CBSE NET Women-Studies December-2013 Solved Paper III

  1. Which approach of feminism is based on the premise that both men and women are born and are gifted with the same rational faculties so the women should not be denied equality of opportunity in all those activities which are open to men (A)? Existentialism (B) Socialist (C) Post-modern (D) Liberal

    Answer: d

  2. ____ refers to an inclusive world-wde movement to end sexism and sexist oppression by empowering women.

    1. Anti sexism

    2. Feminism

    3. Gyno centrism

    4. Male-bashing

    Answer: b

  3. Which approach is appropriate for adequate understanding the political orientation of feminism?

    1. Liberal Feminism

    2. Socialist Feminism

    3. Radical Feminism

    4. Post modern Feminism

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 4 only

    3. 2 and 3

    4. 1 and 4

    Answer: a

  4. Which of the following is an incorrect statement about Liberal feminism?

    1. Women have equal rational capacities like men

    2. Women and men should have equal sexual rights

    3. Women and men should be given same educational opportunities

    4. Women and men should get equal civil and political rights

    Answer: b

  5. What is incorrect about unified system theory?

    1. Capitalism and patriarchy are one and the same.

    2. Gender division of labour is a unifying concept.

    3. Patriarchy and capitalism as forms of social relations are distinct from each other.

    4. Women's oppression as woman is observed in classless society also.

    Answer: c

  6. Which approach of feminism views that women's oppression as women is caused not only by living in a class society, but also in classless societies?

    1. Socialist

    2. Radical

    3. Marxist

    4. Liberal

    Answer: a

  7. What are the new challenges for women besides the persistent problems of women in the 21st century?

    1. Gender and Development

    2. Global Trade Technology

    3. The Ascent of Market Ideology

    4. Decline of Welfare State

    Codes:

    1. 3 and 4 only

    2. 1 and 2 only

    3. 1, 2, 3 and 4

    4. 2, 3 and 4 only

    Answer: d

  8. Match the following from List-I and List-II:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Naila Kabeer

    2. Vina Mazumdar

    3. Kirti Singh

    4. Sharmila Rege

    1. Writing caste, writing gender: Reading Dalit Women's Testimonies

    2. Reversed Realities

    3. Separated and Divorced Women in India

    4. Memories of a Rolling Stone

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  9. Match the List-I (Authors) with List-II (Books):

    List-I List-II
    1. Betty Friedan

    2. Mary Wollstone Craft

    3. Simon de Beauvoir

    4. Juliet Mitchell

    1. The Second Sex

    2. Women's Estate

    3. The Feminine Mystique

    4. A Vindication of the Rights of Women

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  10. Match the List-I (Concepts) with List-II (Explanations):

    List-I List-II
    1. Gender role stereotypes

    2. Gender role traits

    3. Gender identity

    4. Gender schema

    1. Beliefs about the differences between men and women

    2. Personality Characteristics in the masculine and feminine domains

    3. One's cognitive representation of gender

    4. One's sense of oneself as a man or a woman

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  11. Nancy Kleiber and Linda Light's method of feminist research which combines the use of three elements of research i.e.. Research on women, by women and for women is termed as:

    1. Ethnomethodology

    2. Action Research

    3. Feminist Research

    4. Interactive Methodology

    Answer: d

  12. Match the List-I with List-II:

    List-I (Concepts) List-II (Philosophers)
    1. Separatism

    2. Mattapoisett

    3. Pre-oedipal

    4. Male clones

    1. Marge Piercy

    2. Marilyn Frye

    3. Betty Friedan

    4. Sigmund Freud

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  13. The book ‘Sexual Politics’ was written by whom?

    1. Kate Millet

    2. Mary Wollstone Craft

    3. Catharine Mackinnon

    4. Mary Daly

    Answer: a

  14. First Woman President in the World:

    1. Pratibha Patil

    2. Sirimavo Bandaranaike

    3. Isabel Perin

    4. Ellen Johnson Sirleaf

    Answer: c

    • Assertion (A): Sexual harassment at workplace is a personal problem of women.
    • Reason (R): Women keep silent about sexual harassment to protect the perpetrator.
    1. Both A and R are true.

