CBSE NET Women-Studies June-2013 Solved Paper III

  1. Which of the following is correct meaning of the ‘Human Development’ (A)? Expansion of people's freedoms to live long healthy and creative lives (B). Expansion of people's choices (C). Fulfilling people's desires (D). Fulfilling sustainable goals.

    Answer: a

  2. What are the recent changes introduced in Maternity leave ceiling for women?

    1. From 90 days to 135 days

    2. From 120 days to 135 days

    3. From 135 days to 180 days

    4. From 135 days to 150 days

    Answer: c

  3. Which of the following laws provided for the share of a Hndu widow in her husband's family's property though she could not alienate or sell her share of the property?

    1. Sharda Act (1829)

    2. Hindu Widow Remarriage Act (1956)

    3. Hindu Succession Act (1956)

    4. Hindu Women's Right of Property Act (1937)

    Answer: d

    • Assertion (A): The entrepreneurial potentials of women has been changing with the growing sensitivity to the role and economic status in the society.
    • Reason (R): Skill, knowledge and adaptability in business make the women to emerge into business ventures.
    1. Both A and R are false.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false and R is true.

    4. A is true and R is false.

    Answer: b

  4. Match the List of reformers from List-I and their contribution List-II.

    List-I List-II
    1. Raja Rammohan Roy

    2. Annie Besant

    3. IC Vidyasagar

    4. Dayanand Saraswati

    1. Arya Samaj

    2. Home Rule Movement

    3. Widow Remarriage Campaign

    4. Brahmo Samaj

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  5. The NGOs for receiving Foreign Contribution have to get registered under which Act?

    1. Foreign Registration Act.

    2. Foreign Contribution Registration Act.

    3. Foreign Regulation Act.

    4. Foreign Contribution Regulation Act.

    Answer: d

  6. Gender Empowerment Measure (GEM) is calculated on the basis of the following indicators:

    1. Women's Employment

    2. Seat in Parliament

    3. Reproductive Health

    4. Share of Household income

      1. 1 and 4 only

      2. 1, 2, 3 and 4

      3. 3 and 4 only

      4. 1, 2 and 4 only

      Answer: d

  7. Chronologically arrange the following foci of campaigns in feminist movements in India:

    1. Fulfilment of basic needs

    2. Demand for Fundamental Rights.

    3. Identity and Social inclusion.

    4. Demand for parity/equality.

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 3, 2, 1, 4

    4. 1, 2, 4, 3

    Answer: d

  8. “Stree Shakti Puraskar” awards are named after which of the following eminent women?

    1. Rani LaxmiBai

    2. Rani Rudramma Devi

    3. Smt. Indira Gandhi

    4. Ahilya Bai Holkar

      1. 1 and 2 only

      2. 1, 2 and 4 only

      3. 3 only

      4. 1 and 4 only

      Answer: b

  9. Arrange the following steps in correct sequence for structuring the research in social science:

    1. Pilot Study

    2. Selection of research techniques.

    3. Defining research problem.

    4. Review of literature.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 4, 3, 1, 2

    3. 4, 2, 3, 1

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: d

    • Assertion (A): Quantitative methods are the best for data collection for Women's Studies Research.
    • Reason (R): They provide a vast amount of data and very useful insights into the issues of women.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. A is correct, but R is wrong and R is the wrong explanation of (A).

    3. Both A and R are wrong.

    4. A is wrong, but R is correct.

    Answer: c

  10. Which of the following statements is incorrect?

    1. There is no one ‘best’ method of data collection for all the studies in social sciences.

    2. Unstructured interview relies upon unstandardized open ended questions.

    3. Structured interviews are used for collecting vast amount of quantitative data.

    4. Social survey and interview methods are mutually exclusive. Only one at a time can be used.

    Answer: d

  11. Which of the following statements regarding gender-based inequality is incorrect?

    1. All women are organized for equitable share of development in society.

    2. All women are not equally unequal in their families.

    3. Women are attached to a twofold social inequality i.e.. In relation to men and in relation to women.

    4. Women do not constitute homogeneous unit.

    Answer: a

    • Assertion (A): Widows from high-class background tend to face more economic exploitation whereas the lower class widows are more prone to sexual harassment.
    • Reason (R): The ill-treatment by the society is more oppressive in case of young widows as compared to the elderly or the middle-aged, in that order.
    1. A is wrong, but R is correct.

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are wrong.

