CBSE NET Paper 1 - 10th July 2016 - Solved Paper 1 - Detailed Solutions at Youtube Examrace Channel: Part-2 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET Paper 1 10th July 2016 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace Channel Shortly. Here are the questions with answers that were asked in the CBSE NET examination for 10th July 2016 Part 2. Most of the questions on GS and higher education were covered from the topics mentioned in the last video that we took for expected questions. Hope you benefitted from the video. Also, our square of opposition, logic and syllogism video covered each and every question from the section on logic. The mathematical aptitude and series question were also covered in our videos. Teaching and research aptitude is covered extensively in our postal course available here.

Paper – I

21. Which of the following are the fundamental duties?

(a) To respect the National Flag.

(b) To protect and improve the natural environment.

(c) For a parent to provide opportunities for education to his/her child.

(d) To protect monuments and places of national importance.

Select the correct answer from the codes given:

Codes:

(1) (a), (b) and (c)

(2) (a), (b) and (d)

(3) (a), (c) and (d)

(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 4

22. Which of the following statements are correct in respect of Niti Aayog?

(a) It is a constitutional body.

(b) It is a statutory body.

(c) It is neither a constitutional body nor a statutory body.

(d) It is a think-tank.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (a) and (d)

(2) (b) and (d)

(3) (c) and (d)

(4) (b), (c) and (d)

Answer: 3

23. Which of the following core value among the institutions of higher education are promoted by the NAAC (National Assessment and Accreditation Council)?

(a) Contributing to national development.

(b) Fostering global competencies among students and teachers.

(c) Inculcating a value system among students and teachers.

(d) Promoting the optimum utilization of the infrastructure.

Select the correct answer from the codes given below:

(1) (b), (c) and (d)

(2) (a), (b) and (c)

(3) (a), (c) and (d)

(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 2

24. The best way for providing value education is through

(1) discussions on scriptural texts

(2) lecture/discourses on values

(3) seminars/symposia on values

(4) mentoring/reflective sessions on values

25. A college level assistant professor has planned his/her lectures with an intent to develop cognitive dimensions of students centered on skills of analysis and synthesis. Below, given are two sets of items Set – I consisting of levels of cognitive interchange and Set – II comprising basic requirements for promoting them. Match the two sets and indicate your answer by choosing the correct alternative from the code:

Set – I

(Levels of Cognitive Interchange)

a. Memory level

b. Understanding level

c. Reflective level

Set – II

(Basic requirements for promoting cognitive interchange)

i. Giving opportunity for discriminating examples and non-examples of a point.

ii. Recording the important points made during the presentations.

iii. Asking the students to discuss various items of information

iv. Critically analyzing the points to be made and discussed.

Codes:

a b c

(1) ii iv i

(2) iii iv ii

(3) ii i iv

(4) i ii iii

Answer: 3

26. Which set of learner characteristics may be considered helpful in designing effective teaching-learning systems? Select the correct alternative from the codes given below:

(i) Prior experience of learners in respect of the subject.

(ii) Interpersonal relationships of learner’s family friends.

(iii) Ability of the learners in respect of the subject.

(iv) Student’s language background.

(v) Interest of students in following the prescribed dress code.

(vi) Motivational – orientation of the students.

Codes:

(1) (i), (ii), (iii) and (iv)

(2) (i), (iii), (iv) and (vi)

(3) (ii), (iii), (iv) and (v)

(4) (iii), (iv), (v) and (vi)

Answer: 2

27. Assertion (A): The purpose of higher education is to promote critical and creative thinking abilities among students.

Reason (R): These abilities ensure job placements

Choose the correct answer from the following code:

  1. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

  2. Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)

  3. (A) is true and (R) is false

  4. (A) is false and (R) is true

Answer: 2

28. Match the items of the first set with that of the second set in respect of evaluation system. Choose the correct code:

Types of Evaluations

Types of Evaluations

Set-I

SET-II

a. Formative evaluation

i. Evaluating cognitive and co-cognitive aspects with regularity

b. Summative evaluation

ii. Tests and their interpretations based on a group and certain yardsticks

c. Continuous and comprehensive evaluation

iii. Grading the final learning outcomes

d. Norm and criterion referenced tests

iv. Quizzes and discussions

Codes:

List and correct codes

List and correct codes

a

b

c

d

iv

iii

i

ii

i

ii

iii

iv

iii

iv

ii

i

i

iii

iv

ii

Answer: 1

29. Select the alternative which consists of positive factors contributing to effectiveness of teaching:

List of factors:

    1. Teacher’s knowledge of the subject.

    2. Teacher’s socio-economic background.

    3. Communication skill of the teacher.

    4. Teacher’s ability to please the students.

    5. Teacher’s personal contact with students.

    6. Teacher’s competence in managing and monitoring the classroom transactions

Codes:

  1. (b), (c) and (d)

  2. (c), (d) and (f)

  3. (b), (d) and (c)

  4. (a), (c) and (f)

