CBSE NET Paper 1 - 10th July 2016 - Solved Paper 1 - Detailed Solutions at Youtube Examrace Channel: Part-3 [ CBSE NET-JRF Updates ]


CBSE NET Paper 1 10th July 2016 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace Channel Shortly. Here are the questions with answers that were asked in the CBSE NET examination for 10th July 2016 Part 3. Most of the questions on GS and higher education were covered from the topics mentioned in the last video that we took for expected questions. Hope you benefited from the video. Also, our square of opposition, logic and syllogism video covered each and every question from the section on logic. The mathematical aptitude and series question were also covered in our videos. Teaching and research aptitude is covered extensively in our postal course available here.

Paper – I

43. What are the barriers to effective communication?

  1. Moralising, being judgemental and comments of consolation.

  2. Dialogue, summary and self-review.

  3. Use of simple words, cool reaction and defensive attitude.

  4. Personal statement, eye contact and simple narration.

Answer: 1

44. The choice of communication partners is influenced by factors of

  1. Proximity, utility, loneliness

  2. Utility, secrecy, dissonance

  3. Secrecy, dissonance, deception

  4. Dissimilarity, dissonance, deviance

Answer: 1

45. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom.

  1. Use of peer command

  2. Making aggressive statements

  3. Adoption of well-established posture

  4. Being authoritarian

Answer: 3

46. Every communicator has to experience

  1. Manipulated emotion

  2. Anticipatory excitement

  3. The issue of homophiles

  4. Status dislocation

Answer: 2

47. Imagine you are working in an educational institution where people are of equal status. Which method of communication is best suited and normally employed in such a context?

  1. Horizontal communication

  2. Vertical communication

  3. Corporate communication

  4. Cross communication

Answer: 1

48. Identify the important element a teacher has to take cognizance of while addressing students in a classroom.

  1. Avoidance of proximity

  2. Voice modulation

  3. Repetitive pause

  4. Fixed posture

Answer: 2

49. Two railway tickets from city A and B three ticketd from city A to C cost Rs. 177. Three tickets from city A to B and two tickets from city A to C city Rs. 173. The fare for city B from city A will be Rs.

  1. 25

  2. 27

  3. 30

  4. 33

Answer: 4

50. A person walks 10 m infront and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walk 5, 15 and 15 m respectively. How far is he from his starting point?

  1. 20 m

  2. 15 m

  3. 10 m

  4. 5 m

Answer: 4

51. A sister of B. F is daughter of G. C is mother of B. D is father of C. E is mother of D. A is related to D as

  1. Grand daughter

  2. Daughter

  3. Daughter-in-law

  4. Sister

Answer: 1

52. In the series

AB, EDC, FGHI, ________? ________ OPQRST, The missing term is

  1. JKLMN

  2. JMKNL

  3. NMLKJ

  4. NMKLJ

Answer: 3

53. Among the following propositions two are related in such a way that one is the denial of the other. Which are those propositions? Select thecorrect code:


  1. All women are equal to men

  2. Some women are equal to men

  3. Some women are not equal to men

  4. No women are equal to men


  1. (a) and (b)

  2. (a) and (d)

  3. (c) and (d)

  4. (a) and (c)

Answer: 4

54. In certain code, SELECTION is coded as QCJCARGML. The code of AMERICANS will be





Answer: 1

55. In the series

3, 11, 23, 39, 59, ________

The next term will be

  1. 63

  2. 73

  3. 83

  4. 93

Answer: 3

56. Select the code, which is not correct about Venn diagram:

(1) Venn diagram represents propositions as well as classes.

(2) It can provide clear method of notation.

(3) It can be either valid or invalid.

(4) It can provide the direct method of testing the validity.

Answer: 3

57. Select the code, which is not correct in the context of deductive argument with two premises:

(1) An argument with one true premise, one false premise and a false conclusion may be valid.

(2) An argument with two true premises and a false conclusion may be valid.

(3) An argument with one true premise, one false premise and a false conclusion may be valid.

(4) An argument with two false premises and a false conclusion may be valid.

Answer: 2

58. Given below two premise and four conclusions are drawn from them (taking singly or together). Select the code that states the conclusion validly drawn.

Premises: (i) All religious persons are emotional.

(ii) Ram is a religious person.

Conclusion: (a) Ram is emotional.

(b) All emotional persons are religious.

(c) Ram is not a non-religious person.

(d) Some religious persons are not emotional.


(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a) only

(3) (a) and (c) only

(4) (b) and (c) only

Answer: 3

59. If the proposition ‘All thieves are poor’ is false, which of the following propositions can be claimed certainly to be true?


(1) Some thieves are poor.

(2) Some thieves are not poor.

(3) No thief is poor.

(4) No poor person is a thief.

Answer: 2

60. Consider the following statement and select the correct code stating the nature of the argument involved in it:

To suppose that the earth is the only populated world in the infinite space is as absurd as to assert that in an entire field of millet only one grain will grow.

(1) Astronomical

(2) Anthropological

(3) Deductive

(4) Analogical

Answer: 4

- Published on: July 10, 2016