CBSE NET Women-Studies June-2012 Solved Paper III

  1. ‘Bourgeois morality was based on hypocrisy, inequality and possession.’ Who among the following did not believe in this (A)? Karl Marx (B) Alexandra Kollontai (C) Engels (D) Mary Wollstonecraft

    Answer: d

  2. Match women leaders with the movement they are associated with:

    List-I (Name of woman leader) List-II (Movement)
    1. Annie Besant

    2. Kasturba Gandhi

    3. Wangari Maathai

    4. Vandana Shiva

    1. Green Belt Movement

    2. Swadeshi Movement

    3. Home Rule Movement

    4. Eco-Feminism Movement

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  3. “The Personal is political” Which of the following feminist theories has given this slogan?

    1. Liberal Feminism

    2. Radical Feminism

    3. Marxist Feminism

    4. Socialist Feminism

    Answer: b

  4. Which of the following research method is applied in discovering the underlying motives of human behaviour?

    1. Qualitative Research

    2. Action Research

    3. Quantitative Research

    4. Policy Research

    Answer: a

    • Assertion (A): Engels says that monogamous marrage is “founded on open or concealed domestic slavery of the wife”
    • Reason (R): The sole aim of monogamous marriage was to make man supreme in the family and to announce future heirs to his wealth.
    1. Both A and R are true. R is the correct explanation for (A).

    2. Both A and R are true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true, R is not the correct explanation.

    Answer: a

  5. What is the recent Constitutional Amendment in 2009 that enhances 50 percent women's reservation in local bodies?

    1. 73rd Constitutional Amendment

    2. 112th Constitutional Amendment

    3. 74th Constitutional Amendment

    4. 87th Constitutional Amendment

    Answer: b

  6. What is India's rank in the world with regard to women's participation in politics?

    1. 44th place

    2. 50th place

    3. 98th place

    4. 88th place

    Answer: c

  7. The movement for women's rights in India was initiated in

    1. 1917

    2. 1879

    3. 1949

    4. 1990

    Answer: a

    • Assertion (A): Representation of women in Parliament and State Assemblies are very poor.
    • Reason (R): Political leaders are consciously keeping women out of party politics.
    1. A is true R is false

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true, R is the correct explanation for (A).

    4. A is false R is true.

    Answer: c

  8. Which Article of Indian Constitution prohibits discrimination against any citizen on the grounds of religion, caste and sex?

    1. Article 14

    2. Article 15

    3. Article 16

    4. Article 14 (A)

    Answer: b

  9. Match the List-I with List-II as given below:

    List-I (Years) List-II
    1. Medical Termination of Pregnancy Act 1.

    2. Maternity Benefit Act

    3. Protection of Human Rights Act

    4. Immoral Traffic Prevention Act

    1. 56

    2. 1971

    3. 1961

    4. 1993

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

    • Assertion (A): Issues of women became issues of social reform during the Independence movement.
    • Reason (R): Soon after Independence the women's question was almost forgotten.
    1. A is false R is correct.

    2. R is false A is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  10. The Department of Women and Child Development is a component of

    1. Ministry of Social Welfare

    2. Ministry of Labour

    3. Ministry of Human Resource Development

    4. An Independent Ministry

    Answer: b

  11. Match the List-I with List-II as given below:

    List-I (Five Year Plan) List-II (Issues for Women)
    1. The Sixth Plan

    2. The Seventh Plan

    3. The Eighth Plan

    4. The Ninth Plan

    1. Empowerment of women

    2. Need for population control and women specific programmes

    3. Gainful employment to women and youth

    4. Women and Development

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: b

  12. “Man is happy, self-accepting, and healthy without guilt, only when s/he is fulfilling himself and becoming what s/he can be.” Who among the following said this?