    4. A is correct, but R is wrong and R is not the correct explanation of (A).

    Answer: b

  12. Match the List of States from List-Iand Programmes in List-II:

    List-I List-II
    1. Gujarat

    2. Maharashtra

    3. Tamil Nadu

    4. Kerala

    1. Working Women's Forum

    2. Kudumba Sri

    3. Annapurna Mahila Mandal

    4. Self-Employed Women's Association

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  13. Female labour force participation is negatively affected by

    1. Women's self-perception of need to work.

    2. Spread of mass media.

    3. Prevalence of information technology.

    4. Women's interest in extra curricular activities.

    Answer: a

  14. Which of the following is incorrect about “Queer Studies”

    1. Studies of non-normative and homosexuality.

    2. It is new term for gays and lesbians.

    3. These are post-modern studies.

    4. These are studies with gender perspective.

    Answer: d

  15. Match the List-I with List-II given below:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Neera Desai

    2. Kosambi Meera

    3. Haksar Nandita

    4. Kumkum Sangari

    1. Recasting Women: An Introduction

    2. Demystification of Law for Women

    3. Women in Modern India

    4. Women's Oppression in the Public Gaze: An Analysis of Newspaper Coverage, State Action and Activist Response.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  16. Match the list of women from List-I and their area of achievements List-II.

    List-I List-II
    1. Nalini Singh

    2. Sayeda Hameed

    3. Kiran Mazumdar Shaw

    4. Sunita Williams

    1. Planning Commssion Member

    2. Astronaut

    3. Journalist

    4. Entrepreneur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  17. Match the Constitutional safeguards of List-I with Articles in List-II.

    List-I List-II
    1. Equality and equal protection for men and women.

    2. Prohibits discrimination under the grounds of religion/caste/sex.

    3. Prohibits discrimination at work place.

    4. Provisions for reservation in employment for any backward class citizens

    1. Article16 (4)

    2. Article16

    3. Article15

    4. Article14

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  18. Match the following List-I with List-II given below:

    List-I List-II
    1. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act

    2. Sarva Siksha Abhiyan

    3. The Prohibition of Child Marriage Act

    4. National Mission for Empowerment of Women

    1. 2001

    2. 2005

    3. 2010

    4. 2006

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  19. Arrange the sequence of levels involved in the process of empowerment.

    1. Decision-making, Accessibility to Resources, Availability of Resources and Awareness Creation.

    2. Accessibility to Resources, Availability of Resources, Awareness Creation and Decision-making.

    3. Availability of Resources, Awareness of Creation, Decision-making and Accessibility to Resources.

    4. Awareness Creation, Availability of Resources, Accessibility to Resources and Decision-making.

    Answer: d

  20. Mark the correct answer about the funding organizations to the NGOs.

    1. CAPART

    2. NABARD

    3. SEWA

    4. NIPCCD

    Codes:

    1. 1, 2 and 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 2, 3 only

    4. 3 and 4 only

    Answer: a

    • Assertion (A): Women employed in the high-technology sector have often had difficulty in rising above so called glass ceiling.
    • Reason (R): Women are disproportionately confined to lower echelons of employment.
    1. Both A and R are true, R is the correct explanation for (A).

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true, R is not the correct explanation of (A).

    Answer: a

  21. Which five year plan gives joint titles for the ownership of land to both spouses in India?

    1. Sixth Five Year Plan

    2. Seventh Five Year Plan

    3. Eighth Five Year Plan

    4. Eleventh Five Year Plan

    Answer: c

  22. Who among the following is not a feminist?

    1. Jean Paul Sartre

    2. Marilyn French

    3. Ann Oakley

    4. Jane Flax

    Answer: a

  23. Which of the following is not a characteristic of caste?

    1. It is universal.

    2. It is cultural.

    3. It works as a pressure group for the caste people.

    4. It sets the socio-cultural milieu for the individual.

    Answer: a

  24. Which of the regions of India have low prevalence of female infanticide and female foeticide?

    1. North Eastern Region

    2. South Central Region

    3. North West Region

    4. Southern Region

    Answer: a

  25. The Women's questions arose in modern India as part of the nineteenth century social reform movements were

    1. Grass root women's involvement in the movement.

    2. The concerns and conflicts of the emerging Hindu middleclass women.

    3. Influence of western ideas prevalent in the 19th Century.

    4. Influence of self-help group of women in the movement.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 1 and 2 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  26. “The Mother is manifested as the mother of strength She is pureshakti.” Who commented?