    2. A is false and R is true.

    3. A is true and R is false.

    4. Both A and R are false and R is not the correct explanation of (A).

    Answer: d

  15. Why was a sharp decline in Women Work Participation Rate (WWPR) during the Census of 1971?

    1. The participation rate of women work was low.

    2. The definition of ‘women work’ was changed.

    3. The definition of ‘work’ was revised.

    4. Most of the women opt education rather than work during the period.

    Answer: c

  16. How many women were ‘missing’ in the world as per the World Development Report 2012?

    1. Nearly 4 million

    2. 6 million only

    3. 3 million only

    4. 2 million only

    Answer: a

  17. Select the title of the World Development Report 2012 from the following:

    1. Engendering development through Gender equality, resources and voice.

    2. Equality and development.

    3. Gender equality and development.

    4. Gender equality and gender justice.

    Answer: c

  18. The effective coverage of the Maternity Benefit Act (1961) was measured by the National Commission for Enterprises in the Unorgansed Sector (NCEUS, 2009). Choose the correct one from the following:

    1. 15%

    2. 20%

    3. 16%

    4. 25%

    Answer: c

  19. Which of the following are not correct regarding the Parliamentary Committee on the Empowerment of Women?

    1. The Committee is chaired by the Prime Minister of India.

    2. The Members are appointed by the President of India.

    3. It has equal number of members from both the Houses of Parliament.

    4. It has members in the ratio of 2: 1 from Lok Sabha and Rajya Sabha.

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 4 only

    3. 2 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  20. Changes to the natural greenhouse effect are a result of which of the following man-made emissions of Green House Gases?

    1. Nitro Oxide (N2O)

    2. Hydro and Perfluoro carbons

    3. Sulphur Hexafluoride (SF6)

    4. All the above

    Answer: d

  21. Arrange the following chronologically:

    1. World Conference on Education for All

    2. World Conference on Human Rights

    3. Third UN World Conference on Women

    4. International Conference on Population and Development

    Codes:

    1. 4, 1, 2, 3

    2. 3, 1, 2, 4

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 1, 3, 4, 2

    Answer: b

  22. Identify the programme which does not aim at the development of girl child:

    1. Balika Samriddhi Yojana

    2. Kishor Balika Scheme

    3. Mahila Samakhya

    4. Sarva Shiksha Abhiyan

    Answer: c

  23. What is not covered by the Domestic Violence Act?

    1. Women in live in relationships

    2. Marital rape

    3. Women who are sisters, single women

    4. Mothers, widows

    Answer: b

  24. Among the following States which have Infant Mortality Rate higher than 59 according to 2010 SRS data in India?

    1. Odisha

    2. M. P.

    3. UP

    4. Bihar

    Codes:

    1. 2 and 1

    2. 1 and 3

    3. 4 and 2

    4. 3 and 4

    Answer: b

  25. Name the first woman who contested the election for the Office of the President of India.

    1. Najma Hepatullah

    2. Vijay Lakshmi Pandit

    3. Pratibha Devi Singh Patil

    4. Lakshmi Sehgal

    Answer: d

  26. In which of the Five Year Plan, education is treated as the ‘most critical investment on human development’

    1. Seventh Five Year Plan

    2. Eighth Five Year Plan

    3. Ninth Five Year Plan

    4. Tenth Five Year Plan

    Answer: c

  27. Which of the pair is not correctly matched?

      • “Of Woman Born”
      • Adrienne Rich
      • “The Dialectic of Sex”
      • Shulamith Firestone
      • “The Origin of the Family, Private Property and State”
      • Karl Marx
      • “Feminist Politics and Human Nature”
      • Alison Jaggar

    Answer: c

  28. First Woman to win the title of International Grand Master of Chess:

    1. P. V. Sindhu

    2. Punita Arora

    3. Bhagya Shree Thipse

    4. Bachendri Pal

    Answer: c

  29. Mark the correct statement about ‘Culture’

    1. It is learnt and includes both material and non-material aspects.

    2. It primarily means good tastes in fashion and arts.

    3. It is a matter of norms and values only.

    4. It is essentially an attribute of the individual rather than that of the group.

    Answer: a

    • Assertion (A): The women wage seekers have achieved gender equal wages and have got empowered socially and economically through NREGA scheme.
    • Reason (R): The NREGA employment served as a primary wage earning opportunity for a large section women in rural areas.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true, R is false.