    1. Betty Friedan

    2. Simone de Beauvoir

    3. Juliet Mitchell

    4. Sheila Rowbotham

    Answer: a

  13. Match the following authors with the name of their books:

    List-I List-II
    1. Shulamith Firestone

    2. Kate Millet

    3. Mary Wollstonecraft

    4. Betty Friedan

    1. Sexual Politics

    2. The Dialectic of Sex

    3. Vindication of the Rights of Woman

    4. Feminine Mystique

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: d

  14. Which is the most prominent agent of gender construction?

    1. Religion

    2. Famly

    3. Caste

    4. Class

    Answer: b

    • Assertion (A): Caste sets the social milieu for the status of women.
    • Reason (R): Caste is a basis for prevailing social inequality among Indian women.
    1. A is false, but R is true.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: d

  15. Mark the correct statement:

    1. There are many classes of women.

    2. Class is reflected in the behaviour of women.

    3. Women constitute a class.

    4. Class is an open form of social inequality among women.

    Mark the correct answer from the codes below:

    Codes:

    1. 1, 2, 4 only

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3 and 4 only

    4. 4 only

    Answer: a

  16. The Registration of NGOs can be made under the following Acts:

    1. Societies Registration Act – 1860

    2. The Indian Trust Act – 1882

    3. Companies Act – 1956

    4. Civil Societies Act – 1890

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 only

    2. 1, 2 and 3 only

    3. 1 and 4 only

    4. 2 and 3 only

    Answer: b

  17. Among the following States which States have female literacy above 90% according to 2011 Census?

    1. Kerala

    2. Goa

    3. Pondicherry

    4. Mizoram

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 1 and 4 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1 only

    Answer: d

  18. Which of the following Reform Movements supported the education of girls?

    1. Brahmo Samaj

    2. Arya Samaj

    3. Prarthana Samaj

    4. Theosophical Society

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 2

    3. 2, 3 and 4

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  19. The death of foetus after 28 weeks of pregnancy is known as

    1. Infant death

    2. Neo-natal death

    3. Still birth

    4. Post natal death

    Answer: c

  20. Arrange the following International Conferences in chronological sequence:

    List-I List-II
    1. UN Conference on Human Rights

    2. Environment and Development

    3. Population and Development

    4. Fourth Conference on Women

    1. Vienna

    2. Rio-de-Janeiro

    3. Cairo

    4. Beijing

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  21. Which one of the following does not have an effect on the health of women working in ICTs centres?

    1. Health Hazards

    2. Broken family relationship

    3. Women are economically empowered

    4. Infertility has increased

    Answer: c

  22. What are the provisions related to rural women's work in MGNREGS?

    1. Priority for women in the ratio of one third of total workers.

    2. Equal wage for men and women.

    3. Provision of work within a radius of five kms from the residence

    4. Women have the freedom to choose the period and months of employment for themselves.

    Codes:

    1. 1 and 4 only

    2. 4 only

    3. 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  23. What is Comet Media Foundation?

    1. It is a media to conscientise women.

    2. It advocates gender and development issues and also uses alternative media.

    3. It is a department of media.

    4. It consistently monitors the media's representation.

    Answer: b

  24. Mark the correct sequence of “Data Collection Techniques” arranged in the ascending order of the degree of personal involvement by the researcher.

    1. Mailed questionnaire, unstructured interview, structured interview, participant observation

    2. Participant observation, structured interview, mailed questionnaire, unstructured interview

    3. Mailed questionnaire, structured interview, unstructured interview, participant observation

    4. Unstructured interview, structured interview, participant observation, mailed questionnaire

    Answer: c

  25. In which type of sampling, every element of the population can have the chance to be selected?

    1. Convenient sampling

    2. Random sampling

    3. Systematic sampling

    4. Cluster sampling

    Answer: b

  26. Choose the correct expansion of CEDAW.

    1. Conference on the Eradication of All forms of Discrimination against Women.

    2. Convention on the Elimination of all forms of Discrimination against Women.

    3. Conference on the Eradication of all forms of Differences among women

    4. Controlling Elimination of All Forms of Discrimination against Women

    Answer: b

    • Assertion (A): Women's studies questioned existing theories and methodologies.
    • Reason (R): Received theories and methods failed to explain the live experiences of women and are biased.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false R is true.

    4. R is true but A is false.

    Answer: b

  27. Write the year of the UN Development Decade for women.

    1. 1975 – 85

    2. 1985 – 95

    3. 1991 – 2000

    4. 2001 – 2011

    Answer: a

  28. Match the following Legislative Acts with the year in which they were passed:

    List-I List-II
    1. Domestic Violence Act 1.

