1. Illustrative images displayed in sequence

    2. A motion picture

    3. Animation

    4. Interactive media sequence

    Answer: a

  17. “Vectorization” refers to process of converting

    1. RGB into CMYK

    2. Raster graphics into Vector graphics

    3. Continuous tone to halftone

    4. Hand drawn drawings to digital edition

    Answer: b

  18. “Inbetweening” helps to create the illusion of motion in animation, are the drawings between

    1. 12 frames

    2. 24 frames

    3. 4 frames

    4. key frames

    Answer: d

  19. Amongst following who is not sculptor?

    1. Girish Bhatt

    2. Mrinalini Mukherjee

    3. Balan Nambiar

    4. P. R. Daroz

    Answer: d

  20. Which material provides strength to clay?

    1. Sand

    2. Grog

    3. Leaves

    4. Husk

    Answer: d

  21. Malar artist are known for their

    1. Wood carving

    2. Terracotta

    3. Metal casting

    4. Iron work

    Answer: c

  22. Of the following with from whom the work of Meera Mukherjee is inspired?

    1. Ghadva Artist

    2. Bhareva Artist

    3. Jhara Artist

    4. Bell metal Artist

    Answer: a

  23. Of the following, what is used for purification of metal for casting?

    1. Tin

    2. Borax

    3. Mercury

    4. Sulpher

    Answer: b

  24. The dancing torso found from Mohenjodaro is made of

    1. Bronze

    2. Copper

    3. Brass

    4. Terracotta

    Answer: d

  25. Krishna Reddy belongs to

    1. Delhi

    2. Hyderabad

    3. Mumbai

    4. Chennai

    Answer: b

  26. In print making for viscosity process what type of surface of block is needed?

    1. Wooden

    2. Metal

    3. Rubber

    4. Stone

    Answer: b

  27. In printmaking aluminium plate is etched by which acid?

    1. Nitric acid

    2. Hydrochloric acid

    3. Sulphuric acid

    4. Caustic soda

    Answer: a

  28. Water is common factor in printing in

    1. Lithography and Offset

    2. Dry point and Mezzotint

    3. Silk screen and colography

    4. Linocut and wood block printing

    Answer: a

  29. In silk printing what makes the surface photosensitive?

    1. Potassium Permanganate

    2. Potassium Dichromate

    3. Sodium Hydrochloride

    4. Nitric Acid

    Answer: b

  30. Amongst following who is not a print maker?

    1. Rembrandt

    2. William Blake

    3. Pablo Picasso

    4. Theodore Gericault

    Answer: d

  31. Choose the correct sequence of parts of architecture in elevation of Orissan temple.

    1. Audha, Kalash, Khapuri, Amlaka

    2. Amlaka, Khapuri, Kalash, Audha

    3. Amlaka, Kalash, Khapuri, Ayudha

    4. Kalash, Amlaka, Khapuri, Ayudha

    Answer: b

  32. Choose the correct chronological sequence:

    1. Dharmarajika Stupa, Bhaja Chaitya, Durga Temple of Aihole, Konark Sun Temple

    2. Bhaja Chaitya, Dharmarajika Stupa, Durga Temple of Aihole, Konark Sun Temple

    3. Bhaja Chaitya, Durga Temple of Aihole, Dharmarajika Stupa, Konark Sun Temple

    4. Bhaja Chaitya, Konark Sun Temple, Durga Temple of Aihole, Dharmarajika Stupa

    Answer: a

  33. Choose the correct chronological sequence of the texts.

    1. Vishnudharmottar purana, Ashtadhyayi, Harshcharita, Kalpasutra

    2. Vishnudharmottar purana, Ashtadhyayi, Kalpasutra, Harshcharita

    3. Vishnudharmottar purana, Harshcharita, Ashtadhyayi, Kalpasutra

    4. Ashtadhyayi, Vishnudharmottar purana, Harshcharita, Kalpasutra

    Answer: d

  34. Choose the correct sequence of the works of Pablo Picasso.

    1. La Vie, The Old Guitarist, Les Demoiselles dAvignon, Guernica

    2. The Old Guitarist, La Vie, Les Demoiselles dAvignon, Guernica

    3. La Vie, les Demoiselles dAvignon, The Old Guitarist, Guirnica

    4. Les Demoiselles dAvignon, The Old Guitarist, La Vie, Guernica

    Answer: b