    4. A is true, R is false and not the correct explanation of (A).

    Answer: b

  30. Match the List-I with List-II of famous Indian Women:

    List-I List-II
    1. Kamaladevi Chattopadhyay

    2. Fathima Beevi

    3. Kalpana Chawla

    4. Punita Arora

    1. First Woman Judge in the Supreme Court

    2. First Woman received the Ramon Magsaysay Award for Community Leadership

    3. First Indian Woman done the highest rank of Lt. General

    4. First Indian Woman went into the space

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  31. What does FFD stand for?

    1. Federation of Funding form Development

    2. Financing for Development

    3. Foreign Financing for Development

    4. Ford Foundation for Development

    Answer: b

  32. What is called Stalking? Choose the correct answers from the following:

    1. Any man who follows a woman and contacts, or attempts to contact such woman to foster personal interaction repeatedly despite a clear indication of disinterest by such woman.

    2. A man monitors the use by a woman of the internet.

    3. E-mail or any other form of electronic communication by a man to a woman.

    4. A man showing external love before her friends.

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 1, 2 and 3 only

    4. 1 and 4 only

    Answer: c

  33. Who has given a call to build a “Social order, the only one that allows for a radical solution to the women's question”

    1. Betty Friedan

    2. Clara Zetkin

    3. Julie Bindel

    4. Sheila Jeffreys

    Answer: b

    • Assertion (A): Empowerment of women is possible through entrepreneurship development.
    • Reason (R): Entrepreneurship development is the only indicator for empowerment of women.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not a correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false.

    4. A is true and R is false.

    Answer: d

  34. National Human Rights Commission was established in the year:

    1. 1990

    2. 1992

    3. 1993

    4. 1994

    Answer: c

  35. Malnutrition is measured by:

    1. Anaemia

    2. Loss of grasping capacity

    3. Underweight and stunted growth

    4. Loss of hearing and eye-sight

    Answer: c

  36. Which one of the following is not a research based journal of Women's Studies?

    1. Femina

    2. Indian Journal of Gender Studies

    3. Manushi

    4. Journal of Women in Culture and Society

    Answer: a

    • Assertion (A): Globalisation process has reduced the work – space in the market and kept away women from the production process.
    • Reason (R): Most of the women are illiterate and semi-skilled.
    1. A is true and R is false.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true, R is the correct explanation of (A).

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Empowerment of women is closely associated withnwomen's participation in unorganized sector.
    • Reason (R): Empowerment of women is related to enhancement of women's capabilities and self confidence.
    1. Both A and R are true.

    2. A is false and R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. A is true and R is false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Entrepreneurs are only born. They cannot be made.
    • Reason (R): Entrepreneurship is a challenging task.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are correct and R is not a correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false.

    4. A is false and R is true and R is not a correct explanaton of (A).

    Answer: d

  37. National Institute of Micro, Small and Medium Enterprises is located in:

    1. Bengaluru

    2. Delhi

    3. Hyderabad

    4. Mumbai

    Answer: c

  38. Who are the Founder Directors of the following UGC Women's Studies Centres in India? Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Pam Rajput

    2. Bharati Ray

    3. Susheela Kaushik

    4. KBK Nair

    1. Kerala University

    2. Delhi University

    3. Punjab University

    4. Calcutta University

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  39. Improvement of maternal mortality is focussed in Millennium Development Goal Number:

    1. Goal 3

    2. Goal 2

    3. Goal 5

    4. Goal 6

    Answer: c

  40. Match the following from List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. National Policy on Empowerment of Women

    2. National Mission on Empowerment of Women

    3. High Level Committee on the Status of Women

    4. National Commission for Women

    1. 1992

    2. 2001

    3. 2010

    4. 2012

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  41. Match the following from List-I and List-II:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Arundhati Roy

    2. Shashi Deshpande

    3. Anita Desai

    4. Kiran Desai

    1. The Long Silence

    2. The Inheritance of Loss

    3. The God of Small Things

    4. Fire on the Mountain

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  42. Match the following from List-I and List-II:

