CBSE NET 27 December 2015 Paper 1 Solved with detailed explanations - Part 2 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET 27 December 2015 Paper 1 detailed answers with explanations are now provided by Examrace. The video explanations are live at CBSE NET 27 December 2015 Paper 1 Explanations Part-2 @ Youtube Examrace Channel. As every year, we provide complete video solutions with detailed answers that will be live on Youtube. Along with that past paper solutions are available at Doorsteptutor. com Paper 1 Solutions for CBSE NET.

21. Which among the following States has the highest number of seats in the Lok Sabha?

(1) West Bengal

(2) Maharashtra

(3) Rajasthan

(4) Tamil Nadu

Answer: 2

22. The term of office of the Advocate General of a State is:

(1) not fixed

(2) 4 years

(3) 5 years

(4) 6 years or 65 years of age whichever is earlier

Answer: 1

23. Which of the following are the objectives of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA)?

(a) To improve the overall quality of state institutions

(b) To ensure adequate availability of quality faculty.

(c) To create new institutions through upgradation of existing autonomous colleges.

(d) To downgrade universities with poor infrastructure into autonomous colleges.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b) and (d)

(2) (a), (b), (c) and (d)

(3) (a), (b) and (c)

(4) (a), (c) and (d)

Answer: 3

24. Inside rural homes, the source/sources of Nitrogen Oxide Pollution is:

(a) Unvented gas stoves

(b) Wood stoves

(c) Kerosene heaters

Choose the correct code:

(1) (a), (b) and (c)

(2) (a) and (b) only

(3) (b) and (c) only

(4) (b) only

Answer: 1

25. Which of the following are the characteristics of a seminar?

(a) It is a form of academic instruction

(b) It involves questioning, discussion and debates.

(c) It involves large groups of individuals

(d) It needs involvement of skilled persons.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b) and (d)

(2) (b) and (c)

(3) (b) and (d)

(4) (b), (c) and (d)

Answer: 1

26. As Chairman of an independent commission on education, Jacques Delors report to UNESCO was titled:

(1) World Declaration Education for All

(2) International Commission on Education Report

(3) Millennium Development Report

(4) Learning: The Treasure Within

Answer: 4

27. Which one of the following statements is correct in the context of multiple - choice type questions?

(1) They are more subjective than true-false type questions.

(2) They are more objective than true-false type questions.

(3) They are less objective than essay type questions.

(4) They are more subjective than short-answer type questions.

Answer: 2

28. Which of the following attributes denote great strengths of a teacher

(a) Full-time active involvement in the institutional management

(b) Setting examples

(c) Willingness to put assumptions to the test

(d) Acknowledging mistakes

Select the correct answer from the codes 8iven below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a), (b) and (d)

(3) (b), (c) and (d)

(4) (a) (c) and (d)

Answer: 3

29. Ethical norms in research do not involve guidelines for:

(1) Data sharing policies

(2) Thesis format

(3) Copyright

(4) Patenting policy

Select the correct answer from the choices given below:

(1) (a), (h), (c) and (d) (2) (a) and (b)

(3) (b), (c) and (d) (4) (c) and (d)

Answer: 2

30. Which of the following are the basic rules of APA style of referencing format?

(a) Italicize title of shorter works such as journal articles or essays

(b) Invert authors name (last name first)

(c) Italicize title of longer works such as books and journals

(d) Alphabetically index reference list

Select the Correct answer from the codes given below:

(1) (a), (b) and (d)

(2) (a) and (b)

(3) (b), (c) and (d)

(4) (c) and (d)

Answer: 3

31. A researcher is interested in studying the prospects of a particular political party in an urban area. What tool should he prefer for the study?

(1) Schedule

(2) Rating scale

(3) Interview

(4) Questionnaire

Answer: 1

32. Which of the following statements is not true in the context of participatory research?

(1) Its sole purpose is production of knowledge.

(2) It recognizes knowledge as power.

(3) It emphasizes on people as experts.

(4) It is a collective process of enquiry.

Answer: 1

33. What are the characteristics of Continuous and Comprehensive Evaluation?

(a) It increases the workload on students by taking multiple tests.

(b) it replaces marks with grades.

(c) It evaluates every aspect of the student.

(d) It helps in reducing examination phobia.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (b), (c) and (d)

(2) (a), (b), (c) and (d)

(3) (b) and (d)

(4) (a), (b) and (c)

Answer: 1

34. What are required for good teaching?

(a) Diagnosis

(b) Remedy

(c) Direction

(d) Feedback

Select the correct answer from the Codes given below:

(1) (c) and (d)

(2) (a), (b), (c) and (d)

(3) (a) and (b)

(4) (b), (c) and (d)

Answer: 2

35. Which of the following statements is true in the context of the testing of a hypothesis?

(1) Both, the alternative and the null hypotheses cannot be tested.

(2) It is only the alternative hypothesis that can be tested.

(3) It is only the null hypothesis that can be tested.

(4) Both, the alternative and the null hypotheses can be tested.

Answer: 4

36. Greater the handicap of the students coming to the educational institutions, greater the demand on the:

(1) State

(2) Family

(3) Society

(4) Teacher

Answer: 4

Read the following passage carefully and answer question numbers 37 to 41.

I did that thing recently where you have to sign a big card - which is a horror unto itself, especially as the keeper of the Big Card was leaning over me at the time. Suddenly I was on the spot, a rabbit in the headlights, torn between doing a fun message or some sort of in-joke or a drawing. Instead overwhelmed by the myriad options available to me, I decide to just Write: “Good luck, best, Joel”.

It was then that I realized, to my horror, that I had forgotten how to write. My entire existence is “tap letters into computer”. My shopping lists are hidden in the notes function of my phone. If I need to remember something I send an e-mail to myself. A pen is something I chew when I’m struggling to think. Paper is something I pile beneath my laptop to make it a more comfortable height for me to type on.

A poll of 1, 000 teens by the stationers, Bic found that one in 10 don’t own a pen, a third have never written a letter, and half of 13 to 19 years - old have never been forced to sit down and write a thank you letter. More than 80 % have never written a love letter, 56 % don’t have letter paper at home. And a quarter have never known the unique torture of writing a birthday card. The most a teen ever has to use a pen is on an exam paper.

Bic, have you heard of mobile phone? Have you heard of e-mail, Facebook and snap chatting? This is the future. Pens are dead. Paper is dead. Handwriting is a relic.

“Handwriting is one of the most creative outlets we have and should be given the same importance as other art forms such as sketching, painting or photography. ”

Answer the following questions:

37. According to the author, which One is not the most creative outlet of pursuit?

(1) Reading

(2) Handwriting

(3) Photography

(4) Sketching

Answer: 2

38. When confronted with signing a big card, the author felt like “a rabbit in the headlight”. What does this phrase mean?

(1) A state of pain

(2) A state of confusion

(3) A state of pleasure

(4) A state of anxiety

Answer: 4

39. How many teens, as per the Bic survey, do not own a pen?

(1) 100

(2) 800

(3) 560

(4) 500

Answer: 1

40. The entire existence of the author revolves round;

(a) Computer

(b) Mobile phone

(c) Typewriter

Identify the correct answer from the codes given below:

(1) (b) and (c) only

(2) (b) only

(3) (a) and (b) only

(4) (a), (b) and (c)

Answer: 3

41. What is the main concern of the author?

(1) That the teens have forgotten the art of handwriting.

(2) That the teens use social networks for communication.

(3) That the teens use mobile phones.

(4) That the teens use computer.

Answer: 1

- Published on: December 29, 2015