  35. Choose the correct chronological sequence of the scholars:

    1. Percy Brown, Anand Coomarswamy, Stella Kramerisch, Susanne Huntington

    2. Anand Coomarswamy, Percy Brown, Stella Kramerisch, Susanne Huntington

    3. Stella Kramersch, Susanne Huntington, Anand Coomarswamy, Percy Brown

    4. Percy Brown, Stella Kramerisch, Anand Coomarswamy, Susanne Huntington

    Answer: a

  36. Choose the reverse chronological sequence of the artists:

    1. Gustav Courbet, Theodore Gericault, Jackson Pollock, George Braque

    2. Gustav Courbet, Jackson Pollock, George Braque, Theodore Gericault

    3. Jackson Pollock, George Braque, Gustav Courbet, Theodore Gericault

    4. Jackson Pollock, George Braque, Theodore Gericault, Gustav Courbet

    Answer: c

  37. Select correct sequence of ground plan in temple architecture.

    1. Sopan, Mandap, Garbhagriha, Antaral

    2. Sopan, Mandap, Antaral, Garbhagriha

    3. Sopan, Antaral, Mandap, Garbhagriha

    4. Sopan, Garbhagriha, Mandap, Antaral

    Answer: b

  38. Select correct sequence in lithography.

    1. Grinding, Surface Cleaning, Application of Gum, Drawing

    2. Grinding, Application of Gum, Surface cleaning, Drawing

    3. Grinding, Surface cleaning, Drawing, Application of Gum

    4. Surface cleaning, Drawing, Application of Gum, Grinding

    Answer: b

  39. Select the correct chronology of the famous print makers.

    1. Michael Wolgemut, William Hogarth, Rembrandt, Ottavio Leoni

    2. Rembrandt, Ottavio Leoni, Michael Wolgemut, William Hogarth

    3. Ottavio Leoni, Michael Wolgemut, Rembrandt, William Hogarth

    4. Michael Wolgemut, Ottavio Leoni, Rembrandt, William Hogarth

    Answer: d

  40. Select correct chronological sequence of sculptures.

    1. Shringar, Toilet, The Bull, Mukhabhyas

    2. Mukhabhyas, Shringar, Toilet, The Bull

    3. The Bull, Mukhabhyas, Shringar, Toilet

    4. The Bull, Toilet, Mukhabhyas, Shringar

    Answer: b

  41. Select correct chronological sequence of the sculptors.

    1. Ajit Chakravarty, M. Dharmani, Raghav Kaneria, J. J. Narzhari

    2. Raghav Kaneria, J. J. Narzhari, Ajit Chakravarty, M. Dharmani

    3. J. J. Narzhari, Ajit Chakravarty, Raghav Kaneria, M. Dharmani

    4. M. Dharmani, Raghav Kaneria, J. J. Narzhari, Ajit Chakravarty

    Answer: a

  42. Select correct sequence of metal casting of hollow cast wax image.

    1. Making of mould, Fix Runner, Firing of Mould, Fill Core

    2. Fix Runner, Firing of Mould, Making of Mould, Fill Core

    3. Making of Mould, Firing of Mould, Fix Runner, Fill Core

    4. Fix Runner, Making of Mould, Fill Core, Firing of Mould

    Answer: a

  43. Select the correct sequence of typographers:

    1. John Baskerville, Giambatista Bodoni, William Caslon, Edward Benguiat

    2. William Caslon, John Baskerville, Giambatista Bodoni, Edward Benguiat

    3. William Caslon, Giambatista Bodoni, Edward Benguiat, John Baskerville

    4. Giambatista Bodoni, William Caslon, John Baskerville, Edward Benguiat

    Answer: b

  44. The correct sequence in order of publication:

    1. Time, Life, Playboy, Esquire

    2. Life, Playboy, Time, Esquire

    3. Life, Playboy, Esquire, Time

    4. Playboy, Esquire, Time, Life

    Answer: a

  45. Select correct sequence of advertising strategy.

    1. Feedback, Market research, Media selection, Creative planning

    2. Media selection, Market research, Creative planning, Feedback

    3. Creative planning, Market research, Media selection, Feedback

    4. Market research, Media selection, Creative planning, Feedback

    Answer: d

    • Assertion (A): In Indus Valley art appliqué method was used vaguely to prepare terracotta images.
    • Reason (R): Because by the time moulds were not invented.
    1. A and R both are correct.

