CBSE NET Visual-Art June-2012 Solved Paper III

  1. Name the painter of “The Scream” (A) Edward Munch (B) James Ensor (C) Frans Halfs (D) Salvador Dali

    Answer: a

  2. Who created the famous sculpture ‘the Thinker’

    1. Marcel Duchamp

    2. Jean Arp

    3. Calder

    4. August Rodin

    Answer: d

  3. Which provincial Indo-Islamic style is represented by the famous monument Jahaj Mahal?

    1. Imperial Delhi

    2. Malwa

    3. Deccan

    4. Gujarat

    Answer: b

  4. In which museum famous Gupta sculpture Govardhandhari is housed?

    1. National Museum, New Delhi

    2. Bharat Bhawan, Bhopal

    3. Bharat Kala Bhawan, Varanasi

    4. Kala Bhawan, Shantiniketan

    Answer: c

  5. Nat Mandap of Konark Sun Temple is located separately on a high plnth. Where is it?

    1. In front of Jagmohan

    2. South of the Garbhgriha

    3. North of Garbhgriha

    4. In the backyard of Garbhgriha

    Answer: a

  6. Who wrote the first review of art exposition called Salon de Refuser?

    1. Roger Fry

    2. Le Roy

    3. Claude Monet

    4. Herbert Read

    Answer: b

  7. Plaster of Paris is made of

    1. Sandstone

    2. Limestone

    3. Gypsum

    4. Marble stone

    Answer: c

  8. Melting temperature for bronze

    1. 700° C

    2. 980° C

    3. 1400° C

    4. 1800° C

    Answer: c

  9. Marx Earnst associated with

    1. Surrealism

    2. Futurism

    3. Post-modernism

    4. Dadaism

    Answer: a

  10. The artists those initially formed the calcutta Group were

    1. Nandalal Bose, Asit Haldar, Jamini Roy, Abani Sen

    2. Nirode Mazumdar, Gopal Ghose, Rathin Maitra, Subho Tagore

    3. Abanindranath Tagore, Sunayani Debi, Hemanta Misra, Jamini Roy

    4. Ramkinkar Baij, Gobardhan Ash, Ramendranath Chakraborty, Somenath Hore

    Answer: b

  11. ‘Gates of Paradise’ was created by

    1. Auguste Rodin

    2. Lorenzo Ghiberti

    3. Masaccio

    4. Brunelleschi

    Answer: b

  12. After the drawing on litho stone the washout solution is spread, so that

    1. Stone gets smooth

    2. Drawing black pigments come out and grease set in the stone

    3. Drawing image carved

    4. Stone becomes more sensitive

    Answer: b

  13. Aluminium is etched by

    1. Caustic soda

    2. Nitric acid

    3. Ferric chloride

    4. Sulphuric acid

    Answer: a

  14. Soft ground process is used for

    1. Fine drawing

    2. Transfer the texture from textural material

    3. Polishing plate

    4. Separating grease from ink

    Answer: b

  15. First movable types was invented by

    1. Homer

    2. Eric Gill

    3. Carol Summer

    4. John Guttenberg

    Answer: d

  16. In wood-cut sometime print-maker take advantage in his design.

    1. Wood hardness

    2. Wood softness

    3. Natural wood texture

    4. Wood smoothness

    Answer: c

  17. Acid used for copper plate etching

    1. Hydrochloric acid

    2. Ferric chloric acid

    3. Sulphuric acid

    4. Nitric acid

    Answer: b

  18. The major weakness of T. V. As an advertising medium is

    1. Limited audience

    2. Too many ads grouped together

    3. They are too expensive

    4. They are too boring

    Answer: b

  19. The most important element of an ad's copy is

    1. The competitive edge

    2. The buyer benefit

    3. The message

    4. The headline

    Answer: c

  20. SWOT analysis is best appreciated in context of

    1. Campaign planning

    2. Public relations

    3. Profit performance

    4. Marketing analysis

    Answer: d

  21. The most important objective of an ad is

    1. The promise it makes

    2. Its originality

    3. Its ability to appeal

    4. Its professionalism

    Answer: a

  22. Campaign plannng has been incorporated in adv. From

    1. Military Planning

    2. Social Planning

    3. Economic Planning

    4. Political Planning

    Answer: a

  23. “Tag line” is also known as

    1. Jaw line

    2. Punch line

    3. Fix line

    4. Thin line

    Answer: b

  24. In which year Picasso worked for his blue period?

    1. 1900 – 1901

    2. 1901 – 1904

    3. 1904 – 1908

    4. 1905 – 1910

    Answer: b

  25. “Line has the power of colour” who said?