    List-I (Player) List-II (Game)
    1. Saina Nehwal

    2. Sania Mirza

    3. Mc Mary Kom

    4. Karnam Malleswari

    1. Tennis

    2. Boxing

    3. Badminton

    4. Weight Lifting

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  43. The UN Rapporteur on Violence Against Women (2013) is:

    1. Anne Walker

    2. Radha Kumaraswami

    3. Charlotte Bunch

    4. Rashida Manjoo

    Answer: d

    • Assertion (A): Secularization is an inevitable consequence of industrialization.
    • Reason (R): Plurality of life in modern industrial societies tends to shatter the single, comprehensive universe of meanings which religion provides.
    1. A is false, but R is true.

    2. Both A and R are true but R is not correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d

  44. The State with the lowest female literacy rate is:

    1. U. P.

    2. Rajasthan

    3. Bihar

    4. M. P.

    Answer: c

  45. The Sexual Harassment Complaints Committee as per the Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act 2013, is required to complete the inquiry within a period of:

    1. 90 days

    2. 60 days

    3. 45 days

    4. 120 days

    Answer: a

  46. The World Values Survey provides a window on how social perceptions have changed during the globalization process?

    1. Social attitudes toward women have changed from domestic roles to social actors or an agency to change.

    2. The bargaining power of women has changed.

    3. The collective action for the empowerment of women.

    4. Self-centredness has increased.

    Codes:

    1. 2 only

    2. 1 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  47. ICTs have transformed the economic activity of both women and men by increasing the demand for which skills?

    1. Soft skills

    2. Shift from brain (cognitive) and non-routine skills to brawn (manual) and routine skills.

    3. Shift from local ethnic skills.

    4. Technological skills.

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 3, 1 and 4 only

    4. 3 and 4 only

    Answer: b

  48. The UNO nominated ‘Malala’ as UN Ambassador to promote

    1. Girls'Safety and Security

    2. Girls'Rights

    3. Girls'Education

    4. Girls'in different situations

    Answer: c

  49. Please identify the important sectors where women are working more than men in the world:

    1. Communication services

    2. Retail, Hotels and Restaurants

    3. Manufacturing

    4. Finance and Business

    Codes:

    1. 4 only

    2. 1, 2 and 3 only

    3. 3 and 4 only

    4. 2 and 4 only

    Answer: b

  50. Unorganized sector is marked by:

    1. High Capital incentives

    2. High incidence of casual labour

    3. Intermittent nature of work

    4. Lack of protection of labour legislation

    Codes:

    1. 4 only

    2. 2, 3 and 4 only

    3. 2 and 4 only

    4. 3 and 4 only

    Answer: b

  51. Percentage of Urban female marginal workers to total workers in India (2011) is:

    1. 46.3

    2. 48.6

    3. 23.0

    4. 39.1

    Answer: c

  52. Gender Parity Index at Senior Secondary Level of Education (XI-XII) among the SCs (2012) is:

    1. 91

    2. 99

    3. 97

    4. 90

    Answer: d

  53. Percentage of rural female main workers to total workers in India (2011) is

    1. 70.3

    2. 55.6

    3. 58.2

    4. 42.1

    Answer: b

  54. Marginal workers are those workers who work for the major of the reference period which is

    1. Less than four months

    2. Less than six months

    3. Less than eight months

    4. Less than three months

    Answer: b

    • Assertion (A): The persistence of discriminatory laws, policies, patriarchal customs and traditions in various countries are still blocking women from enjoying their land and property rights.
    • Reason (R): Most of the women are enjoying property and land rights in India.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true and R is not the correct explanation for (A).