    2. Hindu Marriage Act 2.

    3. Dowry Prohibition Act

    4. Medical Termination of Pregnancy Act

    1. 71

    2. 05

    3. 1955

    4. 1961

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  29. Which of the following is not a characterstic of feminist research?

    1. Researcher and subject are interdependent

    2. Observer and observed are not connected

    3. Subject and researcher are placed in the equal empirical level

    4. Science and nature are kept in harmony

    Answer: b

  30. Write the sequence from present to past of the Chairperson of National Commission for Women.

    1. Girija Vyas

    2. Poornima Advani

    3. Vibha Parthasarathy

    4. Mamta Sharma

      1. 4, 1, 2, 3

      2. 4, 2, 1, 3

      3. 2, 3, 1, 4

      4. 1, 2, 3, 4

      Answer: a

  31. Among the following who is a prominent ‘Subaltern’ thinker?

    1. Arundhati Roy

    2. Bell Hook

    3. Gayatri Spivak

    4. Anita Desai

    Answer: c

    • Assertion (A): Women are voting in large number but do not hold top ranking political offices.
    • Reason (R): Women have voting rights but do not have the right to contest elections.
    1. Both A and R are false.

    2. A is true, R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is false R is true.

    Answer: b

  32. What is/are the weakness of survey method?

    1. Surveys demand a great deal of attention and honesty on the part of respondents.

    2. Surveys can describe the characteristics of a large population

    3. Surveys make measurement more precise by enforcing uniform definitions upon the respondents.

    4. Surveys are invariably context blind.

    Mark the correct answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 4 only

    2. 3 and 4 only

    3. 1 and 4 only

    4. 1, 2 and 4

    Answer: c

  33. What was the slogan that was proposed at the International Women's Year Conference in Mexico City in 1975?

    1. Equality, Development and Empowerment

    2. Equality, Development and Peace

    3. Equality, Education and Liberation

    4. Equality, Dignity and Freedom

    Answer: b

  34. Which of the following group is not associated with queer theory?

    1. Transgender

    2. Gay

    3. Homophobic

    4. Heterophobic

    Answer: d

  35. What was the percentage of women's representation in 15th Lok Sabha?

    1. 9.5

    2. 10.8

    3. 7.5

    4. 9.2

    Answer: b

  36. Match the items from List-I and II:

    List-I List-II
    1. A Decade of Women's Movement in India

    2. A field of one's own

    3. Symbols of Power Studies on the Political Status of Women in India

    4. Staying Alive

    1. Vina Mazumdar

    2. Vandana Shiva

    3. Bina Agrawal

    4. Neera Desai

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  37. Which among the following is not covered under personal laws?

    1. The Maternity Benefit Act

    2. The Guardian and Wards Act

    3. The Hindu Succession Act

    4. The Special Marriage Act

    Answer: a

    • Assertion (A): The differences between the sexes were a product of education and environment and not of nature.
    • Reason (R): Women have been socialized in a manner as to become mothers and wives first.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true.

    Answer: a

  38. Match the items with the feminist theorist:

    List-I List-II
    1. Equal legal and political rights

    2. Opposition to heterosexuality

    3. Sex relations not simply a by-product of economic relations but a basic force

    4. Family not a natural institution

    1. Marxist Feminism

    2. Liberal Feminism

    3. Radical Feminism

    4. Socialist Feminism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  39. “Within the family, he is the bourgeois and the wife represents the proletariat!” Who among the following Marxist thinkers said this?

    1. Alexandra Kollontai

    2. August Behel

    3. Rosa Luxemberg

    4. Frederick Engels

    Answer: d

  40. The term ‘Misogyny’ denotes

    1. Hatred of Women

    2. Hatred of Men

    3. Hatred of Human

    4. Hatred of Marriage

    Answer: a

  41. Match the List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Universal Declaration of Human Rights

    2. Committee on Economic, Social and Cultural rights

    3. The Elimination of All Forms of Racial Discrimination

    4. Convention on the Rights of Child

    1. 1989

    2. 1979

    3. 1976

    4. 1948

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  42. The Demystification of Law for Women has been a ground breaking work of