    1. Corot

    2. Degas

    3. Paul Gauguin

    4. Goya

    Answer: c

  26. “Painting is the art of hollowing a Nsurface” said by

    1. Goya

    2. Manet

    3. Degas

    4. Seurat

    Answer: d

  27. Who said the colour is perspective?

    1. Cezanne

    2. Corot

    3. Goya

    4. Redon

    Answer: a

  28. The famous artist who painted ‘Three Women’ in oil.

    1. Jamini Roy

    2. Amrita Shergil

    3. Raja Ravi Verma

    4. A. N. Tagore

    Answer: b

  29. What is the title of Pran Nath Mago's painting?

    1. Catching Fish

    2. Haldi Grinder

    3. Mother and Child

    4. Autumn

    Answer: a

    • Assertion (A): For every work of fine art appropriate combination of imagination, abstraction and expression are essential.
    • Reason (R): In creation of art, imagination helps to make image, abstraction is concerned with structure of form and expression is responsible for emotion.
    1. A is not correct, R is correct.

    2. A and R both are correct.

    3. A is correct, R is not correct.

    4. A and R both are not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Early rock cut architecture in India clearly bears the imprint of wooden architecture.
    • Reason (R): Because in the period between end of Harappa and 6th/5th century BCE wooden architecture was in vogue in India and later shifted to durable stone medium.
    1. A is partially correct, R is correct.

    2. A is correct, R is partially correct.

    3. A and R both are partially correct.

    4. A and R both are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Michelangelo in his later phase left some part of his sculptures deliberately unfinished.
    • Reason (R): He grew old and was more interested in painting.
    1. A and R both are not correct.

    2. A is correct, R is not correct.

    3. A is not correct, R is correct.

    4. A and R both are correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Henry Moore did not aim at beauty which pleases only.
    • Reason (R): Because his works have a pent-up power as in primitive sculptures.
    1. A is not correct R is correct.

    2. A and R both are correct.

    3. A is correct R is not correct.

    4. A and R both are not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): All great art grow out of a unifying ideal.
    • Reason (R): Because great art always evokes life only.
    1. A is not correct R is correct.

    2. A is correct R is not correct.

    3. A and R both are correct.

    4. A and R both are not correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Visual Literacy is not like verbal literacy.
    • Reason (R): As we have to learn to read and write, we have not to learn to ‘read’ the visual world.
    1. A is correct R is not correct.

    2. A and R both are not correct.

    3. A is not correct R is correct.

    4. A and R both are correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): Edward Munch is well known painter also done woodcut and lithography.
    • Reason (R): Those day's artist does not have satisfaction in only one medium and technic of art.
    1. A is correct R is wrong.

    2. A and R both are not correct.

    3. A and R both are correct.

    4. A is wrong R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Smoking the plate, helps soft ground to dry and closing the pin holes.
    • Reason (R): When the very thin soft ground applied on plate, so print maker has to close the pin holes with normal ground.
    1. A and R both are not correct.

    2. A and R both are correct.

    3. A is correct R is wrong.

    4. A is wrong R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): Paul Gaugin was painter and also did prints.
    • Reason (R): Paul Gaugin was inspired in Tahiti Island by its nature and women.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A is incorrect R is correct.

    3. A and R both are correct.

    4. A and R both are incorrect.

    Answer: a

    • Assertion (A): Persistence of vision explains that images if shown in fast succession, the human eye would perceive them as moving.
    • Reason (R): Persistence of vision is a phenomenon used for flip books.
    1. A and R are correct.

    2. A is correct R is not correct.

    3. A and R are not correct.

    4. A is not correct R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Tertiary colours are also referred to as analogous colours with respect to the colour wheel.
    • Reason (R): Tertiary colours are situated between the primary and secondary colours with respect to the colour wheel.
    1. A is correct and R is not correct.

    2. A and R are correct.

    3. A is not correct and R is correct.

    4. A and R are not correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): In design, balance, emphass, rhythm, unity and contrast are the principles with which design is made.
    • Reason (R): In design line, shape, texture space, size and value are the elements determining how the design is made.
    1. A and R are not correct.

    2. A is correct and R is not correct.

    3. A is not correct and R is correct.

    4. A and R both are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Prehistoric rock paintings reflect mostly hunting scenes and wild animals.
    • Reason (R): Because life of primitive society was largely based on hunting animals.
    1. A is incorrect and R is correct.

    2. A is incorrect and R is incorrect.

    3. A is correct and R is correct.

    4. A is correct and R is incorrect.

    Answer: c

    • Assertion (A): Dry brush stroke technique is used in oil and water colour painting.
    • Reason (R): Dry brush strokes create a special texture on surface.
    1. A is correct and R is correct.

    2. A is incorrect and R is correct.

    3. A is incorrect and R is incorrect.

    4. A is correct and R is incorrect.

    Answer: a

    • Assertion (A): In Mughal painting of Akabari period horizon is always drawn higher as compared to later painting.
    • Reason (R): During the Akbar period Mughal Empire expanding, so in painting he wanted to capture ground activities going on in his domain.
    1. A is correct and R is incorrect.