    1. Gandhiji

    2. Aurobindo Ghosh

    3. Bankim Chandra Chatterji

    4. Vivekananda

    Answer: b

  27. Which one of the following is incorrect about the basic characteristics of a successful leader?

    1. Risk taking

    2. Innovation

    3. Team Building

    4. Dominating others

    Answer: d

  28. Which of the following Central Government Schemes initiated for the Empowerment of Adolescent Girls in the year 2011?

    1. Sabla

    2. Kishoree Yojana

    3. Swadhar

    4. MGNREGA

    Answer: a

  29. What is the Women's work participation rate in Agriculture sector in 2004 − 05?

    1. 65%

    2. 85%

    3. 73%

    4. 72%

    Answer: c

    • Assertion (A): The women entrepreneurs are promoted by both the Central and State Governments.
    • Reason (R): There is a failure as some of the women entrepreneurial units are organized by men only.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

  30. Mark out the answer

    1. All women constitute a class.

    2. Class women are privileged ones.

    3. The basis of class is wealth.

    4. There are many classes in one caste.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 2, 3 only

    3. 1, 2, 3 and 4

    4. 3 and 4 only

    Answer: d

  31. Write the sequence of the following programmes for women development.

    1. Indira Gandhi Matritva Sahayog Yojana.

    2. Gender Budgeting.

    3. Swadhar (Homes for women in difficult circumstances).

    4. Rashtriya Madhyamika Siksha Abhiyan.

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 2, 4, 1

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: b

  32. “The property status of the households to which the women belong and women's participation in wage labour is deciding the status.” Who does among the following believe in this?

    1. Karl Marx

    2. Alexanda Kollontai

    3. Friedrich Engels

    4. Mary Wollstone Craft

    Answer: c

  33. Arrange the following Acts chronologically:

    1. Immoral Trafficking Prevention Act.

    2. Dowry Prohibition Act.

    3. Indecent Representation of Women Prohibition Act.

    4. National Commission for Protection of Child Rights.

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 1, 3, 4, 2

    4. 1, 2, 4, 3

    Answer: a

  34. Which school of feminist thought emerged as a result of gender blind character of Marxist thought?

    1. Radical Feminist thought

    2. Liberal Feminist thought

    3. Psychoanalytic thought

    4. Socialist Feminist thought

    Answer: d

  35. Match the List-I with List-II given below:

    List-I (Fellowships) List-II (Beneficiaries)
    1. Rajiv Gandhi Fellowship

    2. Maulana Azad Education Fund/Fellowship

    3. Indira Gandhi Scholarship

    4. Fellowship to Eminent Women Scientists

    1. Women in Science and Technology

    2. Single child

    3. Minorities

    4. Scheduled Castes and Scheduled Tribes

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  36. Devadasi system is

    1. The practice of dedicating girls to temples.

    2. Conducting wedding ceremony in temples.

    3. Practicing child prostitution in temples.

    4. Sending girls for dancing in temples.

    Answer: a

  37. Which of the following is incorrect to define Sexual harassment?

    1. Unwelcome sexually determined behaviour.

    2. Physical contact advances.

    3. Sexually coloured remarks.

    4. Demand work.

    Answer: d

  38. Which Constitutional Amendment Bill was pending with Lok Sabha to ensure reservation of 33% for women in the Parliament?

    1. 105th Amendment

    2. 108th Amendment

    3. 112th Amendment

    4. 118th Amendment

    Answer: b

  39. Which of the following state has initiated for the first time the Sub-Plan for SCs & STs development?

    1. Uttar Pradesh

    2. Himachal Pradesh

    3. Bihar

    4. Andhra Pradesh

    Answer: d

    • Assertion (A): Job segregation by sex is the primary mechanism in capitalist society that maintains the superiority of men over women.
    • Reason (R): Strategies used by men to limit women's access to paid work were an example of “Patriarchy at work”
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation for (A).

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

  40. Which is incorrect statement regarding ‘Masculinities’ and ‘Femininities’

    1. Based on Biological determinism.

    2. Changing across time and space.

    3. Socially constructed.

    4. Gendered rather than non-gendered.

    Answer: a

  41. Find out the sequence of the establishment of the following institutions:

    1. Central Social Welfare Board

    2. Family Courts

    3. National Commission for Women

    4. National Human Rights Commission

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 1, 4, 3, 2

    Answer: a

  42. When the researcher assumes a role in the researched group and mantains a low profile as observer is known as

    1. Participant observation

    2. Quasi-participant observation

    3. Non-participant observation

    4. Quasi non-participant observation

    Answer: a

  43. Match the List-I with List-II regarding sex-ratio according to 2011 census:

    List-I List-II
    1. Kerala

    2. Andhra Pradesh

    3. Tamil Nadu

    4. Haryana

    1. 997

    2. 1099

    3. 1000

    4. 885

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): Challenges to Women's studies are primarily attack from the mainstream of Social Sciences and Curriculum transformation.
    • Reason (R): A few students were attracted to join in Women's Studies courses due to lack of encouragement and recognition by the UGC.
    1. Both A and R are false.