    2. A is correct but R is incorrect.

    3. A and R both are incorrect.

    4. A is incorrect but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): During the Pal period terracotta art in Eastern India reached to culmination.
    • Reason (R): Because malleable quality of clay provided greater freedom of plastic rendering and paucity of stone furthered use of clay.
    1. A and R both are correct.

    2. A is correct but R is partly correct.

    3. A and R both are incorrect.

    4. A is incorrect but R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Imagination is an essential element of creation of art.
    • Reason (R): Imagination is faculty of mind which transforms ideas and feelings into visual images.
    1. A is correct and R is partly correct.

    2. A is correct and R is incorrect.

    3. A is incorrect but R is correct.

    4. A and R both are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Manjeet Bawa's figuration seems to be both an assertion of tradition as well as its negation.
    • Reason (R): Because he had a village background and ethnic preoccupation.
    1. A is incorrect and R is correct.

    2. A is correct and R is incorrect.

    3. A and R both are correct.

    4. A and R both are incorrect.

    Answer: b

    • Assertion (A): Guernica is an agonistic expression of Pablo Picasso resulting from Spanish Civil War.
    • Reason (R): Because he lost his many dear friends in this war.
    1. A and R both are correct.

    2. A and R both are incorrect.

    3. A is correct and R is incorrect.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Pop art chiefly includes cinema, sex and comic strip.
    • Reason (R): Because its basic intention is to appeal the instinct and attention of common mass.
    1. A is incorrect and R is correct.

    2. A and R both are correct.

    3. A is correct and R is partly correct.

    4. A is partly correct and R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): In Serigraphy, silk cloth is used for taking prints.
    • Reason (R): Because very fine pores of silk fabric allow the ink/paint to be transferred on the surface of medium.
    1. A and R both are incorrect.

    2. A and R both are correct.

    3. A is correct and R is incorrect.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Over the platen of a printing press a sheet of felt is used.
    • Reason (R): Because felt serves the purpose of cushion for paper for better impression.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A is incorrect and R is correct.

    3. A and R both are incorrect.

    4. A and R both are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Hieroglyphics is found all over in Egyptian temples, pillars, palaces etc.
    • Reason (R): Because it was used for decoration.
    1. A and R both are correct.

    2. A and R both are incorrect.

    3. A and R both are partly correct.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Stoneware is fired on higher temperature than the baking terracotta.
    • Reason (R): Because higher temperature turns silica into vitrified condition which makes it harder and strong.
    1. A is incorrect and R is correct.

    2. A is correct and R is also correct.

    3. A is correct and R is incorrect.

    4. A and R both are incorrect.

    Answer: b

    • Assertion (A): Raku is made of coarse grained clay containing lots of grog and sand particles.
    • Reason (R): Because it gives desirable texture, finish and strength.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A is incorrect and R is correct.

    3. A is correct and R is also correct.

    4. A and R both are incorrect.

    Answer: c

    • Assertion (A): Celadon is term for ceramics denoting particular type of colour and glaze.
    • Reason (R): It was originated in China and spread to Korea.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A and R both are correct.

    3. A and R both are incorrect.

    4. A is incorrect and R is partly correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Referring to type, ‘serifs’ are appendage found on the top and bottom of Roman letters.
    • Reason (R): Serif types were presumably derived from chisel marks left after letters were cut into stone.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A is incorrect and R is correct.

    3. A is correct and R is also correct.

    4. A and R both are incorrect.

    Answer: c

    • Assertion (A): Computer is a tool like camera, works best in hands of designers with knowledge of entire graphic process.
    • Reason (R): Hence, thinking before desgning and coming up with idea is no more important part of the process.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A and R both are correct.