    1. Flavia Agnes

    2. Nandita Haskar

    3. Lotika Sarkar

    4. Esther Boserup

    Answer: b

  43. What among the following is not the important leadership trait?

    1. Intelligence

    2. Self-confidence and determination

    3. Integrity and sociability

    4. Selfish and self-oriented

    Answer: d

  44. What are the major goals of the National Plan of Action for the SAARC decade of the Girl Child (1991 − 2000)?

    1. Development, Prosperity and Peace

    2. Survival, Protection and Development

    3. Sustainability, Protection and Peace

    4. Survival, Empowerment and Justice

    Answer: b

  45. Which of the following Feminist Academicians hold that the pursuit of post-modern thought has led to a decline in radical feminism?

    1. S. C. Dube

    2. Satish Deshpande

    3. Maithreyi Krishnaraj

    4. C. Lakshmanna

    Answer: c

  46. Who led the suffrage movement for women in India?

    1. Ushaben Mehta

    2. Radha Kumar

    3. Sucheta Kriplani

    4. Sarojini Naidu

    Answer: d

    • Assertion (A): Women's Studies lay bare the politics of knowledge creation.
    • Reason (R): It questions the value neutrality by disciplinary perspectives.
    1. A is correct R is false.

    2. R is correct A is false.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

  47. Match the following: Column – I Column – II (Policy) (Year)

    List-I List-II
    1. Towards Equality 1.

    2. Shramshakti

    3. National Perspective Plan

    4. National Health Policy

    1. 88

    2. 1988 − 2000

    3. 2001

    4. 1974

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: c

  48. Which of the following is not a goal of the Eleventh Five Year Plan?

    1. Organisation of Mahila Mandals

    2. Gender empowerment and equity

    3. Gender Budgeting

    4. Gender Mainstreaming

    Answer: a

  49. Match the List-I (leaders) and List-II (Social organizations):

    List-I List-II
    1. Pandita Ramabai

    2. Sarala Devi Chaudharani

    3. Annie Besant

    4. Dayananda Saraswathy

    1. Arya Samaj

    2. Bharat Stri Maha Mandal

    3. Arya Mahla Samaj

    4. Theosophical Society

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  50. Which of the following Second World Conference on Human Rights held in June 1993 has acknowledged categorically that?

    1. Children Rights are Women's Rights.

    2. Girl Child Rights are Women's Rights.

    3. Women's Rights is Human Rights.

    4. Men's Rights are Women's Rights.

    Answer: c

    • Assertion (A): Wife's economic status is an important factor in domestic decision-making.
    • Reason (R): When women lack monetary resources to bargain for power they either use covert influence to determine the outcome of a decision or subordinate themselves to the husband's domination.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true but R is false.

    3. A and R are independent of each other.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  51. Which of the following is not a Millennium Development Goal?

    1. Develop a global partnership for development.

    2. Environmental sustainability

    3. Ensure equal participation of women.

    4. Improve maternal health.

    Answer: c

  52. Among the following women who was not associated with ‘Women's India Association’ which was formed in 1917.

    1. Annie Besant

    2. Dorothy Jinarjadasa

    3. Margaret Cousine

    4. Sarojini Naidu

    Answer: d

  53. What is the objective of 11th Five Year Plan of India?

    1. Gender Equality

    2. Women Empowerment

    3. Inclusive Growth

    4. Education Development

    Answer: c

  54. “Women are much more likely to engage in practical rather than strategic actions” Who comments?

    1. Molyneux

    2. McIver

    3. Talcot Parsons

    4. Anderson

    Answer: a

  55. The main organizing tool of women's liberation movement is

    1. Consciousness rising

    2. Skill training

    3. Equality in education

    4. Identifying the potentiality of women

    Answer: a

  56. Match the names of feminists with their writings:

    List-I List-II
    1. Women's Estate

    2. Marxism and the oppression of women

    3. Pure Lust

    4. Woman hating

    1. Mary Daly

    2. Andrea Dworkin

    3. Lisa Vogel

    4. Juliet Mitchell

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  57. Trans-gender theory belongs to

    1. Socialist Feminism

    2. Post-Modern Feminism

    3. Liberal Feminism

    4. Marxist Feminism

    Answer: b

  58. Match the items from List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. Rama Mehta

    2. Leela Dube

    3. Ursula Sharma

    4. Esther Boserup

    1. Inside the Haveli

    2. Women's Rule in Economic Development

    3. Kinship, family and socialization in South and South-East Asia

    4. Women, work and property in North-West India.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  59. Which of the following statement is not correct in respect of women and technology?

