CBSE NET 27 December 2015 Paper 1 Solved with detailed explanations - Part 1 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET 27 December 2015 Paper 1 detailed answers with explanations are now provided by Examrace. The video explanations are live at CBSE NET 27 December 2015 Paper 1 Explanations Part-1 @ Youtube Examrace Channel. As every year, we provide complete video solutions with detailed answers that will be live on Youtube. Along with that past paper solutions are available at Doorsteptutor. com Paper 1 Solutions for CBSE NET.

Given below in the table is the decadal data of Population and Electrical Power Production of a Country

Solve questions 1 to 5 based on information given

Solve questions 1 to 5 based on information given

Year

Population (million)

Electrical Power Production (Gw) *

1951

20

10

1961

24

25

1971

27

40

1981

30

50

1991

32

80

2001

35

100

* 1 GW = i000 million watt

Based on the above table, answer the questions from SI. No. 1 to 6.

1. In which decade, the average power availability per person was maximum?

(1) 1971 - 1981 (2) 1981 - 1991 (3) 1991 - 2001 (4) 2001 - 2011.

Answer: 4

2. By what percentage (%) the power production increased from 1.951 to 2011?

(1) 900% (2) 100% (3) 300% (4) 600%

Answer: 1

3. Based on the average decadal growth rate, what will be the population in the year 2021?

(1) 36.62 million (2) 40.34 million (3) 38.49 million (4) 37.28 million

Answer: 3

4. Average decadal growth rate (%) of population is.

(1) 5% (2) 12.21% (3) 9.82% (4) 6.73%

Answer: 3

5. In the year 1951, what was the power availability per person?

(1) 500 w (2) 100 w (3) 200 w (4) 400 w

Answer: 1

6. Which decade registered the maximum growth rate (%) of population?

(1) 2001 - 2011

(2) 1961 - 71

(3) 1971 - 81

(4) 1991 - 2001

Answer: 2

7. Which of the following Statement are correct about Lok Sabha?

(a) The Constitution puts a limit to the size of the Lok Sabha.

(b) The Size and shape of the Parliamentary Constituencies is determined by the Election Commission.

(c) First - past - the Post electoral system is followed.

(d) The Speaker of Lok Sabha does not have a Casting vote in case of an equality of votes.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a) and (c)

(3) (a), (b) and (c)

(4) (a), (c) and (d)

Answer: 2

8. The grounds on which discrimination in admission to educational institutions is constitutionally prohibited are:

(a) Religion

(b) Sex

(c) Place of birth

(d) Nationality

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (b), (c) and (d)

(3) (a), (b) and (c)

(4) (a), (b) and (d)

Answer: 3

9. As part of National Climate Change Policy, Indian government is planning to raise the installed capacity of renewable energy by the year 2030 to

(1) 350 GW

(2) 175 GW

(3) 200 GW

(4) 250 GW

Answer: 1

10. Assertion (A): People population control measures do not necessarily help in checking environmental degradation.

Reason (R): The relationship between population growth and environmental degradation is rather complex.

Choose the correct answer from the following:

(1) (A) is false but (R) is true.

(2) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(3) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(4) (A) is true but (R) is false.

Answer: 2

11. Which of the followings is open source software?

(1) Acrobat Reader

(2) MS Word

(3) Windows

(4) Mozilla Firefox

Answer: 4

12. At present, in terms of per capita energy consumption (kWH/year), identify the correct sequence

(1) China > Russia > Brazil > India

(2) Brazil > Russia > China > India

(3) Russia > China > India > Brazil

(4) Russia > China > Brazil > India

Answer: 4

13. Which of the following is an instant messaging application?

(a) WhatsApp

(b) Google Talk

(c) Viber

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b) and (c)

(2) (a) and (b) only

(3) (b) and (c) only

(4) (a) only

Answer: 1

14. Public Order as an item in the Constitution figures in:

(1) The Residuary Powers

(2) The Union List

(3) The State List

(4) The Concurrent List

Answer: 3

15. NMEICT stands for

(1) National Mission on E-learning through ICT

(2) National Mission on Education through ICIT

(3) National Mission on E-governance through ICT

(4) National Mission on E-commerce through ICT

Answer: 1

16. In a Computer a byte generally consists of:

(1) 10 bits

(2) 4 bits

(3) 8 bits

(4) 16 bits

Answer: 3

17. Which of the following pollutants can cause cancer in humans?

(1) Ozone

(2) Pesticides

(3) Mercury

(4) Lead

Answer: 4

18. Which of the following enables us to send the same letter to different persons in MS Word?

(1) Mail merge

(2) Mail join

(3) Mail copy

(4) Mail insert

Answer: 3

19. Which of the following phenomena is not a natural hazard?

(1) Chemical contamination

(2) Wildfire

(3) Lightning

(4) Landslide

Answer:1

20. Which of the following is not input device?

(1) Monitor

(2) Microphone

(3) Keyboard

(4) Joystick

Answer: 1

- Published on: December 29, 2015