Answer: 4

30. The use of teaching aids is justified on the grounds of

  1. Attracting student’s attention in the class room.

  2. Minimizing indiscipline problem in the classroom.

  3. Optimizing learning outcomes of students.

  4. Effective engagement of students in learning tasks.

Answer: 4

31. The format of thesis writing is the same as in

  1. Preparation of a research paper/article

  2. Writing of seminar presentation

  3. A research dissertation

  4. Presenting a workshop/conference paper

Answer: 3

32. In qualitative research paradigm, which of the following features may be considered critical?

  1. Data collection with standardized research tools.

  2. Sampling design with probability sample techniques.

  3. Data collection with bottom-up empirical evidences.

  4. Data gathering to take with top-down systematic evidences.

Answer: 3

33. From the following list of statement identify the set, which has negative implications for ‘research ethics ’:

  1. A researcher critically looks at the findings of another research.

  2. Related studies are cited without proper references.

  3. Research findings are made the basis for policymaking.

  4. Conduct of practitioner is screened in terms of reported research evidences.

  5. A research study is replicated with a view to verify the evidences from other researches.

  6. Both policy making and policy implementing processes are regulated in terms of preliminary studies.

  1. I, II and III

  2. II, III and IV

  3. II, IV and VI

  4. I, III and V

Answer: 3

34. In a research on the effect of child-rearing practices on stress –proneness of children in competing school projects, the hypothesis formulated is that ‘child rearing practices do influence stress- proneness’. At the data-analysis stage a null hypothesis is advanced to find out the tenability of research hypothesis. On the basis of the evidence available, the null hypothesis is rejected at 0.01 level of significance. What decision may be warranted in respect of the research hypothesis?

  1. The research hypothesis will also be rejected.

  2. The research hypothesis will be accepted.

  3. Both the research hypothesis and the null hypothesis will be rejected.

  4. No decision can be taken in respect of the research hypothesis.

Answer: 2

35. A research intends to explore the effect of possible factors for the organization of effective mid-day meal interventions. Which research method will be most appropriate for this study?

  1. Historical method

  2. Descriptive survey method

  3. Experimental method

  4. Ex-post facto method

Answer: 4

36. Which of the following is an initial mandatory requirement for pursuing research?

  1. Developing a research design

  2. Formulating a research question

  3. Deciding about the data analysis procedure

  4. Formulating a research hypothesis

Answer: 2

Read the following passage carefully and answer question numbers from 37 to 42:

In terms of labour, for decades the relatively low cost and high quality of Japanese workers conferred considerable competitive advantage across numerous durable goods and consumer electronics industries (eg. Machinery, automobiles, televisions, radios), then labour-based advantages shifted to South Korea, then to Malaysia, Mexico and other nations. Today, China appears to be capitalizing best on the basic of labour, Japanese firms still remain competitive in markets for such durable goods, electronics and other products, but the labour force is no longer sufficient for competitive advantage over manufacturers in other industrializing nations. Such shifting of labour-based advantage is clearly not limited to manufacturing industries. Today a huge number of IT and service jobs are moving from Europe and North America to India, Singapore and like countries with relatively well-educated, low-cost workforces possessing technical skills. However, as educational level and technical skills continue to rise in other countries, India, Singapore and like nations enjoying labour-based competitive advantage today are likely to find such advantage cannot be sustained through emergence of new competitions.

In terms of capital, for centuries the days of gold coin and later even paper money restricted financial flows. Subsequently regional concentrations were formed where large banks, industries and markets coalesced. But today capital flows internationally at rapid speed. Global commerce no longer requires regional interactions among business players. Regional capital concentrations in places such as New York, London and Tokyo still persist of course, but the capital concentrated there is no longer sufficient for competitive advantage over other capitalists distributed worldwide, Only if an organization is able to combine, integrate and apply its resources (eg. Land, labour, capital, IT) in an effective manner that is not readily imitable by competitors can such as organization enjoy competitive advantage sustainable overtime.

In a knowledge-based theory of the firm, this idea is extended to view organizational knowledge as recourse with at least the same level of power and importance as the traditional economic inputs. An organization with superior knowledge can achieve competitive advantage in markets that appreciate the application of such knowledge. Semiconductors, genetic engineering, pharmaceuticals, software, military warfare, and like knowledge-intensive competitive arenas provide both time-proven and current examples. Consider semiconductors (e. g. computer chips), which are made principles of sand and common metals, these ubiquitous and powerful electronics devices are designed within common office building, using commercially available tools, and fabricated within factories in many industrialized nations. Hence land is not the key competitive recourse in the semiconductor industry.

Based on the passage answer the following questions:

37. How can an organization enjoy competitive advantage sustainable overtime?

  1. Through regional capital flows

  2. Through regional interactions among business players.

  3. By making large bank, industries and markets coalesced.

  4. By effective use of various instrumentalities.

Answer: 4

38. What is required to ensure competitive advantages in specific markets?

  1. Access to capital

  2. Common office buildings

  3. Superior knowledge

  4. Common metals

Answer: 3

39. The passage also mentions about the trend of

  1. Global financial flow

  2. Absence of competition in manufacturing industry

  3. Regionalization of capitalists

  4. Organizational incompatibility

Answer: 1

40. What does the author lay stress on in the passage?

  1. International commerce

  2. Labour-Intensive industries

  3. Capital resource management

  4. Knowledge-driven competitive advantage

Answer: 4

41. Which country enjoyed competitive advantages in automobile industry for decades?

  1. South Korea

  2. Japan

  3. Mexico

  4. Malaysia

Answer: 2

42. Why labour-based competitive advantages of India and Singapore cannot be sustained in IT and service sectors?

  1. Due to diminishing levels of skill

  2. Due to capital-intensive technology making inroads

  3. Because of new competitors

  4. Because of shifting of labour-based advantage in manufacturing industries.

Answer: 3

- Published on: July 10, 2016

Discussions & Questions