    2. A is true, R is false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  44. Match the List-I and List-II given below:

    List-I (Women's Organisations) List-II (Year of Foundation)
    1. The National Council of Women in India (NCWI) 1.

    2. Women India Association (WIA)

    3. All India Women's Conference (AIWC)

    4. Indian Women's Charter of Rights

    1. 26

    2. 1925

    3. 1917

    4. 1945

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

    • Assertion (A): Women are made uncomfortable, anxious, or frightened by depictions of violence in the media.
    • Reason (R): Scenes of violence against women in media may be especially painful for women who have been victims of sexual violence.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false.

    4. R is false and A is true.

    Answer: b

  45. When sample is selected in various stages but only the last sample of subjects is studied is known as

    1. Non-probability sampling

    2. Multi-phase sampling

    3. Multi-stage sampling

    4. Cluster sampling

    Answer: c

  46. Which scheme has been introduced by the UGC to encourage women managers in Higher Education?

    1. Capacity Building programme for women Mangers in Higher Education.

    2. Skill development programmefor women.

    3. Capacity Building programme for young Managers in Higher Education.

    4. Soft skills development programme for women in Higher Education.

    Answer: a

    • Assertion (A): Greater equality between men and women may have transformative potential in advancing environmental sustainability.
    • Reason (R): Disempowerment and power imbalances add to environmental challenges.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false.

    4. A is true and R is false.

    Answer: b

  47. Identify which one is the incorrect ‘Strategic-need’ for the development of women.

    1. Food, health care, water supply

    2. Distribution of property/lands

    3. Increasing women's wages

    4. Rights to own and control property

    Answer: a

  48. Who is the author of the book ‘Discrimination’

    1. Becker, Gary S

    2. Boserup Ester

    3. Baker Ross K

    4. Acker, Joan

  49. Which movement of the following addresses the gender inequalities?

    1. The self-help group movement

    2. The Anti-Arrack movement

    3. The food sovereignty movement

    4. The Chipko movement

    Answer: b

  50. Who have coined the terminology ‘Interactive Methodology’ for feminist research?

    1. Joan Huber and Killy

    2. Nancy Kleiber and Linda Light

    3. David Morgan and Keohane

    4. Bernard Helen Roberts

    Answer: b

  51. Mark out the correct answer about culture:

    1. It is essentially an attribute of the individual rather than of the group.

    2. It is learnt and includes both material and non-material aspects.

    3. It is solely the product of civilized people.

    4. It is the composite of values, norms, ethics, traditions, art etc.

    Codes:

    1. 1, 2, 4 only

    2. 2 and 4 only

    3. 2, 3 and 4 only

    4. 3, 4 only

    Answer: b

  52. Which of the following Bills provide measures to punish anyone who teases or molests women in public places?

    1. Women and Girl Child Protection Bill 2012

    2. Women and Girl Child Atrocities Bill 2012

    3. Women and Girl Child (Prevention of Atrocities) Bill 2012

    4. Women and Girl Child Bill 2012

    Answer: c

  53. ELISA test means

    1. Energy Linked Immunosorbent Assay

    2. Enzyme Linked Immunosorbent Analysis

    3. Energy Linked Immunological Analysis.

    4. Enzyme Linked Immunosorbent Assay.

    Answer: d

    • Assertion (A): There is shift in responses of the Government regarding women's issues in the post-Independent period.
    • Reason (R): There is shift in issues and agenda for actions within women's movement.
    1. Both A and R are wrong.

    2. A is correct, but R is wrong.

    3. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    4. A is wrong, but R is correct.

    Answer: c

  54. Which of the following pair is correctly matched?

      • Tara Ali Baig
      • Khilafat Movement
      • Aruna Asaf Ali
      • Quit India Movement
      • Madhuri Shah
      • Anti Arrack Movement
      • Mother Teresa
      • Swadeshi Movement

    Answer: b

  55. When was Multi-dimensional Poverty Index (MPI) introduced in the Human Development Report?

    1. 2010

    2. 2009

    3. 2008

    4. 2011

    Answer: a

  56. Name the scheme from which the NGOs can get the assistance for prevention of trafficking and rehabilitation of victim?