    2. A is correct and R is correct.

    3. A is incorrect and R is incorrect.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: b

  30. Select the correct sequence of the structure of Buddhist Stupa from bottom to top:

    1. Chhatravali, Harmika, Andbhag, Medhi

    2. Medhi, Andbhag, Harmika, Chhatravali

    3. Medhi, Harmika, Andbhag, Chhatravali

    4. Medhi, Chhatravali, Andbhag, Harmika

    Answer: b

  31. Select the correct chronological sequence of the western monuments:

    1. Parthenon of Acropolis, Colloseum of Rome, Hagia Sophia, Cathedral of Rheims

    2. Colloseum of Rome, Hagia Sophia, Cathedral of Rheims, Parthenon of Acropolis

    3. Cathedral of Rheims, Parthenon of Acropolis, Colloseum of Rome, Hagia Sophia

    4. Hagia Sophia, Cathedral of Rheims, Parthenon of Acropolis, Colloseum of Rome

    Answer: a

  32. Select the correct sequence of painting on Sistine Chapel according to Bible:

    1. Creation of Eve, Creation of Adam, fall and Expulsion from Paradise, The sacrifice of Noah

    2. Creation of Adam, Creation of Eve, fall and Expulsion from Paradise, The sacrifice of Noah

    3. Creation of Eve, fall and Expulsion from Paradise, Creation of Adam, The sacrifice of Noah

    4. The Sacrifice of Noah, Creation of Adam, Creation of Eve, fall and Expulsion from Paradise

    Answer: b

  33. Choose the correct sequence of artists in chronological order:

    1. Donatello, Luca Della Robbia, Bernini, Medardo Rosso.

    2. Luca Della Robbia, Donatello, Bernini, Medardo Rosso.

    3. Luca Della Robbia, Bernini, Donatello, Medardo Rosso.

    4. Donatello, Bernini, Luca Della Robbia, Medardo Rosso.

    Answer: a

  34. Choose the correct sequence in chronological order:

    1. Renaissance Art, Roman Art, Romanesque Art, Byzantine Art

    2. Roman Art, Renaissance Art, Byzantine Art, Romanesque Art.

    3. Romanesque Art, Roman Art, Renaissance Art, Byzantine Art

    4. Roman Art, Byzantine Art, Romanesque Art, Renaissance Art

    Answer: d

  35. Select the correct sequence in chronological order:

    1. Cubism, Impressionism, Constructivism, Dadaism

    2. Impressionism, Cubism, Constructivism, Dadaism

    3. Constructivism, Cubism, Impressionism, Dadaism

    4. Dadaism, Constructivism, Impressionism, Cubism

    Answer: b

  36. Select the correct chronological sequence of the print makers:

    1. Vilas Shinde, Rini Dhumal, Kavita Nayar, Palaniappan

    2. Rini Dhumal, Vilas Shinde, Palaniappan, Kavita Nayar

    3. Rini Dhumal, Palaniappan, Vilas Shinde, Kavita Nayar

    4. Palaniappan, Kavita Nayar, Vilas Shinde, Rini Dhumal

    Answer: b

  37. Select the correct sequence of material used for aquatint:

    1. Nitric acid, Printing, Ground, Resin dust

    2. Resin dust, Ground, Nitric acid, Printing

    3. Printing, Ground, Resin dust, Nitric acid

    4. Ground, Resin dust, Nitric acid, printing

    Answer: b

  38. Select the correct sequence of material used in lithography:

    1. Carborundum powder, Arabic gum, Tusche, Wash out solution

    2. Wash out solution, Arabic gum, Tusche, Carborundum powder

    3. Tusche, Wash out solution, Arabic gum, Carborundum powder

    4. Arabic gum, Tusche, Carborundum powder, Wash out solution

    Answer: a

  39. Correct sequence: The main verbal elements in print ad are:

    1. Body copy, Sub-headline, Slogan, Headline

    2. Slogan, Sub-headline, Bodycopy, Headline

    3. Sub Headline, Body copy, Slogan, Headline

    4. Headline, Sub-headline, Body copy, Slogan

    Answer: d

  40. Rearrange in order of communication process:

    1. Encoding, Sender, Receiver, Channel

    2. Channel, Sender, Encoding, Receiver

    3. Sender, Encoding, Channel, Receiver

    4. Channel, Receiver, Sender, Encoding

    Answer: c

  41. Arrange the correct sequence from cool to warm colour:

    1. Blue, Crimson, Green, Vermilion

    2. Crimson, Blue, Green, Vermilion

    3. Blue, Green, Crimson, Vermilion

    4. Green, Blue, Vermilion, Crimson

    Answer: c

  42. Select the correct sequence according to chronological order:

    1. Dali, Jackson Pollock, Monet, Gauguin

    2. Gauguin, Monet, Dali, Jackson Pollock

    3. Monet, Gauguin, Dali, Jackson Pollock

    4. Jackson Pollock, Dali, Gauguin, Monet

    Answer: c

  43. Select the correct sequence in chronological order according to their creation:

    1. Mahapurana, Razm-nama, Hamzanama, Kalpsutra

    2. Kalpsutra, Mahapurana, Hamzanama, Razm-nama