    3. A and R both are incorrect.

    4. A is incorrect and R is partly correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Our world is a more visual place than ever before and today reader responds more to pictures that to words.
    • Reason (R): Printed materials that lack an illustration, must fail to make an impression on today's audience.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A and R both are correct.

    3. A and R both are incorrect.

    4. A is incorrect and R is partly correct.

    Answer: b

  46. Match the following:

    List-I List-II
    1. Terracotta

    2. Aquatic forms in marble

    3. Spontaneity in sculpture

    4. Kinetic sculptures

    1. Naum Gabo

    2. Rodin

    3. Jean Hans Arp

    4. Henry Moore

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  47. Match the following:

    List-I List-II
    1. Apsidal Plan

    2. Khakhra type

    3. Dogoba

    4. Double Dome

    1. Vaital Deul

    2. Durga temple, Aihole

    3. Humayun's Tomb

    4. Sri Lanka

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  48. Match the following:

    List-I List-II
    1. Alexander Cunningham

    2. Ernst Gombrich

    3. Susanne Langer

    4. Roger Fry

    1. Formalism

    2. Archaeology

    3. Aesthetics

    4. Art History

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  49. Match the following:

    List-I List-II
    1. Salon des Refuses

    2. Bauhaus

    3. Fluxus

    4. Bloomsbury Group

    1. England

    2. France

    3. United States

    4. Germany

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  50. Match the following:

    List-I List-II
    1. Mural

    2. Print Making

    3. Advertising

    4. Sculpture

    1. Prasoon Joshi

    2. Raghav Kaneria

    3. Joan Miro

    4. Palaniappan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  51. Match the following:

    List-I List-II
    1. Raghurai

    2. J Swaminathan

    3. Subodh Gupta

    4. Gurucharan Singh

    1. Painting

    2. Ceramics

    3. Photography

    4. Installation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  52. Match the following sculptors with their work:

    List-I List-II
    1. Henry Moore

    2. Rodin

    3. Giacometti

    4. Brancusi

    1. Woman of Venice

    2. The Kiss

    3. Reclining figures

    4. Sleeping muse

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  53. Match the following:

    List-I List-II
    1. Ray Maker

    2. Seema Kohli

    3. Pankaj Panwar

    4. PD Dhumal

    1. Graphic

    2. Sculpture

    3. Painting

    4. Ceramics

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  54. Match the following:

    List-I List-II
    1. Linseed oil

    2. Resin

    3. Grog

    4. Patina

    1. Metal Sculpture

    2. Print making

    3. Painting

    4. Ceramic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  55. Match the following:

    List-I List-II
    1. Copper plate

    2. Stone

    3. Cloth

    4. Resin

    1. Serigraphy

    2. Mezzotint

    3. Aquatint

    4. Lithography

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  56. Match the following artists and mediums:

    List-I List-II
    1. Raja Ravi Verma

    2. Sanatkar

    3. Anupam Sood

    4. Krishna Reddy

    1. Viscosty

    2. Aquatint

    3. Oleographs

    4. Wood Engraving

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  57. Match the following:

    List-I List-II
    1. Sand

    2. Metal

    3. Patina

    4. Clay

    1. Stone

    2. Bronze

    3. Pottery

    4. Resin

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  58. Match the following:

    List-I List-II
    1. Paper

    2. Ink

    3. Film & T. V.

    4. Brand Image

    1. Aspect Ratio

    2. Grain

    3. Ogilvy

    4. Tackiness

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  59. Match the following:

    List-I List-II
    1. Rubber Blanket

    2. Scrapper Board

    3. 35 mm format

    4. Magnetically sensitive chemical coating

    1. Newspaper

    2. Offset printing

    3. TV Commercial

    4. Film sound track

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: d

  60. Match the following:

    List-I List-II
    1. Light Table & Pencil on paper

    2. Camera

    3. X-height

    4. Animatic

    1. Typography

    2. Traditional hand drawn animation

    3. Television storyboard

    4. Depth offield

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b