    4. A is true and R is false.

    Answer: c

  55. Criminal Law (Amendment) Act 2013 passed after J. S. Verma Commttee Report makes amendments in:

    1. Criminal Procedure Code only

    2. Indian Penal Code only

    3. Indian Evidence Act

    4. All the above three (CrPC, IPC and Indian Evidence Act)

    Answer: d

  56. Female Work Participate Rate of India is

    1. 33.4

    2. 25.5

    3. 37.6

    4. 21.4

    Answer: b

  57. The Constitution (Amendment) Bill passed by Rajya Sabha that provides for reservation for women in Parliament and State Assemblies is:

    1. 81st Amendment Bill

    2. 103rd Amendment Bill

    3. 108th Amendment Bill

    4. 111th Amendment Bill

    Answer: c

  58. First woman to become Deputy Chairperson of Rajya Sabha:

    1. Margaret Alva

    2. Najma Heptullah

    3. Violet Alva

    4. Renuka Chaudhary

    Answer: c

  59. The percentage of Women Parliamentarians in the World has increased from 11 percent in 1995 to _______ percent in 2013:

    1. 25

    2. 40

    3. 21

    4. 27

    Answer: c

  60. The first Woman to receive Bharat Ratna Award:

    1. Mother Teresa

    2. Indira Gandhi

    3. Sarojini Naidu

    4. Aruna Asaf Ali

    Answer: b

  61. The Chairperson of the Parliamentary Committee on the Empowerment of Women is:

    1. Sumitra Mahajan

    2. Girija Vyas

    3. Krishna Tirath

    4. Rajkumari Ratna Singh

    Answer: d

  62. India ranks in Gender Inequality Index at:

    1. 128

    2. 132

    3. 126

    4. 136

    Answer: b

  63. Which one of the following is the UN agency for women?

    1. UNIFEM

    2. DAW

    3. OSAGI

    4. UN Women

Read the passage and answer the following questions: (Question Nos. 72 − 75)

The most celebrated theoretical proposition that links women's labour force participation with economic development, the U-shaped feminisation hypothesis, argues that when subsistence economies transform to developing economies, women withdraw from the labour force and thereafter beyond a minimum threshold the participation rates of women start rising. The U-shaped curve takes this form owing to the substitution and income effects on women's choice between domestic unpaid work and paid work. In subsistence economies women contribute labour towards subsistence agricultural production as unpaid family labour along with domestic activities, thus suffering from double burden of work. With the rise of commercialised agriculture, structural transformation, enhancement in household income and gender-based wage differentials, opportunity cost of domestic activities for women increases while that of paid labour of women decreases. Hence they tend to withdraw from the labour force, termed as the “income effect” With the rise of service sector, white collar jobs, institutionalised-care giving, expansion of education among women and declining wage differentials, the opportunity cost of paid labour for women increases. Thereafter women “substitute” domestic activities for paid work. Yet this framework assumes away the fundamental gender relations that regulate women's participation in paid work. Socialist feminist construct of the development of capitalism exploit gender relations to explain defeminisation. With the development of capitalist organisation of production in a patriarchal social system, female labour progressively undergoes “female marginalisation” The shift from attached labour in the feudal agricultural system to wage labour in capitalist farming realigns the household division of labour among worker households with sectoral diversification and technological change the emerging skillbiased demand for labour is gender segregated due to gender-biased progress in education. Women are then obligated to either withdraw from the labour force or enter as secondary workers.

Answer: d

    • Assertion (A): When subsistence economies transform to developing economies, women withdraw from the labour force and thereafter beyond a minimum threshold, the participation rate of women starts rising.
    • Reason (R): The substitution and income level hardly effect the women's choice between domestic unpaid work and paid work.
    1. A is correct but R is wrong and R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are wrong.

    4. A is wrong, but R is correct and R is the correct explanation of (A).

    Answer: a

  1. What are the reasons for ‘female marginalization’ in paid work?

    1. Fendal system

    2. Patriarchal social system

    3. Capitalistic organization of production

    4. Gender relations

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 2, 3 and 4 only

    3. 4 only

    4. 2 and 3 only

    Answer: b

  2. What leads the women to ‘substitute’ domestic activities for paid work?

    1. More jobs in service sector

    2. Incentives to the women for work

    3. Institutionalized care giving

    4. Better wages to women

    Answer: c

  3. Which of the following variables lead to the increase in opportunity cost of domestic activities for women?

    1. Structural transformation

    2. Household income

    3. Gender based wage differential

    4. Commercialized agriculture

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 3 and 4 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1 and 3 only

    Answer: d