    3. Razm-nama, Hamzanama, Mahapurana, Kalpsutra

    4. Hamzanama, Mahapurana, Kalpsutra, Razm-nama

    Answer: b

  44. Select the correct chronological sequence of the Indian Painting's school:

    1. Ajanta, Garhwal, Bengal, Kangara

    2. Garhwal, Bengal, Kangara, Ajanta

    3. Ajanta, Kangara, Bengal, Garhwal

    4. Ajanta, Kangara, Garhwal, Bengal

    Answer: d

  45. Match monuments to their sites:

    List-I List-II
    1. Tomb of Sher Shah Suri

    2. Atala Masjid

    3. Tomb of Ghiyas-ud-Din Tughlaq

    4. Hindola Mahal

    1. Mandu

    2. Delhi

    3. Sasaram, Bihar

    4. Jaunpur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  46. Match the famous paintings to their respectve artists:

    List-I List-II
    1. Raft of Medusa

    2. Scream

    3. Lunch on the Grass

    4. School of Athens

    1. Raphael

    2. Edward Munch

    3. Gericault

    4. Manet

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  47. Match the authors with their work:

    List-I List-II
    1. Benjamin Rowland

    2. VS Agrawal

    3. Percy Brown

    4. SK Saraswati

    1. Survey of Indian Sculpture

    2. Indian Architecture

    3. The Art and Architecture of India

    4. Indian Art

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  48. Match the following:

    List-I List-II
    1. Pyrometric cone

    2. Pointed Chirel

    3. Gouge

    4. Luto

    1. Terracotta

    2. Wood carving

    3. Bronze casting

    4. Stone carving

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  49. Match the following:

    List-I List-II
    1. The Louvre

    2. Baptistery of S. Giovanni

    3. Victoria and Albert Museum

    4. The Parthenon

    1. London

    2. Greece

    3. Paris

    4. Florence

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  50. Match the following sculptors with their relevant cities:

    List-I List-II
    1. Balan Nambiar

    2. Rabindra Reddy

    3. Prithpal Laddy

    4. Mrinalini Mukherjee

    1. Delhi

    2. Shillong

    3. Bangalore

    4. Hyderabad

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  51. Match the following:

    List-I List-II
    1. Chitta Prasad

    2. Devyani Krishna

    3. Jayant Parikh

    4. Sanat Kar

    1. Metal foil

    2. Wood intaglio

    3. Lino-cut

    4. Colour etching

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: d

  52. Match the two lists

    List-I List-II
    1. Levigator

    2. Squeeze

    3. Bunin

    4. Rulet

    1. Wood cut

    2. Intaglio

    3. Silk Screen

    4. Lithography

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  53. Match the following:

    List-I List-II
    1. Iron-Perchloride

    2. Snake stone

    3. Tallow

    4. French Chalk

    1. Fore ground

    2. Viping

    3. Etching

    4. Creation of stone drawing

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  54. Match the communication methods from primitive to modern:

    List-I List-II
    1. Audio

    2. Print

    3. Audio-visual

    4. Non-verbal

    1. Primitive

    2. Modern

    3. Gutenberg

    4. Early 1920's

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  55. Select the correct match:

    List-I List-II
    1. Banner Advertising

    2. Centre Page advertising

    3. Father of advertising

    4. Direct Printing

    1. Magazine

    2. David Ogilvy

    3. Letter Press Printing

    4. Web Page

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  56. Match the following:

    List-I List-II
    1. Newspaper

    2. Dubble Spread Ad

    3. Packaging

    4. Sandwich Board

    1. Brand name

    2. Gutter space

    3. Outdoor Advertising

    4. Magazine

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: d

  57. Match the following … Isms and artists:

    List-I List-II
    1. Impressionism

    2. Favism

    3. Expressionism

    4. Surrealism

    1. Matisse

    2. Miro

    3. Monet

    4. Munch

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  58. Match the paintings and medium:

    List-I List-II
    1. Trees

    2. Head of Shiva

    3. He has a long way to go

    4. Three women

    1. Wash in Tempera

    2. Oil

    3. Ink

    4. Tempera

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  59. Match the following to their year of birth:

    List-I List-II
    1. NS Bendre 1.

    2. KK Hebbar

    3. Bimal Das Gupta

    4. HS Raz

    1. 12

    2. 1922

    3. 1910

    4. 1917

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d