    1. The experimental result of lab extension is not reaching to the agricultural women workers in the field.

    2. Technology is always undermining the problems of rural women workers.

    3. Scientists and technocrats are not realising the traditional knowledge of women.

    4. New technologies are always women friendly.

    Answer: d

  60. Match List-I with List-II given below:

    List-I List-II
    1. Mudaliar Commission

    2. Durgabai Deshmukh Committee

    3. Hansa Mehta Committee

    4. Kothari Commission

    1. Women's Education

    2. National Policy on Education 1966

    3. Differentiation in curricula for Boys and Girls

    4. Secondary Education

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  61. What are Maria Mies'methodological guidelines for feminist research?

    1. Conscious bias towards women's struggles for social change.

    2. Value-free research

    3. Conscientization of the researcher about the issue.

    4. Conscientization of the researched about the issue.

    Mark the correct answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 3, 4 only

    3. 1 only

    4. 3 and 4 only

    Answer: b

Read the following passage and answer the questions: (Q. No. 71 to 75)

The family is not a closed community: Its isolation is qualified by communications set up with other social units; they have not merely an ‘interior’ within which the couple is shut away; it is also the expression of that couple's standard of life, its financial status, its taste, and thus the home must need be on view to other people. It is essentially the woman's part to direct this social life. The man is joined to the community, as producer and citizen, by bonds of an organic solidarity based upon the division of labour; the couple is a social unit, defined by the family, the class, the circle, and the race to which it belongs, attached by bonds of a mechanical solidarity to groups of corresponding social situation; the wife can embody this relation most purely, for the husband's professional associations are often out of tune with his social standing, whereas the wife, with no occupational demands, can confine herself to the society of her equals. Furthermore she has the leisure to keep up, by ‘paying calls’ and having ‘at-homes’ those relations which are of no practical use and which, of course, are important only in classes whose members are intent upon holding their rank in the social scale – that is to say, who consider themselves superior to certain others. She delights in the display of her ‘interior’ even of her own appearance, whch her husband and children do not notice because they are familiar with them. Her social duty, which is to ‘make a good show’ combines with her, and pleasure in letting herself, be seen. She must ‘make a good show’ where she is herself concerned; in the house, attending to her work, she is merely clothed; to go out, to receive, she ‘dresses up’ Formal attire has a double function: It indicates the social standing of the woman (her standard of living, wealth and the social circle), it is also feminine narcissism in concrete form; it is uniform and an adornment; by means of it the woman who is deprived of doing anything fells that she expresses what she is. To care for her beauty, to dress up, is a kind of work that enables her to take possession of her person as she takes possession of her home through housework; her ego then seems chosen and recreated by herself. Social custom furthers this tendency to identify herself with her appearance.

  1. The family is a social unit marked by the bonds of

    1. Organic solidarity

    2. Mechanical solidarity

    3. Both organic and mechanical solidarity

    4. Financial solidarity

    Answer: b

  2. The solidarity based on the division of labour in the community is termed as

    1. Mechanical solidarity

    2. Professional solidarity

    3. Organic solidarity

    4. All of the above

    Answer: c

  3. Why does the woman dress up, when she goes out?

    1. To show her social standing

    2. Feminine narcissism

    3. Social duty

    4. To take possession of her husband

    Mark the correct code below:

    1. 1 only

    2. 2 and 4

    3. 1, 3, 4

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: d

    • Assertion (A): The role of wife of ‘paying calls’ and having ‘at homes’ the relationships are significant for those classes whose members intend to hold some rank in the social scale.
    • Reason (R): It helps the wives (with no occupational demands) having occupational benefit for themselves.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. A is true but R is false and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true but R is false and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): The family is not a closed community.
    • Reason (R): From other social units, its isolation is approved and qualified and the members of a family live independently.
    1. A is true, R is false and R is not the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are false.

    Answer: a