CBSE NET Geography Paper 2 - 10th July 2016, Solved Paper 2 - Solutions at YouTube Examrace : Part-1 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET July 2016 Geography paper-2 detailed solutions will be made available at YouTube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Geography Series visit www.examrace.com. For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com

  1. Normal Cycle of Erosion is associated with

    a) Glacial Erosion

    b) Fluvial Erosion

    c) Marine Erosion

    d) Wind Erosion

    Answer: b

  2. The drainage pattern which is not controlled by the parent structure on which is flows in termed as

    a) Consequent

    b) Subsequent

    c) Insequent

    d) Resequent

    Answer: c

  3. The term “Swash” refers to

    a) Backward movement of sea water at the beach after the breaking of a wave

    b) Oblique movement of sea water at the beach after the breaking of a wave

    c) Forward movement of sea water up the beach after the breaking of a wave

    d) Sideward movement of sea water up the beach after the breaking of a wave

    Answer: c

  4. Which one of the followings is not a glacio-fluvial depositional feature?

    a) Drumlin

    b) Esker

    c) Horn

    d) Kame

    Answer: c

  5. The unconsolidated rock material deposited by surface wash at the base of a cliff is called

    a) Alluvium

    b) Colluvium

    c) Moraines

    d) Silt

    Answer: b

  6. Which one of the following represents a source of atmospheric energy?

    a) Infrared radiation emitted downward from clouds

    b) Visible radiation scattered upward into the space

    c) Latent heat released

    d) Albedo of the earth and the atmosphere

    Answer: c

  7. Which one of the following represents a source of atmospheric energy?

    a) Infrared radiation emitted downward from clouds

    b) Visible radiation scattered upward into the space

    c) Latent heat released

    d) Albedo of the earth and the atmosphere

    Answer: c

  8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

    Assertion: Land surface is heated more quickly and to a greater extent than the water surface when subjects to equal amount of insolation.

    Reason: The land is opaque while water is transparent to solar radiation.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  9. Which one of the ‘C’ types of climate receives the bulk of its precipitation during the cold season?

    a) Cfa

    b) Cs

    c) Cwa

    d) Cfc

    Answer: b

  10. Which one of the following statement is not true about the Coriolis Force?

    a) It is the effect of earth’s rotation.

    b) It is maximum over polar region.

    c) It is directly related to frictional force.

    d) It is proportional to wind speed.

    Answer: c

  11. Identify the correct statement pertaining to the Mid-Atlantic Ridge from the floor of Atlantic Ocean among the following?

    a) Almost 3 km above

    b) Almost 4 km above

    c) Almost 5 km above

    d) Almost 6 km above

    Answer: a

  12. The coral reefs that are generally found attached to the shore with an intervening shallow channel or a lagoon is called

    a) Barrier reef

    b) Patch reef

    c) Ribbon reef

    d) Fringing reef

    Answer: d

  13. If Kyoto protocol is for Carbon-dioxide then Montreal protocol is for

    a) Methane

    b) Chlorofluorocarbons

    c) Carbon-dioxide

    d) Ozone

    Answer: d

  14. Identify the correct statement regarding variation in density of ocean water and air at the same temperature.

    a) Ocean water is 800 times more denser than air.

    b) Ocean water is 600 times more denser than air.

    c) Ocean water is 400 times more denser than air.

    d) Ocean water is 200 times more denser than air.

    Answer: a

  15. Which one of the following bays has the highest tides in the world?

    a) Bat of Bengal

    b) Hudson Bay

    c) Bay of Fundy

    d) Bay of Khambat

    Answer: c

  16. Who among the following pleaded that “history be treated geographically and geography be treated historically”?

    a) Holmes

    b) Herodotus

    c) Hecataeus

    d) Thales of Miletus

    Answer: b

  17. Which one of the following is the philosophical basis of Quantitative revolution?

    a) Positivism

    b) Existentialism

    c) Idealism

    d) Probabalism

    Answer: a

  18. The statement that “Egypt is a gift of river Nile” is attributed to

    a) Aristotle

    b) Strabo

    c) Herodotus

    d) Seneca

    Answer: c

  19. Who among the following scholars made corrections to Ptolemy’s Book?

    a) Al-Masudi

    b) Al-Idrisi

    c) Al-Baruni

    d) Ibn-Khaldun

    Answer: b

  20. Who among the following developed the concept of ‘Mental Map’?

    a) Downs and Stea

    b) Saarinen

    c) Gould and White

    d) Boulding and Haggerstrand

    Answer: c

  21. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

    Table shows the Match List I with List II

    Showing table the Match List I with List II

    List – I

    (Concept)

    List – II

    (Definitions)

    I. Continuum of Urban Sizes

    II. Losch Model

    III. Urban Hierarchy

    IV. Primate City

    A. Groups of towns of decreasing but approximately equal size and importance

    B. Relationship between the largest city and second largest city.

    C. Various hexagonal system operate at different levels and are superimposed on each other.

    D. Gradual and continuous decrease of urban population size with descending rank

    Codes:

    Table shows the Codes of Match List I and List II

    Showing table the Codes of Match List I and List II

    I

    II

    III

    IV

    a)

    b)

    c)

    d)

    D

    B

    C

    A

    C

    A

    B

    D

    A

    C

    D

    B

    B

    D

    A

    C

    Answer: a

  22. Which one of the following authors used the formula where, represents population density (d) at a distance x from the city center, the center density, e an exponent of distance and b the density gradient, to describe the pattern of population density in any city?

  1. a) C. Clark

    b) B. J. L. Berry

    c) J. W. Simmonds

    d) W. Isard

    Answer: a

  2. Which one of the following figures of total population of India (Census 2011) is correct?

    a) 1, 21, 08, 54, 977

    b) 1, 21, 04, 74, 877

    c) 1, 21, 03, 64, 957

    d) 1, 21, 05, 44, 777

    Answer: a

  3. The rapid growth phase of India population was lying between which of the following time periods?

    a) 1902 – 1921

    b) 1921 – 1951

    c) 1951 – 1981

    d) 1981 – 2001

    Answer: c

  4. The second doubling period of world’s human population was between which of the following time slab?

    a) 1650 – 1850

    b) 1750 – 1950

    c) 1850 – 1930

    d) 1850 – 1950

    Answer: a

- Published on: July 15, 2016