    1. Ujjwala

    2. Rashtriya Mahila Kosh

    3. CAPART

    4. NABARD

    Answer: a

  57. What do you mean by ‘Comparable-worth’ discrimination?

    1. Pay for household work.

    2. Sex segregation in jobs.

    3. Sex segregation in jobs and less pay for women's work.

    4. More pay for women's work.

    Answer: c

  58. Why do the Radical feminists insist that women's oppression is the most fundamental form of oppression?

    1. It is the most widespread.

    2. It cannot be removed by other social changes.

    3. It causes the most sufferings to its victims.

    4. It can be removed through the abolition of class society.

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 3 and 4 only

    3. 1, 2 and 3 only

    4. 2 and 4 only

    Answer: c

  59. Women leaders are important, because

    1. women have unique strengths.

    2. women can participate in decision-making.

    3. to bring focus on gender issues.

    4. to get more international funding.

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 only

    2. 1 and 2 only

    3. 2, 3 and 4 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: d

    • Assertion (A): Matrimonial columns in Indan media are replete with demands for modern but traditional brides.
    • Reason (R): All women are passionate to become successful home-makers.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct and R is wrong.

    3. A is wrong and R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

  60. Women's responses to environmental issues are mediated by their

    1. Knowledge and information

    2. Livelihood systems

    3. Reproductive mechanisms

    4. Unequal access to productive resources.

    Codes:

    1. 2, 3 and 4

    2. 1, 2, 3 and 4

    3. 1, 2 and 3 only

    4. 1, 2 and 4 only

    Answer: d

Read the following passage and answer the questions 72 to 75

Industrialization, rapid social change and a public discussion on individual's rights set the stage for the emergence of the first wave of feminism in the 1800s. The country was expanding, industrialization was changing how Americans thought about work and the family, and social reforms were interested in helping the “unfortunate” in society. Many women were drawn to issues of social reform and, despite a lack of public roles, rights and responsibilities, were instrumental in organizing and participating in the abolition movement to end slavery. In 1837, women organized the first Anti-slavery convention of American Women without the assistance of men. Although women such as Sarah and Angelina Grimke were active participants in the movement, they were largely denied the right to speak on the issues at conventions and were often attacked in public when they attempted to address the wrong of slavery. This unequal treatment and silencing helped women connect their lack of individual rights to the issue of slavery and led to the organizing of the first women's rights convention. Organized by the abolitionist Lucretia Mott and Elizabeth Cady Stanton, the Seneca Falls Women's Rights Convention held on 14 July, 1848, focused on multiple issues including education rights, property reforms and women's restricted roles within the family. The convention resulted in a Declaration of sentiments and a series of resolutions. The resolutions included the rights of women to determine their own lives, seek employment enjoy equality within marriage and find freedom from oppressive legal and religious dictates. After much deliberation the attendees also decided to address the controversial issues of women's suffrage. It is a misconception that the first wave of U. S. Feminism was concerned only with obtaining women's right to vote. Early feminists addressed a variety of women's concerns including fair custody arrangements, the right to own property as an individual after marriage, and freedom from restricted dress. The campaign to change women's dress was called the Bloomer Movement after Amelia Bloomer who advocated a more rationaL'dress in her women's rights journal of the 1850s.

  1. Bloomer movement was about

    1. Campaign to change religious rights

    2. Campaign to change Women's dress code

    3. Campaign for voting rights.

    4. Campaign for property rights

    Answer: b

    • Assertion (A): The first wave of U. S. Feminism was concerned only with obtaining women's right to vote.
    • Reason (R): Early feminists addressed only the controversial issues of women's suffrage in the public meetings.
    1. Both A and R are true, R is the correct explanation for (A).

    2. Both A and R are true, R is not the correct explanation for (A).

    3. Both A and R are false.

    4. A is true, R is false.

    Answer: c

  2. The emergence of first wave of feminism is mainly due to

    1. Industrialization

    2. Discussion on Individual rights

    3. Lack of women's private roles

    4. Lack of women's public roles

    Code:

    1. 1 and 2 only

    2. 1 and 4 only

    3. 1, 2 and 4 only

    4. 2, 3 and 4 only

    Answer: c

  3. Why did women of America organize the first convention of women without the Assistance of men?

    1. Women were given the opportunities to speak in the public places.

    2. Women were denied the rights of property.

    3. Women were largely denied the rights to speak on the issues of women.

    4. Women were denied the voting rights.

    Answer: c